Астма, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 10

• 62 204
  • 757
  •   1
Отговори
# 705
Ако е от киселини, Сингулера няма да помогне
При нас водещата диагноза е киселинен рефлукс
Чак когато се диагностицира и започна лечение, нещата се оправиха
Иаз никога не съм мислила, че детето може да кашля и да се дави през ноща от киселини
Да аспирира течност в белия дроб и да прави пневмонии
Важна е точната диагноза

# 706
Ох, мерси, не знам и аз. Пита за болки в стомаха, но никога не се е оплаквал, ако това има връзка някаква. Засега пусна само кръвни изследвания и след месец и половина пак да идем. Ама за какво? Случвало му се е 3 пъти за 3 години и трите пъти след настинка (вирус), съпровождани с висока Т°, кашлица и хрема за една седмица.

Пали, радвам се, че при вас не се е оказало астма, по-добре киселинен рефлукс.

# 707
  • София,
Абе мен ако питате по добре нищо  Peace
А пък ние като сме и с двете какво да ви кажа. Tired
Та така - Блонди за Монтелукаста, явно при вас така се казва лекарството, тук в българия аз познавам три лекарства -Сингулер, Ефира и Монкаста/последното явно е същото със същото име като вашето/ по принцип и трите са еднакви, но са на различни фирми производителки - но активното вещество и в трите е едно и също  а именно "монтелукаст" - изписва се за превенция на алергичен ринит и астма, т. е. то не предотвратява пристъпите, но пък чрез приема му при натрупване в организма, прави пристъпите много по леки и лексно отшумяват. Малката ми дъщеря е на Сингулер вече две години без прекъсване и мога да кажа че има ефект вече по рядко прави пристъпи и по леко ги изкарваме, не се стига до тежки пневмонии и рядко се налага урбазон, което е по важното. Peace
Бързо да се оправяте и дано не ви се случва повече! Peace

# 708
Благодаря ти, СемирамидаHeart Eyes
Ще го давам лекарството; това, което ме притеснява е, че не е ли вредно или излишно ненужно да се дава, ако няма астма? Или при положение, че макар и рядко, но все пак ги прави тези пристъпи не е лоша идея? Ако са просто бронхоспазми е хубаво да го пие, за да са по-леки, така ли?
Извинявам се за въпросите, просто това ми дойде изведнъж и съм много притеснена  Cry

# 709
  • Варна
Блонди, както е казала Пали, ако бронхоспазмите са предизвикани от стомашни проблеми (киселини, рефлукс), няма да помогне. Ако бронхоспазмите са редки, единични и съпътстващи общо вирусно заболяване, идва малко излишно. Ако има обаче обща алергичност на организма, макар и неизяснена, никак няма да е излишно. Вредно? Ох, то тук всички лекарства са все едни хубави, не е работа. Но ... избираме по-малкото зло. И моята малка щерка приема сингулер, по-добре е, надявам се от него. Тя е с атопична кожа, остри кожни алергични реакции, чести прозрачни хреми. Мислеха, че пристъпите й са само при вирус, но започнаха упорито да следват и проблемите на кожата - заподозряха, че има и алергичен причинител на спазмите, включиха сингулера.

# 710
Мерси. След месец и половина ще видим дали има нещо положително към алергия и ако да - ще прави по-задълбочени тестове с драскането (имаме голям папагал и рибки, но каза, че не може да е от рибките). Ами ще го пие явно до 16-ти декември, пък после ще видим. Ако няма никаква положителна реакция за алергия ще го питам дали е добре да ги продължава. А от киселини и рефлукс - то все някакви други индикации трябваше да дава мисля?  Thinking И защо да е съчетано с кашляне и Т°? Оф... все да има нещо  Tired

# 711
Мерси. След месец и половина ще видим дали има нещо положително към алергия и ако да - ще прави по-задълбочени тестове с драскането (имаме голям папагал и рибки, но каза, че не може да е от рибките). Ами ще го пие явно до 16-ти декември, пък после ще видим. Ако няма никаква положителна реакция за алергия ще го питам дали е добре да ги продължава. А от киселини и рефлукс - то все някакви други индикации трябваше да дава мисля?  Thinking И защо да е съчетано с кашляне и Т°? Оф... все да има нещо  Tired
рефлукса се оказа кошмарно заболяване
трудно лечими хреми, често възпаляване на гърлото, пневмонии...бронхоспазми
уж не бяхме  болни, а все хреми,  и нощни кашлици, които периодически се обостряха.
киселината стига до носоглътката и понякога излиза от устата.при спане имам предвид
дъщеря ми никога не се е оплаквала от болки в корема
вечер като заспеше почваше кашляне, обаче много"интересно"все едно се дави , носоглътката почваше да хърка, и мислехме че кашля от секрети които се стичат назад
този кошмар продължи почти три години
диагнозата пръв я поставиУНГ,после бяхме на пулмолог, и след това на гастроентеролог
Дано при вас да са вирусни инфекции които провокират пристъп.с възраста организма добива имунитет и проблема отшумява

# 712
Разбирам. Неприятно. Къде киселини, къде хреми и пневмонии... иди го разбери лесно, наистина. Така като чета каквоми описваш - при нас също след пристъп и хремата започва около месец уж безпричинно кашляне, особено нощно време. Ходили сме нееднократно на УНГ и при преглед казва, че има секрети, нещо като задна хрема - не тече през носа, но се стича отзад и като легне го дразни. Сутрин също кашля, денем намалява. После няколко месеца или дори година затишие, после пак същото. Преди това бяха сливиците - огромни, гнойни, течност в умите - махнахме ги и мислех, че всичко ще се оправи. Това беше преди година и пак пристъп. Точно на година по веднъж му се пада.

А при вас този рефлукс няма ли също да отшуми, както става при бебетата?

# 713
Блонди, аз пък смятам, че е чудесно, че ви е изписал монтелукаста. Това само в БГ се изписва едва след като станат редовни спазмите, навсякъде другаде се дава превантивно още при алергичен ринит. Лекарството се понася добре и в общия случай няма силни странични ефекти. Следете състоянието и просто ще се консултирате с лекаря постепенно. Изобщо не е задължително да има астма, за да го пие. Вероятността да я предотврати, всъщност не е малка (не разполагам със статистики, но ще се разтърся). Колкото до киселинния рефлукс - Пали е човекът с подробните описания, те през какво минаха..., но по това, което описваш, не мисля, че става дума за рефлукс.
Не се притеснявай, много по-добре е да се реагира по-рано. Ако лекарството не действа, това също е в помощ - тези заболявания се диагностицират предимно симптоматично и отчасти на принципа на изключването. Добрата новина е, че всощност, да чукнем на дърво, при вас нещата са сравнително добре. Да се надяваме, че монтелукастът ще помогне и няма да се наложи нищо повече!  Hug

Lucky Plam, на въпроса ти - да, детето гледам да не контактува кой знае колко. Социалният ми живот зависи от свекърва ми, която помага, и пак е сведен до минимум. Аз всеки път, когато се заинатя и реша да влача Владо навсякъде, почти моментално съжалявам, понеже си довличаме нещо. Тази година ми се налага да го водя с транспорт до центъра за Алианса и блъсканицата е неизбежна. Дали двете разболявания са оттам или от детската, не зная, но са факт - 2 за по-малко от 3 седмици.

# 714
Момичета, имали ли сте проблеми с астмата в градината, в смисъл да не искат детето заради нея?

# 715
онзи ден моя позната, чието детенце с диагностицирана астма /наследствена от таткото, с много алергии/ ходеше в една група със Стефания реши да премести малкия в друга градина, че нашата е на края на града, а тя няма кола
в новата градина са я накарали да подпише декларация, че не носят отговорност за състоянието на детето при присъпи и т.н
казала е, че е алергичен към морков- те били давали всеки ден, не можело с него да се съобразяват и подобни простотии
не е в пряк текст отказ, но е видно, че не го желаят там  Tired

# 716
Е моят реагира на препарата, не на храна- естествено не могат да го сменят заради нас, нищо че избелва дрехите на всички деца, и на тези, на които все пак не предизивква сополи и зачервяване на очите, им изприщва дупетата  Tired
Сега ровя закона за интеграция на хора с увреждания и хр. заболявания, нали трябва да се стремят да интегрират такива деца, не да ги гонят...и това е една "проста" астма, не ми се мисли за дечицата с истински СОП

# 717
Момичета, нали на времето питах моя приятел, който се занимава с интеграция с деца с увреждания по въпроса. Колкото и да е безумно, имат право да откажат... аргументът е липса на специалист, помощно лице, препарати, условия - всичко, за което се сетите. Въпрос на добра воля е, директорката да приема деца с хронични заболявания и алергии... За уврежданията, ясно ви е, отказът е много по-лесно обосновим. Безумие е, зная го, но докато не се промени законът и базата, това е.  ooooh!

# 718
Е добре, нали в закона за просветата пише, че децата се местят в специализирани градини и училища само при изчерпване на възможностите за интеграция в масовите? Това не значи ли че трябва да направят поне елементарните усилия за да се чувства детето добре? Астмата не изисква ресурсен учител, логопед, психолог, рампа, диета или нещо подобно, а просто липса на хлор, мухъл и наличие на медицинско лице, което си го имат- сестрата... Rolling Eyes

# 719
  • sf
Здравейте, за мое съжаление и аз съм за тзаи тема. Моят Виктор е с детска астма с алергичен компоненет. КОй алергичния компонент още не се знае и въобще дали е това. Започна да прави спазми след настинка, на зима имаше по 2-3,които бяха леки, минаваха с Вентолин. ПИеше Сингулер за 6м, откакто беше на година и половина. ЛЯетния сезон не е боледувал, от нищо. ТАзи пролет пак ходихме на пулмолог след получилите се спази от някакъв вирус, изписа му пак Сингулер, поне за една година. Аз реших ,че ще мине и без него. При положение,че не боледува често. Лятото си беше добре, беше 5 пъти на море и не знма си колко пъти на планина и къмпинг, мислех,че това ще е достатъчно за преодоляване на състоянието му.
В средата на септември отиде с баба си на Хисаря за 3 дни. Като се върна в неделя едва дишаше, хуркаше, такъв пристъп никога не е правил. В Педиатрията му биха урбазон и ни приеха веднага. Само с инхалации с Вентолин се оправи, но яко ме стресна. Та сега пак ще пие Сингилера за 1 година. Обвинявам се,че не го почанх още напролет, но почти бях убедена,че от морето и планините ще го израсте бързо.
Има я фамилната обремененост от мен- тогава го водеха спастичен бронхит- израснах го към пубертета.
В градината имат басейн и вече го записах, но за жалост се бавят с отварянето на групата.

Извинявам се за словоизлиянието   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт