Колко време сучат на гърда?

• 43 281
  • 109
  •   1
Отговори
# 45
това съвсем не е правило,че бебета хранени с ам са шишкави,или ,че кърмените са много елегантни.и от двете страни съм виждала абсолютни опровержения на тези твърдения.май,че е въпрос на бебе,освен това,това,че в тази ранна възраст са дебелички,не означава,че като проходят и попораснат ще си останат такива,поне с моите деца беше така.

# 46
Здравейте!
От скоро и аз съм в редиците на кърмещите майки и въпреки, че доста четах, все още имам някои въпроси. Ние се кърмим от четвъртия ден тъй като до тогава и коластра нямах. Сега се кърмим на поискване, долу горе през 3 часа, някой път и през час и половина когато е по-активен. Суче 20 минути от гърдата, като първите 5 по-интензивно, после на почивки, но пак се чува как преглъща и така докато се унесе. На 20 минута е вече задрямал и се пуска. До сега в това състояние не съм му предлагала другата гърда. Трябва ли да пробвам или щом изглежда сит и доволен да не го будя? Инъче има доста напишкани памперси и около 2 наакани на ден. За теглото - мисля, че вече си възвърна килограмите от раждането според кантарчето вкъщи, но сме на консултация след седмица и тогава ще видим със сигурност. Роди се 3800, изписаха ни 3500. Още един въпрос - може ли през нощта да прави по-голяма пауза между кърменията 4-5 часа или по-добре да го будя?
Благодаря предварително!   bouquet

# 47
Здравей, Айда!
Честито бебче и поздравления за желанието да кърмиш!  Grinning   bouquet
Благодаря за информацията за теглото и памперсите - наистина е важна и така си спестяваме време, за да я разберем  Grinning
По принцип е хубаво да се предлага и втората гърда - най-вече с цел да има еднаква стимулация и на двете гърди. Но не е проблем, ако бебчето не иска. Във вашия случай - можеш да пробваш да го оригнеш и да го сложиш на втората гърда - не е нужно да го разбуждаш чак. Опитай само с оригване, то, предполагам, ще е точно в едно такова полусънено състояние, което е идеално за кърмене. Та, предложи, пък то ако иска - ще суче.

Сега, горното важи в случай, че всичко с наддаването действително е добре. Би ли споделила в какъв момент от деня сте го теглили и дали е облечен/с памперс по време на тегленето? Хубаво е бебчетата да се теглят голички (най-удобно е вечер преди баня Wink), така се придобива най-точна представа за теглото им (можеш да обърнеш внимание на това и като отидете на преглед - нерядко се случва бебетата да се теглят с дрешки и да не става ясно реалното наддаване). А колко всъщност тежи сега бебчето ти?

Пауза от 4-5 часа през нощта е ок, стига то самичко да си я прави и стига наддаването да върви добре. Минималният брой кърмения, който е добре да имате за 24 часа, е 8. Обикновено повечето бебчета сучат и по-често и това си е съвсем нормално и хубаво. Но е важно да не се пада под минимума и да се следи пишкането, акането и най-вече наддаването. При вас пишкането и акането звучат добре (казваш, че пишка доста, но все пак да попитам - нали има поне 5-6 памперси напишкани?), остава да се уверим напълно и в наддаването Simple Smile.

Ще чакам да споделиш за грамчетата в момента  Simple Smile  Hug

П.П. Бебчето ти теглено ли е на вашето кантарче (или пък на кантарчето на педиатъра) веднага или скоро след изписването?

# 48
Благодаря за отговора!
Наитина измерихме килограмите на бебо както беше с дрешките... Въобще не се сетихме, че памперса може да е доста тежичък. Днес като го разсъблечем за баня ще го измерим голичък. Инъче в болницата го мериха в деня преди изписването последно ако не се лъжа. Беше 3500. После някъде на 10 ден го измерихме вкъщи, но пък с дрехите...
Вече ще предлагам и другата гърда ако я иска. После доколкото съм чела следващото хранене започва с гърдата, с която е свършило предното хранене.
Инъче имаме 5-6 напишкани памперси със сигурност и сигурно поне още 2 пъти опишкана маса за повиване като разголим дупето за смяна  Laughing. Наакани обилно памперси имаме на ден 2 и още 2 зацапани оскъдно като петно на памперса.
Вечерта като премерим бебо ще видим на 14 ден какви са килограмите в действителност.
Прохаден и усмихнат ден!  Hug

# 49
Така... Килограми без памперс 3700. Вчера беше доста крив, не спа цял ден и яде повечко та поискваше и втората гърда. Нааканите памперси впоследствие бяха значително количесто 4-5. Но през нощта през 3 и 4 часа едвам го будих и хапваше само от едната гърда. Да видим днес как ще е. Както се вижда обаче не е възстановил рожденното си тегло... В родилното го мериха на обикновен кантар, а нашия е електронен. Дали има значение? Rolling Eyes

# 50
Здравей отново!

Действително има значение фактът, че кантарите са различни. Но все пак трябва да си "гоним" грамчетата от раждането (на първо време). А това, че още не ги е стигнал бебо, е знак, че нещо трябва да се промени. Но не се шашкай, 100 грама не са чак толкова много и си мисля, че лесно ще си ги навакса. Така, в този случай, от сега нататък е добре наистина да предлагаш втората гърда на всяко хранене. Иначе си продължавайте по същата схема, като внимаваш да имате поне 8 кърмения - как точно ще си ги разпределите в денонощието, е въпрос на вашето удобство.
Нали може да ти предложа днес и утре да си го кърмиш от двете гърди и да го изтеглиш на кантарчето отново утре вечерта, пак преди баня, пак голичък? Целта е да видим как е наддал за тези два дни малкият, за да знаем дали е нужно да се направи и нещо друго...
Колкото до следващото хранене - правилно си разбрала, почваш първо с гърдата, от която е сукал последно  Peace.
Хубав ден и на теб и утре вечер ще погледна какво си писала за теглото му  Hug
И само да вметна - това, че (ще) ака повече да не те притеснява, нали?  Wink

# 51
Аз още от вчера почнах да предлагам и втората гърда, но я иска само ако са били на по-често храненията (2 часа). Това се случва през деня. Имам усещането, че тогава гърдите ми са малко по-празни и не му стига едната, въпреки че е сукал от нея 20 минути. През нощта, когато имаме минимум 3 часа пауза, не мога го накарам да погледне втората. Така или инъче мисля, че доста увеличихме приеманата кърма, защото вече акаме доста по-често (5-6 пъти) и по-обилно. Довечера ще го премеря и най-късно утре ще дам доклад.  Praynig
И един въпрос страничен малко. На едната гърда успях да си докарам напукване на зърното, та е доста болезнено при кърмене (в началото). Вече слагам бебо правилно, мажа постоянно с Лансинох, държа болното място на въздух, но при всяко кърмене се раздразва. Не ми се ще да се цедя и да давам шише. Има ли шанс да мине по този начин или трябва да се направи нещо допълнително?
Благодаря отново за помощта! Heart Eyes

# 52
Ок, щом през нощта не иска - не е драма, въпросът е да предлагаш  Peace
За разраненото зърно - правиш точно това, което трябва и ще мине  Peace. Само все пак гледай и самото засукване да е колкото се може по-добро, щом се раздразва при всяко кърмене.. То е нормално де, не минава от веднъж-дваж, но бъди малко по-внимателна и при самото засукване. Още - понеже не разбрах кога държиш зърното на въздух - може просто след кърмене да си оставяш гърдата открита - заедно със слюнката от бебо и кърмата - това си е супер лекарство срещу рагади  Simple Smile
Айде - ново включване от мен след като имаме инфо за килцата  Hug

# 53
Ето го и доклада. Измерен голичък, грамчета - 3800. Е значи има някакъв напредък. Хапва по-начесто (9-10 пъти на ден се храним), ака доста, почти след всяко кърмене. Суче по 20 минути от едната гърда и все още рядко пожелава другата. В петък сме на консултация и ще видим и там какво показва кантара.
С това зърно е много неприятно, дано мине скоро, че си е мъка кърменето... Инъче когато съм си вкъщи си ходя гола от кръста нагоре, уж по-бързо да мине. Дано скоро се излекува.
Благодаря ти отново и хубав ден ти желая!

# 54
и аз да споделя,че първия месец,че и отгоре ходех гола из нас от проблемни зърна,но после всичко се нормализира.дано пъ-бързо отминат при теб тези наприятни моменти и да се наслаждавате на кърменето!!!

# 55
Ехееее, 100 грама за два дни! Супееер, браво  Grinning Ще чакам да напишеш и как е минало при педиатъра, когато му дойде времето Simple Smile.
А я ми разкажи повечко за зърното - явно се е разранило заради неправилно поставяне на бебето (понеже казваш, че вече го слагаш както трябва), така ли да разбирам? И сега те боли, но само в началото - при самото засукване? Ако е така и не те боли по-дълго време или след кърменето, с мерките, които обсъдихме, трябва да мине сравнително скоро. Ако обаче има по-дълги болки или такива, които не са само в началото на кърменето - кажи, за да се опитаме да разберем дали само на недобра поза се дължи разраняването.
А пробвала ли си да кърмиш в друга поза? Така устничките на бебо ще обхващат друга част от ареолата и зърното и би следвало да дразни разранената част по-малко. Ако кърмиш в поза люлка, опитай с футболната или пък легнала например - така ще дадеш и повечко време на зърното да си почине (в разранената му част де).
Радвам се, ако успявам да ти помогна!
Хубав ден и на теб!  Hug

# 56
Да мисля, че в началото докато разберем как да се храним, успяхме да разраним зърното. Хм.. права си трябва да пробвам и други пози за кърмене. Легнала ми е малко трудно да го наместя, въпреки че така почнахме да се кърмим (то тогава май стана проблема). Задължително ще пробвам футболната, да видим как ще ни се отрази. Инъче болката е сякаш само докато изтегли зърното (няколко засуквания), незнам дали е правилно да се каже така, и дано да мине както казваш, че си е направо мъка. Днес и другата ми гърда е като протрита, че вчера нещо бяхме криви и се кърмихме на 1,5 - 2 часа, но не се оплаквам, само да качва грамчета! Ще продължаваме да се лекуваме, както виждам доста майки в началото са били така, но всичко минава  Peace
Задължително ще дам отчет след педиатъра, а сега отивам да разучавам поза футболна топка!   bouquet

# 57
здравейте искам да ви попитам моята беба е на 10 дни, в началото сучеше по 15-20 мин което ми се струваше нормално но от вчера суче по 50-60 минутио и то през 2 дори и по малко часа, като си извади зърното има мляко в устата и , в гърдата има още мляко, като се изцедя, усещам ги леки след сукане ,памперсите са пълни,но незнам на какво се дължи тази промяна...

искам и друго да ви споделя-когато бяхме в болницата на АМ се оригаше всеки път много звучно,сега много трудмо се орига дори не успява,задължително ли е оригането,какво ли не я правя,на рамото я изправям потупвам я лекичко,гладя и гръбчето,не става и не става...

# 58
Здравейте и от мен!
Бих искала да споделя и моя скромен опит от кърменето вече 1 година! Дъщеричката ми от раждането сучеше по 5 мин Какво ли не правих, но тя след петата минута просто не искаше да суче. Много се бях притеснила, броях памперси, слагах я на гърдата често, така и не постигнах повече от 5 мин сукане. Но наддаваше повече от добре! (1,5 кг, 1кг, 700гр и нататък по 500гр и до сега всеки месец!!!) Всяко детенце е различно, на някои им е нужен час, а на други 5 мин да се нахранят. Само да отбележа, че кърмех на поискване!
Успех на всички кърмещи майки и техните сукалчета  Party

# 59
Здравейте,
от 2-3 дни моята бебка суче по час, час и половина като се храни на 2 часа (от началото на предното хранене). Преди сучеше по 20-30мин.
Нормално ли е да суче толкова дълго, или е намаляла кърмата? До скоро само едната гърда й стигаше и след това имаше още кърма в нея.

Имаме проблеми и с наддаването - върна си началното тегло (3070гр) на 15тия ден някъде, а оттогава е качила около 300гр (меря я на обикновен кантар в нас и с точност до 100гр). Относно акането и пишкането - до днес нямаше празен памперс - всеки памперс е наакан (2-3 много наакани памперси, останалите са малко), и със сигурност има повече от 5-6 напишкани. Сменям памперсите повече от 10 пъти дневно заради едно подсичане. Днес за първи път имаше памперс, който не беше акан или пишкан.

Въпросът ми е дали проблемите с наддаването може да са свързани с кърмата, може ли да не е достатъчно хранителна? И дали дългото като време кърмене означава намаляване на кърмата?

Общи условия

Активация на акаунт