? към младите шофьори(КИ) - 5

• 37 179
  • 717
  •   1
Отговори
# 30
Аз лично нямам търпение да дойде времето, когато ще започнат да глобяват и пешеходците за неправилно пресичане - не може да пресичаш на България, при разрешена 70 км/ч и при наличието на подлези и светофари.

Много се дразня при десните завои как колите яко напират и те карат да подтичваш - аз наистина подтичвам, защото съм и шофьор, но от друга страна, не те изчакват да се качиш на тротоара и както си подтичваш, може да се спънеш и да паднеш и тогава не се знае какви може да са последиците.

При даването на предимство на пешеходец наистина трябва да се внимава за бързо движещи се в съседната лента, защото има вече не един такива случаи на сгазени пешеходци при даване на такова предимство.

Аварийки се пускат и когато има например задръстване и някоя линейка идва изотзаде и трябва да й се направи място.

# 31
•ºtreisyº•, навсякъде левият завой на светофар, съвпада със зеленият светофар за пешеходците. Поне не съм виждала кръстовище, на което да не е така.
Но щом на пешеходеца му свети зелено, то той трябва да премине докато свети зелено....и щом на "твоята" мацка и е светел зелен светофара, не виждам защо толкова се палиш.

И да, аз също съм за глобяване на пешеходци, които не пресичат на пешеходни пътеки.
Но те полицаите не глобяват шофьорите, които са в нарушение, та не виждам кога ще започнат да глобяват и пешеходците...

# 32
  • София
Хоп и аз тук...докато` се голедами на трета
страница сте отишли... Mr. Green

# 33
Да, неприятно е някой да ти се влачи на пешеходна пътека, ама 30сек повече, или по-малко не виждам с какво ще те сбъркат???

30 сек. са страшно много време. При нас на огромен булевард и супер натоварен с по три ленти във всчко платно зеленото е 17 сек. и при влачещи се пешеходци десния завой почти е невъзможен ако не правиш опити да се шмугнеш между тях и евентуално някой да ти даде път. Влачещите се преобладават и в най-добрия случай стигат до средата и чакат следващото зелено Не казвам, че има виновни в случая участници в движението, но по-дългото зелено е за големия булевард, а на по-малкия такъв са му отредили заветните 17 сек., в които пешеходците имат да минат шест ленти, а и коли да завият надясно  ooooh!. Там на десен завой опашките са страшни.
Аз когато съм пешеходец, понеже знам каква е ситуацията се изнасям по най-бързия начин и дори подтичвам, за да не преча. Все пак моята територия е тротоара, а пътя е на колите.

•ºtreisyº•, навсякъде левият завой на светофар, съвпада със зеленият светофар за пешеходците. Поне не съм виждала кръстовище, на което да не е така.

При наличие на лява секция за колите, на пешеходците им свети червено, което не им пречи да пресичат, притичвайки пред колите.

# 34
Благодаря за тази полезна тема!  bouquet   Приятно и безпроблемно шофиране!  Peace

Да питам - значи ли, че имам право на обратен завой ако имам лява секция на светофара?

# 35
Благодаря за тази полезна тема!  bouquet   Приятно и безпроблемно шофиране!  Peace

Да питам - значи ли, че имам право на обратен завой ако имам лява секция на светофара?

Да, имаш право.
Забранен е само в следните случаи

Чл. 86. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека,
железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или
при намалена видимост под 50 м.
Раздел IV.

# 36
Това не е вярно - там където има стрелка на светофара е забранено правенето на обратен, ако няма стрелка и указаните от Мирама неща може. Сега променили ли са нещо та съм останала неосведомена...? В правилника пише, че при светофар с указана посока имаш право да се движиш само в тая посока, а както се сещате светофар с посока обратен завой няма аххахах.  Описани са възможностите за обратен завой в друг раздел и наистина там няма такъв случай със светофар с отделна секция за ляв! На курсовете първо за обратния завой ми обясниха, че е доста специфично...освен нещо да е изменено и то тази година, че не съм поглеждала за промени иначе 100% съм убедена. Някой да каже, ако има промяна Simple Smile

Но то като е забранено завиването на пешеходна, значи е забранено на всяко кръстовище, защото дори при неначертана пешеходна нея си я има  Laughing

пп - държа да отбележа, че за мен това е идиотия, но говорим как е правилно иначе аз лично правя обратен и на секционен светофар, защото е същото, който го е мислил, не знам колко акъл е имал... сега служи само за събиране на 20-левки!?

ппп - всъщност не е идиотия... така като се позамислих се сетих поне за 4-5 конфликтни точки дето, ако направите обратен на секционен ляв ще стане засечка! Просто там където правя, това не се случва, но съм свикнала и го знам, но наистина не навсякъде може... а и ако има непрекъсната осева линия как мислите да направите обратен без да я пресечете, за да не сте в нарушение? Така, че не само в описаните случаи не се прави обратен!

Последна редакция: нд, 30 май 2010, 00:20 от •ºtreisyº•

# 37
Намерих си скоро записките от курса и видях, че съм си записала че имам право и на обратен завой ако свети зелена лява стрелка (та влязохме в спор със скъпия, който каза че няма такова нещо).

А на тази страница има показано и за кръстовище.  newsm78
Мислех, че има повече ограничения за обратните завои (за двойна непрекъсната е ясно).  Simple Smile

# 38
•ºtreisyº•, какво ще рече там където има стрелка на светофара?
Иначе ако не е разрешено обратен завой на кръстовище със светофари, то обикновено има знак за това.

# 39
Аз доколкото знам и го правя е, че обратен завой може там, където на светофара няма обозначена стрелка и обратният не е изрично забранен (както каза и Трейси).
Ако на светофара има например стрелка наляво, означава, че мога само наляво, но не и обратен завой.

Не съм разбрала да има изменение.

# 40
•ºtreisyº•, какво ще рече там където има стрелка на светофара?
Иначе ако не е разрешено обратен завой на кръстовище със светофари, то обикновено има знак за това.

Ами нали има светофари без секции, т.е. без стрелки - светва зелено и за направо, и за надясно, и за наляво едновременно - ето там може. Но когато е обозначено със стрелка за наляво - нямаш право на обратен... аз това знам, може би ако има изменение то ще е от последната една година.

Ахахха а за страницата дето си показала Стики ми хареса - в закона пише забранено завиването обратна посока на пешеходна, там е начертано че може - и на кое да вярвам? Там обикновено е и двойна непрекъсната. т.е. завиването може да стане там където няма патрулка  Mr. Green

# 41
•ºtreisyº•, когато има специална секция за завиване на ляво, или на дясно и тя свети, тогава не може да се прави обратен завой.
Но има знак и Забранено завиването в обратна посока и на светофари без специална секция за това.

# 42
•ºtreisyº•, когато има специална секция за завиване на ляво, или на дясно и тя свети, тогава не може да се прави обратен завой.
Но има знак и Забранено завиването в обратна посока и на светофари без специална секция за това.

Ох, естествено, че може да има знак, уточних, че говорим, когато няма друга забрана - няма и изменение, значи щом има стрелка на светофара, обратния е забранен. Защото написа на Стики, че не е, стига да са спазени нещата цитирани в кой член беше от ЗДвП. Мислех че има изменение, преди малко питах да не съм в грешка - казаха ми че още си е така.

# 43
ппп - всъщност не е идиотия... така като се позамислих се сетих поне за 4-5 конфликтни точки дето, ако направите обратен на секционен ляв ще стане засечка! Просто там където правя, това не се случва, но съм свикнала и го знам, но наистина не навсякъде може... а и ако има непрекъсната осева линия как мислите да направите обратен без да я пресечете, за да не сте в нарушение? Така, че не само в описаните случаи не се прави обратен!

записките ми са от юли миналата година и ми се вижда логично да е така
ще се опитам да забележа на по-големите кръстовища как е - дали ще има конфликт само при зелена лява секция

# 44
  • София
Сигурно никой няма да ми повярва, но днес привечер по най-натовареното време ходих до Горубляне и обратно в Слатина и шофьорите бяха все много внимателни и толерантни! Много спокойно пътуване ми беше! Да не говорим, че се мотах и около жп линията на излизане от Слатина към Дружба, на няколко пъти влизах и излизах от малки черни улички наоколо и всеки път ме пропускаха веднага шофьорите от опашката. Нямам думи просто!

Нали си ударих задния стоп, разтърсих се за майстор за ламарината, той ме прати пък да ми тонират боя, за да стане хубаво - затова се мотах по черни пътища и по квартали. На всичкото отгоре, откакто карам със счупен стоп, ме заобикалят отдалече, не ми секат пътя и изобщо много културно се държат другите шофьори  hahaha Въобще се чудя дали да го оправям, добре ми е така...  Mr. Green

Освен това, докато намеря уличката на майстора (то и улица не беше, кален черен път), влязох в друга, там едно монтажисти ме упътиха, специално ми помогнаха да изляза с маневра от тяхната отбивка (там беше тесничко, но се справих добре!  bowuu), един от тях даже изтича напред и извика някакъв шофьор, спрял в уличката зад мен, да ми освободи пътя  Laughing А в другата уличка друг мъж предложиха да ми обърне и извади колата  Laughing Тука вече лееееко смешно ми стана  Laughing Но е приятно да срещнеш внимателни и услужливи хора, даааа!

Общи условия

Активация на акаунт