Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 275
  • 399
  •   1
Отговори
# 330
  • Припят, Украйна
Както обещах по-рано в този си пост ще споделя за нещата, които ме карат да се гордея, че съм потомък на древните българи. Няма да използвам епитети и прилагателни -  за мен това са постижения и факти величави и изключителни, за някой друг – може да са интересни, за трети – да са проява на комплекси. Свят широк, мнения разни. Всеки си има глава на раменете и изграден светоглед - да си преценява сам за себе си.

Извори бол – Агатий Миринейски, Теофилакт Симоката, Ананий Ширакаци, Михаил Сирийски, Именника на българските канове, кавказката хроника Дербент-наме, множество изследователи като Съсълов, Емил Георгиев, Бешевлиев, Базен и много, много други.

Фактите за древните българи са такива:

1.   Древните българи са единствения народ в Европа, който е създал 3 големи държави (държави, а не племенни съюзи!), просъществували за значителни периоди от време – Старата Велика България (наричана така от чужди летописци, а не от българи) – просъществувала над 5 века, Волжска България – просъществувала над 6 века и Дунавска (днешна) България, която нееднократно поставя Византия на колене и по-късно на два пъти достига ранг на империя (отново по данни от чуждестранни историци). И това дори без да броим данните за по-стари български държави, които наистина са все още спорни.

Като човек, който се е занимавал с политически науки, смятам този подвиг в държавността на древните българи за исполински факт, пред който събития като създадените с робски труд пирамиди или кървавия поход на Александър Македонски бледнеят. По-трудно от създаването на една държава – няма. Държавата е и най-висшото благо в човешката социална еволюция. А където са отивали древните българи – там се е появявала могъща държава, която е белязвала историята за векове напред.

2.   Древните българи основават втората по възраст в държава в Европа (Старата Велика България – 165 г.) след робовладелската Римска империя и първата държава в Европа от нов тип, в който е въведен принципа на масовата свобода, която и до днес се счита за най-висшата и общочовешка ценност. В това отношение българите изпреварват най-ранните свободни държави – кралството на франките (428 г.), бургундското кралство (461 г.), кралството на лангобардите (568 г.)

Коментарът отново е излишен - нека си припомним докога в една от най-развитите държави днес - САЩ - се практикуваше робовладелство. И смятам отсъствието на романи за българската история като например "Чичо Томовата колиба" на Хариет Бичър Стоу за един малък цивилизационен подвиг. Ако разбрахте намека.

3.   Българите разполагат с внушително строителство – техни са големи градове и крепости като Булкар Балк (Българският Балк), Хумар, Анзи, Кумух – в долините на Кавказ. Във Волжска България – Велики Болгар, Биляр, Сувар. Излишно е да споменавам – Плиска, Мадара, Пъкуюл луи Соаре, Дръстър. Плиска по своите размери е грандиозна – 23 квадратни километра, с което засенчва всички стари европейски столици, включително и Константинопол (16 кв. км). Излишно е да казвам, че древно-българска юрта никога не е била намерена. Чудно защо ли?

4.   Българите са притежавали уникален календар, който е бил слънчев и с дванадесетциклов годишен кръг и е бил по-стар от тюркския и монголския. Бил е различен от китайския и сакския календар. По своето значение самият факт говори за един древен цивилизован народ.

5.   Още много преди Кирило-Методиевата писменост древните българи са притежавали своя собствена писменост – руническото писмо. И това не са били просто графични знаци, а са се произнасяли и четели. Отново забележителен факт, който говори за това, че древните българи  са изпреварили с векове съседните народи и племена в развитието си.

6.   Древните българи носят и много прогресивен за времето си икономически ред – в техните държави отделното семейство е плащало данъци директно на държавата, а не на междинен икономически субект. И поради тази причина, древните летописи пишат, че “другите народи са се присъединявали към българите доброволно”. Така например край Волга древните българи заменят остарялото мотично земеделие с “плужно” земеделие. И до ден днешен в земите край Волга съществува вид просо, което по руски се нарича “болгарское пшено”. И после ми обясняват, че древните българи били номади и чергари?

7.   Да не навлизам в податките към военната доблест на българите – достатъчно е да се спомене, че за древните летописци са считали за най-голяма чест да напишат за владетеля си, че е победил българите – явно защото българите са били смятани за почти непобедими.

Това са фактите. Има и много други, за тези успях да се сетя. И пак казвам – не вярвайте на мен, а четете – извори има много. Аз нямам нито физическата възможност, нито желанието да пейстна и напечатам всяко едно доказателство, всеки един цитат, всеки един цитат в подкрепа на горните факти. Идете в бибилиотеките и четете.

Но независимо от интерпретацията на фактите – дали ги считаме за изключителни или за безинтересни  - ясно е едно – древните българи са били забележителен, древен и много напредничав за епохата си народ, на комуто несправедливо е отредена една крайно унизителна роля в (комунистическите) учебниците по история. Или както казваше Божидар Димитров, “да се питаме какво е било значението на древните българи за създаването на държавата БЪЛГАРИЯ е като да се питаме какво е значението на майката за раждането на детето й”.

И ако е комплексарщина да се гордея с постиженията на предците си, вместо да зяпам филми за чернокожия Орфей, римският разжалван генерал – радетел за свобода в ролята на Ръсел Кроу или просто да се кефя на съвременното българско хард “изкуство” в лицето на ... Дзифт, то с ръка на сърцето си признавам, че съм един много щастлив и горд комплексар.

# 331
Искам да попитам нещо по т.7 и изобщо - за тези 'чужди летописци" - какво имаш предвид, кои/какви са тези хора, къде са тези документи, къде са запазени... , в музеи ли са, или в тайни библиотеки, къде са доказателствата.
Всмисъл,  възможно ли е нещо толкова значимо и чутовно, равняващо се на пирамидите применро или на древните перси  да е толкова загубено за света. Ако беше така нямаше ли да има в Лувъра или в музеите на Ватикана , или някъде из Изтока някакви следи, на които туристите да се възхищават.
Не се заяждам, просто нямам почти никакви исторически познания (освен тези от училище) и затова питам.

ПП: И друг в-с имам. Такова величие и държавност, т.е прогрес не е ли свързан и с изкуството?
Къде е писмеността, къде са големите поети, като персийските например.
Възможно ли е да има  такава развита държавност, без да има идея за писменост, образование, развитие на изкуство, науки... И защо  по дяволите хан Омуртаг е оставил надпис на гръцки, при положение, че са имали ( визирам т.5) "Отново забележителен факт, който говори за това, че древните българи  са изпреварили с векове съседните народи и племена в развитието си."

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 00:28 от 10 c's

# 332
не съм jp, но мненията й са много аргументирани и интересни за четене/и размисъл.
поне за мен има смисъл да се четат повече гледни точки.

В тази връзка може ли да ми посочите/покажете карта, на която да е оградена България от времето на Симеон Велики примерно, когато сме заемали половин Европа и  като тази карта да е от визайтински или друг не-български източник . Може да пише и само България.
Аз опитах с търсачката, но нещо не ми се получи.
Разбира се, че различните гледни точки обогатяват мирогледа, подтикват към размисъл, но след всеки нейн пост оставам с едно убеждение, че се опитва да убеди събеседника си в правотата на своята позиция на всяка цена. Именно в това демонстрира завидно упорство.
Всеки има право на своите виждания, моето мнение не е сформирано под нездравословното влияние на ирационален див патриотизъм, все пак съм прочела нещичко, преди да стигна до него.

# 333
Пак да попитам - къде са трудовете на прабългарските астрономи, поети, инженери? Къде са пътищата и крепостите, построени от тях?

На територията на бившия СССР, където е било забранено да се копае и изкарва истината за каквато и да е част от нашата история, открита на тяхната територия. А там са най-големите крепости, дворци, огромни градове, българска култура и цивилизация. Тук е съвсем, съвсем малка част, и въпреки това, дори откритото тук, малка част от неунищоженото, пак е огромно. Къде са трудовете? Изнесени, унищожени, немалко желаещи е имало и за двете. Едва сега например, археолози са започнали да копаят в Крим, това, което са разкрили е една стотна част от цялото, а само то е повече от внушително. Волжка България, какво знаем за нея, огромно държавище!http://bgrod.org/galeria/albums/Karti/VolgaBG-11-14v.jpg (не мога сега да си намеря картите, затова пускам първите намерени в нета)  Това тук не е нова държава, кан Аспарух е едва третия син. По това време Стара Велика България си е съществувала, Баян, най-големия я наследява. Когато Аспарух е тръгнал насам, Стара България си е имала и други, доста сериозни гранични проблеми, където основно са били струпани войски, и изобщо най-голямата мощ и сила си е останала в основната държава. Другите, по-малките синове тръгват със своите си родове и войски, и това изобщо не са основните сили на държавата. Единия, Котраг, прави онова държавище горе, другия преминава Дунава, другия отишъл в днешна Италия, и до днес там си има българска общност, останала оттогава, другия пък още от преди това си направил държава на територията на днешна Македония, и вече при Крум, нашата България успява да се съедини с неговата. Изобщо голям купон е било, правенето на държави за нищо са го нямали.  Най-сериозно, сигурно всеки владетелски син, още в пелените са му пъхвали кратко ръководтство, точка 1, 2 и 3, как се създава държава.
Няма начин, това са били братя, най-вероятно е да са поддържали връзка, и най-вероятно целта на всички е била да завладеят нови територии, след което да ги обединят и присъединят към цялото. Докато четох нагоре се сетих за най-голямото златно съкровище, от Наги Сент Миклош, във Виенския музей. Разгледайте го, имаше някъде неверотен сайт със снимки от музея, уникално е....., просто занемяваш. Това е съкровище, съдове, на нашите царе, предавани по наследство. Единствено в нашия исторически музей, там, пред безумно грозното копие на това съкровище седи надписа, Българско съкровище. Нито във Виена, нито, където и да е другаде, някой знае, че това са златните съдове на българските владетели. Точно така, както и орела на кан Аспарух седи в най-обикновен шкаф, някъде там, и не ни принадлежи, кой знае за него, кой го интересува....

# 334
10 c's, може би ще ти е интересно да прочетеш за Алцек, братът на Аспарух.

# 335
не съм jp, но мненията й са много аргументирани и интересни за четене/и размисъл.
поне за мен има смисъл да се четат повече гледни точки.

В тази връзка може ли да ми посочите/покажете карта, на която да е оградена България от времето на Симеон Велики примерно, когато сме заемали половин Европа и  като тази карта да е от визайтински или друг не-български източник . Може да пише и само България.
Аз опитах с търсачката, но нещо не ми се получи.
Разбира се, че различните гледни точки обогатяват мирогледа, подтикват към размисъл, но след всеки нейн пост оставам с едно убеждение, че се опитва да убеди събеседника си в правотата на своята позиция на всяка цена. Именно в това демонстрира завидно упорство.
Всеки има право на своите виждания, моето мнение не е сформирано под нездравословното влияние на ирационален див патриотизъм, все пак съм прочела нещичко, преди да стигна до него.

zila1, ами аз съм си упорита. Това проблем ли ти е някакъв?

На Filkam и teo7777 ще препоръчам да си проверят фактите като ползват различни (най-добре безпристрастни) източници. Макар че знам, че човек като си науми да вярва в нещо - трудно може да бъде убеден да си отвори очите. Filkam, наистина прочети книгата, която ти препоръчах, там пише доста и за твоя идол Петър Добрев и за неговите аргументи.

Но пък от друга страна - щом изпитвате нужда да се хванете за идеята за великото ни минало, за да сте щастливи - коя съм аз да ви разубеждавам...

# 336
Като бях малка много обичах Книга за логиката на Реймънд Смълян /или Как се казва тази книга?/ Та там ясно беше описано как човек може да докаже съществуването на Дракула или Дядо Мраз или на всичко каквото си пожелае. Стига желание да има!
Чудесен пример в това отношение е Sparotok и неговия блог /http://sparotok.blog.bg/, който ми доставя истинско удоволствие да чета, защото човекът е истински титан на доказателствата! Добре образован и много четящ изследовател е той. Разбира се, незаразен от разни университетски комунистически авторитети! Неговата теза е малко по-различна - той например обича славяните, защото за него това са траки, славянският език е тракийски, а прабългарите ги ненавижда /смята ги за това, от което Filkam се срамува/.  Wink 
И аз напускам безславно темата и отивам да си контактувам с моя тримесечен събеседник.  Grinning  Няма да се бъркам в неща, които не разбирам, пък и нямам време и желание. Чичо Божо е свършил всичката работа и може още хиляда пъти по толкова! Способен мъж е той - истински Бойко Борисов в историята. И, все пак, Filkam, имай си едно на ум към всички, които толкова бързо раздават определението "негодници" на този или онзи. Много вероятно е те самите да са много по-достойни за тази титла. Peace

# 337
  • Варна
jp трудно се чете наистина професор Василев, защото преповтаря монографиите и статиите си от преди 1989 г. Има малки изключения като например  хан е заменен с кан, прабългарите са древни българи, които " са с тюркски произход, но всъщност не са тюрки, а имат и някакъв ирански елемент ”, „ хуните са тюрки, но всъщност не са ” и т.н.
Относно прабългарския календар той не е  вписан в списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско, но е признат, оценен, считан от UNESCO за най-точния древен календар. Съжалявам, че не мога да дам точен линк към този документ, но за тези които искат да получат доза патриотична гордост може и псевдо патриотична, във връзка с това какви са били древните българи = прабългари, какво изкуство са имали те ето Мадарския конник, който е вписан в списъка на световното културно наследство:
http://mc.government.bg/page.php?p=27&s=32&sp=33&t=34&z=0  - Министерство на културата,
http://whc.unesco.org/en/list/43/  - официалния сайт на Юнеско.

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 16:01 от dany_girl

# 338
  • София
Я кажете, по този календар има ли нещо за края на света? Защото, ако няма, предлагам да се придържаме към него, а не към календарите на някакви чужденци, дето дори ги няма на картата вече!  Laughing

# 339
Няма,Andariel,ве4ен е.
Даже и света да се затрие,разумът ще оцелее.

# 340
  • София
Супер, значи нашенците са по-по-най от тъпите маи!  Laughing

# 341
А,то не е до тъпота.
Аз мисля,4е календара на маите не е раз4етен правилно.

# 342
zila1, ами аз съм си упорита. Това проблем ли ти е някакъв?
По принцип-не, стига да не е канализирана тази твоя упоритост към налагане на мнение, което не споделям.
Иначе-бъди си упорита, това в повечето случаи е положително качество.  Wink

# 343
# 344
Може ли линк към календара, .. моля. Някъде публикуван ли е?
Искам да го разгледам.

Общи условия

Активация на акаунт