Празник имаме, УРА! ЮНЧЕ става на ЕДНА! Тема №107.

• 23 494
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
Привет и от мен от морето! Едвам ви изчетох! Аз съм в района на Варна до 12 юли.

Ние сме добре, Бобо още не ходи, но пълзи със страшна скорост навсякъде, сяда, става непрекъснато, качва се по стълби, въобще, много е активен и при нас е пълна лудница. В тази връзка да кажа как го възпитавам. И аз още не съм го удряла, защото мисля, че няма голям смисъл на този етап, но му се карам, обяснявам и според мен разбира много добре за какво иде реч. Естествено, това не означава, че винаги изпълнява, напротив, но усещам, че когато съм наистина ядосана и сериозна изпълнява тутакси; ако малко разсеяно му правя забележка и той се прави на разсеян. Разбира се, имаме и тръшкане, и блъскане на храна, и крещене на публични места, и опити да ме удари - пълна програма. Аз лично най-много се дразня от блъскането на храната, при което наоколо става едно голямо мазало...

Иначе пример за нещата, за които много се разправяме: сега, на морето има в стаята ни едни маси със стъклени плотове и едни настолни лампи, които няма къде да преместим. И по двете Бобо обожава да блъска, естествено със сериозен риск да ги счупи. Та опитвам се да го науча да не ги пипа, но от това те му стават още по-интересни. Ако ги удари леко, знам, че не е много рисковано и сравнително вяло му казвам да не ги пипа; той ме поглежда предизвикателно и пак ги удря. Ноооо, ако удари по-силно и реагирам истински ядосано, веднага се отдалечава... Също, много действа заканата, че ако продължава, просто го слагаме в количката, връзваме го с коланите и ще стои там докато се усмири. Е, не знам, разбира ли, какво ли, но това действа... Също вече доста хитрува. Например, иска да се доблизи до лампата, знае, че не трябва, затова вперва поглед в едно негово плюшено кученце, което е близо до лампата, започва да повтаря много нежно Бау-бау и се насочва ужким, за да гали кучето. В момента, в който го стигне, го мята настрани и се хвърля към лампата. Театър...

За храненето на морето, нямам такъв страх от храната по ресторанти. Самите ние внимаваме къде ядем, но винаги предлагаме на детето по нещо и от нашата храна - то и няма начин, той настоява,  сочи, крещи "Дай, дай" като че не е ял от миналата година. Също, купих сухари, сирене и масло и му правя попари сутрин, които той много обича; кисело мляко яде, по малко пюрета (но са му все по-безинтересни), дини, пъпеши. Риба му давам също на едно заведение, където има много добра прясна риба. Пие АМ 3 пъти на ден (аз го отбих много постепенно на година и десетина дена). Бих искала в някакъв момент да заменя някое от АМ храненията с айран. На морето взех термоканата, което е доста полезно. На плажа е гол, в морето влиза всеки ден - седи на ничията земя или го качваме на един надуваем крокодил, който детето просто обожава.

Спи нощем от 22.30 до към 8.00. През деня спи около 2 часа на обед и понякога още около час по друго време (това второто само ако много е вилнял). За пътя до морето, ние мразим да тръгваме рано, затова ставаме, хапване, следва много активна игра с детето, за да се изтощи до краен предел, после като видим, че е уморен го мятаме в колата, той заспива, ние караме около 2-3 часа без прекъсване, после правим около 1-часова пауза, в която пак гледаме да е много активен и да хапне добре и после пак го мятаме в колата и той се унася и така успяваме да стигнем. Поне на отиване се получи и или спеше или кротуваше в колата. Ще видим на връщане. Но нашата система е "Всичко е въпрос на тайминг" - да тръгнеш в най-подходящия момент, да спреш в най-подходящия момент...

Хайде, поздрави от мен и весели почивки на почиващите и бързо оздравяване на болните!

# 661
gmarinova
Цитат
-Трактат на тема: защо боят е образователен.

вариант 1 Джери, моят като се залюби с твойта и ще я ошамари при първия отказ да му пусне Mr. Green

вариант 2 Джери, моят като се залюби с твойта и ги срещнат тълпа хулигани, ще се впусне в люта битка да я защитава, защото знае как да се бие  Mr. Green

вариант 3 (добавям за Сенайде) Сени, моят като седне на бира с твоят и ще го потупа приятелски по рамото, защото знае, че с по-яки от него не бива да се закача Wink[/b] newsm62
За останалата част от поста newsm10 smile3501

# 662
Здравейте Simple Smile
И аз да не остана назад - да дам мнение. Аз никога не съм се заричала, че няма да пляскам. За сега е шляпван няколко пъти през ръцете като е бил много ужасен, което е рядкост. Не приемам шамарите и виковете като възпитателна мярка, но всички си изпускаме нервите. Надявам се само да успявам да си ги овладявам по-успешно за напред. Иначе съм съгласна със Зара - реагира според тона - ако съм наистина ядосана или сериозна веднага прекратява.
При нас цирковата програма е в страшен подем - цупи се и реве за спорта, опитва се да налага. Аз обаче съм от лошите, дето това не минава, а и както каза сестра ми още не е стигнал висоти в представлението  Crazy Сега се опитва да види кой от номерата при кого минава. Добре че го прави рядко, иначе е доста изнервящо. Не ме разбирайте погрешно - много ми е сладко и бясно детето, само дето си има своите моменти на лудост  Joy
Гретхен, моя приятел да не те е наказал за някое прегрешение като ти е спрял компа  Wink
АМ Теди не пие от около месец. Гледам да има поне 2 млечни яденета. Вечерята му е кофичка кисело мляко. Може да го яде в промишлени количества. Аз за това съм спокойна за евентуално море  Mr. Green
Спането е от около 22 до около 10. Буди се по 10 пъти поне. Не е гладен, не е жаден, просто се буди. Никога не е спал цяла нощ, ама поне спи до късно и аз успявам да се наспя (след като си легна в 3  Rolling Eyes ). Следобед спи около час и половина, макс два. Втори сън няма от много време.
Напоследък много танцува, супер сладък е. Ние с баща му само му пускаме музика и се забавляваме с него. По сегашните прогнози и той ще е метъл фен  Mr. Green
На болните сладури - бързо оздравяване, а на родителите - сили и търпение  Hug
Поздрави за сега от нас, отивам да чета  Grinning

# 663
Привет от Пловдив!

В сряда пристигнахме благополучно  Grinning с три деца не е лесно пътуването  Wink. Силия много се беше развълнувала, все искаше да ходи във влака, в самолета. После в колата мрънкаше  Crazy, абе приключение си е...
Утре тръгваме за морето и се надявам времето да се оправи, че сме само за една седмица.

Силия не иска да яде от храната в ресторантите - до сега е хапнала някой пържен картоф и малко млечна салата. Кърмата от пътуването ми много намаля, макар че по пътя доста я кърмих, вечер и давам шише с аптамил, но тя едва изпива по 60-90 гр. През нощта я кърмя  Tired, а и през деня кара само на голо мляко, но пък е доволна.

# 664
  • София
Грети,
1. Едва ли ще се стига до шамари при този очарователен Предстедател, а и нали ще се залюбват децата...
2. При това положение  предлагам по-сериозно да си го поступваш от сега, а не да се юрне да шляпа хулиганите по ръцете, ми наистина да знае как  Mr. Green
Св. вече си мислех, че Мони е единствената дето не яде шамарите. И Павел на Поли де, но той просто още не си е изкарал за бой  Grinning

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 12:59 от Geraldine

# 665
Здравейте и от нас! Ние сме малко болни (разбирайте всички) аз вече се оправих но мойто беше и за един ден де Simple Smile Гого вади кучешките, че и всичките 4 на куп и тръгнаха сополи, кашлица и се оказа гърлото, но този път не сме на АБ пробваме без него да видим.
За тези които се сетиха за на  Hug
Имахме гости две седмици и нямах никакво време за форума а и тия намаления в ларедута ми взеха акъла  #Crazy
Гого започна да пълзи но много смешно единия крак тръгва да го изправя но не може още не е стабилен и пълзи по едно коляно а другия на стъпалото си  hahaha ще го снимам тия дни да го видите Simple Smile
За темата която обсъждате успях да прочета две страници назад само за което ме извинете  Embarassed оставям го да си прави каквото иска стига да не е опасно отваря шкафове вади всичко но пък иначе как ще опознае всичко в нас, мама после оправя, единственото което ме притеснява е че когато му се вземе нещо (най-вече нечий телефон) започва голямо тръшкане и рев и обикновенно не се замисля къде се тръшка и няколко пъти си уари главата  ooooh! и все където и да го слагам зад него винаги възглавница. До сега съм го пошляпвала по пампата 3-4 пъти не ме разбира, но когато започна да му обеснявам и да кажа дай на мама и ми дава това което не трябва да държи, а от една седмица и половина с тия зъби е просто някакъв ужас много го тормозят постоянно е кисел по цяла нощ не спи (поседните две нощи се буди само по 2-3-4 пъти) което е супер
За ръката свалиха ми гипса , по точно свалих си го и отидох на преглед доктора каза че съм му спестила работата, другата седмица съм на контролен, боли ме все още доста и ми е трудно с малкия добре че свекърва ми идва всеки ден
Та от нас това....малко дълго стана

# 666
  • София
anjeelina, много се радвам, че писа! Дано бързо да се оправяте вкъщи, а ръката особено в това променливо време, няма как да не те боли. Ти реши ли се да пробваш с хомеопатия? Много целувки на Гого от нас!  Hug

# 667
В момента давам ехинамакс и капки нони реших да пробвам с продуктите на лечител.

# 668
я пак се завъртяхме около темата, коята се опитах да повдигна  Simple Smile надявам се на дискусия без цупене (зрели хора сме всички)

Geraldine и при нас шамари няма, а Никола не е от послушните хич
напълно и абсолютно те подкрепям в мненията ти за пошляпването Peace

Много ме дразни пък мене друго, да възпитаваме децата спрямо предразсъдъците на обществото, да ги лишаваме от свободи, да ги вкарваме в прекалено много рамки, само защото така не бива или не е прилично, да сдържаме чувства, да ги лишаваме от чувства. Моето дете ще го целувам много и ще му казвам, че го обичам. Ще го подкрепям при грешки и при успехи. Ще насърчавам инициативите, ще му помагам при трудностите, без да изтъквам как еди-кой-си се справя по-добре или как е прилично. Ще се извинявам и ще очаквам да се извинява. Съответно на това, което искам да виждам в него, аз не трябва да се крия, че обичам, че целувам, че греша и че успявам. Те попиват всяко наше действие, емоция и звук. И тъй като съм една страшна врякла, вече виждам как детето ми повишава тон от нищото, просто защото е приел, че така е нормално да се говори  Sad

да това е изключително важно, колкото и боят. силовото моделиране на децата - с бой или без бой ги лишава от първичната им невинност, творчески импулс ако щете и от вътрешната им потребност смело да изучават света във всичките му аспекти. за съжаление за много хора това е безкрайно далечно като идея. радвам се, че в ова поколение родители поне някои мислят по този начин. в предишното наистина са се опитвали да не им позволяват дори да им хрумнат такива идеи.

от 11-ти неделя съм във Варна за около седмица. после изчезвам в дълбоката провинция (без нет) за около две поне.

# 669
Уфф, когато става въпрос за контакти - с протектори или без такива, директно шляпвам ръчичката да не пипа там, защото това че в нас всички контакти са обезопасени, не означава, че в нечий друг дом нещата стоят така.

И твърдо стоя зад позицията, че "боят" при едно малко дете, което не разбира всички думи и не може да ги ползва, е с възпитателна цел - вече уточнихме разликата от "бой" до бой.

Имаме си едно детенце от квартала, галено с перце и никога не удряно - ами не искам да му коментирам нито поведението, нито действията.

На моето мило вече му отшумява варицелата въпреки многобройните пъпки, но тъй като болничният му е много дълъг, най-вероятно другата седмица ще направим една седмица извънредно на морето. И после август пак. Вече нямам търпение...

# 670
Kaтя, Полито, хубаво изкарване на морето.
Анджелина, стискам палци бързо да ти се възстанови ръката ти. Моя съвет е, ако те боли или са ти затруднени движенията да отидеш яколко пъти на рехабилитация , доста помага /казвам го от опит покрай мама, тя е със счупен глезен и сега е на рехабилитация и има доста добър ефект/.
Гералдин, и Петър не е от пошляпваните деца!

Много ме дразни пък мене друго, да възпитаваме децата спрямо предразсъдъците на обществото, да ги лишаваме от свободи, да ги вкарваме в прекалено много рамки, само защото така не бива или не е прилично, да сдържаме чувства, да ги лишаваме от чувства. Моето дете ще го целувам много и ще му казвам, че го обичам. Ще го подкрепям при грешки и при успехи. Ще насърчавам инициативите, ще му помагам при трудностите, без да изтъквам как еди-кой-си се справя по-добре или как е прилично. Ще се извинявам и ще очаквам да се извинява. Съответно на това, което искам да виждам в него, аз не трябва да се крия, че обичам, че целувам, че греша и че успявам. Те попиват всяко наше действие, емоция и звук. И тъй като съм една страшна врякла, вече виждам как детето ми повишава тон от нищото, просто защото е приел, че така е нормално да се говори  Sad

Напълно съм съгласна с това  Peace

Иначе по дискусията да споделя моето мнение /като се надявам да няма обидени Embarassed/:
Аз не съм от хората, които се заричат и принципно, не съм се заричала за нищо свързано с възпитанието и гледането на детето ми. Смятам всяка форма на насилие /от лекото пошляпване, до удряне през ръцете, или боя/ за форма на безсилие. Много мога да пиша по въпроса за насилието и последиците след това, защото в работата си съм защитавала и насилници и жертви на насилие, но в случая няма смисъл да изпадам в подробности. Не казвам, че аз не се чувствам безсилна на моменти, и безсилна и изморена и всякак съм се чувствала, но не мисля, че бих възпитала детето като го пошляпвам. Като цяло е кротък, но също като всяко дете обича забранените неща-стъклени бутилки, контакти, събаря храна по пода, понякога я изплява на пода, навежда се и я размазва с ръчичка, качва се на стола пред компютъра и какво ли още не мога да изброявам дълго...Досадно е да мия пода след всяко негово хранене, изморявам се да ходя по него и казвам не....но успявам да се владея да правя всички това със спокоен тон. Както писах в предишното мнение най-много се изнервям , когато 30мин съм го разнасяла на ръце и той не заспива. Когато съм изнервена както писах се обаждам на мъжа ми и му се оплаквам, ако е зает му пращам един смс или игнорирам Петър, той се заиграва сам и след 5 минути ми минава. Ако пипа нещо забранено и опасно му обяснявам, защо не трябва да го прави. Ще дам примери: обича да докосва фурната, ако е включена има опастност да се опари, казвам му "не пипай, пари" и това помага. Вчера искаше да изскубе един кабел от контакта /според мен е и способен да го направи/, обясних му че това е кабел, който седи в контакта, че там има много жички, които парят и правят ох-чета и тн, той гледа контакта, слуша ме, накрая изгуби интерес, ако прави нещо от което има директна опастност като да бутне стъклена бутилка, да ми събори монитора го премествам, обяснявам, ако много настоява да направи белята го взимам на ръце премествам и казвам не,ако не настоява гледам да го заиграя с нещо. Поне до момента мисля, че детето разбира поне основния смисъл като му обяснявам, не казвам че разбира всяка дума, но за мен лично схваща идеята и говоренето дава резултат. Peace

Но в крайна сметка всеки родител има право да приложи неговия си начин на поведение спрямо собственото си дете. Сега се сещам за възпитателни мерки на майки от кварталните градинки:
Попитах една майка, как е научила детето си да не си сваля шапката, отговора беше "Бой през ръцете".....
Друга една пък се дразни, че детето не и казва мама, за целта го оставя някъде и се отдалечва докато то не каже мама...
Трета бие детето си като се изцапа с пясък, а самата тя ми беше споделила, че му е разрешила да играе в пясъка, защото така има 15 минути спокойствие....
Явно има всякакви възпитателни методи...

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 12:46 от PoLy_PoLy

# 671
Ето какво се върти във ФБ по темата ни:

Ако децата получават несправедливи упреци,
те се научават да презират...
Ако децата са заобиколени с враждебност,
те се научават да се бият...
Ако децата растат в страх,
те се научават да се тревожат...
Ако към децата изпитваш съжаление,
те се научават да се самосъжаляват...
Ако към децата се отнасяш с присмех,
те се научават да се срамуват...
Ако децата се измъчват от ревност,
те научават какво е завист...
Ако децата живеят с чувство за срам,
те се научават да се чувстват виновни...
...Но,
Ако проявяваш към децата толерантност,
те се научават да бъдат търпеливи...
Ако вдъхваш на децата кураж,
те се научават да бъдат уверени...
Ако децата получават похвала,
те научават какво е благодарност...
Ако децата срещат одобрение,
те се научават да харесват себе си...
Ако се отнасяш с децата с благосклонност,
те се научават да търсят любовта в света...
Ако децата получават признание,
те се научават да следват целите си...
Ако обграждаш децата с разбиране,
те се научават да бъдат щедри...
Ако децата живеят сред честност и почтеност,
те научават какво е истина и справедливост...
Ако децата живеят в сигурност,
те се научават да вярват в себе си и в хората...
Ако децата опознаят приятелството,
те научават, че светът е хубаво място за живеене...
Ако децата живеят в спокойствие,
те постигат хармонията на Духа...
А КАК ЖИВЕЯТ ТВОИТЕ ДЕЦА ?!

# 672
Грета, не само във Фейса. В "Нашите деца" има цяла тема, свързана с написаното от теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=494143.0  Peace

# 673
Св., хубав разказ, дано и на връщане учлучите същото темпо!
Анджи, и ме зарадва (че писа), и ме натъжи (че сте болни).
Кате, добре дошла! Регулира ли ти се кърмата? Понякога умора, недоспиване, по-малко течности или храна, цикъл и т.н. оказват влияние на лактацията.
Крем, в коя провинция ще ходиш? Ако е близо до нас, да се видим? Можеш на ЛС да ми пишеш, ако искаш.

# 674
Честит рожден ден на bellaa! Бъди здрава и щастлива, обичана и усмихната с хубавото си семейство! Весел празник!   bouquet

Полито, ако знаех, че има такава тема, нямаше да хабя място за целият този текст Sad

Общи условия

Активация на акаунт