Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 257
  • 399
  •   1
Отговори
  • На земята, която е всъщност звезда.
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6541326&fp=1

Славяни ли сме или не, според вас, и как се чувствате от това, че "вече" няма да сме славяни? Аз винаги съм имала съмнения, но все пак 11 години образование си казват думата, и такъв "завой" ме кара да се чувствам странно.

# 1
  • София
Урааа! Време беше! Никаква славянка не съм!

# 2
Да, и аз бях чувала, че славянският ни корен е силно преувеличен по политически причини, да сме си близки с братушките. Мисля, че ставаше в-с за това в една поредица на бтв - Българите се казваше.
Прабългарите са били значително повече от тези, които гледахме във филма за хан Аспарух.
Аз  бих се радвала да имаме персийски корени, но едва ли.
Ако беше така, освен няколкото персийски думи в речника ни, щяха да бъдат запазени и следи от великата им цивилизация ... най-малкото те са били писмена цивилизация, нали..

Последна редакция: чт, 10 юни 2010, 00:45 от 10 c's

# 3
  • София
Да, и аз бях чувала, че славянският ни корен е силно преувеличен по политически причини, да сме си близки с братушките.

Това е причината. Да, ама не!

# 4
Е, какво, не се ли държим като талибани понякога!? Зовът на кръвта говори...
Аз видимо нямам ни една славянска черта, та не се разтревожих особено.

# 5
да си призная честно, аз никога не сьм виждала врьзката между българите в наши времена и славяните, като се има предвид, че славяните са доста светлокоси и светлооки. Май повече се доближаваме до румънците, какъвто и  да е техния произход.

# 6
Виждала съм малки селца с типично славянско население. В Родопите. Тук таме съм виждала и хора по градовете, които антроположки се приближават до славяните-като правило са или натурализирани рускини, или мешани с руснаци, чехи и прочие.
Освен прабългарите (няколко клона в различни части на сегашната ни територия) имаме привнесена кръв от кумани, печенези, татари, повечко тракийска... Но малкото славянско отдавна се е изгубило.

# 7
Персийските думи, които употребяваме, са влезли в българския през турския. Като рушвет, бакшиш, тескере, хабер и т.н.

Според теорията идваме от днешната северна афганистанска провинция Балх, оттам и името на племето. Персийските племена в Афганистан са светли, с абсолютно европеидни черти. Пущуните са по-тъмни и мургави.

# 8
Какви славяни бе хора! Та те славяните при нашето нашествие в тези земи са били едно  малко племе, при това мирно, занимаващо се основно със земеделие. слаба ми е историята, признавам, но ако говоря глупости, нека ме коригира някой по-запознат
Още повече, че славяните са били руси, синеоки, сиреч рецесивен фактор, могат ли да устоят доминантния расовия варварин?! Претопили сме ги за нула време.

# 9
Наистина ли има все още вярващи в славянската ни връзка?
Няма да се учудя, ако някой е потребил пак разни евро-фондове за тези много важни изследвания.
Не знам вие какво сте учили, но още навремето из разните му книги, това се оборваше. В последните пък 10-тина г. - във всяка книга с историческа насоченост го споменават.

# 10
И аз не намирам това "откритие" нито за новост, нито за изненада. Славяни сме по култура и писменост, не генетично. Колко чисто руси (неизрусени) българи има? Малко са били и още по-малко са останали. Прабългарите са били мургави. И за "изненадата" че липсват азиатски черти се учудвам. Ми тя Азия е голям континент, не е казано че като са дошли оттам прадедите е трябвало да са с дръпнати очи  Wink Афганистан и той е в Азия. Аз също съм учила, че славяните са били малко племе, затова сега повечето българи са с тъмна коса и очи, като прабългарите (и както се каза вече, за пред братушките ни е изнасяло да се пишем славяни). Така че за мен това не е някакъв завой или шок. Не се чувствам различно. Лингвистично все още се водим славяни, така че споко, не всичко е изгубено  Peace

# 11
И аз прочетох тази новина. Но особено в последните 20 години нито сме славяни, нито с персийски корени!  Tired Интересно ми е все пак развитието на изследванията. Интересно ми е също какъв политически нюанс ще придобие този факт, ако бъде напълно доказан! А дали изобщо ще предизвика промяна в манталитета ни тази новина?  newsm78
И къде отива поговорката "Кръвта вода не става" след като досега сме си мислили, че кръвта ни е славянска, та чак станахме сиамски близнаци със славянските държави?!  Laughing

# 12
еех, още си спомням как са ни учили за "безбрежното славянско море", което претопило прабългарите... не го казвам с носталгия  Laughing и то понеже славяните претопили прабългарите, та сега държавата ни носи името България, което, между другото, не се е променяло от основаването й...

# 13
# 14
  • в моя гьол
А, ако приемем, че славяните са били някакво си мижаво племе по тези земи, как ще си обясним езиковото претопяване? Или пък Борис І е бил русофил? Wink newsm78

Общи условия

Активация на акаунт