Орхидея - тема 4

• 100 159
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
_Впечатли ме, че новата почва, която купих - субстрата за орхидеи, макар че пише че е от борови кори е доста различен от корите с които продават орхидеи. Може би е по-ситно смляно и има и добавки според мен, може би торф или нещо подобно и е много влажен. Ползвали ли сте такава почва. Аз много търсих, намерих три вида от различни производители, но все така изглеждаха.

Марси аз затова споменах субстрата на Compo той ми се видя от всичко което съм купувала най безобиден, има доста видове универсален субстрат който продават но той е повече торф с перлит.Принципно за субстратите може да прочетеш тук (това ще бъде на първа страница на новата тема- подготвяме много по подброна информация от досегашната ) :

СУБСТРАТИ - ВИДОВЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ
Видове субстрати - описание, качества, смески
Съвети за намиране на съставките и обработката им

Аз лично си купувам боровите корички и после с ножица за пиле ги дребня на по малки парчета. Добавям малко дървени въглища, както и слагам корк, освен това за заместител на торф позлвам универсалния субстрат от Метро - общо взето съобразявам се написаното по-горе.  НЕ САДЯ само и единствено в корички защото съм открила че много лесно просъхват и искат по често поливане което на мен ми е невъзможно.

Кучо аз имам 3 минита и трите са в сфагнум- не им пречи хич - растат на листа и корени на воля, чакам едното да цъфне тази есен че е при мен вече година и половина и му е време. Принципно това със сфагнума ми допада - аз и без това дори лятото поливам веднъж на 12-14 дена...

# 406
  • Варна
В сфагнум как поливате, отгоре ли? Новият ми онцидиум е в кори, но отвътре разровичках и излезе сфагнум. Мислех да пресаждам, само че се отказах, защото имаше страхотни корени в саксията - щом ги е напускал значи му е добре. Но изпаднах в чуденка как да го поливам, че да не го удавя.

# 407
  • На планетата Земя
Вчера се сдобих с преоценено мини от Кауфланд за 3лв. Преоценено е, защото му е опадал всичкият цвят, но си има пъпчици и 2 цветеноса, коренчетата са много добре, листата са супер и вади новичко. Някой да има спомен какъв цвят бяха минитата в черните кашпи  от последното зареждане - тъй де, поне да знам какъв цвят ми е орхидейчето  Laughing
И още нещо - в сфагнума ли да го оставя или да пресадя в кори?

ku4o, моите две минита са купени от Кауфланд Младост, бяха белички.

Месечинке, аз поливам сфагнума на течаща вода и после отцеждам с леко тръскане.

# 408
Субстрата, който използвах е точно на Compo. Така или иначе не мога да намеря само борови кори, явно трябва да си търся борова горичка. А до тогава ще трябва да си стои в този. Дано и хареса поне малко. А корените не бяха изгнили, по-скоро изсъхнали, поизчистих ги. Сега има няколко много добре изглеждащи корени и пуска още няколко. Дано само не я съсипя с този субстрат!
А дали той става за скъпоценната, защото имам едно клонче във вода с корени и трябва тези дни да го сложа в саксия.
Благодаря за инфото!

# 409
  • Варна
За скъпоценните мисля, че става, те са земни орхидеи.

# 410
Аз поливам сфагнума с потапяне- колкото и всички други фалчета- от 1 до 3-4 часа - както писах не им пречи , пускат листо след листо и много нови корени...

Марси щом е Compo  е максимално добрият субстрат който можеш да купиш готов за фалчета, всички други за по зле. Все пак ако искаш вероятно можеш да намериш и кори , продават на най неочаквани места ( аз примерно си купих от Търново но после намерих във Варна поне на 2-3 места да продават,  освен това кокосов чипс ( това е което на парчета от кокосовата кора) може да се намери в зоомагазините за терариуми, корк от тапите за вино .... и така с тези съставки ако имаш желание и нужда можеш да си промениш субстрата основа на Компо до такъв какъвто  ти пасва на теб.

Компо обаче определно не е за Лудизии ( там има борови кори ) , на тях им трябва обикновена почва защото те се водят земни както писа Месечинката. Купи си почва за стайни растения- абсолютно подоходяща е.

# 411
  • София
Всеки път се убеждавам колко са ни различни условията на гледане с Ре Ге  Grinning. Ако аз поливам сфагнума с потапяне е 100% гаранция за мухъл.  Дори за малко да унищожа лилавото мини, което купих преди 2 месеца. Хем не го бях поливала, а само го оставих както си е мокро от магазина. Добре, че го погледнах след 2 дни. Беше започнало да мирише и част от корените бяха засегнати. Изчистих и сложих в друг сфагнум и се оправи. Всъщност пусна кейки, но мисля, че и самото растение ще се спаси, защото е пълно с нови корени. И само го навлажнявам. Просто у нас няма почти никакво течение, няма температурни разлики и т.н. Отварям по 1 час сутрин и следобед, за да се проветри и после сме на климатик. Шумът е над предела на търпимостта  Wink.

Колкото за земните орхидеи, нямам Лудизия, но цимбидиума, пафчетата и камбриите определено не са в обикновена почва. Има и кори, и нещо като кокосови влакна и др.подобни. На външен вид е точно като субстрата за орхидеи, който продават.

Да ви покажа кейкито:

И спасената камбрия:

Камбрията беше останала с 2 сгърчени булби, едната от които умря напълно и 3-4 тънки листенца, които месеци наред не мръднаха. Ново е само стръкчето, което се вижда на преден план на втората снимка.

# 412
Танче абсолютно съм съгласна с теб. Затова и написах на по-горе в поста си до tin_tin че не може да има аткова нещо - поливане два пъти на седмица. Всичко зависи от конкретните условия и освен това от почерка на орхидейомана, защото съм сигурна че и растенията като животните примерно привикват към различни грижи- да пулвризираш да поливаш по често и подобни.

Ние сме на 8-ми последен етаж и калкан, живеем без климатик заради семейни алергии освен това заради тях нямаме щори и пердета, в къщи е светло слънчево проветриво и топло, през есента респективно пролетта има големи темп разлики защото през деня пече и К-стъклата топлят а вечерта температурите падат. Зимата сме на парно.Освен всичко друго аз съм мързелив цветар и така полека ги приучавам към простите правила- не чакайте поливане по често от на 10 дена през лятото на 3-4 седмици зимата, не мога и нямам време да пулверизирам. Затова при мен виреят чудесно фалчета дето ги засушавам, енциклията , пафчето,  Лудезията, дендрите, обаче камбрии две вече уморих както и един епидендрум, след тях последва милтонията която цъфтя два пъти у нас. Явно тази година е прекалено гореща и това рядко поливане им пречи. Единственото което ми остана е да дам забрана намъжа ми да ми подарява от тези видове и да наблегне на тези които успяват да оживеят при мен ...

Лудизията ми е посадена в обикновенна пръст за стайни цветя - налагаше се да я пресаждам три пъти доесега защото пуска много стръкчета отдолу. Важното е да не се преполива- това й пречи най-много- корените й за сведение за дебели и бели - последният път я пресадих в прозрачна саксия да слея откъде избиват отдолу стръкчета за да не ги пробиват с клечата з аподпиране на големите сръкове.

Танче- честито кейки.На камбията и на мен ми излезе такова нещо порасна 10 см но след 2 месеца пълен покой просто в един момент пожълтя и замина. Мисля че отчитам грешката си- не трябваше да  я поливам с потапяне.

# 413
  • На планетата Земя
Танче, много интересно е кейкито. И коренче си има даже. Мамино златно! Дано се задържи!  Peace
И поздрави за спасителната операция. Ама да ти кажа - майстор фотограф си.

Реге, сега ако и кажеш, че дограмата ти е РЕХАУ.  Mr. Green Пишеш ги едни такива, човек ако чете и не те познава, ще си каже: лелеееее, тази ама никакви грижи не полага за горките цветлета. Знам си аз , че истината е някъде по средата.  Hug

# 414
Миле  Joy
продължавайки шегата дограмата е 5 камерна Саламандер от 6 години и без да й правят реклама е чудесна за поддържане на оранжериен ефект за фалчетата.

а факта че наистина броят на орхидеите ми расте и нямам време да се занимавам така както очакват от мене  очеваден тъй като току що видях че цвета на Пафчето ми странно покафенява, напомня ми първият опит за цъфтеж на милтонията ми която също така формира цветонос с пъпки и след това го "хвърли". Рано се зарадвах види се, няма да го видя това цвете цъфнало тази година, ще се коригирам обезателно- не искам да го загубя...И за тази година ще се примиря с цъфтежа на енциклията октопуси и лудизията . Явно "засушаването" наистина не понася на всички орхидеи а само на вандите и фалчетата ...

# 415
Помощ! Някои цветове на орхидеята са ми леко завехнали. Не съм я поливала, нито пресаждала. На светло място е, без пряка слънчева светлина.
От какво може да е? newsm78

# 416
  • Варна
Спокойно, може би е нормалното прецъфтяване. Как са листата?

# 417
Плътни, свежи и зелени.

# 418
  • Варна
Като разглеждам пак снимката на фалчето ти виждам, че вече има опадали цветчета. Най-вероятно просто си прецъфтява и няма основание за тревога. Ще цъфне пак, след някой друг месец е най-благоприятното време за пускане на цветоноси Simple Smile

# 419
Благодаря, Месечинка. Наистина опадаха 2-3. Страшни спецове сте тук Hug

Общи условия

Активация на акаунт