Орхидея - тема 4

• 100 164
  • 745
  •   2
Отговори
# 375
  • София
_re_ge, ще се послушам и няма да ги форсирам още  Peace
Просто съм си набила в главата, защото ги подхранвам с терасан, който се води универсален и си мисля, че това ги кара да пускат листа. А това за оранжевия кристалон го казах по спомен, но след справка с 1 страница се съгласявам с теб, че той се ползва като видя цветоноса за по-обилен цъфтеж  Peace
Благодаря!  Hug

# 376
  • Варна
И моите вадят листа непрекъснато, но за цветоноси е рано. Реге е права, нека преминат жегите, след месец-два очаквам да започнат да се появяват цветоносите. Аз не торя изобщо, за последно съм торила зимата така като гледам.

# 377
  • На планетата Земя
Явно при всички ни ситуацията е еднаква и предопределена от сезона и жегите - много нови листа, корени. А на мен ми окапаха и повечето цветчета, явно топлината им се видя множко.

Отсега потривам ръце и се готвя за взрив есента.  Peace

# 378
  • Sofia
Здравейте, много благодаря на всички за отговорите Hug, нямах възможност да пиша и за това сега качвам снимки:

# 379
  • Gone with the wind
BettyRubble, изрежи цветеноса - грубо на около 1-2 см от основата по начин, че да не нараниш самото растение.
Орхидеята ти не е засадена хубаво - трябва да бъде изправена, а не така ала полегнала Тодорка. Струва ми се, че не е добре и с корените - на снимката ми се виждат само 3 живи и останалото изсъхнало. Нека и другите си кажат мнението, но аз бих я извадила да проверя какво е положението  Rolling Eyes

Аз наблюдавам странно явление с голямото ми кейки, което отделих - старите му листенца омекват  и оклюмват, но пък то си вади коренчета като лудо, има доста нови + много нови връхчета по старите корени  Rolling Eyes
Държа го на ъгъла на перваза в офиса - светло е, но слънцето влиза в стаята чак към 5 следобед и грее в съвсем противоположния ъгъл на прозореца /една висока сграда в съседство ми прави сянка/ - не мисля, че съм го "изпекла". Някакви идеи?

# 380
  • Варна
То по принцип такова наклонено положение си им е нормалното в природата, но и аз не го харесвам, защото имат склонност да се обръщат Whistling Една от моите пада 3-4 пъти, докато се сетя да я пресадя и да я привържа към една подпорна пръчка, защото иначе пак се килваше настрани.
Листата изглеждат много добре, но тази саксия има ли достатъчно дупки за оттичане?
Аз пък вчера си купих от Практикер преоценена орхидея, май онцидиум, ако се вярва на етикета. Добре изглежда като цяло, листата са зелени и твърди, само старите булби са малко сбръчкани, но май не е поливан скоро и затова. Ще видим как ще я кара. Днес очакват ново зареждане, ако някой се интересува може да прескочи Simple Smile

# 381
  • На планетата Земя
ku4o, пулверизирай? Thinking

Бети, не ми изглеждат добре корените. Май ги няма много, много, щом така се е килнало. Аз бих извадила и проверила корените. И пак можеш да щракнеш да видим.

Месечинке, тенк ю за информейшъна. Грижиш се ти за нашите портмонета.  Mr. Green

# 382
Здравейте мили момичета с прекрасни цветенца!
Искам малко помощ, ако може, за една моя орхидея- фаленопсис. Тя е вече на 3 години, ама не ми е цъфтяла откакто съм я купила, само пуска нови листа и корени. Изглежда доста зле, въпреки че се старах да я гледам по правилата, но това лято вече я отписах и я оставих на балкона(източно изложение) да си загива на спокойствие, почти не съм я поливала, изобщо не съм я торила, пече се на жегата, доста пожълтяха старите листа. И взе че пак пусна ново листенце, и много корени. Да ама виждам, че има и две младички розетки - от където си излизат корените обикновено. Дано ме разберете, че хич не съм на ясно с терминологията. Та въпросът ми е дали може да се посадят те? Ако да - кога и как?
Имам си и две други стари орхидеи - дендробиум - той си върви добре - дори ми цъфтя в края на зимата, и една скъпоценна - и тя си расте хубаво. Дори без да искам и счупих едно клонче, топнах го във вода и сега си има коренчета, та ще си го хвана и него. Скъпоценната си я гледам в торф и май и се отразява добре.
Тия дни си купих от Практикер и аз една нова, преоценена, ама не знам каква - на стикера пише само орхидея. С издължени листа, които излизат от едно удебеление като продълговато буренце, в кори е. Дали някой може да се сети за какво става дума. За съжаление ми се счупи фотото и не мога да покажа.
Надявам се, че не ви досадих с дългия пост Simple Smile
Всичко хубаво на вас и вашите прекрасни орхидеи! Hug

# 383
  • На планетата Земя
Marsi, добре дошла.

Какви са тези страхотии, за които разказваш. Разтупка се орхидееното ми сърце.  Mr. Green Почти не поливам, пече се на жегата, оставих я да умира! Ама моля ти се. Ще се гътна пред компютъра. Тази орхидея се опитай все пак да я снимаш, за да я спасим гледайки.

А това, което си купила, сигурно е онцидим.

# 384
Милост! Praynig Милето,
ама нали и аз вече искам да я спася. За свое оправдание ще кажа, че и купих саксия и цял пакет борови кори (и каквото там има още вътре) и ще я мъча да я местя и съживявам.
За съжаление нямам с какво да снимам сега. Но дали може да размножава изобщо от тези розетчици, които пусна, защото беше прекрасна - с чисто бели, огромни цветове. Много ще се радвам, ако мога нещо от нея да спася! Дали е удачно сега в голямата горещина да се прехвърля в нова саксия и нова почва newsm78
Благодаря за вниманието и съпричастността! Hug

# 385
Аз наблюдавам странно явление с голямото ми кейки, което отделих - старите му листенца омекват  и оклюмват, но пък то си вади коренчета като лудо, има доста нови + много нови връхчета по старите корени  Rolling Eyes
Държа го на ъгъла на перваза в офиса - светло е, но слънцето влиза в стаята чак към 5 следобед и грее в съвсем противоположния ъгъл на прозореца /една висока сграда в съседство ми прави сянка/ - не мисля, че съм го "изпекла". Някакви идеи?

Кучо стига си му треперила на кейкито, нищо му няма, щом има нови коренчета значи е наред. За разлика от Милето не бих те посъветвала да го пулверизираш може да причини загниване, дръж го на светло но не с пряко огряване, поливай когато има нужда,  тори през 2 поливания с зелен кристалон за стимулация на корени и листа и споко.

BettyRubble , за мен растението изглежда перфектно, голяма листна маса, е няма много корени но и те ще си дойдат с времето, че е килнато е грозно само от гледна точка на хармонията иначе на фалчетата не им пречи. Режи цветноса - в него няма хляб.

Марси - за мен пуснатите кейки означава че растението загива- опитва се да се самовъпроизведе. Не би трябвало да ги отделяш- още е много рано според мен, трябва да имат поне няколко коренчета, освен това нека подърпат от майката всичко което е възможно за да позакрепнат, мисля че ако се погрижиш за нея и тя ще се възстанови. Стана ми тъжно от това че си я отписала. Аз имам едни пафиопедилум който не ми е цъфтял от три години и цъфти едва сега, както и едно жълто фалче което ме зарадва с цъфтеж след 2,5 години само листа. С орхидеите трябва повече търпение - понякога капризничат...Просто започни "здравословно" лечение, премести там където не огрява слънце, но на светло, поливай според изъхването на корените, направи схема на торене, не пресаждай преди есента, освен това субстрата трябва да го добавиш или направиш от различни съставки, саксията задължително в случая прозрачна...

# 386
  • Плевен
Здравейте,понеже и аз имам проблем с едната орхидея да ви я покажа,ето : Да се притеснявам ли или е естествено изсъхване след прецъфтяване?В момента и расте ново листо.

# 387
_re_ge, мерси за инфото!  bouquet
Докладвам, като начало се засрамих, после я прибрах в стаята - западно изложение, няма да я пече(тя си беше там преди), заложих тор във вода(тор за орхидеи), днес ще си ги поглезя всичките. Новата саксията ми е прозрачна, а субстрата е специално за орхидеи - с борови корички. Ще изчакам да се климатизира в стаята и тогава ще сменям, че корените и хич не изглеждат добре, на пък има много нови, та се надявам те да наемат и я захранят добре. Пожелайте и късмет! Ще ви докладвам как върви.

# 388
  • София
havaiskoto_dupe, напълно нормално е!

# 389
  • Плевен
Благодаря ви Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт