Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - III тема

• 98 117
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Вижте на каква статия попаднах относно избора на рибно масло:
http://www.squidoo.com/fish_oil

Озадачи ме тази част:
Stay away from fish oil that has been molecularly distilled. The distillation process alters the natural form of the oil. Yes, it may remove some of the toxins, but the oil is no longer in it's natural state. As a matter of fact, molecular distillation causes the oil to be oxidized and there's nothing worse for you than an oxidized oil. If your fish oil is molecularly distilled, you should be wondering how polluted the fish oil was to start with that they had to use such an aggressive purification process on it.
 Thinking

Преди време купих едни марсианци,че малкия ми мрънкаше за мегафона, не посмях да му дам витамините  и ги раздадох на колегите Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 22:38 от Bobka

# 616
  • Припят, Украйна
Bobka,

статията е в голяма част механичен сбор от глупости, така че не се притеснявай. Първо, статията рекламира конкретен продукт на никому неизвестна фирма, което не предполага особена обективност. Второ, авторът прави едно бомбастично твърдение (имам предвид цитираното от теб) без да посочва научен източник - защо ли? Simple Smile Трето, предполага един абсурден от логическа гледна точка подход - някои фирми си пречистват маслата с молекулярна дестилация и ги изследват в независими лаборатории, значи считай колко са им мръсни; онова рибено масло не се пречиства - значи вЕрвай колко е чисто.  Laughing

Иначе по същество другата глупост е, че молекулярната дестилация причинява оксидация на маслото. Нищо подобно, точно обратното.

Всъщност има 2 процеса на пречистване на рибното масло - молекулярна дестилация (по-скъпа и по-сигурна за премахване на замърсители) и рафиниране (по-евтино и по-ненадеждно за премахване на замърсителите, но запазва по-добри вкусови качества на маслото). От двата способа именно обикновеното рафиниране (което се хвали в цитираната от теб статия) в много по-голяма степен може да причини оксидация на маслото поради една съвсем проста причина - при метода на рафинирането се изисква по-висока температура.

За повече информация - тук и двата метода са описани подробно, много хубаво са обяснени и плюсовете, и минусите им:

http://www.bioriginal.com/services/files/moleculardistilledoroilrefining.pdf

В заключение - не вярвайте на всеки "сектант" в мрежата... В случая статията таргетира "био" и "еко" настроените потребители, които кълват на такива кукички. Simple Smile

# 617
  • София
Filkam, мерси за анализа  Grinning

# 618
Категорично подкрепям изложеното от Filkam. И съм благодарен, че го е обяснил, защото аз сигурно щях да избухна - писнало м е да опровергавам всякакви глупости.

Вие не сте виновни че питате, но битката с вятърни мелници е уморителна.

По принцип рибеното масло е изключително полезна добавка, като отношението на ползата към вредата е над 100:1, но поради особеностите на човешката психика (а и търговията) ние се занимаваме повече с това 1.

При предозирване на рибено масло с получава разтройство (като от всяка течна мазнина). Това просто означва, че маслото повече не се усвоява, а се изхвърля.

При деца, това е над 10 г...(грама)

afwitch Код за 5 $ отстъпка в iHerb XIX862

# 619
аз май не съм правила почивка (под аз имам предвид мене си и двете деца) при приема на рибено масло от миналата зима... тогава ми се запечатиха в главата думи на Пинки, че рибеното масло може да има благотворен ефект и върху имунитета, който обаче не идва веднага, а поне след 6 месеца прием... уфф, не знам, дано не си внушавам, но не сме боледували сериозно от няколко месеца... и съм се вкопчила в това си наблюдение и не смятам да правя никакви почивки с рибеното масло...

тогава в началото, когато се поинтересувах от рибеното масло, в една аптека ме питаха дали го търся за кученце и женицата беше удивена, че, не, не е за кученце, а за двете ми деца... та и на мен ще ми бъдат интересни доводите на фармацевта във връзка с така препоръчаната почивка от рибено масло...

на децата давам Ескимо кидс и заради витамин Д-то в него... единствено виждам смисъл да се препоръча почивка през лятото именно заради витамин Д, но то е в пренебрежимо количество - 5 микрограма... знам ли...

# 620
  • Припят, Украйна
ray,

Доколкото знам 5 mcg = 200 IU витамин D - тоест нямаш нужда от почивка, това е чувствително под препоръчителния дневен прием дори и според най-консервативните виждания.

Да ти каже някой да правиш почивки от приема на рибено масло, е като да ти препоръча да правиш почивки от консумирането на риба. Не си чула някой да казва "Яжте риба единия месец, но после направете почивка и консумирайте само пилешко през следващия месец", нали? Simple Smile

А рибено масло може да се дава и на кучетата - за разлика от нас те обичат вкуса на рибеното масло, а и ефекта върху състоянието на козината им е бърз и видим. Peace

# 621
за този витамин Д пак имам въпрос аз:

давам на децата Ескимо Кидс, който съдържа 5 микрограма витамин Д

обаче на малкия сега започнах да давам сироп витамини, защото почти напълно спря да яде, белким малко му дойде аптетитът... сиропчето (Мултивитамол на Др. Тайс) съдържа също витами Д - 12,50 микрограма в 100 мл сироп, като аз давам между 5 и 10 мл сироп дневно... не знам защо така са написали съдържанието на витамин Д, вместо да напишат колко има в препоръчителната дневна доза... но аз сега не мога да преценя дали ще се получи някакво предозиране и дали временно да спра Ексимото... ще съм благодарна на мнения...

предварително благодаря  Peace

# 622
  • Припят, Украйна
за този витамин Д пак имам въпрос аз:

давам на децата Ескимо Кидс, който съдържа 5 микрограма витамин Д

обаче на малкия сега започнах да давам сироп витамини, защото почти напълно спря да яде, белким малко му дойде аптетитът... сиропчето (Мултивитамол на Др. Тайс) съдържа също витами Д - 12,50 микрограма в 100 мл сироп, като аз давам между 5 и 10 мл сироп дневно... не знам защо така са написали съдържанието на витамин Д, вместо да напишат колко има в препоръчителната дневна доза... но аз сега не мога да преценя дали ще се получи някакво предозиране и дали временно да спра Ексимото... ще съм благодарна на мнения...

предварително благодаря  Peace

ray,

Добрата новина е, че няма да се получи предозиране, количествата витамини (включително и витамин Д) в сиропа на д-р Тайс са съвсем незначителни. Лошата новина е, че продуктът на д-р Тайс е гола вода - положителният ефект за детето ти от приема на 5-10 мл дневно ще клони към нулата. По-добре си вземи някакви качествени детски витамини от Iherb.com.

# 623
благодаря ти  Peace

добре е това за добрата новина, с лошата - това е положението... Тайс ще е засега...

# 624
Какво рибено масло да избере мъжът ми, който е със завишен холестерол?

# 625
# 626
ray - синът ти е добре да прима около 1200 М.Е. вит. D дневно (30 мкг). Но и двойно да му даваш, няма да се предозира.

Аз пия целогодишно по 5000 М.Е. (125 мкг).

brillante Blumen - рибеното масло е много полезно, но то няма да свали холестерола.

Трябва да се приема и сусамов тахан или Коензим Q10.

afwitch Код за 5 $ отстъпка в iHerb XIX862 afwitch

# 627
Записвам се, понеже темата живо ме интересува.
Ще чета надълго уикенда  Heart Eyes

# 628
Ние с малкия също не сме спирали приема на рибено масло от септември миналата година и нямам намерение да правя почивки.

# 629
Малката  категорично отказва да пие Ескимо кидс.Препоръчайте ми,рибено масло на перлички за дете на 2год.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт