Помощ в търсенето на работа - 6

• 72 685
  • 722
  •   1
Отговори
# 420
За каква работа става въпрос?

# 421
За каква работа става въпрос?

Да го кажем така: работа от категорията "Експерти/Специалисти" по класификациите на jobs.bg. T.e. не става дума за неквалифицирана длъжност.

# 422
Мисля, че има такова нещо.За съжаление не отсяват само такива, които не си вършат добре работата, но и такива, коита са с ценз и могат да представляват заплаха т.е. по-добри са от лидерите си.

Мен ме притеснява и нещо друго.Много често срещам "Позицията е подходяща и за студенти".Това по принцип не е лошо докато хора, които трябва да хранят дете не останат без работа за разлика от т.н. студенти.Не им ли искат вече никакво присъствие на лекции не знам.Смятайте после колко ще са квалифицирани.А може би работодателите имат някакви облаги, ако наемат студенти.  newsm78

# 423
Е,  чак пък да имат облаги, ако наемат студенти....почти съм сигурна, че не е така. 
Не си права,  Smilie- всеки има право на хубава работа и шанс в живота. Дали си млада майка или студент- всеки иска да работи и да се развива! Още повече,  има много студенти от провинцията,  които не могат да разчитат на помощ от родителите си по една или друга причина. Каква друга възможност им остава,  освен да работят и сами да се издържат? Аз работех по време на цялото ми следване,  защото исках да съм независима и завърших хубава специалност. Ходех си на лекции и упражнения и през останалото време,  вместо да вися по кафетата,  работех на ненормирано работно време- в никакъв случай квалификацията ми не е пострадала като качество заради работата. Все едно до ти кажа,  че не можеш едновременно да гледаш дете и да работиш! Разбира се,  че може- когато човек има желание,  намира начин.
Според мен, обявите в които е посочено,  че са подходящи за студенти,  са с плаващо работно време и в повечето случаи става въпрос за неквалифицирани длъжности- т.е. подходящи за хора,  които или нямат кой знае какъв професионален опит (току-що завършващи и прохождащи в определена сфера) или в момента учат и не могат да си позволят да работят по цял ден.

# 424
Е, някои сме и студенти, и родители. Работя от 1вата си година в университета. Лишаваш се от ходенето на очни и това е  Tired
Според мен, работодателите просто използват факта, че си студент и плащат по-малко. Или пък става дума за работа, за която не се изисква завършено висше. Има и такива, които пък търсят само студенти 3ти или 4ти курс (наскоро гледах такава обява за някаква банка).

# 425
 newsm10 точно така ,взе ми думите от устата - плащат по-малко ,тъй като студентите са без всякакъв опит ,а в същото време имат знания и мерак за работа ,лесни за манипулиране и обучаване  са .

# 426
Зависи от фирмата! Ако по принцип нивото на заплащане е ниско,  то естествено,  че и на студентите ще се плащат малко! Но има сериозни фирми,  които държат те да си обучат персонала- т.е предпочитат да наемат студенти в горните курсове,  които нямат опит. Ако говорим за някоя измислена фирма,  която си търси нископлатена работна ръка (закъсали за пари студенти) е друг въпрос!

# 427
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Точно така е, Магнит. Работя в голяма и сериозна, стабилна фирма и наемаме хора без опит когато имаме дългосрочни планове за позицията и имаме служител/служители на тази длъжност с опит, които могат да поемат основния обем работа, докато новият колега се обучи. Това позволява да си обучиш служителя да работи по стандартите на твоята фирма, без да донесе погрешно създадени умения и вредни навици от другаде. Студенти обикновено се наемат за временна или почасова работа, за която търсещи постоянна заетост не са подходящи, а не заради ниско заплащане (освен ако фирмата е некоректен работодател).

Относно изпитателния срок - никой сериозен работодател няма да наема хора само за изпитателния срок и да ги заменя с други, за да си спести от заплата. Всеки подбор е разход (като времето също е разход), после следва въвеждане, адаптиране. Средностатистически един нов човек навлиза в работата 3 до 6 месеца и не става дума само за работни умения, а и за стрес, сработване с хора, изграждане на рутина и навици. Новият работник носи ползи за фирмата едва след това. Никой не е луд да наема някого и тъкмо последният се адаптира, да го уволни и замени с друг. По-скоро проблемът в честата смяна може да дойде от грешен избор както от страна на работодателя, така и на кандидата.  Tired

# 428
Има фирми,  които дори отказват да наемат хора с опит- съвсем целенасочено пишат в изискванията,  че търсят студенти или наскоро завършили. Моите наблюдения са,  че ако такава обява е пусната от стабилна международна фирма,  кандидатът може да очаква добро развитие там и съответно високо заплащане, въпреки че още е студент. Такива фирми имат много сериозни изисквания за образование и качества  на кандидатите и могат да се позволят да инвестират в студенти.
Доста е елементарно да се мисли,  че студентите стават само за хамали,  промоутъри,  продавачки и сервитьори  или пък длъжности,  за които фирмата не е могла да наеме неучащи.

# 429
  • Belgium
Дори и големи, сериозни фирми дават по-ниско заплащане на студентите и това е логично, защото все пак те нямат опит. Но не бива да се спекулира с тази практика.

# 430
По-ниско- да,  но не ги наемат,  за да си спестят пари от квалифицирани кадри,  а за да си ги обучат те- това имах впредвид. Разбира се,  студент без опит не може да очаква заплатата му да е по-висока от тази на служител с 5год. опит в съответната фирма на сходна позиция. Важното е,  че има реален шанс да се докаже,  а не просто да работи почасово без перспективи!

# 431
Точно така е, Магнит. Работя в голяма и сериозна, стабилна фирма и наемаме хора без опит когато имаме дългосрочни планове за позицията и имаме служител/служители на тази длъжност с опит, които могат да поемат основния обем работа, докато новият колега се обучи. Това позволява да си обучиш служителя да работи по стандартите на твоята фирма, без да донесе погрешно създадени умения и вредни навици от другаде. Студенти обикновено се наемат за временна или почасова работа, за която търсещи постоянна заетост не са подходящи, а не заради ниско заплащане (освен ако фирмата е некоректен работодател).

Относно изпитателния срок - никой сериозен работодател няма да наема хора само за изпитателния срок и да ги заменя с други, за да си спести от заплата. Всеки подбор е разход (като времето също е разход), после следва въвеждане, адаптиране. Средностатистически един нов човек навлиза в работата 3 до 6 месеца и не става дума само за работни умения, а и за стрес, сработване с хора, изграждане на рутина и навици. Новият работник носи ползи за фирмата едва след това. Никой не е луд да наема някого и тъкмо последният се адаптира, да го уволни и замени с друг. По-скоро проблемът в честата смяна може да дойде от грешен избор както от страна на работодателя, така и на кандидата.  Tired
Чудесно и много компетентно мнение newsm10
Дано и на мен ми излезе късмета и да попадна във фирма като в тази, в която работиш...Sad

# 432
Божеее, в потрес съм. Току що кандидатствах по една обява в jobs.bg, която е пусната преди максимум 4 часа (от толкова не съм проверявала). Видяна е около 500 пъти, а кандидатите до момента са 130. Shocked Просто не ми се мисли колко още ще кандидатстват през слеващите часове и дни и каква е вероятността да попадна даже сред прочетените кандидатури ooooh!
Освен да пращам по няколко пъти на ден, пък дано ме прочетат!

# 433
Аз кандидатствах на една такава миналата седмица, кандидатите бяха 176. Извикаха ме на интервю, но не ме наеха. То не че беше нещо особено де, но се учудих че ме извикаха все пак.

Hug

# 434
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Не се стърпях да не се обадя, дано не досаждам с дълги постове. Но искам да успокоя кандидатстващите да не се плашат, дори и 1000 души да са кандидатствали. Преди месец при нас постъпиха над 300 CV-та за длъжност с много специфични изисквания и може би 70-80% не отговаряха на основните изисквания за конкретно образование и език (които наистина са необходими), изрично написан в обявата. Просто има хора, които в джобс-а са регистрирали автобиография и сфери на интереси и когато излезе обява в съответното направление (търговия, обслужване, сервизна дейност и т.н.), автобиографията автоматично се изпраща. Имали сме случаи да изберем човек за интервю, да му се обадим и той да не знае къде и за какво е кандидатствал.  Shocked и да започне да разпитва за каква длъжност става дума. Просто системата автоматично е пратила CV-то, така си го е задал човекът.
Така че не се бойте и си кандидатствайте смело, защо си мислите, че другите са по-добри от вас и че вие не сте най-подходящият кандидат! Peace

Иванова222, благодаря. И да, обичам си работата и фирмата.

Общи условия

Активация на акаунт