Дали наистина сме дошли от Азия,незнам,но ако се търси някаква близост до езиците,мисля,че няма достатъчно доказателства.Иначе би се сложило точка на този спор.
Имаше една теория,че всъщност сме от месопотамия,ама сме минали през Кавказ и ей ни нА- в Европа.Ако е вярно това,би било наистина интересно.
Всеки стар народ, е минал от много места и на всички от тях е оставил следи от себе си, да не говорим, че се е разклонявал, и всеки клон също не е ясно от къде е минал и какви следи е оставил. Така, че теории и следи, колкото искаш, колкото по-стар е народа, толкова по-трудно ще намериш началото и откъде е тръгнал. В персийските, индийските, китайските летописи се споменават българите, значи ги е имало като индивидуалност. Какво са били, народ, държавност или просто племе, имало ги е от най-старо време, и все са българи, до ден днешен.
Това за тюркския произход, мисля, че няма смисъл изобщо вече да го бистрим! И преди по време на комунизма, дори за децата беше смешно и непонятно. Политическа поръчка и манипулация, трябвало им, изфабрикували го, имали са възможност....Други пък се възползвали, направили кариера, писали глупости, чак в един момент си повярвали, развивали теории на квадрат. Тяхните глупости вероятно са променили нашето настояще, но и това е част от историята ни, такава, каквато е. Важно е, аз, днес, какво знам, истина или лъжа, и какво ще предам нататък, истина или не? И изобщо интересува ли ме, знам ли нещо, искам ли да знам истината, способен ли съм да искам и да знам истината, или все съм подвластен на обстоятелствата и това, което ми изнася да знам, или пък да не знам, че ми е по-удобно.