Бебето ми е неспокойно или плаче докато го кърмя – какъв е проблема?

By Kelly Bonyata, BS, IBCLC


•   Въведение
•   Установяване на причината

 
Някои бебета са неспокойни, плачат или се дърпат от гърдата по време на кърмене. Има няколко причини, които могат да доведат до това. Твърде често такова поведение се наблюдава около 6-8 седмица от живота на бебето, но може да се появи по всяко време. Ако бебето ви е неспокойно по принцип (а не само, когато се кърми) прочетете My baby is fussy! Is something wrong?


Установяване на причината

Тук съм представила някои стъпки за решаване на проблема, които аз използвам, когато бебето ми е неспокойно по време на кърмене или когато някоя майка ме пита защо бебето и е неспокойно докато се кърми:

На каква възраст е бебето? Повечето бебета преминават през периоди на усилен растеж  през първите няколко дни у дома и около 7-10 ден, 2-3 седмица, 4-6 седмица, 3-ти месец, 4-ти месец, 6-ти месец, 9-ти месец и т.н.. Много бебета са неспокойни през периодите на усилен растеж.

Дали бебето не преминава през нещо ново в развитието си? Бебетата, които започват да забелязват света около тях, могат да бъдат ужасно разсеяни. Всяка нова стъпка в развитието на бебето, през която то преминава, може временно да се отрази на кърменето. Това може да се прояви като безпокойство по време на кърмене или просто по-често кърмене.

Кога бебето е неспокойно? За да установите каква е причината, би било полезно за обърнете внимание на това, кога бебето става неспокойно, както по време на кърменето така и през деня.

Ако бебето ви е неспокойно докато кърмата ви слиза (или малко след това), много вероятно е това безпокойство да е свързано с бързото стичане на млякото. Ако бебето е неспокойно преди кърмата да тръгне или няколко минути след началото на кърменето (и малко след като кърмата е тръгнала), тогава може би бебето е нетърпеливо   за бързия приток на кърма, който започва след спускането и. Безпокойство в края на кърменето (или когато ни се струва, че е краят) може да означава, че бебето има нужда да се оригне, или че е готово да приключи с кърменето, или че иска само да посуче (и не иска да се занимава с поемането на повече кърма в момента), или иска да продължи кърменето от другата гърда или с по-силен приток на мляко.

Ако безпокойството е главно сутрин, то може да се дължи на по-бързо от обикновеното слизане на кърмата, ако бебето е спало по-продължително и гърдите на мама са по-пълни от обикновено. Ако бебето е по-неспокойно вечер, това може да се дължи на нормалния неспокоен период, който повечето бебета имат вечер. Въпреки, че повечето бебета не реагират на храните, които майката поема, някои го правят. Ако ядете определена храна по едно и също време всеки ден (или през повечето дни) и бебето е неспокойно точно в определен момент, когато се кърми, опитайте да не приемате тази храна за около седмица-две, за да видите дали положението ще се подобри.

Безпокойството и при двете гърди ли се наблюдава или само при хранене от едната? Повечето майки имат по-бързо слизане на кърмата и/или повече мляко от едната гърда така, че ако бебето ви е неспокойно само при хранене от едната гърда, това може да се дължи на тези разлики.
 
Какво друго се случва с бебето? Дали не е болно или му никнат зъби? Има ли нещо ново или различно в заобикалящата го среда? Започнало ли е да приема твърда храна или пробва нова храна? Проявява ли някакви други симптоми, освен неспокойно кърмене?

По-долу са обсъдени някои от различните причини, които могат да доведат до неспокойно сучене. Имайте предвид, че проблемът може да е комбинация от няколко неща.

Има ли нужда бебето да се оригне?
Много бебета плачат, неспокойни са или се дърпат от гърдата, ако имат нужда да се оригнат. Опитайте да оригнете бебето между сученията от двете гърди и след хранене, но не се притеснявайте, ако бебето не се оригва и е доволно. Като цяло кърмените бебета не поемат толкова въздух по време на хранене, колкото тези, които се хранят от шише така, че те обикновено не се нуждаят от оригване толкова често. Ако бебето плаче преди кърмене или е толкова гладно, че суче „трескаво” или ако майката има бързо слизаща кърма, бебето може да поглъща повече въздух и може да има нужда от оригване по-често.

Оригването обикновено е необходимо през първите няколко месеца, но може да продължи и по-дълго. След като бебето започне да се движи по-свободно, то ще може само да се освобождава от стомашните газове. Това обикновено настъпва между 4-ти и 6-ти месец, но при някои деца може да е по-скоро, при други по-късно.

Ако бебето се оригва трудно, опитайте да го оригвате по-често по време на храненето. Най-добрата поза е тази, при която има натиск върху коремчето му. Поставянето на бебето на рамото така, че да има натиск върху коремчето му често е добро решение. Ако се разхождате докато го правите, бебето може да се разсее за достатъчно дълго време така, че да се получи добро оригване. Може също да оставите бебето по корем, за да се оригне по този начин.

Усилен растеж

Бебетата често се дърпат и са неспокойни през периодите на усилен растеж. Повечето бебета преминават през периоди на усилен растеж първите няколко дни у дома и около 7-10-ти ден, 2-3 седмица, 4-6 седмица, 3-ти месец, 4-ти месец, 6-ти месец и 9-ти месец.

Разсейващо се бебе
Ако бебето се дърпа от гърдата при всяко нещо, което може да го разсее (реално или въображаемо), тогава прочетете The Distractible Baby.

Силно слизане на кърмата
Някои бебета се дърпат от гърдата малко след като кърмата тръгне или ако майката има силен приток на кърма. Бебето може да се дразни от твърде силния приток на мляко. Твърде силният приток може също да причини повече газове или плюене/повръщане. Повече информация за симптомите и как да се справите с рефлекса от бързо слизане на кърмата има тук: fast let-down reflex.

Бавно слизане на кърмата
Някои бебета стават много нетърпеливи, ако млякото на майката слиза бавно. Повече информация за това как да ускорите слизането на кърмата има тук: slow let-down reflex.

Бебето иска млякото да тече по-бързо

Дори съвсем малките бебета бързо забелязват, че дърпането, мачкането на гърдата и т.н. могат да доведат до по-бързо и лесно стичане на кърмата. Някои бебета стават нетърпеливи при бавния приток на мляко след първоначалния силен такъв при слизането на кърмата. Това може да е свързано, а може и да не е, с бавното слизане на кърмата.

Когато кърменето започне, на гърдата има няколко капки кърма. След това, когато кърмата първоначално слезе (няколко секунди до минута след началото на храненето), притокът на мляко се ускорява доста. В този момент то може да започне да капе бързо, да струи или даже да пръска. Няколко минути след това млякото отново започва да тече бавно и бебето трябва да продължи да суче енергично, за да предизвика по-нататъшно слизане на кърмата. Това може да продължи при всяко кърмене, докато бебето суче енергично. В крайна сметка бебето ще разбере, че притокът на кърма ще се увеличи, ако то продължи да суче/гълта енергично.

При хранене с шише потокът мляко е незабавен и постоянен. Бебето не трябва да полага много усилия. Веднъж след като сте дали шише на бебето, особено след като много пъти сте го хранили от шише, то може да започне да предпочита лесното хранене от бутилка пред изискващото усилия кърмене. То може да започне да се дразни, ако след първоначалния приток, кърмата започне да тече по-бавно.

Ако бебето се храни и от шише, може за известно време да го спрете. Когато се налага да използвате шише, употребявяйте само биберони за новородени дотогава, докато бебето го изтърпи така, че то никога да не получава бърз поток от мляко от шишето, а трябва да полага усилия, за да получи мляко.

Понякога бебетата на майки със свръхпроизводство на кърма или бързо слизане на млякото свикват с силния поток мляко и негодуват, когато той намалее някъде между 3-тата седмица до 3-тия месец.

Може да е от полза да използвате компресия на гърдата, когато това нервничене започне или непросредствено преди момента, когато го очакване. Това ще помогне за ускоряване притока на мляко отново. Когато компресията престане да помага, опитайте да преместите бебето на другата гърда, когато то започне да нервничи и така да сменяте страните (след като използвате компресията) докато има нужда.

Бебето се е нахранило за момента

Ако бебето става неспокойно известно време след началото на кърменето и вие сте изключили другите причини, то може би е в процес на промяна на режима си на кърмене. Бебетата започват да сучат много ефективно с израстването си. Те могат да изсукват гърдата да много по-малко време отколкото преди.  Раздразнението на бебето може да бъде знак, че е приключило с храненето и иска да прави нещо друго.

Също така обикновено бебето може просто да иска да посуче в края на кърменето, а кърмата, която идва, го дразни. Може да проверите дали даването на пръст или биберон-залъгалка (ако бебето е на повече от 4-6 седмици) в тези моменти ще помогне.

Бебето предпочита едната страна

Понякога бебетата отказват да сучат или са нервни, когато кърмата слиза по-бавно или твърде силно, или количеството кърма е по-малкo. Те ще предпочетат гърдата, от която кърмата слиза по-бързо/бавно и в която количеството мляко е повече.

Бебето е неспокойно вечер
Много бебета се дърпат и са неспокойни при вечерните кърмения. Вижте статията Cluster Feeding and Fussy Evenings.

Никнене на зъби

Никненето на зъби може да предизвика безпокойство по време на кърмене, т.к. някои бебета изпитват дискомфорт във венците при сучене. Бебето може да започне да суче, но след това да се дръпне от гърдата и да започне да плаче или да нервничи и да не иска да суче повече.

Млечница
Честото дърпане от гърдата може да бъде признак за млечица.

Запушен нос
Запушеният нос може да предизвика безпокойство по време на кърмене.

Алергия или чувствителност към храна

Някои бебета с алергии или чуствителност към храната са неспокойни при кърмене. Често, когато бебето е чуствително към нещо в храната на майката, то пристъпва към гърдата гладно, но кагато опита/помирише нещо в кърмата, което предизвиква смущения в стомахчето му, то започва да се дърпа, да клати глава напред назад и т.н. Чуствителност към храната на майката се среща рядко. Ако това е проблема, то вие най-вероятно ще забележите и други симптоми като увеличено плюене или повръщане, колики, диария, обриви, постоянно запушен или течащ нос или много газове. Повече информация за чувствителността на бебетата към храните и линкове към повече информация относно алергиите може да намерите в статията: Dairy and other Food Sensitivities in Breastfed Babies.

Производство на малко кърма
Слабото производство на кърма може да предизвика безпокойство по време на кърмене. Ако смятате, че производството ви на кърма е слабо вижте това за повече информация: Increasing low milk supply или Как да увеличим кърмата си.

Рефлукс
Свиването на стомахчето може да предизвика неспокойно бебе при кърмене. Вижте  Reflux and Breastfeeding за повече информация.
 

Преведе Lilla от www.kellymom.com