Майки които приготвят сами пюретата

• 41 718
  • 899
  •   1
Отговори
# 45
Елица 11,мерси!  bouquetЗа подкрепата..... Crazy
А ина4е въпросните ми буркан4ета днес сутринта като им натиснах пак капа4ките да проверя какво се е слу4ило,при самия натиск хлътнаха и така си останаха,та май в крайна сметка съм успяла с вакумирането.... Crazy PeaceСега остава и да ги яде малкия Joy

# 46
Поли Моли, доволна ли си от поръчката си, зарзаватите пресни ли са, само зеленчуци онлайн не съм поръчвала  ooooh!
Да, доволна съм....макар че съм поръчвала само картофи и моркови /сега чакам да ми доставят и тиквички/. Картофа е много вкусен...сладък е. Даже таткото го хареса и доизяжда от пюретата   Joy
Аз също много се притеснявам с това готвене, а ми се иска да готвя. Сега е лесно с първите зеленчуци, после каша и плодови пюрета. Иска ми се да успея да го храня балансирано и здравословно.
Да се отчета относно картофа!
Изчетох съветите ви и пробвах почти всички вариации, но на мен ми допадна най-добре тази:
Беля картофа и изрязвам сърцевината /по съвет на елица 11/, варя на водна пара и докато е горещ го пасирам с малко вода от тази в която е останала от парата. Прибирам в хладилник /готвя сутрин рано защото съм на работа/. Стоплям и ако е много сгъстено прибавям кърма, ако ли не давам направо. Относно запичането...май ни разхлабва - ака по два пъти на ден  Peace
Във вторник ще добавям морков и пак почвам с питанките  newsm78
Направо в картофа ли да добавя и колко? Колко пюре трябва да изяжда? Много ми е лакомничък...колкото му дам толкова ще изяде. Днес е 4 ден от захранването, а той може да изяде и 60 мл.

# 47
Dilandii, ти последно на ХИП бурканчетата ли ползваш? Аз още не съхранявам защото не остава, но мисля другата седмица да почна. Пълниш ли го до горе или не?
Може с теб да си направим клуб на стресираните майки  ooooh!

# 48
  • Видин
Къде ги намирате тия меки авокадота ( как по дяволите е мн. число?!)  Rolling Eyes Rolling Eyes
Аз откривам само горе-долу меки на външен вид, ама като го разрежа и е твърдо. Дори при пасиране стои на парчета. Затова го варях  Rolling Eyes Полезно е, защото има много ненаситени мазнини  Thinking Ама е полезно за който иска да го яде  Mr. Green За който не иска има други начини за набавяне на мазнините.
Както и да е.  Crazy
Poli_Moli, нека хапва колкото иска  Peace Като започнеш да въвеждаш моркова всеки ден добавяш по 1 лъжичка към старото пюре - т.е. към картофа. За да си има цяла порция детето. Ние в началото ядяхме само по лъжички, затова и му стигаше само новата храна  Crazy Но скоро стигна до 190гр пюре при това след кърмене веднага  Crazy Обаче да му обърна режима и първо да яде пюре, после кърма - йок! Не ще и това е.
Ние с плодовете сме доста зле. С 300 зора му въвеждах (по 3 дни, че само ревеше) ябълка, кайсия, праскова, сини сливи. Банан яде суров когато му е кеф. Наскоро дадох и пъпеш, и череши. Чакам сезонните дини и го почвам. Дори си мисля да му давам сокче от диня от време на време. Доста е полезна. Особено веднага след раждането (поради депресия и кофти състояния) 2 седмици бях само на диня и не само, че не умрях от глад  Mr. Green ами и си кърмих и продължавам да кърмя. Вече нямам никакви съмнения колко е полезна динята.
Дайте други предложения за плодове. Мъхестите - пресни кайсии и праскови са след годинка, нали? То наближава де... няма да е фатално ако дам  Crazy

# 49
Dilandii, ти последно на ХИП бурканчетата ли ползваш? Аз още не съхранявам защото не остава, но мисля другата седмица да почна. Пълниш ли го до горе или не?
Може с теб да си направим клуб на стресираните майки  ooooh!
Да,Поли,на Хип от малките!Но имай предвид,4е малко трудно се завинтват докато улу4иш резбата!Както ве4е споменах днес капа4ките им хлътнаха,дано се е полу4ило!Засега тях ще ползвам пък да видим!А дали някой знае марка пюрета с хубави капа4ки или магазин откъдето да си купим например само буркан4ета?Едно време майка ми вареше лютеница в едни малки ,много удобни бяха,ама не съм виждала скоро такива!Малко по-напред някой беше споменал за пюрета на Ам-Ам,ама дали ще стават? newsm78
За клуба съм навита Joy!Понякога си давам сметка оба4е,4е колкото пове4е 4ета по форуми или книги и статии,толкова пове4е се стресирам и обърквам,а като го карам на усет нещата се полу4ават по-добре! PeaceКакто многократно съм го писала,колкото по-малко 4етеш и знаеш,толкова по-добре Rolling EyesИзвинявам се за отколонението Embarassed

# 50
Явно стресираните майки си четете само вашите писания, затова не смятам повече да си губя времето тук Wink
Последно уточнение, за да не стане някой гаф - това, че капачката е хлътнала не означава непременно, че е вакумирало пюрето. При отваряне следете за пукане, което се чува като се отваря на купешките пюрета. Ако не пукне, лично аз не бих дала храната на детето, ако е на повече от 3 дни!

Да, на Ам-Ам капачките ставаха преди за вакумиране, предполагам и сега. Самите пюрета са гадни... но евтини и може да се пробва с едно бурканче. Пак преди години, имаше пюрета на Hello, чешки или нещо подобно... плодови вземах пак заради капачката (ужасяващо сладки са!!!).
Ако обичате паста от маслини - не за децата разбира се Simple Smile - продават едни малки бурканчета в големите магазини, по 100 грама. Стават за вакумиране после, а и грамажа е особено подходящ поне първите 1-2-3 месеца Simple Smile От стандартните бурканчета по 190 грама, вкъщи съм виждала (от бабите дошли предполагам) такива на Олинеза, може би е имало в тях сладко... или майонеза, не знам, но стават за готвене после. А иначе тези с белите капачки не знам къде се продават, аз такива ползвам... За големи бебоци може да се ползват бурканите от френска майонеза, 230 грама, със светло зелена капачка.

Био зеленчуци има във веригите Фантастико (за живущите в София), поне от там купувам моркови, картофи, краставици и домати! На Гимел са - същите, които се продават в онлайн магазина на Био Слънце Луна.

Авокадото наистина е много полезно, и точно толкова невкусно Simple Smile)))) В началото успявах да го пробутам на моя син, сурово и пасирано заедно с круша. Може би и с банан ще става - за даващите банан, при нас беше въведен доста по-късно. Ако не е било меко на пипане, съм го оставяла в хладилника поне една седмица да доузрее. Сготвено - може да се направи бебешко гуакамоле (не съм сигурна в правописа...) за по-големи деца обаче, с домат, малко лук, лимонови капки. Ето какво намирам -
Авокадо
- 6-8 месец (в някои осъвременени схеми на захранване - като първи плод)
- слаб алерген (не е цитрусов плод)
- неутрално действие (не запича)
- сравнително лесносмилаемо (средноцелулозно)
- ценна хранителна стойност (витамини А и С, фолиева киселина, желязо и др.)
- високо съдържание на мазнини – около 24% (важни за растежа през 1-вата година)
- калорично (средно 20 пъти повече от други плодове)
- подходящо при злояди деца (много калории в малко количество)
- при алергично предразположение – доста по-късно (участва в няколко кръстосани алергии)
- комбинира се добре и със солено, и със сладко (има неутрален вкус)

Приготвяне:
- сурово: пасирано или намачкано с вилица (ако е добре узряло, вътрешността е гладка, без нишки и може лесно да се намачка с вилица)
- може върху филийка хляб с друга добавка (съдържа доста мазнини)
- по-леки комбинации с плодове (круша или ябълка; портокал или киви; банан)
- комбинация с млечни продукти (кисело мляко 1-2% и мед; нискомаслена извара; сирене)
- вариант на 'бебешко' гуакамоле (след 12 м.) : авокадо + бланширан домат + капка лимонов сок + малко задушен лук, върху филийка пълнозърнест хляб.
Предполагам, че това е писано от Косе Босе, въпреки че го намерих на друго място в нет-а.

Успех на всички!

# 51
  • Варна
Да се включа за авокадото, първия път го пасирах с пасатора,но
количеството беше толкова малко, че основно остана по ножовете.
Стигна за 2 лъжички, от там нататък го мачкам с вилица, като е
узряло става почти гладка маса. Понеже, не е особенно вкусно,
редувам 1 л. авокадо, 1л. морков или тиква, така го пробутвам.
Btw действа регулиращо на моето дЯте.

# 52
  • София
Уф Евилка, на моя така му се е стегнало дупето, че...давам авокадо вече 5-ти ден, и все същия резултат.Ака си ама твърдичко и с напъни.Няма кръв или нещо, ама топче си е.Хич не го орегулира при мен
ели_мах  Hug и за предния пост.Доста си изчерпателна

# 53
аз да питам за авокадото, от тук научавам че може да се дава Embarassed
моето бебче след 5 дена става на 6 м. и досега не съм му давала нищо сурово, освен сок от ябълка, та авокадото може ли да се вари, или направо сурово да му го пасирам и гадно ли защото аз не съм яла  Embarassed, че моя бебок какъвто е злояд Confused вече се чудя какво да му давам Tired

# 54
ellica11, благодаря за подробния отговор!
amanita, нищо чудно че не му харесва авокадото на детето. Когато опитах за пръв и последен път, след първата лъжичка си направих маска от него. Ще видим в каква комбинация ще пробутам тази безвкусна полезност.

# 55
 За голямото дете приготвях всяко пюре преди часа на хранене. То консумираше само домашно приготвени пюрета. Плюеше заготовките от консервираните детски храни, независимо от производителя. За малкото се научих и започнах да готвя и да замръзвам за ден-два кашите.

# 56
  • София
Авокадото не се ли консумира сурово?  newsm78
Да, сурово се консумира.Бях чела, че при термична обработка се губели заст от полезностите му, затова се препоръчва изключително сурово да се хапва.То и няма смисъл да се вари де.Супер меко е като масло.
ivka003, ето това бях постнала на предната сраница
Аз пък да ви споделя моя опит с въвеждането на авокадото.Вече 2 дни го боря  Simple Smile
Изчетох доста и всички мами казваха, че мачкат с вилица, и не е нужно да се пасира.Да, ама не и според мен.НАмачкано с вилица стана все едно съм сложила натрошено сирене в пюрето.Отврат.И съответно малкия не го хареса много, много.Днес си пасирах цялото авокадо (само него без да добавям вода АМ или др.)

МАлко по-нагоре eli_max е писала за варианти на комбиниране на авокадото

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 07:55 от ellica11

# 57
Момичета дали е удачно да приготвя домашно пюре на бебо с зелен фасул комбиниран с друг зеленчук newsm78 сега май му е сезона и се чудя дали да не му дам дайте моля някакави идеи с какво е подходящо да го комбинирам и дали има някакви особености при приготвянето му   bouquet

# 58
  • София
Момичета дали е удачно да приготвя домашно пюре на бебо с зелен фасул комбиниран с друг зеленчук newsm78 сега май му е сезона и се чудя дали да не му дам дайте моля някакави идеи с какво е подходящо да го комбинирам и дали има някакви особености при приготвянето му   bouquet
[/quotе]
Според мен няма проблем да дадеш зелен фасул.Аз дадох на моя син преди олоко седмица и се прие учудващо добре.Аз давах от замразения на Бондюел, тъй като сорта му е много подходящ (крехък е и няма жилки).Вариш до омекване и комбинираш с картоф и морков.Инъче като цяло зел.фасул се дава като слаб алерген, но е богат на фибри които действат регулиращо, но могат да натоварят стомахчето, богат на калций

# 59
  • София
lusia, според мен няма проблем да дадеш зелен фасул.Аз дадох на моя син преди олоко седмица и се прие учудващо добре.Аз давах от замразения на Бондюел, тъй като сорта му е много подходящ (крехък е и няма жилки).Вариш до омекване и комбинираш с картоф и морков.Инъче като цяло зел.фасул се дава като слаб алерген, но е богат на фибри които действат регулиращо, но могат да натоварят стомахчето, богат на калций

Общи условия

Активация на акаунт