120 Американска тема- за ветераните, бащите и 4-ти юли.

• 28 300
  • 733
  •   1
Отговори
# 570
  • Boston, MA
И на мен ми казаха в общината, че парите са за всяко българско дете (200 лв бяха тогава), като вадих на Дани ЕГН-то, но ние заминавахме на другия ден и така и не стигнахме до взимане на парите. Не бях видяла декларацията, и не бих подписала лъжа за 200 лева. Тя държавата и без мен е цъфнала и вързала.

Т.е. и лелите в общините пак не са разбрали, не би трябвало да улесняват измамата. Но основно проблемът е в тези, които подписват документ с невярно съдържание и взимат парите. Нищо де, и до тях ще стигне Мончо финансовия министър, като гледам как е подбрал всички да връщат неправомерно.

... колко са българи е съвсем друга тема, честно казано нямам особено много това усещане; и тази битка я борих осторожно и с пяна на уста докато опитът ме научи да не зея много и да внимавам с "никога", "винаги", "моите деца няма да проговорят на език различен от родния им" (бг към онова време) и такаааааааааа. Но-това става само с опит,колкото и да го четеш не го вярваш..

Амин.  Grinning

# 571
И моето дете няма все още БГ ЕГН.  По много причини. Няма кой да тича и да ми е "пълномощник" там, а там ходя само за около седмица.  Ако детето има ЕГН, по закон трябва да има паспорт.  За мене вече става проблем и ваденето на моя паспорт на всеки 5 години. Защо на всеки  5 години??  Тука е на 10.  Както и да е. След като бях без БГ паспорт известно време, реших да си извадя това лято. Специално спряхме в България за това за няколко дни. Опашките бяха зашеметяващи!  Ако се подаде молба за експресна услуга (24 часа на теория), нещо се случва на техниката и 24 часа стават 48+.   Замислих се от чисто прагматична причина дали искам това упражнение всеки 5 години и за детето.  А колко ще се чувства "българка,"  ще оставя на нея да реши. 

Наистина ли никой няма опит с after-school кеър в елементъри скул?   Това е и проблемът, който тука срещам. Майките в моя квартал като цяло не работят и не знаят много за програмата...

# 572
Вики, аз видях снимките - Клои е голям шушон - такива сладки гъгрички е направила  Heart Eyes
Каква камера е това, и аз искам уотърпрууф...

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 03:40 от Лeни

# 573
прави ми впечатление, че е от огромно значение за повечето семейства тук да кръстят детето с българско звучащо име, да сложат българско окончаващо бащино име... така де... децата нали са българчета.
Но като стане дума за езика и се свиват рамене...'ми те не искат да говорят...' 

Може би защото имената се избират доста преди наследниците да са проговорили, когато родителите все още хранят илюзии, че ще могат да ги отгледат като стопроцентови българчета?  Wink

И аз видях снимките, но ме домързя да пиша снощи: да не ви е уруки, много сте красиви всичките.

# 574
Leni, az veche imam pasport.  Express usluga, pochti 48 chasa, na Maria Luiza tochno. Imaha maluk problem s tehnikata.

# 575
  • САЩ
Да се изкажа и аз за еднократната помощ  Grinning, която се бях засилила да вземам в пристъп на яд на държавата (по друг повод!), но така и не взех. Та казали сте вече за тази декларация която се подписва че детето се отглежда в БГ, за което аз чистосърдечно казах на служителката че детето не се отглежда в БГ и не желая да подпиша обратното. Тя жената се почеса, помисли и вика е хубаво де, то сега не се отглежда в БГ ама вие сигурни ли сте че до 18-тата му година няма да се наложи да стои в БГ повече от 180 дни за година (такава цифра ми се върти в главата). Та такава и беше логиката и щеще да си ми даде помоща, но аз се отказах по други причини, една от тях че тръгнах да върша процедурата последните 3 дни преди заминаването ни. Щото не си мислете че се подписва само декларацията и хоп вадят парите от чекмеджето и ви ги броят. Не помня вече всичко но искаха едно удостоверение, декларацията да е подписана и от таткото, ама и сметка по която да преведат сумата, ако пък искаш да ги вземеш в брой от каса трябва специално пълномощно ако друг ги получава и така нататък. Та всичко това ме отказа и не наруших закона  Wink.

# 576
Лени,и аз познавам 1 такова дете тук и знам че е  абсол.възможно, ние лично предадохме до голяма степен тази битка по редица причини и макар да ми е терсене че си самоизългах очакванията повече от това негативност засега няма (разбират нас и роднини,някои и поговорват по малко).Ние нямаме никаква претенция децата ни са да с бг имена; търсехме такива които няма да им носят грижи със спелувнае и произнасяне където и да решат да се поковат като пораснат,окончания нямат пак с цел макс. симплифициране към което се стремя.

# 577

аз отдавна имам един въпрос по темата българи или не, който се формира четейки теми разни за имена разни

прави ми впечатление, че е от огромно значение за повечето семейства тук да кръстят детето с българско звучащо име, да сложат българско окончаващо бащино име... така де... децата нали са българчета.
Но като стане дума за езика и се свиват рамене...'ми те не искат да говорят...'  и английския си става траен език за комуникация на деца с родители българи. Защо това напъване за БГ името тогава на деца, които не говорят БГ, не живеят в БГ, и не са/изглеждат българи?  newsm78

Аз ще се пробвам да ти отговоря от моята гледна точка. С уговорката, че нито ще се пъна да давам типично бг име на децата си, нито ще слагам окончание на бащиното, нито гарантирам, че ще има бащино за всичките ( за момичетата може и майчино  hahaha ). Американско име обаче, което е нетипично за Бг също не бих дала и ще ти кажа защо. Не знам след 10-15 години къде ще съм и детето ми къде ще е, може да съм в Китай, във Франция. Единствената перманентна величина в нашето семейство е, че и двамата сме българи и българи ще си останем. Аз американка няма да стана, ако ще и 50 години да живея тук. Ако случайно в момента бяхме в Китай по същата логика нямаше да дам китайско име на детето. Не успях май много добре да го обясня, но дано си ме разбрала  Peace .

# 578
Като казахте за имената и фамилиите, Калин в началото го бяха записали с моята фамилия ( която естественно е с "а"на края). Та доста ги връщахме докато оправят нещата.

На мен също ми изглежда странно дете с име например Кевин и фамилия Димитров.

# 579
сопол -  newsm26
phlegm -  newsm25

Joy Joy

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 03:42 от Лeни

# 580
aааааааааааааааа....домашният стефан филип стефанов казва преброими поне 100има спонтанни думи на бг вплетени безумно в англ.реч (гащи много ползва,май не знае как е на англ).. има и  звучни цели изречения с к семейно се гордеен от типа  "остави ме да спя,моля" ; "имам сопол" , "боклук не ям" и още няколко Laughing

# 581
въпросът е не защо избра бг име, а защо не се влага същия зест в поддържането на бг езика в бг семейство, който се влага в избора на бг име.

Може би защото името зависи само от родителите, а поддържането на езика - до огромна степен от детето и средата?
А и чисто българските официални имена много заблуждават - колко деца с български имена имат български галени за пред приятелите си?  Thinking

Всъщност, моите наблюдения са по-скоро, че повечето родители търсят по-хамелеонски имена, не непременно чисто български, но такива, които да звучат приемливо и на двата езика. Нашата мотивация беше такава, на повечето ми приятели - също, се едно голямо изключение.

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 19:02 от ianajar

# 582
  • Boston, MA
Името е еднократен напън, а поддържането на езика е ежедневна, продължителна битка. Някои, по-мързеливите сред нас, не ни издържат нервите и се отказваме.  Mr. Green

# 583
Оф, писах, писах...накрая натиснах нещо и всичко изтрих. Нямам нерви да повтарям, общо взето каквото Яна е казала.

# 584
Името е еднократен напън, а поддържането на езика е ежедневна, продължителна битка. Някои, по-мързеливите сред нас, не ни издържат нервите и се отказваме.  Mr. Green

амин и от мен Mr. Green

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 03:43 от Лeни

Общи условия

Активация на акаунт