Подготовка за изписване на детето

• 4 644
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
На мен едната лекарка от дома ми каза, че на него му е намалила дозата витамин Д наполовина в сравнение с другите деца, а като го вземем и го разхождаме всеки ден нямало да има нужда изобщо.
Между другото днес ми съобщиха датата за делото - следващия вторник, след което ще го вземем. Направо съм пощуряла от паника - все си мисля, че ще пропусна нещо. Едно бебе се нуждае от толкова много неща...
Днес купих доста от необходимите принадлежности. В магазина ми препоръчаха 2 големи шишета и ме убеждаваха, че няма да имам нужда от повече от 2, нито от малко шише. Така ли е? Нещо не ми се вярва.
Какво е нагревател за шишета и нужен ли е?

# 16
  • София
Можеш да се справиш с 2 шишета, но това значи стерилизация след всяко хранене, понеже едното евентуално ще го ползваш за вода, а другото за АМ. Аз лично имах 6 шишета  и стерилизирах веднъж дневно - вечер като заспяха децата - понеже съм си мързел.
За витамин Д - като вземете детето задължително трябва да го види педиатър и той ще каже, каква да е дозата.

# 17
Малкото шише е по-удобно за бебешката ръчичка. Криси беше на 4 месеца, когато държеше сам малкото си шише. Препоръчвам ти да имаш поне едно малко за водичката.

# 18
Така си и знаех! Ще взема малко шише.
А какъв е реда с личния педиатър? Кога трябва да го запиша, идва ли лекар вкъщи, както при новородено?
Аз съм от Варна, ако някой от вас може да препоръча лекар......

# 19
Значи ще си имаме ново съкровище във варненската дружина.   bouquet Лекар в къщи не е идвал. Избираш си педиатър, уговаряш се с него дали ще приеме детето за пациент и след като ти дадат удостоверението за раждане отиваш и го записват. Трябва да вземеш от здравната  каса регистрационна форма за първоначален избор, да я попълниш и да я носиш и нея. На нас ни забавиха удостоверението заради бюрокращина, но педиатърката го преглежда два пъти без да го е записала, защото имаше нужда от преглед , без да е повдигала въобще на въпрос, че няма още официален документ.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 22:42 от sonnenschein®

# 20
Копнах едно лично съобщение до Шапокляк, дано ти е от полза.

Количка

Дъждобран за количката, сега вече става дъждовно. Някаква играчка за количката.

Легло

Музикална играчка за леглото – децата много се впечатляват

Матрак

Протектор за матрака – аз не съм купувала, защото малката много повръщаше, постилах от дебелите пелени, че лесно съхнат.

Мнооооогооооо важно – обиколник за леглото – ще имаш проблеми с удрянето на главата в леглото, но не се притеснявай

Чаршафи – 2 к-кта

Олекотена завивка

Спално чувалче, за да не ставаш през 5 минути да проверяваш дали се е отвил

Корито –  добре е и шезлонг за коритцето

Отделно кофичка и кана за поливане – аз съм купила и играчки за баня, но не те съветвам да го правиш сега в студеното, защото приема къпането за игра и след това ще плаче, а трябва бързичко да се обличате.

Лъжички за хранене – аз ползвах на Авент – малки са и са удобни – продават се двойка.

Купичка и чашка, които да са подходящи за микровълнова печка.

Шишета - не зная дали  е на адаптирано мляко - ще питаш, но ще ти трябват за водичка и сокче, а ако яде АМ, ще ти трябват още 3 броя. За бибероните – в домовете обикновено ги хранят с каучукови, но дъщеря ми прие веднага силиконовия. Ако се притесняваш, занеси следващия път като ходиш едно шишенце със сокче и пробвай силиконовия. Ако го хареса от първия път – добре, но ако не го хареса ще трябва да имаш готовност.

Четка за миене на шишета – продава се заедно с малка четка за биберони.

Лигавници- 3- 4 броя

Непромокаеми подложки за смяна на памперсите – 1 малка и една голяма

От дрехите ще изброя най-важното – бодита – без тях не може, кръстчето трябва винаги да е загънато. За другите дрехи ти си решаваш, но бодита трябва да има. Шапки. Обувки.

Хавлийки – отново два броя – случва се да бъдат напишкани.

Пижамки – аз купих от две части, но сега опитът подсказва друго – по-удобно е да са цели – като боди, заедно с чорапчета, дано обяснявам разбираемо, пак по обясними причини – за да си по-спокойна, че не е отвито кръстчето.

Някаква лека завивка за през деня – децата винаги трябва да се завиват, когато спят – телцето се отпуска и може да настинат.

Гребенче и четка за коса – ако има крусти с тях лесно падат.

За козметиката разпитвах много и се спрях на Бюбхен – масажно олио – това за след баня. За подсичане е най-хубав Бочко. А Пенатен слагам на пъпчици или нещо зачервено.

За къпане използвам детско сапунче Нивея и Бюбхен.

Набави си Панадол за всеки случай и Калгел – това е за зъбчетата – при нас помагаше много.

- За домакинството – бебешките принадлежности се мият само със сапун – аз купувам обикновен детски. С отделна гъба.

1 тенджерка за готвене само за него и някакъв съд за изваряване на вода. Не знам дали е хубава при вас. Тук водата е лоша и затова изварявам. По-този въпрос е добре да се консултираш задължително с педиатъра си.

Микровълнова – предполагам имаш.

Пасатор

Сокоизстисквачка.

За пътя:

Дискове с детска музика – ще ти е необходима за дългия път.

Термос ако е на АМ, водата трябва да е топличка.

За памперси и храна , смятам няма да забравиш, вземи си и лекарствата тогава. За всеки случай.

Както и някакви играчки.

Аз много се притеснявах за пътуването – все пак 420 км не са малко, но децата като че ли по презумпция обичат да пътуват.

Дрехи – вземи 2-3 комплекта в случай че повърне.

По отношение на играчките – топките са чудесни във всякакви големини. А и не може да се нарани с тях. Избирай играчки с по-обли ръбове, ако купуваш плюшени, гледай очичките да не са с копчета – има едни с бродирани очички, че да не се чудиш къде са – това в кръга на шегата. Не му натрупвай всички играчки наведнъж. Давай максимум по 3. Една малка хитринка – ако усетиш, че някоя играчка му е омръзнала- скрии я и я покажи след седмица – за голямо твое и негово учудване това ще е нова играчка.

Педиатър – много важен е изборът на педиатър – използвай времето докато си дойде при вас да проучиш кой е добър.

ГРЕШКИТЕ, КОИТО АЗ ДОПУСНАХ:

Исках целият свят да разбере, че съм станала майка!!! И казвах на всички, че сме осиновили детенце. И тези, които са ме питали, че и на някой, които не са. Да, ама не! После съжалих. Естествено ще има хора, на които няма как да не кажеш, колегите са едни от тях, но сега мнооого внимателно преценявам хората, на които да кажа.

Носенето на ръце. Голяма грешка. Исках да съм по-близо до нея, постоянно да я гушкам, резултатът- с едната ръка бъркам манджата, в другата малката. От позицията на опита – гушкайте го седнал. И се опитвайте да си играете в леглото или да се гушкате там – не и на ръце. Килограмите стават повечко, а и аз не съм от най-силните.

Биберонът – това ми го погоди една колежка – еееее, да не плаче детето...После  биберонът беше залепен с канаколит за устата на дъщеря ми.

Носенето и гушкането от други хора. Периодът на адаптация е много важен и детето трябва да разбере кои са му мама и тате.

Но най-важно е, че на нас жените ни е отредено да бъдем майки, независимо по какъв начин ще стане това. Ще се изненадаш с каква лекота ще се справиш с майчинството.

Силни прегръдки и не се страхувай, ще видиш колко бързо ще се промени мъникът като се прибере вкъщи

Дано ти е от полза... Хи хи, Шапокляк, това ми навява спомени колко се вълнувах, когато се появи твоят голям, малък мъж  bouquet  Направих леки промени, че много време мина от тогава. Днес стават две години, от както се срещнахме за пръв път.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 23:37 от bobkas

# 21
Много ви благодаря за полезните насоки!
Bobkas, изключително полезно беше това, което си изписала - замисли се да издадеш джобен наръчник, от който така имам нужда   Grinning

# 22
Здравейте!
Най-накрая изписването е факт и нашето Топче си е вкъщи. Той е едно прекрасно и спокойно дете. Нощем спи, без да се буди или да дава знак, че е буден. Лаком е  Simple Smile
Много усмихнато дете. Вчера след изписването очаквах да плаче или поне да мрънка от смяната на средата, а той се държи така, сякаш винаги е бил с нас. Освен това беше представен на всички баби, дядовци, прабаба и прадядо, лели и т.н. и на всички се усмихва и гука, снима се с всеки един и никакво цупене.
Как мислите, трябва ли да се притеснявам, че детето изобщо не плаче, или по-скоро това е бонус  Grinning
Имам и два конкретни въпроса:
Той има навика да си смуче пръстчето като е гладен и като заспива. Дори понякога лапа по няколко пръста или ръка. Биберон залъгалка не е виждал през живота си. Да му давам ли или да го оставя да си лапа ръцете?
Кога и по колко вода се дава на бебето?

# 23
  • София
Вода без захар се предлага на бебето по всяко време, но до половин час преди ядене  Peace Ако не иска да пие вода, не се притеснявай - някои бебета пропиват вода доста по-късно - и без това АМ-то се прави с вода, няма да се обезводни.

За пръстчето не знам - смуче ли го или просто го лапа?

# 24
Ами той е много лаком и каквото му дадеш да пие и яде го омита. Затова се чудя какво количество вода да му давам, за да не прекали той сам. Тази сутрин му дадох 20 мл.
Пръстчето като е гладен го смуче, но проблемът е краткотраен - като се нахрани и се решава.
А като заспива ту лапа пръсти и ръце, ту ги гледа, ту ги смуче... като заспи сам си ги вади.

# 25
  • София
не съм компетентна по въпроса за максималното количество вода - питай педиатърката най-добре.

Ха честито, маме, че забравих   bouquet

# 26
Честито и от мен!
За пръстчетата според мен можеш да пробваш биберон залъгалка .
На моя хубавец пръстчетата му бяха обелени от смукане , когато си дойде у дома но много бързо се отучи с биберона.

# 27
Честито, мамче.   bouquet И нашият си лапаше пръстчето, особено преди да заспи. Биберон- залъгалка не му дадох, много скоро сам престана да си слага пръстчето в устата. Вода давах колкото поиска, но както Фоксче ти е писала не преди ядене.

# 28
Благодаря ви!
Аз докато казах, че всичко яде и той ми направи фасон на пюрето  Grinning
Е, изяде го в крайна сметка, но той, аз, 2 комплекта дрешки, 3 пелени, 2 фотьойла и 2 възглавници пооранжевяхме  Laughing Как не се сетих да му изпея "Оранжево небето".
За залъгалката мисля и аз да поизчакам малко, може да се успокои и да спре сам. Освен това няма промяна във формата на пръстите или подпухване.

# 29
  • София
Какво пюре, бе жена, малкия не е ли на 4 месеца?

Общи условия

Активация на акаунт