Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - III тема

• 98 234
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
анима - зехтинът, който е 70 % омега-9 също съдържа ~10 % омега-6.

Това е напълно достатъчно.

bai_Petko - нивото на триглицеридите СИЛНО се влияе от вида на храната преди изследването. Една свинска пържола предната вечер може напълно да компрометира изследването на другия ден.

Според мен, при малко превишение нивото на холестерола, пиенето на статини не е нужно.

При първа възможност повтори изследването, но след "постен ден".

afwitch Код за 5 $ отстъпка XIX862

# 496
  • София
Здравейте, вчера получих първата си пратка от iherb с рибено масло и папаин. Мисля да пия 3х1 рибено масло по време на хранене, а папаина след хранене /за по-добро храносмилане/
Въпросът ми е - има ли някакво взаимодействие м/у двете добавки и правилно ли постъпвам като ги пия по този начин?

Благодаря

# 497
maka - проблеми няма, единствено, че таблетките папаин (ако е на NOW) се смучат.

# 498
bai_Petko - нивото на триглицеридите СИЛНО се влияе от вида на храната преди изследването. Една свинска пържола предната вечер може напълно да компрометира изследването на другия ден.

Според мен, при малко превишение нивото на холестерола, пиенето на статини не е нужно.

При първа възможност повтори изследването, но след "постен ден".

afwitch Код за 5 $ отстъпка XIX862

Благодаря пак за внимението към нашите въпроси.
Правил съм ги няколко пъти тези изследвания. От година все са високи нивата на триглицеридите. Рибеното масло ще има ли ефект върху количеството на триглицеридите? А сусама? Следвам твоите съвети за баланс на мазнините (отскоро обаче). Въобще, на много места пише за холестерола, а на малко за триглицеридите.
За статина не знам, предполагам че лекарят ми го изписва заради точно триглицеридите. И то по 20мг на ден.

# 499
bai_Petko - освен при нарушен баланс на мазнините, триглицеридите се вдигат при злоупотреба с алкохол и системно пушене.

Приемането на рибено масло води до намаляване нивото на триглицеридите. Ефектът се засилва при комбинирането с чесън  - натурален или екстракт, 2-3 г дневно.

Други хранителни добавки,които намаляват триглицеридите са вит. В3 - ниацинамид[/b], а също биологично активната форма на вит. В5 - пантетин[/b].

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Niacinamide-B-3-Timed-Relea … Tablets/1348?at=0

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Pantethine-450-60-Softgels/121?at=0

Както виждаш - варианти има.

Код за 5 $ отстъпка XIX862 afwitch

# 500
  • SA
bai_Petko , завишеното ниво на триглицеридите в серума често е пряк резултат от консумацията на голямо количество въглехидрати/ било захари, теста, картофи, ориз.../ . Съответно минаването на нисковъглехидратна диета е едно от първите неща, които трябва да се обмислят при завишени триглицериди, заедно с добавките, които PinkPanther ти е посочил.
Пиенето на статини в твоя случай, поне на мен ми се вижда неоправдано, преди да си опитал промени в храненето , още повече, че завишението при теб на триглицеридите не е чак толкова високо. Статините са лекарства с много странични ефекти и към тях трябва да се прибягва само ако няма ефект от нищо друго.
Eто малко информация по въпроса:
http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/131/10/2772S
http://www.healthy-heart-guide.com/lowering-triglycerides.html
http://www.livestrong.com/article/239414-what-carbohydrates-shou … ur-triglycerides/

# 501
Благодаря ви и на двамата за вниманието. С повече четене на тази и няколко други теми във форума, мнението ми за лекарите в България постоянно пада.
Иначе за триглицеридите ми (преди да започна с рибеното масло и сусама бяха 3,87, а съм на 34г.) - аз от много време се стремя да не ям много въглехидрати (имам жена доста по-начетена от мен по темата, която ми дава акъл), но въпреки това такива съвети от лекари не съм чувал. Единственото което повтарят е да се консумират по-малко мазнини, което може би ще се окаже неадекватно. Иначе пия по 1 бутилка алкохол на година и пуша по 1 кутия цигари на 2-3 месеца средно. Нищо не е.
Въобще, дори кардиолога на баща ми , след като разбра че пие рибено масло (зарибихме го и него), му е казал: "Аааа и ти ли си се хванал на тия реклами.. много са ти 4, пий по 3". Това без дори да е попитал какво точно масло пие - от 1гр ли е, по-концентрирано ли е...

Сега чета и темата за ензимите, стигнал съм до половината и след като прочета всичко, ще реша за тях.

Последна редакция: сб, 09 окт 2010, 00:11 от bai_Petko

# 502
здравейте Hug
да кажа и аз за триглицеридите-наистина са от много въглехидрати и от ...изкуствените подсладители -знам от опит и от лекар ( и тук лекарите във ФР  не са склонни към алтернативната медицина Sad)!
триглицеридите се оправиха,но не мога да смъкна холестерола,а пия от три месеца рибено масло и ям сусам по 1 лъжица.
Малко ли е количеството или времето newsm78,а и не бях много стриктна Embarassed
а и за кръвно пия лекарства ooooh!високо е при лекуващата лекарка ,но не и при други лекари, и е ниско у дома Joy
резултата е:ходя като пияна  Cry
ще съм ви много благодарна,ако ми помогнете  bouquet

# 503
Здравейте, искам да споделя нещо с Вас и ако може някои да ме посъветва!
Юни месец си пуснах изследвания за кръв и се оказа:
холестерол - 6.33
HDL холестерол - 0.86
триглицериди - 1.15
LDL холестерол - 4.05
всичко друго беше в нормата. Тогава бях 80 кг. Започнах диета.
Започнах да пия по 6 таблетки пектин на ден и забравих за всички вредни храни - свинско, колбаси, тестени и т.н.
Август месец /след 2 месеца/ направих нови изследвания:
холестерол - 5.99
HDL холестерол - 1.03
триглицериди - 1.24
LDL холестерол - 4.41

Вече бях 72 кг. /бях отслабнала 8 кг/
Тогава личният лекар ми каза, че с диета няма да стане и ми предписа 2 таблетки нолипид /вечер след ядене/ и 3 пъти на ден преди ядене да пия билка, закупена от билкова аптека "Елмазова" за висок холестерол. Билката съдържа -котешка стъпка, глог, бял имел,хвощ, великденче,царевична коса.
Вчера /октомври месец/ отново дадох кръв, но в друга лаборатория и резултатите бяха следните :
холестерол - 7.74
HDL холестерол - 1.43
триглицериди - 1.10

Вече съм 68.500 кг.
Просто нямам обяснение за случилото се Thinking
Моля, някои да ми даде съвет  Praynig!

# 504
  • SA
Предполагам, че PinkPanther ще се включи в темата чак в понеделник. Но аз ще си позволя да кажа за холестерола и триглицеридите някои неща, защото от доста време проучвам този въпрос. Иска ми се да дам линк към една чудесна статия на д-р Меркола, в която той подробно обяснява функциите на холестерола в организма и причините през последните години да се изписват огромно количество статини на хора, които изобщо нямат нужда от тях.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/10/ma … erol-numbers.aspx
Най-обобщено казано - холестеролът е вещество, което има множество важни функции в организма- съставна част на клетъчните мембрани, изходно вещество за синтезата на всички стероидни хормони, вит.Д, жлъчни киселини, голяма част от мозъка е всъщност холестерол. 80% от него се синтезира в черния дроб и доста често това е причината за повишените му нива в кръвта, а не толкова приетия с храната/ освен ако разбира се не се прекалява драстично с мазни храни/. Счита се , че всъщност причина за сърдечно-съдовите заболявания е възникването в организма на системно възпаление, което уврежда кръвоносните съдове и организмът, за да ги "поправи" , започва да произвежда повече холестерол.
Доста проучвания сочат, че общото ниво на холестерола в кръвта не е от значение за възникването на сърдечен пристъп. Много по-важни са съотношенията между HDL/общ холестерол и триглицериди/ HDL. Ако HDL  е поне 25 или повече % от общия холестерол, то риска от сърдечно-съдово заболяване не се счита за висок, независимо, че общия холестерол може да е по-висок от препоръчваните стойности. Съответно практическите препоръки, които се дават в статията са да се стремим да намалим системното възпаление чрез избягване на:
- ядене на оксидиран холестерол/ съдържащ се в храна, която е била подлагана на дълго готвене при висока температура/
- ядене на транс-мазнини/ маргарин и подобни/
- ядене на голямо количество захар и зърнени храни
- заседнал живот
- пушене
- емоционален стрес
Съответно мерки, с които естествено може да се понижи холестерола и същевременно увеличи добрия - HDL са:
- рибено масло/ тук от личен опит мога да кажа, че от години пия рибено масло по 5 гр. дневно и при последното изследване HDL ми беше над 3. /
- ядене на по-голямо количество сурова, необработена храна, както и полезни масла - зехтин, авокадо, кокосово масло, сурови ядки и семена/ тук сусама/, месо от хранени с трева животни, яйца/ по възможност леко топлинно обработени/.
- избягване на храни, съдържащи захар и брашно, даже в началото се препоръчва да не се консумират плодове/ заради съдържанието им на фруктоза/ до нормализиране на холестерола.
- увеличаване на физическата активност
- избягване на цигари и алкохол
За триглицеридите вече писах , че за тяхното намаление е от особено значение силно ограничаване на въглехидратите, особено тези с висок гликемичен индекс и особено на храни, съдържащи фруктозен сироп, както също и изхвърляне на цигарите, алкохола, редукция на телесното тегло и увеличаване на физическата активност.
Д-р Меркола споделя, че от 100 души, които посещават неговия кабинет и пият статини, счита че не повече от 1 от тях реално се нуждае от тези медикаменти и то това обикновено са хора с вродени нарушения на липидната обмяна- наречени фамилни хиперлипидемии.
Съответно посочва, че че статините, макар и реално да снижават холестерола, всъщност не водят до по-малко сърдечни атаки при хората, които ги приемат- проучванията показали, че 2% от пациентите, които били на статини получили сърдечни атаки , в сравнение с 3% от тези, които били на плацебо. А вредните им ефекти са ужасно много- силно намаляват нивото на коензим Q10, kоето само по себе си може да бъде причина за сърдечно заболяване; повишават риска от рак; причиняват невропатии, нарушения в паметта, депресии, подтискат функциите на имунната система, увреждат черния дроб и т.н.
Препоръчва се хората, които все пак приемат статини, поне да пият допълнително коензим Q10, или Ubiquinol. На въпроса защо тези лекарства се изписват толкова масово напоследък - отговора е ясен- огромни печалби за фармацевтичната индустрия.
Та в основни линии преразказах статията, надявам се да е полезна информацията за съфорумници, които не ползват английски.
tania6 , на теб искам да кажа, че ако общия ти холестерол е леко завишен, но пък HDL също ти е висок, то нямаш причини да се притесняваш. А щом пиеш рибено масло съм почти сигурна, че това е така. А пък за кръвното - може просто да се притесняваш при личната ти лекарка и затова там да ти се повишава.
map_n , при теб триглицеридите са добре , а холестерола ако ти е около 6, това не е много високо. Мисля , че трябва да наблегнеш на рибеното масло, за да повишиш добрия холестерол, а също така и сусам може да започнеш. Имай предвид също така, че един ден преди изследване на холестерола не бива да се ядат много мазни храни, защото това може да повлияе изследванията. Може това да е причина за последната ти по-висока стойност на холестерола.
Ами успех , момичета! И надявам се PinkPanther да не се сърди, заради прекалено дългия ми пост.

Последна редакция: сб, 09 окт 2010, 20:29 от kameloth

# 505
Благодаря kameloth  Hug!
Надявам се и PinkPanther да се включи!
Не ям нищо мазно от юни месец, а когато правя салата или готвя от тогава използвам зехтин.
За рибеното масло не се бях сетила, но и сега не зная как да го приемам.
Просто се изненадах от последните резултати и не мога да си обясня причината!

# 506
  • SA
Аз затова се разпрострях толкова много в обясненията в предишния пост- холестерола в кръвта в около 80% се синтезира в черния дроб и не идва от храната. Според мен това е причината независимо, че ограничаваш мазнините, той пак да е завишен - тялото ти го произвежда. Между другото мисля, че не е добра идеята да ограничаваш крайно мазнините в храната си, а за сметка на тях да консумираш повече въглехидрати, защото прекаляването с тях е основния фактор, който нарушава обмяната на веществата.
А рибено масло е хубаво да започнеш да пиеш - поне по 3 грама дневно. В темите на PinkPanther има много информация по този въпрос.

# 507
kameloth  bouquet  bouquet Hug Hug
благодаря!
продължавам с рибеното масло и сусама,но ще сменя лекарката (обясних й,че според мен е нормално като съм отслабнала с 15 кг да имам по-висок холестерол,но тя държи да пия лекарства,защото " с всеки изминал ден артериите ми се стесняват " Sad).
Не ги пия де Wink.
 ще я сменя (лекарката Mr. Green),но дали другата ще е по-добра newsm78
една я зарязах,защото ми каза  да отслабна,а тя беше три пъти по-дебела JoyСега съм слаба и мога да се върна при нея Laughing

# 508

ще я сменя (лекарката Mr. Green),но дали другата ще е по-добра newsm78
една я зарязах,защото ми каза  да отслабна,а тя беше три пъти по-дебела JoyСега съм слаба и мога да се върна при нея Laughing

това ми хареса  Joy Joy Joy

# 509
  • SA

Joy Joy Joy Тази лекарка добре, че не ти е дала и конкретни препоръки как да отслабнеш, защото тогава съвсем щеше да е за смях. Не че и диетолози не съм виждала пълнички, де.

Общи условия

Активация на акаунт