За бакшишите

  • 22 921
  • 232
  •   1
Отговори
# 225
  • София
  • Мнения: 1 317
А какво значи да се постарае повече един сервитьор? И кое от изпълненията му като такъв, когато ми сервира, не му влиза в трудовата характеристика?
Да се държи любезно, да е усмихнат. Да не ми сервира троснато, да не ми говори на въпреки и да не ме гледа, все едно го карам да си върши работата. Да не го чакам 20 минути да ми вземе поръчката, после още 20 да ми донесе бирата или кафето и накрая да не се налага да го търся из цялото заведение, за да си платя сметката и да го намеря седнал на масичка/бара с цигарка в ръка и бистрещ политиката. Да е запознат с менюто, да е в чист и спретнат вид. Да не чакам да ми отсервира празните чинии половин час след като съм приключила с храната. Да не ми носи основното ястие преди предястието...
                              Диването, нима нещата, които си изброила не му влизат точно в длъжностната характеристика  Whistling? Напротив, точно това му е работата  Peace.
                              Виж, служителя в общината, дето е ужасно любезен и ми свършва измислената работа в обедната си почивка без да ме познава... шапка му свалям. Но а съм му дала някой лев, а да го хванали за подкупи, нали?

да, май за всички други професии се брои подкуп  Laughing

# 226
  • Мнения: X
                             Диването, нима нещата, които си изброила не му влизат точно в длъжностната характеристика  Whistling? Напротив, точно това му е работата  Peace.
                              Виж, служителя в общината, дето е ужасно любезен и ми свършва измислената работа в обедната си почивка без да ме познава... шапка му свалям. Но а съм му дала някой лев, а да го хванали за подкупи, нали?

Права си, но на мен туй ми стига да оставя бакшиш... Жалко, че рядко се случва подобно елементарно отношение. Аз не искам много Simple Smile

# 227
  • Мнения: 2 755
...Аз не искам много Simple Smile[/color]
                                Слушай 'Пепси', искай повече  Hug!

# 228
  • Мнения: 5 710
Наскоро в 2 ресторанта с удоволствие оставихме бакшиш - Мото и Кубанита.
И на двете места момчетата бяха много мили, усещат компанията, правят подходящи предложения, адекватно се  включат с въпрос, шега или предложение.
На мен ми харесват такива хора - интелигентни и далеч от излишно фамилиарничене.

# 229
  • Мнения: 9
Аз оставям бакшиши винаги, но ако нещо ме подрани се въздържам. Много мразя, когато някоя сервитьорка се направи на ударена... Тя да ми върне, пък аз ще прецяня все пак, нали така?

# 230
  • София
  • Мнения: 1 024
В кафета и стандартните ресторантчета винаги закръглям сумата примерно сметката е 22 лв оставам 25,7лв-10лв
в такситата също 7-10лв
в магазини оставям стотинките,че не обичам да ги събирам и винаги примерно когато сметката ми е 2.10лв и давам 5лв мацката винаги ми връща 3лв  ,един вид жест прави и тя
при фризьор,маникюрист винагаи отново закръглям  (22-25;55-60)
като проценти не съм смятала
за мен бакшиша е вид жест  към другия човек ,когато си доволен   

# 231
  • Мнения: 2
Като бивша сервитьорка гледам да оставям винаги Laughing Сега, ако на мацката и е крив света и е ебати лимона, е няма да и оставя последните си 2 лева бакшиш. Няма как да стане.

# 232
  • Мнения: 2
Оставяме бакшиш, когато сме доволни от обслужването, била съм сервитьорка и знам какво е да тичаш цял ден и да се усмихваш, а на края на деня даже 2 лв горница да нямаш. Оставяме по толкова, по колкото можем в момента, оставяла съм и малко, и повече.
Към авторката: както са ти казали бакшиша няма общо с данъците, той си е за продавачката/сервитьорката, за това, че е била услужлива.  Peace
Аз също съм била сервитьорка и оттогава станах по-състрадателна.Винаги,когато имам възможност и съм доволна от обслужването оставям бакшиш - по този начин и двете страни се чувстват удовлетворени.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт