Орхидея - тема 4

• 99 735
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
И моята едната се беше натъпкала така в саксийката си.
Много се чудих какво да правя, защото изкарва цветонос. В крайна сметка реших че ще я преместя в по-голяма сега, дори с риск да прецакам цветоноса.
Извадих я като внимавах максимално да не разбутвам корите, в които беше и я сложих в по-голяма саксия и допълних с нови кори. Продължава да расте цветоносчето.

# 616
  • София
Месечинке, за съжаление тогава не ни помогнаха от БАН. Въпреки обещанията да ни отговорят и подсещането от наша страна, никой не ни писа  Sad. Болестта си съществува. Временно се поддава на Лактофол, уж спира да се развива и малко да се разсеем и тръгва отново. Имам лошото чувство, че е свързано и с нашата къща, защото никъде по форумите не сме срещали подобно заболяване  Sad. Възможно е да е свързано с въздуха. И друг път съм споделяла, че живеем на невероятно шумна и мръсна улица и колкото и да ми се иска обратното, проветрявам само от време на време за кратко. И при други растения е имало болести и паразити, свързани със недвижещ се въздух (например акари). Ще пробваме и с новото лекарство, което вече пътува. Най-много да се откажа в даден момент, както стана с мини розичките. Имах колекция от поне 20 цвята, но просто беше невъзможно да ги опазя. Засега камбриите не се засягат, както и дендробиум-нобилето. Може и само с такива да си остана  Wink.

По този повод да ви се похваля, че споменатата камбрия, почти уморена от дъщеря ми, е пуснала цветонос  Laughing. А да не си мислите, че болните не се борят докрай? Горките, макар и със засегнати листа, редовно пускат цветоноси  Sad. При тях корените са идеални и явно могат и цветове да хранят.

Ето, за да разведря малко поста, последните 2 цъфнали камбрии:

О, да, и пафчето продължава да цъфти  Laughing. Преди 2-3 дни цъфна поредния цвят и се вижда следваща пъпка. Някой път ще ви снимам цветоноса, за да видите колко дълъг е станал. 76 сантиметра е  Mr. Green! Личи си и колко цвята е имал досега  Laughing.

# 617
  • Варна
Леле, Таня, удар ще получа направо Party Мноооого са красиви Laughing
Аз пък имам едно фалче, което остана без връх заради гниене, оцеляха трите най-долни листа, корените са повече от перфектни. Много се надявам да избие отнякъде, но засега си кротува.

# 618
  Таня , снимките ме омагьосват .... седя на работа и гледам ... невероятни са , много, много красиви  Shocked
 Може ли да споделиш , как ги поливаш и с какво ториш , за да се развиват така добре   Hug
 Дано новото лекарство да помогне  Sad

# 619
момичета
страхотни красоти сте показали, браво за новите придобивки и цъфналите стари красавици.

Междувременно чета ви но нямам време да пиша, при мен всичко за сега без промени, едва две имаха странни мухъли но ги извадих обработих и сега се развиват нормлано. Успях да оформя в два цветарника един орхидеен ъгъл където те да почиват докато цъфнат и така успях да побера  30 от орхидеите си там- доста се поосвободи пространството в къщи с това решение - ще направя снимка и ще постна като имам време. За сега нямам нови цветоноси но доста листа и корени, нови булби по камбрията и октопусите. Идва време з  презимуване на дендра ми да видим дали ще мога да го накарам този път да цъфне а не да стане както миналата година.
Моето коте също се прояви като цветарка и ми събори октопусито като счупи цветоноса който дотогава беше цъфтял 11 пъти и продължаваше да цъфти в пълна сила. Стана ми гадно но какво да се прави , другият път ще го вдигна на по недостъпно място.

Продължавам да работя по първа страница на новата тема когато се освободи време от ангажименти , НО все още не мога да я приключа. В крайна сметка ще я сложа както е недовършена пък до следващата тема ще успея да подръпна с нещата коите съм пропуснала.

bouquet

# 620
  • София
mmmshushy80, както някой спомена наскоро - негледането им е майката  hahaha. Торене - почти никакво от липса на време. Ако все пак някой се сети - каквото му падне (от универсалното шишенце или кристалон). Непрекъснато се караме и за поливането, защото "гледачите" сме трима. Мъжът ми твърдо е против потапяне, защото според него болестта така се е разнесла и полива отгоре. Дъщеря ми(малката, която е инициаторката за орхидеите в къщи) е за потапяне и така полива тези в нейната стая, но е твърде заета и ги забравя с месеци  Laughing. Аз пък като ги видя пресушени, заради двамата поливачи, ги награбвам всички, слагам ги на пода в банята и поливам с хладка вода от душа(задължително по 2 пъти, защото забелязах, че първият път почти не поемат, но след 10 минути са леко влажни вече и поемат добре). Ако с това съм била полезна - добре, но май само те обърках  Wink.

_re_ge, не се сърди на котенцето! Колкото и да обичам орхидеите, за мен котето си ми е като детенце и никога не му се сърдя. Моля те, покажи ни цъфтелият 11 пъти октопус! Може и да е от преди счупването  Laughing. Може би си я показвала, но не си я спомням  Embarassed.  Искаш ли все още снимки за първата страница? Бях ти казала да си харесаш от албума във фейсбук, да ми кажеш номера й и ще ти я пратя в цял размер. Същото важи и за снимките в темата.

# 621
  • Варна
_re_ge,
отдавна не беше писала, липсваше тук Hug Не знаех че имаш коте, отскоро ли е? Да ти кажа след първите няколко съборени саксии се претръпва Crazy Кетя първия път като ми събори орхидея голяма караница отнесе, а за последното фалче само въздъхнах примирено и хванах метлата Whistling Както казва Таня, колкото и да си обичам цветята Кетя я обичам много повече Heart Eyes

# 622
Имам аз един въпрос отностно това поливане с душа. Как точно се извършва? Нали не трябва да остава вода в сърцевината (там от където излизат листата) защото може да загние. Та подсушавате ли ги или не ги мокрите там? Но то пък неволно може да влезе вода, ако не забележите навреме?  newsm78
А бе с две думи не ми е ясна системата. Може ли някой да ме осветли?

Благодаря предварително!  bouquet

# 623
  • Gone with the wind
Миоки, аз видата в розетката я издухвам /остава влажна, но изсъхва бързо/, други подсушават с клечка за уши.
Таня, за пореден път да кажа - свалям ви шапка и на орхидеите и на снимките  bowuu

# 624
Ясно! Ще къпя тогава, че сега зимния сезон имам проблеми с мястото на което са растенията. Няма къде другаде да ги сложа...
Лятото бяха на остъклен източен балкон, но сега зимата е студено там и по неволя са в стаята върху един шкаф до прозореца, обаче там е и радиатора, а парното е силничко. Гледам да държа по някоя мокра дреха непрекъснато, хем да се суши, хем да овлажнява въздуха, но ме притеснява да не ги уморя.

# 625
  • София
Здравейте, орхидейки!  Hug
Много ми липсвахте! Напоследък нямам много време за форума та не съм в час какво се случва с красавиците ви, но обещавам да наваксам скоро  Peace
При мен все още няма покарал цветонос откакто се занимавам с орхидеи, вече година и половина и започнах да се обезкуражавам  Crossing Arms Притеснявам се да не би да им е много топло у нас, живея в къща, отопляваме се с парно и поддържаме температура около 25 градуса. Няма стая, която да не се отоплява и съм в чуденка какво да предприема. Има ли вариант да цъфнат ако я няма тази разлика в температурите? Иначе имам една орхидея, която цъфтеше до миналата седмица, а последния месец пусна удължение и на двата цветоноса и сега се образуват нови пъпки.
Другите орхидеи изглеждат добре, почти във всички саксии растат нови листа и корени  Peace
По въпроса с поливането аз процедирам така: слагам запушалката на мивката и я пълня с вода като потапям саксиите за по 15-20 минути. Преливника на мивката стига горе-долу до ръба на саксиите и става много лесно  Peace
Аз отивам да поливам, лека вечер Simple Smile

# 626
  • София
Миоки, Кучо ти е отговорила вече, но и аз да кажа. Уж внимавам, но почти винаги има намокрени. Обикновено хващам с пръсти корите отгоре и накланям да изтече като издухвам. Почти нищо не остава. Досега няма загнила розетка.

Лаленце, у нас винаги е топло. С климатик сме и обикновено само по 1-2 седмици на пролет и есен не го използваме. Дори тази есен единия ден студихме, а на другия вече бях пуснала да топли. Поддържам температура 25-26, дори 27 градуса и цъфтят. Само в една стая е променлива температурата, защото я затопляме само вечер и там стоят дендробиумите и пафчетата. Така, че едва ли топлото е проблем. За момента нямам цветонос при фалчетата, но миналата зима почти всички цъфнаха. Надявам се и тази да е така.

Кучо, благодаря за похвалата  Embarassed! За орхидеите не съм сигурна, че се справям добре, имайки предвид загиналите, но за снимките - от известно време все аз ги снимам  Grinning. Понаучих се  Wink.

# 627
  Таня , благодаря за съветите ... и аз като Кучо ... да те похваля , колкото пъти ти видя написан някъде пост все отварям да гледам снимките , котаците са ми слабост от 15 години , а орхитата от 1-2  Heart Eyes , просто страхотни снимки  Hug

# 628
  • София
mmmshushy80, благодаря!  Hug

# 629
Благодаря ви отново за отговорите  Grinning обаче явно наистина ще трябва да пресаждам новата орхидея. Вчера като я занесох на работа реших да я полея и после като я цедих забелязах миниатюрни паячета  Shocked които пъплеха в корите  #2gunfire много се ядосах защото за първи път се сблъсквам с такава гад и дори не можах да я оприлича на нищо от намерените тук снимки на вредители. Най-много приличат на "паяжино образуващ акар" http://flowersnet.info/images/articles/terranychus_urticae.jpg бели са, почти прозрачни, много мънички, като малки топчета с много крачета и тичат много бързо. Интересното е обаче, че никъде не намерих паяжинки newsm78

В Бриколаж по това описание ми дадоха Лактофол за акари и щитоносни въшки и ми казаха, че бил "контактен" и щял да подейсва дори и гадовете да са дълбоко в корите и само да пръскам отгоре. Малко несериозно ми прозвуча, но го взех все пак... за скорострелно третиране докато не намеря нещо по-подходящо... 

А да ви кажа ако ви трябва готов субстрат за фалчета, открих такъв, който е на парчета кори и някакви неща като от сухи палми и кокос. Плика е голям и розов с картинки на фалчета отпред (и го продават насипен на литър). Магазинчето се намира на ъгъла на Бачо Киро и Екзарх Йосиф (София). Пасна ми чудесно на двете ми фалчета, които бяха в много едри кори и се засушаваха за нула време и ги преместих в него.

Общи условия

Активация на акаунт