Орхидея - тема 4

• 99 711
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
   Здравейте , момичета ... отново сте показали много красотии ... аз случайно хванах фалчетата в Кауфланд Бургас и видях един цвят ,който отдавна исках и го взех ...
http://shushy80.snimka.bg/flowers/orhideya.496872.19287771 ето я , много е нежна и има много пъпки !
 http://shushy80.snimka.bg/flowers/orhideya.496872.19287775 !
http://shushy80.snimka.bg/flowers/orhideya.496872.19287779

А това е фалчето , което си взех от Флора Бургас .. http://shushy80.snimka.bg/flowers/orhideya.496872.19287787 много е красива също и понякога , когато си реши пуска аромат !

А тази е отново от Кауфланд , купих я днес и е за подарък на майчето ми http://shushy80.snimka.bg/flowers/orhideya.496872.19287797 до края на месеца ще е при мен и после с удоволствие ще я подаря !

Хубав ден ви желая  Hug

ПП tania67 , мола те ако става въпрос за тези от Кауфланд , да снимаш от близо проблемния участък , за да търся и аз  Confused

# 151
Здравейте момичета
и аз имам две новички от Кауфлланд но ако имах повече място в къщи щях да си тръгна поне с 10- имаше голям набор от разцветки във Варна и то все такива дето нямам. Нямаше обаче като червеното фалче на Танчето защото отдавна съм хвърлила око на такава фламенко феерия. Освен това Танчето има същата мин като моята Мини- тъмновиолетова - и на мен ми направи страхотно впечатление този цвят, имаше и бели тогава но аз нали вече имам бяло такова..

Що се касае до мухлите, паяжините и влакнестите въшки по фалчетат от Кауфланд, мога да споделя че всеки път когато имам ново цвете от там задължително пръскам с Клинес срещи вредители ( и растението и субстрата ) и след това с Лактофол за гниене, мана и мухъл. Защо го правя ли - ами погледнете си внимателни пръчките на които са подпрени цветоносите. Всеки път са доста смухливени, понякога само в основата понякога целите - догоре. В последно време явно са и полето междинно орхиеите защото найлоните са мокри отдолу, вероятно от конденза и топлинта бързо мухлясват и растенията и подпорките. Минитата пък направо плуваха във вода в кашпите си тогава, така че него го третирах по внимателно,оставих го да просъхне доста добре - не съм го поливала откакто го имам сигурно вече 3-4 седмици - изглежда перфектно и без бели петна, отвориха се всички пъпки без две които паднаха.  Иначе мен влакнестите въшки не ме плашат. Тя и енциклията ми октопуси се оказа с такива а беше купена от Мимозата- сравнително луксозен цветарски магазин. Паячета също често се завъждат, но през лятото и ако има лоша вентилация това се случва често на което и да е растение. ..Така че съветът ми е - просто да предприемате веднага профилактика и при поливане да оглеждате внимателно и примерно пръскате профилактично. Аз дори пръскам кашпите от вътрешната страна....

# 152
  • София
Това са въшките, с които се боря поне 2 месеца:

За съжаление цветовете окапаха отдавна, листото мисля, че пожълтява от старост, но може и те да са причината. Поне месец ми трябваше, за да забележа, че има проблем с гадинки. Явно са били малко като количество и големина. Вече с опит, лесно забелязах на новите, но не и в магазина. Там опаковката и светлината пречат. Преди малко, като започнах да снимам, забелязах малките паяжинки, а после видях и една въшка, която утрепах веднага. Ето снимки:

миниатюрна паяжинка

бели прахообразни точици - все едно е ръснато брашно

Пръчката, на която е подпрян цветоноса има следи от мухъл и на места също е "поръсена с брашно". Има бяло и по някои кори, но това не винаги означава, че има въшки. Ето и една снимка от нета в близък план:

Търси в закътани местенца - ако някъде има опряни едно в друго листа или листо и въздушен корен, в щипката, с която е прикрепен цветоноса, отзад и между листата на цветовете(пак където се опират).

Ре ге, профилактиката е хубаво нещо, но мен ме плашат въшките, когато е доказано, че ги има. Как успя да се справиш с тях? Всеки път си мисля, че съм ги отровила, но пак се появяват... Мина 1 седмица от поредното пръскане с отрова и то след механично отстраняване на голяма част от гадините, но ей ги пак - на първата снимка. Поне 4-5 се виждат  ooooh!. И честито за новите красавици!  Hug

# 153
Танче
никога не съм стигала до повече от 3 въшки на едно растение - толкова имах на енциклията, а на Кауфландските при закупуване по една две- пръскам всеки 20 дена, както му е по упътване и субстрата и растението, особенно между листата и в основата на цветето щото там най се крият гадинките. Самите власести хич не можат да не се забележят- ами големички са си поне 2-3 мм. Паяжината пък често е от червеното паяче, голям вредител утрепал не един мой кротон, затова и с него внимавам много.
Бялото по корите често значи минерални или варовикови отлагания по субстрата  , но винаги пръскам и там, кой знае какво се крие от погледа ми.

Забравих да пиша - пръчката винаги я вадя, поливам с вряла вода , избърсвам със спирт и пръскам с лактофол. Тогава връщам обратно и вече следя за мухли по нея ...

И още нещо- много се зарадвах на снимката - много е сладък мъника- дендър, още малко и той ще ти цъфне. А за другите пъпки на деробиума -  в един форум за орхита четох постове от една жена на която й цъфтяли по 2-3 пъти в годината - така че не било случайност. Ако искаш че се поразровя къде съм го чела и ще ти праят линк.

# 154
   охххх , много гадно , горките фалчета , при мен като прочетох и се загледах почистих с пръс 2-3 мини паяжинки  Confused ... кажете още днес какво да купя за да започна лечението . Благодаря предварително   bouquet

# 155
  • София - град
Леле добре че казахте, сега погледнах и аз имам, но при мен не беше само паяжинка а имаше и животно  Sick, моля ви кажете точно кое да купя за да ги разкарам  Животното го убих но... все пак сигурно има още които не виждам Praynig

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 17:39 от Sofilady

# 156
  • Варна
Момичета я вижте при мен за какво става въпрос, в чудо съм се видяла пръскам с лактофол от около 2 месеца но няма ефект, почиствам паяжината и след няколко дена пак е на лице тази на снимката е на 3-4 дена. Гадинки не се виждат предполагам че добре са се скрили  Mr. Green, със какво да пръскам освен с лактофол?   

# 157
  • София
Ellia, това вече са си акари със сигурност. Паяжинката при власестите въшки/другото им име е памуклийки/ е по скоро нещо като пашкулче, с което се обвива и се виждат нишки. Аз съм унищожавала не веднъж акари на мини розички с Лактофол, но и тези гадинки са различни видове. Явно на твоя вид не действа този препарат. Пробвай с Клинес или нещо по-силно от аграрната аптека. За съжаление нямам много опит в борбата с вредителите. И с въшките толкова време не мога да се справя... Направо ми стана лошо като видях, че новите имат  Sad.

Сетих се още нещо - преди пръскане е добре да махнеш паяжинката, за да може препаратът да достигне навсякъде.

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 22:13 от tania67

# 158
   Още едно въпросче от мен , понеже съм ситуирала новите фалчета в стаята където ми е старото , дали е възможно да се пренесе и на него и да ги преместя ли ? Аз ще питам за по силен препарат само ми кажете за каква гадинка точно да питам . Аз утре ще взема Лактофол , а от къде да го търся ?

# 159
  • Варна
Таня, акари значи си имам ще пробвам и Клинес дано помогне. Не са се принесли по другите ми цветя живеят си само при тази орхидея.

# 160
  • София
   Още едно въпросче от мен , понеже съм ситуирала новите фалчета в стаята където ми е старото , дали е възможно да се пренесе и на него и да ги преместя ли ? Аз ще питам за по силен препарат само ми кажете за каква гадинка точно да питам . Аз утре ще взема Лактофол , а от къде да го търся ?

Непременно ги премести. От заразеното преди време фалче падат. Дори бяха се наместили в процеп между 2 секции. Явно са умрели, защото не се местят и не се увеличават и засега не съм местила секциите, за да ги махна. Мисля, че само пълзят, а не летят, но ако са близо ще се прехвърлят и по здравите.

При мен определено са власести въшки. Ето тук има картинки и препарати за лечение.

И един въпрос - с мъжът ми така и не стигнахме до съгласие  Mr. Green.  Изброените препарати под всеки вредител дали действат всеки по отделно или трябва да се смесят всички изброени? За власестата въшка има изброени няколко:
Моспилан 20СП - 0,02%
Талстар 10ЕК - 0,03%
Конфидор 70ВГ - 0,05%
Санмайт 20ВП - 0,075%
Актара 25ВГ - 0,007%

Купихме само първия, а може би трябва да е смес?  newsm78  Тогава ще трябват и пропорции, а не са посочени... newsm78

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 22:07 от tania67

# 161
   Говорих току що с леля ми , тя е инспектор от Фитосанитарен контрол и й показах снимката , тя посъветва да изолираме болните цветя сами , защото мъжкия вид на тази гадост лети и може да зарази и другите стайни цветя . и да си вземем Нуреле Дурсбан и да полеем и наплъскаме листата , като утре ще ми каже точния процент  предвиден за цветя .

tania67 , изброените се ползват по отделно.

# 162
  • София - град
Утре отивам за Конфидор, как се ползва пише ли?  И знаете ли горе-долу каква е цената?
В стаята има и друга орхидея, но е далече от "болната" да я махам ли ? Прегледах я няма й нищо. Имах само една животинка, толкова видях де и я убих, дали има още?

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 21:22 от Sofilady

# 163
Sofilady , на мен ми казаха да ги изолирам  newsm78 , дано се оправят .

# 164
  • София
Имах още една лоша изненада. Махнах пръчката на едната орхидея и по нея се разпъплиха от онези дребните мушици, които балконските цветя понякога хващат. Явно корите са пълни с тях. Напръскахме старата орхидея с въшки с Моспилан. Ако оцелее, ще напръскаме и новите. Дано ги убие гадините...

Колкото до изолирането, първата заразена беше отделена на около 2 метра от останалите. Нямам възможност да я сложа в отделна стая. Засега не съм забелязала да са се прехвърлили, но никога не е късно... Sad

Общи условия

Активация на акаунт