Как да науча детето на самостоятелност

• 4 879
  • 99
  •   1
Отговори
# 60
Децата са различни,просто се съобразявай с нуждите му ! За справка дъщеря ми до ден днешен се приспива на ръце и спи с баща си в едно легло,а малкия се върти като шиле ,ако ми се случи да заспя докато го кърмя ,докато не си помирише леглото  Mr. Green....

# 61
  • София
Да са ти здрави и с късмет дечицата, Мими! И вие да сте живи и здрави да си ги гледате, че и за внуците им да помагате! Hug

# 62

simplyaven, може да си раждала секцио, но не си раждала в България. Тук се полагат много големи и целенасочени усилия да се прецака кърменето и ако не си го изпитала, няма как да знаеш за какво става дума. А жената заслужава браво дори само заради това, че е била мотивирана да кърми, въпреки цялата пропаганда против кърменето, с която се сблъскваме тук.

Ти нали виждаш, че става дума за слизането на кърмата? Или не? На мен не ми е известно да се влияе от географското положение, но знае ли човек.  Laughing А ти на какво казваш "браво" и аз на какво казвам вероятно са две различни неща. Аз определено брависвам майки отдадени на децата си поне в първите им две-три години, без да усещат липса на масаж. Разни хора, разни идеали, е казал писателят.

# 63
Не са толкова различни. Може би защото не си разбрала на какво точно казвам аз браво. Въпреки, че съм го написала.
А относно кърменето, има значение географското положение и още как. Защо според теб жената си мисли, че при родилите секцио кърмата идва по-късно? Защото така са й казали! Тук тези неща ги твърдят самите акушерки, които трябва да ти помагат да кърмиш. А понякога директно ти казват, че ако раждаш със секцио, изобщо няма да имаш кърма. И майките така се настройват още преди самото раждане. Бебетата ги носят на три часа и ги дават на майката за малко, уж за да ги кърми, но често са вече нахранени с АМ и спящи. В резултат на нулевата стимулация, много често по време на болничния престой кърма изобщо не идва. Това се случва чак когато майката се прибере с бебето, което първите си 5 дни ги е изкарало с АМ и му трябва известно упорство от страна на майката, за да мине към гърда. Но тя нито е настроена, нито е мотивирана, нито знае как да го направи, нито има желание да полага усилия, понеже тъкмо е овладяла положението и не й се иска да си създава сама допълнителни трудности. А и се е намерил кой да й каже, че на бебетата адаптираното мляко им е по-вкусно от кърмата, защото слагали някакви неща вътре за подобряване на вкуса и бебе, което е опитало АМ, повече не можеш да го излъжеш с кърма. На мен лично ми казаха всяко едно от твърденията, които споменавам.
Ако майката е мотивирана, не е невъзможно. Но мнозинството майки вярват на акушерките и се оставят по течението.

А по отношение на темата, явно си пропуснала десетките ми много остри мнения относно всякакви опити за приучаване на бебета към самостоятелност, ранно връщане на майката на работа, отделяне на бебето в самостоятелна стая и наблюдението му с видеобебефон и т.н. Доживях да ме упрекнат в пристрастие към подобен род майки  Laughing

# 64
Ескарина, ще ме умориш.  Laughing Има тонове инфо в интернет, за мен е абсурдно в днешно време жена, която е стигнала до този форум да ен знае кога и как слиза кърмата. Все пак за девет месеца бременност аз нямам нито една позната, която пък хич да не е прочела нищо. И за слизането на петия ден няма да се съглася. Първо, защото това е строго индивидуално; второ. защото статистически е по-често срещано да слезе още на втория ден, максимум третия; и трето, защото ако ще си говорим за стимулация - има помпи, за който иска да се стимулира. И опираме до засегнатия от теб въпрос за желанието - това е съвсем друга тема.

При всички случаи аз коментирах едно настроение у авторката, което леко ме притеснява и не го виждам като добра основа за тепърва предстоящите месеци, че и години на лишаване от ергенски живот. И последвалите постове не ме успокоиха. Някак героизмът, струящ от лично написано не ме радва.

Не се чувствай упрекната.

# 65
Аз не съм християнин, но ще дам малко практическо инфо по темата. Ще опиша експеримента си с привързаното родителство в последните 13 месеца и три седмици.

Преди две седмици прибрах окончателно слинга. Сега поглеждам в чекмеджето и ме обзема носталгия, но кърмакът е вече голям и не му е удобно да спи като кенгурче. Днес отказа да ми заспи в ръцете- поиска да легне на спалнята, обърна се на другата страна и захърка.

Не съм висяла непрекъснато над малкия, но гледах да е до мен. Най-забележителният резултат е, че още на годинка можахме да изкараме памперсите от въоръжение- защото бебето знаеше, че мам' е там, че ще откликне на нуждите му и няма смисъл да се напишква. Освен това гледането на света от високо е полезно за малкото мозъче. Всъщност няма смисъл да говориш на децата- те се чувстват неловко, ако са център на внимание, щото още не знаят кои са. Известно време трябва да са само слушатели и кибици на това, което става и да си правят изводи как е устроен светът. Няма лошо да правиш кафе пред детето си- след известно време ще се научи и ще го прави то. Само търпение!

И така, висях си една година близо до бебето и то вися до мен и по мен. В тая година обаче имаше моменти на отделяне. По едно време стана наистина лепкав- около 10 месеца. Ще видиш, колкото повече разбират, толкова повече могат да започват да се лепят. Еми, оставам го с таткото или сам, мрънка няколко минути и вижда, че страшно няма. Номерът е да разбереш кога му е достатъчно голямо мозъчето, за да разбере, че няма да го изяде саблезъб тигър.

Четох едно време статия, че децата изработват т. нар. "secure attachment", ако са гледани с много внимание и привързаност. Тоест, автоматично стават независими и то се чувстват сигурни в своята независимост. Така че- вземи си слинг, определи си компромисни варианти за отделяне от бебето. За масажа не знам какво да ти кажа- и на мен ми е мечта, но дълбоко стаена в душата ми. Направо не си и помислям. Просто съм приела "новото нормално", знам, че ще е до време.

И аз имам особено мнение за кърменето на поискване- по принцип младите кърмаци е добре да изгладняват и да имат хъс за сучене, така че скоро след раждането да имат ако не режим, то поне някакъв ритъм. Сега ще видим обаче втората фаза на кърменето на поискване- когато дечко вече може да си поиска не само с плач.

# 66
simplyaven, аз просто ти разказах как стоят нещата в България, защото очевидно не си наясно. Достъп до информация имат не само майките, но и педиатрите. Но масово продължават да агитират за захранване на 40 дни със сокче. И майките масово продължават да ги слушат. Тук се налага да се правят информационни и пропагандни кампании, за да може тези идеи да достигнат до майките, защото тяхната логика е да слушат педиатрите. То си е и логично - все пак са доктори, учили са седем години, практикували са още двайсетина, все трябва да са по-наясно какво препоръчват. Защо да не вярваш на тях, а на някой, който написал нещо си в интернет, където всеки може да напише каквото си иска?
В кърмаческия има една тема за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето. Повечето дивотии са казани от доктори. Някои неща са толкова невероятни, че не е за вярване как човек, който някога е чувал думата "биология" може да ги изрече, за доктор да не говорим. Но... действителност, какво да правим.
Ти ако настояваш, продължавай да си мислиш, че тук всичко е като при вас. Информация вече имаш, изборът какви изводи да си направиш, остава за теб  Laughing

# 67
За каква информираност говорим като има населени места в България без достъп до интернет и хора, които дори не знаят как се включва компютър.

# 68
Хм,струва ми се,че тотално сте изпуснал темата  Whistling Crossing Arms

# 69
  • София
Опасяам се, че така ще си спи до нас чак докато стане ученик. Моля, споделете как вие овладяхте подобни неправилни "залитания" в най-ранното възпитание newsm78

Хм, какво те кара да мислиш, че тогава ще се откаже?..

# 70
  • София
Опасяам се, че така ще си спи до нас чак докато стане ученик. Моля, споделете как вие овладяхте подобни неправилни "залитания" в най-ранното възпитание newsm78

Хм, какво те кара да мислиш, че тогава ще се откаже?..

hahaha hahaha hahaha никакво отказване, като се ожени и жена си ще доведе в семейното ложе, а като им се родят деца и те ще се настанят при мама, тати, баба и дядо.... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 71
simplyaven Авторката не е казала, че иска да хойка ежедневно и не знам къде точно между редовете го прочете. Една жена за да бъде спокойна в натовареното ежедневие покрай детето има нужда от малко време за себе си, да смени обстановката от хранене и насрани памперси. Излизането на кафе, бар, ресторант, масаж или фризьор е нещо което всяка уважаваща себе си жена трябва да прави от време на време, за да продължи да се чувства такава и . Обикновено тези, които не го правят изпадат в така наречените след родилни депресии - точно заради липсата на социални контакти извън майките с колички по градинките.

: Krissie Krust - ти си прекрасна майка и ще бъдеш още по-добра в това ако наистина намериш малко време за себе си. Остави детето на мъжа си някоя вечер и излез по женски с приятелки - ще се почувстваш страхотно заредена с положителна енергия.Ще предадеш тази енергия и на бебчето си.  Детето няма да пострада от това че те е нямало за час - два, но ти може да пострадаш ако се забиеш само в това да бъдеш майка и нищо друго.  Hug Намери своя баланс  Hug

# 72
Излизането на кафе, бар, ресторант, масаж или фризьор е нещо което всяка уважаваща себе си жена трябва да прави от време на време, за да продължи да се чувства такава.
Така е. Майката трябва да има лично време. Това никой не го отрича. Само че за да го получи, не е необходимо да разчита на бебето си, като го приучи към самостоятелност на 4 месечна възраст. Това лично време трябва да й го осигури таткото, бабите, детегледачката или друг възрастен. Не бебето. То не може да е достатъчно самостоятелно на 4 месеца, че майката да си почине малко от него.
А и общуването с други възрастни е полезно за бебето. Самотата обаче, не е. Особено ако е придружена с рев.
Не казвам, че авторката практикува това, просто много често тук се дават съвети - "Остави го малко да пореве и ще свикне да стои само".

# 73
Ама за каква самота говорите, уважаеми дами? Кой ви каза на вас, че едно бебе има действителна нужда ежеминутно да ви държи под око и ръка? Все едно някой здравомислещ може да допусне, че 4-месечните "самостоятелни" бебета прекарват по 5 часа заключени в стаята си... Плюс това, не знам в какво точно упреквате авторката, като от моя гледна точка описаното ми звучи като прекалена и болезнена обвързаност с детето - последното, което ми хрумва в нейна посока е, че ще се юрне по масажи и кафенета. Макар може би няма да й е излишно. Фантазията май политна възвисочко в тази тема, м?  Laughing

# 74
crazy chick, разбрахме твоите представи и виждания за децата и техните нужди и потребности. Другите споделят техните
Само не разбирам защо се палиш?
И аз не си представях бебе на 3-месеца да стои само в стаята си по цял ден, но го доживях и видях.

Общи условия

Активация на акаунт