Колко време сучат на гърда?

• 43 282
  • 109
  •   1
Отговори
# 60
Айда, щом болката е докато изтегли зърното, може би трябва просто да си отвори по-широко устата, за да влезе по-голяма част от гърдата вътре - така не би следвало да изтегля зърното и не би следвало да те боли. Нали знаеш как да го накараш да отвори повече устичка - със зърното си дразниш последователно горна и долна устна, той отваря уста и с ръката, с която го държиш му помагаш, т.е. го буташ към гърдата (принципът е не ти да се буташ към бебето, а да буташ него към себе си). Много важно за самото засукване е зърното ти да сочи носът на бебето и да се спуска от носа му към устата му - така го кара да я отвори широко. Ето ти едно клипче да видиш за какво всъщност говоря, че така малко празно звучи - http://ammehjelpen.no/tilkoblingen?id=785#1TheLatch - има две клипчета, едни и същи са, но долното е на английски. А ако не боравиш с английски, пак ще ти е полезно, понеже си е клипче и достатъчно добре се вижда  Peace
Колкото до протриването - често се случва при зачестило кърмене. Но това минава съвсем лесно и бързо, стига всичко с позата да е ОК, за да няма допълнителен дразнител  Peace

Моли, здравей и на теб! Честито ти бебче, да ти е жива и здрава принцеската  Heart Eyes   bouquet!
Принципно, фактът, че времето за сучене е променено, не е притеснителен сам по себе си. Хубаво е, че усещаш гърдите си по-празни след сукане, това значи, че беба си пийва млекце  Simple Smile. Това, че в гърдата има още мляко след кърмене също е нормално  Peace. Искам да те попитам някои нещица, за да си доизясня ситуацията - предполагам, че я чуваш да гълта докато суче; през всичките тези 50-60 минути ли я чуваш да гълта? Или суче по-съсредоточено известно време, след което почва да се успива, става по-вяла...? От двете гърди ли й даваш на кърмене? Също би ми било полезно да разбера колко грама се роди бебка и колко беше като я изписаха? А педиатърът какво каза - кога ви вика на контролен преглед? Хубаво е да се направи такъв на 10-14ти ден от раждането, защото до тогава се очаква бебето да е възстановило рожденото си тегло. Та, дори и да ви е извикал на края на първия месец, мисля, че ще е много добре, ако отидете тези дни на едно измерване, че си е хубаво да се следят грамчетата, поне в началото..
Чао засега, ще чакам да пишеш и да отговориш на въпросите ми, които май станаха доста  Blush, но пък ми е нужна тази информация  Hug

# 61
Скарли, здравей! Тъкмо си пуснах предния пост и видях, че имало нов  Rolling Eyes.
И на теб честито бебче, да расте живо и здраво!
Първо, 100 грама отклонение в кантара е много за новородено бебе. Т.е. не може да се прецени как точно вървите с кърменето. Имаш ли възможност да вземеш от някого електронна везна? Ако не - има и под наем, ще ти пиша по-късничко повече инфо, ако искаш. Не те съветвам да купуваш, няма смисъл от непрекъснато теглене  Peace А всъщност най-добре просто да посетите педиатъра за едно контролно мерене, поне на първо време. Пък тогава ще преценим дали има нужда да имаш ел.везна у вас  Peace

Така, възстановяването на теглото се е случило в долу-горе добра възраст на беба. А 300 грама за 10 дни (от 15тия до 25тия, на колкото в момента е бебка според лентичката ти) въобще не са малко. Минималното наддаване е 170 гр. на седмица. Т.е. качването е в рамките на нормалното. Това обаче важи, само в случай, че кантарът не е изиграл лоша шега и не я е изтеглил с до 100 грама повече... Затова, за да се прецени дали наистина имате проблеми с наддаването - отиди при педиатъра да я изтегли на някаква по-точна везна Peace.

Колкото до това дълго време за сучене (час и половина идва вече наистина доста) - може да се дължи на доста неща (едно от тях би могло да е и намаляване на кърмата, но хич не бързай да се шашкаш - все още не знаем каква е причината при вас)... Ще ми кажеш ли колко от това време тя суче ефективно? Т.е. си преглъща, прави си малки почивки, пак суче добре...? Сменяш ли й гърдата или цялото това време тя прекарва на една гърда?
Искаш ли да пробваш нещо - като я видиш, че почва да става една вяла, че повече си суче за спокойствие, отколкото за да папка, можеш да опиташ да приложиш компресия на гърдата - ето тук е описано как се прави това. Когато, въпреки компресията, малката пак стане по-вяла в сученето си, може да й предложиш и втората гърда, като там действаш по същия начин - стане ли по-вяла, почваш с компресията; когато пак се отпусне в сученето, може вече да прекратиш кърменето, или ако е неспокойна - да я върнеш на първата гърда, като отново правиш компресия.

И, за да отговоря на последния ти въпрос - проблемите с наддаването (ако все пак наистина имате такива) може да са свързани с кърмата, но не с нейното качество, а с количеството, което беба изпива. Не съществува такова нещо като нехранителна кърма - този мит според мен е плод на недостатъчно разбиране на цялостния процес на кърменето... Така че се успокой, че не ти е нехранителна кърмата и дай да видим защо бебка суче така дълго  Hug

# 62
Усмихнатото,
беба е на 10 дни , роди се 2770 гр /49 см, в деня на изписването беше 2630 и казаха че е наддала, почти на всеки памперс има ако,но днес привечер устранових че кърмата ми свършва, тя сука от едната и след това реших да изцедя другата и успях само 5 мл. В ШОК СЪМ Sad Sad Sad как се получи така,като първите дни преливаха, дори като суче от едната от другата излиза кърма...на преглед сме вторник,след като излезе акта и за раждане...ох не мога да стоя на д-то си от притеснение заради тази кърма,много искам да си кърмя момиченцето....

# 63
  • На брега
moli84, само не се стресирай излишно докато ти отговорят консултантите! Кърми си бебето по-честичко ! Няма как изведнъж да ти свърши кърмата... То това да не е текила в плажна дискотека, че да свърши  Wink. Бебето винаги изсуква повече, отколкото ти можеш да изцедиш с помпата. Хапни сурови ядки или зърнена закуска, пий достатъчно течности и наблюдавай бебето. Ако преглъща докато суче, ако е спокойно след това и ако пълни и мокри памперсите, значи всичко е наред! В крайна сметка има и лактогонни чайчета, а също и хомеопатични таблетки за стимулиране на лактацията... но най-добрата помпа е твоето бебе! И моята висеше много дълго на гърдата ми. Просто заспиваше, а аз тогава не знаех, че чрез компресия на гърдата мога да подобря и ускоря процеса с нахранването.

# 64
Моли, не се стресирай излишно, много те моля  Hug. Не ти е спряла кърмата, може да е намаляла, но начини за увеличаване има, недей така да изпадаш в такива състояния  Hug
Така, беше споделила, че бебка суче през около 2 часа - това е добре, продължавай да й даваш на долу-горе такъв интервал от време. Само не разбрах - през нощта суче ли? Колко голяма й е нощната почивка?

Ще ти предложа да направиш това, което писах и на Скарли - да й дадеш да суче от едната гърда, като следиш дали суче активно, т.е. дали преглъща (като малки почивчици са ок). Когато я видиш, че почва повече да те "дъвче" и да е по-вяла в сученето - почни да си правиш компресия. И на теб ти пускам линка с описанието как да я правиш - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683. Когато и компресията спре да върши работа - смени й гърдата. На втората гърда можеш да действаш по същия начин - внимателно следиш дали суче ефективно, като поспре почваш пак компресия, след което приключваш с кърменето. Ако беба е все още неспокойна - връщаш я на първата гърда и пак с компресията  Peace
Пробвай така едно денонощие и следи количеството напишкани памперси - трябва да са минимум 5-6. За да придобиеш представа какво значи добре напишкан памперс можеш да вземеш един сух и да излееш 2-3 супени лъжици вода вътре - ако беба има 5-6 поне толкова тежки памперса и ака поне веднъж дневно, значи приема достатъчно кърма  Peace.
Присъединявам се към съветите на НоваТема за суровите ядки и зърнената закуска. Ще добавя и почивка - почивай си колкото можеш повече; ако има някой, който да ти помага в домакинската работа - извикай го, сега трябва да си почиваш; можеш да спиш заедно с беба  Simple Smile..

За оригването - понеже пропуснах да ти отговоря в предния си пост - опитвай се да я оригваш (при смяната на гърдите също), но все пак ако не стане - не е някакъв проблем - понякога се получава, понякога не  Wink. Когато не успее да се оригне, може би просто не е поела много въздух при сучене, което всъщност не е зле Wink

И накрая ще ти кажа, че най-важното е, че искаш да кърмиш - тогава ще направиш всичко възможно и ще успееш  Grinning. Понякога срещаме трудности и препятствия, но те само правят по-сладък успеха ни  Hug

Така, моля те утре да пишеш как са минали нещата в последното денонощие - как са били памперсите, как се е държала бебка при този начин на кърмене, как си се чувствала ти.. Също дали се е случвало да я върнеш отново на първата гърда или беба е била спокойна вече след втората...  Hug

# 65
Хайде и аз да се отчета! Първо благодаря на Усмихнатото за клипчето. Гледах го 100 пъти сигурно и ще го гледам още толкова. Има какво още да уча за правилното поставяне. Инъче след преглед при педиатърката: тегло - 4300 (мери го обаче с боди и памперс, че си беше пуснала климатика на много студена струя, а ние идвахме от 35 градусова жега) т.е. от изписването сме качили 800 гр. и сме пораснали с 2 см (54 сме) и това за 20 дни. Махам от теглото 100-200 грама заради памперса и мисля, че е ок. Струва ми се, че последните дни качихме доста. Бебо през деня хапва доста на честичко на 1,5 или 2, но през нощта си прави по-големи паузи 4-5 часа, от което пък гърдите ми ще се пръснат, защото са произвели според количеството през деня. Почнах малко да изцеждам преди нощното кърмене, защото май и от това не може да се захване добре. Ами продължаваме да се лекуваме и дано скоро да свършат неволите с кърменето.
 Hug

# 66
Айда, наистина е по-добре без памперс и дрехи да теглите, но щом не е имало начин... все пак е ориентир, поне донякъде... ако махнем 300 грама (понеже 200 ми се виждат малко, особено ако памперсът не е бил съвсем празен), това значи, че е качил 500 грама от изписването. Ако са го изписали на 3-тия ден, значи ги е качил тези 500 за 17 дни. Което е добре  Simple Smile

Иначе много правилно си усетила, че като са ти пълни гърдите, му е по-трудно да засуче - това е все едно да опиташ да захапеш топка Wink. Е, дори и да не ти стават чак така препълнени гърдите, пак е долу-горе същото Wink. Та това с лекото изцеждане преди кърмене е добра идея  Peace

Зърното как е - продължава ли да те боли толкова много или има някакъв напредък все пак? Поне малко?

Моли, пропуснах да ти кажа, че ако нещо не успеем така дистанционно да се справим с нещата, имаме консултант и в Стара Загора, която ще може да дойде у вас или където ти е удобно и да присъства на някое кърмене, за да прецени дали има нещо, което може да се направи по-добре  Hug

# 67
Усмихнатото,

Днес минахме през педиатърката - наддала е 200гр. за седмица (най-сетне). Обаче от 2 дни определено ми е намаляла кърмата, особено от обяд до вечерта. Просто не може да се нахрани - някакви идеи как да я стимулирам освен с бебето на гърда?

Нормално суче активно 10 мин, след това по-бавно. Преди докато сучеше активно се чуваше постоянно преглъщане (когато струята е и по-силна), сега дърпа доста здраво, но няма достатъчно количество. Преглъща много нарядко. В един момент се изморява и почва да заспива, като изпусне гърдата се стряска и пак си я захапва и почва да суче, но отново преглъща нарядко.
Днес почти целия следобяд ми беше на гърдите, сменях ги. Беше много нервна и се усещаше, че е гладна. Като тръгне по-силна струя се събуждаше и почваше да дърпа за кратко. Накрая й дадох от шише замразена от предни дни кърма. Изпи 70мл и заспа.

Другият проблем е, че е много хиперактивна. Много рядко спи, а когато е будна постоянно реве, много често без причина  Crazy Ако случайно не реве за няколко минутки постоянно рита с крачета, маха с ръчички, няма миг покой. Мисля, че именно тази преумора и стрес ми се отразяват на кърменето.

# 68
Здравейте, момичета и честити бебчета!    bouquet

Нормално е да се тревожите в началото, тогава нещата изглеждат винаги най-неподредени и объркващи! Страхотно е, че имате такова желание да кърмите! Поздравления!  bouquet
Усмихнатото ви е дала страхотни съвети!
Скарли, казваш, че бебка е надала около 200 грама за седмица. Ако правилно смятам сега трябва да е около  3270гр. нали?  А колко и беше най-ниското тегло?
Дъщеря ти е точно около 20 тия ден и в момента е в период на усилен разстеж. В такива моменти, бебетата буквално се залепят за гърдата, за да изработят повечко мляко, защото те растат и едновременно с това и необходимостта им от храна. Обикновенно такива периоди траят 2-3 дни и после нещата се връщат в нормалният си ритъм. Най-важното условие за повече кърма е бебето да суче ефективно и често и да имате поне 1-2 нощни кърмения, защото тогава хормонът който е отговорен за производството на мляко – пролактин – е с най-високи нива. Ако се притесняваш, да будиш бебето, в случай че спи, можеш да го накърмиш в полусънено състояние, когато се размърда и е в леката фаза на съня. Разбира се, като спомагателно средство можеш да пиеш лактогоннен чай, да хапваш, жито, бирена мая, да поемаш по 1,5-2 литра течности дневно. Но те наистина са само спомагателно срадство към сукането, което е основното, а виждам ти това го правиш страхотно! Това което е най-важното в случая е, че точно когато усещаш гърдите си най-празни,  те в същност произвеждат най-бързо, за да е готова следващата порция.
За да си сигурна, че бебето суче ефективно е добре поставянето да е правилно, за да може бебето да изсуква добре гърдата. Признак за не-добро поставяне са разранените зърна. Твоите как са? Усмихнатото беше дала линк за правилно поставяне на гърда няколко поста по-горе. Малко по-надолу в моят пост също можеш да откриеш клипчета

aida81, исках да добавя към съветите на Усмихнатото още малко клипчета. Grinning Нагледно винаги е по-лесно
Ако искаш, погледни тук (второто клипче, като се отвори страницата и скорленш малко на долу е на английски) http://ammehjelpen.no/a-legge-barnet-til?id=810#LatchingOn, това е за засукване в 3 различни пози, подобно е на това което Усмихнатото ти е пуснала, просто са показани поза кръстосана люлка и футболна топка, така че да можеш да избереш по-малко боленена за зърното ти позиция. Разраняване се получава, когато зърното ти се търка в твърдото небце на бебето, вместо да го поема дълбоко в устата си. Ето тук
http://www.bestbeginnings.org.uk/graphic-of-a-baby-attaching-on- … 8f8b-9ae5ddaad028 можш да видиш, как при правилно засукване зърното трябва да е дълбоко в устата на бебето. Важно е бебето да е обърнато с коремче към теб, да е на височината на гърдите ти (ако подпреш бебето с възглавници е много удобно), устата му е широко отворена, при засукване брадичката опира в гърдата ти, а м/у нослето и гърдата има място.Ъгълчето на устата образува около 120 градуса ъгъл. Ушенцето и рамото на бебето са в една линия

Успех, момичета и ще чакаме с Усмихнатото да пишете пак   bouquet

# 69
Espa благодаря за клипчетата!   bouquet Наистина са много полезни. Особено второто много ясно показва всъщност каква е техниката. Опитвам се да спазвам всички препоръки, но за сега най-трудно ми е да насоча устата на бебо към зърното. Много шава и мята главата насам-натам, но май аз съм си виновна, не го придържам правилно. Така като гледам главата трябва да я оставя леко отпусната назад за да я контролирам по-лесно. Май и трябва да намеря по-добро място за кърмене, че все съм на един мек диван, където леко хлътвам и не е много удобно, въпреки че ползвам възглавница. Следващия път ще пробвам на стол.
Инъче разраненото зърно е една идея по-добре, но има какво да се желае. С желание и упоритост ще се получат нещата!  Heart Eyes

# 70
Включвам се много набързо, че никакво време нямам... А и тя Еспа общо-взето е казала това, което исках да кажа и аз Wink

Айда, можеш да опиташ кръстосаната люлка - дава доста добър контрол над главичката и е лесна за компресия - едната ти ръка практически е свободна. Това е втората поза от клипчето за засукване при три пози, което Еспа е пуснала - нарича се на английски Cross-cradlehold (понеже не разбрах дали боравиш с английския, извинявай, ако си знаеш  Rolling Eyes). Хубаво е, че зърното тръгва да се оправя  Grinning
Идеята за стола никак не е лоша  Peace За да ти е по-удобно обаче, можеш да сложиш нещо нисичко, на което да си опреш краката - че иначе не става добро облягането (освен ако не са ти много дълги краката де WinkHug

# 71
Усмихнатото,
вчера пих чай на Хип днес също,и започнах да се цедя ,с помпа на ръка...сега като че ли малко се увеличи,събирам около 50-60 мл но от двете гърди,днес пак са твърди като камък,искам да те попитам понеже слабо я чувам да преглъща.аз ли съм мнгоо заблудена тя ли преглъща тихо или изобщо не преглъща,има ли логика, преди да я накърмя гърдата да е супер твърда а след като е сукала да омеква/ значи все пак суче..нали? и има наакани памперси, пробвах с компресиата,но пак не чувам така ясно да преглъща,нямам търпение в вторник да отидем на лекар за я претеглят.Видях една статия във бг мама за съгранение на кърмата и пише че в топла стая 25 Ц, около 4-часа-снощи я оставих за около 3-4 часа и след това я нахраних,сутринта имаше разтройство,мисля че 4 часа са много,би ли дала мнение и по този въпрос,

# 72
  • София
 moli84 ако гърдата омеква след кърмене и памперсите са пълни със сигурност бебчо си хапва макар да не го чуваш да преглъща. Не винаги може да се усети добре, ако след първоначалното по-бързо дърпане изведнъж запави движенията и сукането и стане едно по-бавно, обикновенно тогава преглъща. Чува се едно лекичко хък-хък понякога когато преглъщат.
  В топла стая 4 часа може да са и и повече. Ако забелязваш някаква промяна или нещо което да те претеснява в кърмата, по-добре не я давай. Съхранявай в хладилник и после леко затопляй на водна баня, ако ще стои повече от 1-2 часа.
  Кое те навежда на мисълта, че има разстройство? По принцип изхожданията на бебенцата само на кърма са почти изцяло течнички с парченца като пресечено беличко. Това е напълно нормално, както и изхождането на почти всяка смяна на памперса и няма нищо тревожно.

# 73
Aila, разтройство беше понеже памперса бепе адски препълнен и даже на дъската за пиваване пак се изходи и беше доста течно/ по различно от дръг път/ но беше еднократно, затова ме кара да мисля че 4 часа са много за кърмата на стайна темп.26 градуса и е получила от нея...вече я слагам в хладилник, а днес преди да дойде време са ядене реших да се изцедя с помпата да видя колко точно имам, от едната гърда събрах 50-55 мл.,а от другата около 20 но за жалост пусна кръв и 20-те ги хвърлих Sad

# 74
Моли, тъй като казваш, че е пуснало кръв докато цедиш, това ме навежда на мисълта, че имаш разраняване на зърната. Така ли е? Ти как цедиш – с помпа или на ръка?
По принцип от малко кръв в кърмата, макар и да изглежда стращно, на беба нищо няма да и стане. Евентуално може да придизвика съвсем лек стомашен дисконфорт. Имай в предвид, че цеденето не е ориентир за това колко кърма имаш. Бебетата винаги успяват да изсучат повече, не е измислена такава помпа или толкова съвършена техника за цедене, която да успява да изкара толкова мляко, колкото едно бебе. Най-добрият ориентир за това, че имаш достатъчно кърма са броя на памперсите и надаването на бебето. Следи си памперсите за да си спокойна, Усмихнатото ти беше писала по-горе каква трябва да ъбде бройката им. И бъди спокойна, при често и ефективно сукане, кърмата не може да спре туко така
Успех  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт