За Ирак е тема пета!Нова, млада и напета! Да покажем Рай и Ад от любимия Багдад!

• 45 061
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Браво на вас, само да ви зарежа за миг и започвате тестените работи - ахххх виеееее. Само се чудя къде е хаджията. Иначе по повод щастливото събитие в нашето семейство и започнатата от бз акция "кажи за сватбите" утре ще пусна едно интересно инфо, за нещо което майка ми се сети, че не съм разказвала - какви сладки и защо се правят в традиционните иракски сватби на арабските, халдейските и асирийските семейства. ще се опитам да намеря снимки на повечето видове сладки до утре.

Ха добър вечер  Mr. Green, щом ще има снимки на сладки утре очертава се да потекат реки от лиги  Crazy, пууу как ми се побра в устата,ама съм и  ooooh!  Blush...........от няколко дни са ми са прияли типични арменски сладки,да врънкам мама да прави не става,не иска,пък дори и да поиска и направим(щот аз винаги съм помощник сладкар та затова в множествено число говоря  Whistling) после на мойто Д ще се залепи  ooooh! и пак беля, оф я да взема един кекс да направя аз утре,поне тва го мога и ми се получава   chef с канела .....ммммммммм как ухае апетитно а пък в комбинация с кисело мляко става пИрфектно Flutter
Хади лека ви нощ да спите в кош и да сънувате квото ви дойде  Mr. Green

ААА момент момент,забравих да се похваля, нашта косматка Джеска, на Мони котката, спечели награда във вътрешно-фирменият конкурс за най добра снимка на домашен любимец-котка, сега разтяга кълки в котешко легло и мечтае за консервите с котешка храна (допълнение към леглото), които сгъна за отрицателно време,такива ми ти работи котка да си,ето я госпойцата

Последна редакция: пт, 30 юли 2010, 22:57 от libra

# 601
Аз от арменските сладки най-обичам сладките рула: арменците у нас им казват "кета" и още един подобен десерт - сладък суджук със сироп "дошаб" и "алани" )сушени праксови или кайсии, пълнени с орехова паста). Не знам дали и тук така се казват, но май арменските наименования трябва да са еднакви.
А майка ми обича малките локумки с ядка, ама не знам дали те са традиционни арменски сладки. Пусни някоя хубава рецепта.

# 602
Арменски сладки ядох за пръв път по време на постите - нещо като нашите масленки, но с локум, без яйца и масло. Много вкусни бяха Simple Smile

Хадил, снимки ще пусна като се прибера в София, че тук интернетът е кошмарен. Много ми беше приятно да те чуя снощи, а още по-приятно ще ми бъде да се видим Hug

Аз май не ви се похвалих, че се сдобих с бан, без никакво провинение, но благодарение на добри съфорумки се оправи недоразумението  Simple Smile

Либра, котараната е невероятна, заслужила си е наградата  Peace

# 603
Астарта, разбрах за бана от фейсбука, но докато реагирам вече те бяха спасили. най-вероятно е станала грешка. Чакам с нетърпение да се приберете.
Либра, мацата е потънала в блаженство... май май си похапва и сладолед не само консерви.  Wink
обещаното инфо, малко по-късно днес.   bouquet

# 604
  • In a surreal moment!
Привет! Да докладвам от мястото на събитието   Wink ... кравая стана голяяям и сочен т.е. супер... няма да сме скромни ...  Mr. Green
обаче не стигнахме до мястото с панаира....утре...евентуално, когато дойде и мъжо. Стигнах до центъря интересно е, има зеленина, постарали са се в стар стил да са сградите, подготвят бирфест и джазфест. Кафенета мнооого, кръчмета също, народ бол и цени страшни...като за курорт . За вечеря ще правя ярешко със сос, печено на фурна. Дано не го окалпазеня. Ето , незнайно защо все манджи са ми в устата.  Wink Joy

Хадил - ти миналата година в арабската готварска писа за доста рецепти за сладки, когато се подготвях за сватбата на Цвети. не помня дали бяха точно сватбени, ама бяха интересни...трябва да ги видя като се прибера...

Либра
- таз мишочка мнооого пораснала аааа...ти защо не си я показвала в котешката 1година, ъ? По повод арменските сладки - малко преди да тръгна насам в хранит. магазин в село набарах една поредица супер дребни сладки - на опаковката си пише "Арменски сладки"- взех за проба топки с локум и орехи , имаше още 3-4 вида , но ще ги опитам като си отида. Чудесни бяха, като домашни, ароматни, пръхкави...думи нямам...

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 18:27 от Токачка

# 605
онези сладки бяха, както ти поиска - несиропирани, бързи и да стават много и да са трайни.

# 606
  • In a surreal moment!
ох, значи сега ще даваш сиропирани...олее...ми аз много обичам...то пък има ли нещо да не обичам хихихихи...  Mr. Green Joy
Сега ме сложиха да готвя на друга фурна и тя май е много по-слаба от тази, на която пекох кравая....няма да съм готова с яденето в 19...ужас...няма нищо по-страшно от готвач без манджа  Crazy Sick

# 607
  • София
Мдаааа ... аз пък ще вървя я до Биллата я до арабските магазини да си накупя малко подправки, че тия супери тука около нас направо са разредили асортимента до минимум.

Впрочем някой знае ли дали продават челебитка в арабските магазини.

# 608
продават челебитка и в арабските магазини и в кауфланд и метро, както и в аграрните магазини като семе за посев.

# 609
  • София
Апропо ако не ставам нахален дали да не попитам за тая баклата дето я продават в арабските магазини.

Нея трябва ли да я беля. Тя такава една едра ама си мисля че я видях в два вида - една бяла и едната май беше кафява.

Искам да пробвам фалафели с нея.

Да се надявам, че нямаме човек от семейстовото дето не я понася, ама затова ще си ги ям сам и ако остана жив тогава ще ядат.  Laughing

# 610
Ако ще правиш фалафел с тази сухата бакла, трябва първо да я накиснеш от предната вечер, после да я обелиш и да я минеш на машинката с нахута (в равни количества). Останалата част от рецептата си я знаеш /може да сложиш и малко джоджен с магданоза/. Иначе ние правим една разновидност на фалафел, но само с бакла и ги правим като кюфтенца. Ако ползваш бялата, то тя си е белена и само я накисваш.
А за непонасянето - който е ползвал тетрациклин, неуралгин, ринолекс, резохин, парацетамол /ефералган, панадол и т.н. варианти/, ципрофлоксацин и подобни и са живи, могат да ядат бакла спокойно  Grinning. Всички тези лекарства водят до реакция като при фавизма, който си е изява на глюкозо-6-фосфатдехидрогеназен дефицит.  

Ето и информацията за сладките. На сватба при нас се правят седем вида сладки (ако някой от младоженците е бил женен и преди тогава се правят девет вида сладки).

Номер 1: "кледжа" или "клеча" - традиционни сладки, чиято рецепта съм дала доста отдавна. Правят се задължително с пълнеж от фурми и с пълнеж от орехи.  Считат се за символ на устойчивостта на семейната връзка - трайни са, не прекалено сладки, с достатъчно пълнеж.

Номер 2: "знуд ел сит" - буквално "ръцете на госпожата", защото са продълговати и заоблени, като женска предмишница. Това са вид толумбички с пълнеж от каймак и поръсени с шам-фъстък.  символ са на булката - сладка, мека, пълна.

Номер 3: "шакарлама" - също познати ви вече масленки.  твърди масленки, които символизират трудностите в брака, когато сух комат трябва да засища двамата съпрузи.

Номер 4: "Злабия" - сиропирани, пържени сладки (също съм давала рецепта за тях), които са твърди и вътре изпълнени с меден сироп. . Символ са на дома - отвън твърд, а отвътре изпълнен със сладостта на съвместния живот.

Номер 5: "Баклауа" - всеобщата любимка баклавата, като в тази група влизат и всички вариации с фиде - всичко с пълнеж от шам-фъстък.  символ на богатство и семейно благосъстояние.

Номер 6: "Симсимия" - сусамки от печен сусам и други ядки. Символ на плодовитост, за да имат много деца.

Номер 7: "Алман у алсалуа" или "Миналсима" - "манна небесна" - разказвала съм ви как се прави от глюкоза, кардамом, особен вид дървесна смола, шам-фъстък и се съхранява в нишесте. Тези сладки се купуват, защото никой не ги прави у дома, поради трудоемкото бъркане, а и е трудно да си доставиш за домашна употреба смолата.  символ на връзката на семейството с Бог (по повод известната история за манната).

В случай, че някой от младоженците е разведен или вдовец, правят се още два вида сладки:

Номер 8: "Халауат джизар" /в някои страни я наричат "джазария"/ - сладкиш от моркови:  за да се изкорени злото и да се започне нов живот.

Номер 9: "Ауамат" - кръгли толумбички /или май беше тулумбички/, за да изплува отгоре злото (както те плуват над олиото при пържене) и да се отдели от бъдещия живот.

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 20:42 от hadil

# 611
Ясмин, честита годишнина ! Да сте живи и здрави и дълго да се радвате на малкия сладур, а и на още едно, ако е рекъл Бог ! Дано винаги да има добри хора около вас ! Дай Боже и годишнина на внуците ви да ви честитим !

# 612
Добра вечер комшийска дружина Mr. Green Laughing :

Хадил - бидох на разузнаване в готварския за сладките  newsm56 smile3523  Stuck Out Tongue Winking Eye ...хм хм хм ... И тези новите ми харесаха ... даже намерих  един познат вид, а именно  "cezerye"= джезерие(джезер'йе). По турско джезерието е сладко чудо, напомнящо лoкум (или на едни китайски орехови бонбони, забравих им името Thinking newsm78), НО не е . Направено е от моркови, пюре от смокини и/или фурми, с много ядки(шам фъстък, орехи, но може да се сложат бадеми, лешници). Реже се на тънки квадрати, или на много малки квадратчета като за ситен локум; покрити  с много стърготини от кокосoB орех. Счита се, че джезерието е афродизuaк  Whistling . Типично сладко от Мерсин=Mersin(http://images.google.bg/images?hl=tr&source=hp&q=Mersin& … p;sa=N&tab=wi ). Ям.... Ям....Я-Я-Ямu ... Mr. Green  Laughing Wink

**Много го обичам и го почитам  Mr. Green Laughing... засища страшно много и дава енергия.

Яс(е)мин Ханъм Laughing Heart Eyes , честита годишнина; живи и здрави ! И същите пожелания като за Хадиловия брат'чед Crazy Flutter - една възглавница forever  Peace !

Лека   Hug

# 613
  • София
Хайде моля на късната вечеряаааа. Фалафел - пица. Умотворение на синът ми. Блата е от смес за фалафели, а не от тесто.

# 614
Все пак сме тема за Ирак, така че след угощението от хаджията, кратък обзор на новините, за добро храносмилане.

1. Вашингтон даде зелена светлина на Малики да остане на власт, а на Алауи да участва във властта, за да се "пръкне" най-сетне това чудо наречено иракско правителство...... тц тц тц тц - ами Вашингтон каза бе хора, какво още чакате.... еййй добре, че са американците иначе какво щяхме да правим..... /отде се взе туй зло..../

2. Багдадската община отхвърли молбата на Иракския парламент за осигуряване на парцели по бул. Абу Нуас /крайбрежния булевард/ за жилища на народните представители. - ейййййййййййййййййй и у нас можело да се излезе с благоприятно за гражданите решение, това си е за курбан.

3. Ирак започва износа на петрол за йордания на т.нар. намалени цени - 22 долара за барел /за справка цената на барел нефт в момента е около 80 долара/. ам'че така де - как да не сме благодарни на братската йорданска монархия, че кой иначе щеше да присвоява замразени капитали, да обявява за герои мъченици терористите и да издава смъртни присъди за нечестивците сред иракския народ.

4. Министерството за правата на човека в Ирак се изказа за непригодните иракски затвори и заяви, че трябва да се построят други... така де, няма да подобряваме условията, а направо нови ще строим. затворите са приоритетни, не като училищата и домовете.

5. няма смисъл още да продължавам, че само ще се изнервим... това беше кратък пример на абсурдите у нас. Добре дошли в Рая !

Общи условия

Активация на акаунт