Орхидея - тема 4

• 100 168
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
  • Gone with the wind
Миле, да има цветенос, но се водя по майката - щом тя се чувства прекрасно и прави нови коренчета, извади и 2 листенца за месец /второто е още съвсем мъничко връхче в розетката/, значи всичко е на ред и цветеносът не й дърпа силите  Rolling Eyes .
Реге, кейкито е в основата на майката, ако трябва да го гледам по начина, описан от теб ще трябва да го отделя, а това ми се струва много рисковано.
Тази орхидея я купих с 3 кейки в основата - едно голямо и 2 еднолистни бебета. Едното бебе загина малко след като я купих, а второто се държи вече 4 месеца.

# 361
  • Sofia
Здравейте, сега намирам темата и искам да ви помоля за съвет. Имам фаленопсис някъде от март. Беше с много пъпки и всички цъфнаха. Поливам я 1 път седмично, като слагам и тор за орхидеи през поливане. Намира се на непряка слънчева светлина и температурата е добре. Проблемът е, че беше цъфнала за два месеца и след това цветовете изсъхнаха, после разклоненията, а накрая стъблото и стана жълто-кафяво. Не я изхвърлям защото продължават да и растат нови листа, а стъблото не е сухо и кухо, а е твърдо. Някои от корените са изсъхнали но най-големите са зелени. Освен това когато малко бутнах онова място, откъдето излизат разклоненията излязоха едни много малки черни бубулечки. На едно от листата когато я купих имаше нещо като изгнило, но го махнах, Много ви моля помогнете ми! Praynig

PS: Пресадена е, в прозрачна саксия.

Последна редакция: сб, 14 авг 2010, 20:19 от BettyRubble

# 362
  • София
BettyRubble, напълно нормално е цветовете да траят 2 месеца. Рядко издържат 5-6 както пише по книжките - обикновено това са цветове цъфнали у дома и живеещи в нормални температури - нито студено, нито горещо. У нас е много топло и издържат около 3-4 месеца и то не говоря за едно цветче, а за периода между първото цъфнало и последното увехнало. Тъй като споменаваш за разклонения на стъблото, явно имаш предвид, че цветоноса е пожълтял и изсъхнал. И това е нормално - понякога остават зелени и след време може да се събуди някоя пъпка или разклонение, но и да изсъхне си е в реда на нещата. Реже се почти до основата. Ако растението е здраво, след време ще пусне нов цветонос. Най-добре снимай и ни покажи за какво става въпрос. Колкото до буболечките - купи си някой препарат, за да ги напръскаш. Клинес е универсален (има го в почти всички големи супермаркети), а има и Лактофол, но трябва да знаеш точно какви са животинките.

Надявам се, че е пресадена в кори, а не в смеските, които обикновено продават като субстрат за орхидеи.

# 363
Миле, да има цветенос, но се водя по майката - щом тя се чувства прекрасно и прави нови коренчета, извади и 2 листенца за месец /второто е още съвсем мъничко връхче в розетката/, значи всичко е на ред и цветеносът не й дърпа силите  Rolling Eyes .
Реге, кейкито е в основата на майката, ако трябва да го гледам по начина, описан от теб ще трябва да го отделя, а това ми се струва много рисковано.
Тази орхидея я купих с 3 кейки в основата - едно голямо и 2 еднолистни бебета. Едното бебе загина малко след като я купих, а второто се държи вече 4 месеца.

Кучо
навсякъде където чета за размножаване на орхидеи, за да може да укрепне кейкито ( или пък други мъничета за други орхидеи ) се говори за продължителност от 4-8 месеца на развитие!!!! ( дори ако се говори за буркан с водя или пък върху сфагнум под найлон както пускат  кейки дендрите). Това ионачава че трябва да се въоръжиш с търпение защото едва след този срок кейкито ти ще стане способно да се гледа без специални условия.

Последна редакция: нд, 15 авг 2010, 18:16 от _re_ge

# 364
Здравейте дами   bouquet
Появявам се отново с въпрос за моето фалче. От 10-тина дена цветовете вехнат и падат. Предполагам, че вече й е време, защото е в мен от април. Това, което се чудя е дали е нормално цветоносите да пожълтяват от върховете надолу. За сега е само единия, а на другия само му е изсветлял върха. Какво се прави с цветоносите, когато прецъфти орхидеята? Моя позната има същия фаленопсис като мен, но цветовете му са на нови цветоноси, които са избили от старите.
Благодаря предварително, защото знам, че ще ми отговорите. Било поради жал към горкото цвете попаднало в мен или заради състрадание към неуката и непохватна.. Mr. Green

# 365
  • Gone with the wind
Регенце, благодаря   bouquet

Do_de_gE, за да не повтарям - погледни мнението на Таня през едно от твоето.

# 366
  • Варна
Do_de_gE, нормално е цветоносът да пожълтява от върха.

# 367
  • На планетата Земя
BettyRubble, и аз да си кажа - поливане трябва да правиш не веднъж седмично, а когато се налага. Това означава корените да са сиво зелени, а не свежо зелени, коричките да са сухи и саксията да е олекнала. След поливане/потапяне отцеждаш добре да няма вътре вода.

В никакъв случай не хвърляй цветето - то тепърва ще те радва. Сега можеш да започнеш да ториш. И пръскай гадинките.

Кучо, и ние ще бдим на твоето кейки.

Аз в петък бях в Кауфланд и видях едни нещастни минита с намалена цена на 3.49 лв. !!!!!!!!!!!!! Бяха им окапали всички цветове (останали само белички) и може да се каже растенийцата бяха тръгнали да вървят. Аз се хвърлих като един орхи-самарянин и спасих две. Сега са си дружки у дома и си гукат с оголени цветоноси.

Имам и едно фалче, жълто прецътяло, което ужким изкарваше цветонос. То не било цветонос, а ново растенийце. Ще се опитам да снимам тези дни и да ви покажа.

# 368
  • Варна
Във Варна кьорави орхидеи няма, дали ще има зареждане скоро?

# 369
Във Варна кьорави орхидеи няма, дали ще има зареждане скоро?

Зареждаха три седмици подред и последно бяха минитата...
Иначе из града има чудесни орхидеи но не и по 14 лева. Последната красавица с която ме изненада мъжа ми гигантка с цветове над 10 см диаметър поне 10 цвята а сърцевината в бледозелено  тъмно вишнави ивички. Струвала е само 25 лева- растението е огромно и чудесно гледано овен това е холандско.В района на Чаталджа има много магазинчета с разни разцветки фалчета, милтонии също, примерно в едно наистина забутано магазинче от другата страна на Чаалджа - ул. "сава радулов" видях неверояти фалчета в бутилково-зелено и тъмнорозово по 17 лева с по два цветоноса. Бяха понамалели цветовете като бройка на цветоносите но 17 лева ми се стори добра цена.
Аз трябва да търся усилено вертикален цветарник ( поне с ъс 17 гнезда ) , стахана над 50 саксиите и почна да става тясно. Далече сме още до 400-те орхидеи на Мъни обаче...

# 370
  • Варна
Аз ходих в четвъртък и нямаше. Голяма съм късметлийка значи, и в брошурата за тази седмица не виждам фалчета. Явно съм изтървала и сега ще има пауза в зареждането. А по магазините просто нямам време да обикалям, а и ми харесваше големият избор в Кауфланд и възможността да ровичкам на воля. Но и той не ми е много удобен и няма как да ходя да проверявам редовно. Ако пак заредят обаждайте се, може да намина.

# 371
  • София
Mесечинке, последните 2 зареждания - на големи фалчета по 15 лв и мини за 12 лв, не бяха обявени във вестника им. Дори малките, уж не бяха на промоция, а цената им беше по-ниска от предишните "промоционални"(14 лв), бяха по-свежи и изборът беше по-голям  Grinning.

Последна редакция: пн, 16 авг 2010, 15:25 от tania67

# 372
  • Варна
Значи може и тази седмица да има, ще трябва да намина към събота може би, като гледам вече не свършват за часове както миналото лято Simple Smile
Току що кумата ми каза, че в сряда е имало 3-4 минита прецъфтели, явно това са били остатъците от предното зареждане.

# 373
  • София
Здравейте, сладурани!
Аз малко се позагубих, но си ви мисля!  Hug
С ето това мога да се похваля като ново попълнение от Кауфланд още от преди месец.

Освен това орхидеите пускат листа като луди, но сега мисля да си взема вече оранжев кристалон за да ги подтикна към цъфтеж.

# 374
Лаленце честита нова красавица.

За "подтикване' към цъфтеж бих се посъвтвала да не го правиш, малко да потърпиш да преминат жегите. Сега е горещо а на тях им се отразяват добре разликите в температурите от ранна до късна есен или пролетта ( мен цветоносите ми пръкват някъде от средата на октомври ). Освен това по спомени с оранжев се тори като видиш цветоноса , аз лично не съм карала цветето да цъфти, струва ми се измъчена работа и трайността на цвета няма да е добра също.

Общи условия

Активация на акаунт