За бакшишите

• 22 929
  • 232
  •   1
Отговори
# 180
                              Изключително рядко оставям. Понеже изключително рядко получавам подобаващо обслужване. А не съм от хората, които стимулират нормално до кофти обслужване  Stop.

# 181
И аз винаги оставям. Не знам защо, неудобно ми е, ако не оставя, обаче имам две случки по случая с бакшиша:

1. Пресен такъв, преди 4 дена ходихме на едно заведение над Драгалевци, айде няма да казвам името, та там поръчахме каквото поръчахме първоначално, по-късно сис си поръчва още една салата, а милото сода, чакахме над половин час, не дойдоха, поискахме сметката, която беше над 50лв и оставихме 10ст бакшиш за порицание  Embarassed Беше ме срам, ама тя (сервитьорката) наистина не заслужаваше.
2. Милото и един негов приятел, седнали по мъжки в един бар и се натряскали, дошла сметката, примерно 83лв, те решили да закръглят и оставят бакшиш, обаче закръглили на 80лв, пияни кратуни  Joy Joy Joy, дошла сервитьорката, приятеля му подал сметката с парите и казал: "80лв, благодаря!"  Joy Joy Joy, сервитьорката го погледнала и му казала: "Ами добре" и те после се чудели защо толкова странно ги изгледала, ама се съгласила, че заслужава по-малко  Joy Споко, усетили са се, извинили се и дали още 10лв Wink

# 182
# 183
Отвикнала съм да оставям бакшиши. Във Финландия не се оставят бакшиши. В началото оставих 2 пъти и в двата случая ме догониха на улицата,за да ми върнат парите. Когато пътувам винаги се интересувам каква е ситуацията в съответната страна.

И на мен ми беше много странно това във Финландия  Peace  В студентския наръчник беше дебело подчертано, че бакшиши не се оставят. А когато заведох моя финландска приятелка в български ресторант, тя ме пита колко е прието да се оставя, защото няма навик и не е наясно  Wink

Да, малко е неприятно, особено когато пътувам извън страната. Не съм сигурна дали в цяла Европа, но поне в по-голямата си част хората оставят бакшиш  Mr. Green

# 184
  • out of space

2. Милото и един негов приятел, седнали по мъжки в един бар и се натряскали, дошла сметката, примерно 83лв, те решили да закръглят и оставят бакшиш, обаче закръглили на 80лв, пияни кратуни  Joy Joy Joy, дошла сервитьорката, приятеля му подал сметката с парите и казал: "80лв, благодаря!"  Joy Joy Joy, сервитьорката го погледнала и му казала: "Ами добре" и те после се чудели защо толкова странно ги изгледала, ама се съгласила, че заслужава по-малко  Joy Споко, усетили са се, извинили се и дали още 10лв Wink

По този повод се подсетих. Златоград, дискотеката, тази година по Гергьовден. Мъж ми и приятел пили по водка и кола, и някакви ядки там. Идва сметката, но доста странно написана. Разчитат 161 лв. Почват да се чудят...как толкова пари за такава поръчка и единодушно решават, че същност пише 61 лв. Дават 100 кинта на цяло и казват да върне 50 лв.
Мацката се облещила и казала.....ама сметката ви е 16,10 лв господа....  Shocked Laughing

# 185
Сега по новините ще дават за клиент оставил 600000 лв.
Как ли са обслужили?

# 186
  • До хладилника, който обичам
Едни 5 лева бакшиш могат да накарат човека да се усмихва цял ден.

Да ти кажа, и аз ще се усмихна, някой ако ми даде 5 лева. Ако искаш, да пробваме?

Оставям около 10% (че и лесно се смята), само ако съм доволна - на сервитьорки. В магазини и прочее - не давам бакшиш. И на мен не ми дават - примерно, ей ти проекта, дай сега и 10% бакшиш, ехе, хубаво щеше да е...

П.п. и аз бях сервитьорка едно далечно лято  Mr. Green Един от първите ми клиенти явно ме вижда, че съм зелена и смутена, при сметка (примерно) 27 лв ми дава 100 и казва, хвани си 30. И аз си хванах 27+30 и му върнах рестото  Mr. Green как съм се срамувала, като ми обясни човекът какво значи 'да си хванеш', не е истина...  Blush

# 187
   Това за Финландия и ,че там не се оставят бакшиши вобще не го знаех, а иначе  Финландците и като цяло скандинавците са, доста щедри клиенти.
  Аз съм забелязала,че колкото по-голям гаф направя, толкова по-голям бакшиш са ми оставяли. Embarassed
  Съвсем в началото на моята  "кариера" още по мутренско време, започнах работа в едно варненско заведение с жива музика (да се разбира чалга оркестър), изключително добре посещавано вечер, та веднъж докато бягах с таблата с поръчки се изльосках по гъз точно пред оркестъра та всички да ме видят...Оркестърът веднага влезе в тон и ме поздравиха с "Радка пиратка" #Cussing out, а клиентите ме аплодираха бурно, умрях от срам, но всичко което носех на таблата си остана цяло. Голям бакшиш отнесох нея вечер  Crazy
    Друг, голям срам отнесох, вече по-опитна в Швейцария, имахме една дипломатическа делегация да обслужваме, една от поръчката беше 12 порции, черен хайвер от белуга, менюто се знаеше предварително, но това беше изненада за всички...Това се сервира по един доста специален начин, хайвера се сервира в/у много лед, а под самия лед има една лампичка и се получава страхотен светещ ефект , това се поднася на едни големи табли метър на метър и се носи тържествено от двама опитни сервитьора, отделно сомелиерът се размотаваше пред масата с количката и вината си, та голяма какафония беше...Засилихме се аз и още един колега с голямата табла към масата и няколко см. пред нея нещеш ли минава кученцето на една от дамите, но кой си гледа в краката, та като се спънах в това куче, като полетях напред, приземих се право на масата с дипломатите.. Embarassed. Счупих 1-2 чаши, а ръцете ми бяха в чиниите им.. Всичко това под зоркия поглед на управителя, който също седеше с тях...Такъв ужас беше това, искаше ми се да потъна в дън земя просто...Хората ме съжалиха и започнаха да се суетят около мен, да ме питат добре ли съм  и т.н. Докато се осъзная и ме канеха да поседна малко,че да дойда на себе си. Вечерята си продължи, а бакшишът  беше изненада за всички  bowuu

# 188
  • Ямбол
Кученце? В заведение за хранене? В Швейцария? Сигурно сте били някъде навън.
Имало и по-интересни разказвачи от рибарите ....

# 189
   Кученцата имат право да влизат в ресторанти, кафенета да спят в хотелите не само в Швейцария, примерно тук в Германия могат да влязат навсякъде, освен в хранителните магазини, не знам как е в магазините за дрехи,но то е защото аз самата все още нямам куче. Има места в които кучетата се качват по сепаретата, като преди това последните се застилат с одеалце, получават купичка с вода ,ако са жадни и т.н. И кучета съм обслужвала, добри клиенти са никога не мрънкат!

# 190
Дава се бакшиш на келнери и таксиметрови шофьори. Пробвала съм да давам на фризьори и магазинери - досега винаги са ми отказвали.

А, и на камериерки се дава. Добре, че се сетих да питам: Къде в стаята да поставя бакшиша, така че камериерката да го вземе? На масата съм поставяла - не взимат.
 Laughing

# 191

А, и на камериерки се дава. Добре, че се сетих да питам: Къде в стаята да поставя бакшиша, така че камериерката да го вземе? На масата съм поставяла - не взимат.
 Laughing

Върху възглавницата, на масата се водят твои пари  Peace

# 192
Кученце? В заведение за хранене? В Швейцария? Сигурно сте били някъде навън.
Имало и по-интересни разказвачи от рибарите ....
E, глупости. Simple Smile Живея в Швейцария и наистина кученцата влизат навсякъде с господарите си. Те са нещо като аксесоар, не се броят за кучета. Laughing Влизат в магазини, в ресторанти, по барове, гушнати при стопаните си... Виж, големи кучета съм виждала да се разхождат само в разни големи и по-масови магазини като търговски центрове, Икеа, НМ. В ресторант или бар май никога не съм виждала голямо куче.

# 193
Муцунаta, твоята история напомня на една моя.
Работех в ресторант с вечерна програма, която беше хит в София и масите винаги бяха плътно една до друга с много тесни коридори за минаване.  Двойка. Възрастен мъж и кокетка. Тя се лиготи и решава да яде омар. Аз изнасям от кухнята 3 омара, за да може тя да си избере. Животинките са поставени на голямо плато и аз с бодра крачка поемам към клиентите. В този миг нещо се случи и трите омара започнаха да ходят в три различни посоки. Аз изпаднах в истерия, защото трябваше да жонглирам с голямото тежко плато, за да не тупнат на някого на главата. Ужас и безумие. Аз нося сякаш по дунавски вълни и се гърча, проправяйки си път между облегалките на столовете. Сигам до тях и въздъхвам с облекчение, пък мацката ме отстреля:

- Оооо, не ги искам!!! Вече се запознах с тях   Laughing

# 194
  • Някъде по Дунава
Когато сме доволни,оставяме бакшиш.Зависи и от моментното ни финансово състояние.Понякога повече, друг път по малко.

Общи условия

Активация на акаунт