Орхидея - тема 4

• 100 158
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Е моите не щат да цъфтят и тва си е. Пъпките на едната не са мръднали, а другата си няма пъпки изобщо. Но изкарват листенца и двете, и кейкито още се държи, но не пуска коренчета.

# 421
  • На планетата Земя
benedenia, имай търпение. Септември ще бъде май, дето се казва. Започнат ли да падат леко температурите, цъфтежът е в кърпа вързан.

# 422
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush аз направих една ...
абе, чудо направих, но ще докладвам довечера.

разделих и разсадих едната орхидея (онцидиево-камбриева непознатка) две живнаха, две се чудят.

# 423
  • Плевен
Според вас дали това ще вирее тук в България ? Чудя се дали да си поръчам. http://forum.cvetq.info/viewtopic.php?f=6&t=674 Орхидеено дърво,или поне така го превеждат.

# 424
  • На планетата Земя
Би могла да опиташ. Според мен късна пролет и лято може да се изкарва навън на слънчево, а зимата в къщи, за да не измръзне.
Ще изглежда повече като храстче, отколкото като дърво.

# 425
  • Плевен
И аз така си помислих,ще помисля нещо.Благодаря.

# 426
Извинявайте за забавянето  Embarassed
Нямам още орхидеи. Планирам да ги купя другия месец. Обожавам ги и определено са ми любимите цветя. Притеснявам се, че никога не съм се занимавала с отглеждането им и не искам да ги уморя  Embarassed
За тези прозрачни саксии - откъде ги купувате и как са пласмасови (простете невежеството, но си представям пластмасови кофички)? Има ли начин да са в красиви саксии или вази? Само в този субстрат ли се отглеждат? Виждала съм орхидеи в стъклени вази с камъчета - някакъв специален вид ли са? Съжалявам, че въпросите са повечко  Embarassed

п.п. искам да се подготвя предварително и да ги гледам като кралици   Embarassed

# 427
  • На планетата Земя
Г-жа Шуши, като стигнеш до закупуването на орхидея, започни от фаленопсис, той се гледа най-лесно.
Самото цвето ще закупиш в прозрачна пластмасова саксия и за начало няма да ти се налага да търсиш друга. Този тип саксийки изглеждат ето така:

Нови саксийки ще ти трябват едва когато растението нарастне и има нужда от пресаждане или си купиш ново, или..... или....
Аз от Метро съм купувала такова прозрачно нещо (има ги и в Бумакс вече):

При тях трябва да се полива с внимание, защото възможнстта за движение на въздуха е по-малка.

А иначе за другите, за да е по-красиво, аз си купувам хубава цветна кашпа, малко по-голяма от пластмасовата, и така видът е представителен.
Онези варианти със стъклена саксия и топчета вътре предполагам, че е керамзит, но аз няма орхидея, гледана по този начин.

Питай още, ако нещо те интересува.

# 428
Миле, много ти благодаря   bouquet

# 429
  • София
Mileto, чул те Господ, дано цъфнат. Само корени изкарват, никакви цветоноси, ега си мързелите Simple Smile

# 430
  • София
Баща ми днес изтърси:
"Егати смотаното време! Дано поне ти цъфнат орхидеите, че да е имало файда!"
 Joy
Паднах от смях! Явно много съм му говорила за тия цветя  Mr. Green

# 431
  • София
Момичета, много съм щастлива!  Laughing
От днес съм горда собственичка на 3 дендробиума, но за жалост не знам как да ги гледам и сядам да чета какво сте писали. Интересното е, че два изглеждат както си ги знам, а единия има листа като на Вандата  newsm78 Ще пусна снимки да се изкажете и вие.
Иначе ги имам като специален подарък от Ботаническата градина в София. Оказа се, че имам далечна баба, която се грижи за цветята там и днес случайно се засякли с моята баба и като станало дума, че аз гледам орхидеи жената ми ги е изпратила  Mr. Green

# 432
  • Варна
Честито Hug Дай снимки да ги видим Grinning

# 433
  • на североизток от Рая
   Здравейте, момичета!

Чета ви често от любопитство и за да се любувам на орхидеите ви. Но този път се включвам, защото имам нужда от помощ и съвет. По-нагоре г-жа Шуши  Wink е задала въпроси, които интересуват и мен. Дъщеря ми много харесва орхидеи. След един месец има рожден ден и съм решила да я зарадвам с 1, а може и с 2 орхидеи. Ноооо, никога не съм имала и не знам как ще ги гледаме. РД е на 8 октомври. Трябва ли да купя цветето предварително, за да се климматизира в нас? Какъв вид да избера, това ми е основният проблем...Изобщо , въпросите ми са много, може би в момента не се сещам за други. Но искам да зарадвам дъщеря си и се надявам, че ще сте ми полезни.

А пък аз ще продължавам да надничам при вас и да ви чета!  Hug

# 434
  • Варна
Като за начало фаленопсис - най-разпространените и непретенциозни орхидеи. На първа страница има съвети как да си избереш здраво растение, също и как се гледа. Няма нужда да купуваш предварително според мен - понякога от аклиматизацията им опадват цветове и пъпки, ще се загуби ефекта Blush Но се случва рядко, не се тревожи. Моите са на цветарник на източен прозорец, лятото ги засенчвам, зимата оставям да ги грее слънце. Поливам ги сега на 6-7 дни, през зимата на 2 седмици че и повече, с потапяне на саксията почти до ръба в съд с вода. След няколко минути вадя, отцеждам добре и по местата, без чинийки под саксиите. Това е в общи линии, ако имаш други въпроси питай Hug

Общи условия

Активация на акаунт