Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 294
  • 399
  •   1
Отговори
# 210
  • град-държава

Карановската могила е в учебниците за трети курс (по принцип би трябвало да се изучава още в първи курс,когато е материала за световното първобитно изкуство),история на изкуствата в раздел Изкуството на Първобитното общество в България,мога дори да ти опиша един по един предметите изкарани от могилата. Wink
Интересно! Заедно с парченцата керамика ли? Сигурно си гений!  Wink
Това, че си информирана е добре. Чудя се само какво точно не ти хареса в шесте хилядолетия преди Христа, че ги направи 15?  Mr. Green

Не,не съм гений,просто нямаше как да не го мога, иначе нямаше да съм дипломирана със средно и висше художествено образование.
Има съществена разлика от това да си информиран и от това да си образован.

Отрносно Идел,абсолютно съм наясно с фанатично поднесения цитат,който постнах  Mr. Green,но все пак "легендата" идва от хрониките на Волжките българи,а моите лични изводи все още не съм споделила,тъй  като и собствения си пъзел не съм подредила напълно. Wink

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 16:34 от ahasver

# 211
Шарена сол, английският език се изписва с латинска азбука след 9 век.  Peace

# 212
И за Орфей имаше спорове, но сега историческата наука твърдо доказа, че той е тракиец.
За светите братя ето нещо любопитно от Уики:
"Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност в неговата руска редакция като : църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните."
Орфей е афроамериканец! Не сте ли гледали филма?
Освен това уикипедията ще замести университета , а гугъл специализациите.

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 23:29 от Пътуващ

# 213

Някои се интересуваха от календара.През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света.

Жаве,a защо мислиш,не се тълпят туристите по тези места?Няма правилна политика за истори4еските паметници.Даже ми е направило впе4атление,4е пове4е 4ужденци,отколкото българи ходят.
А тук,когато има експозиция,свързана с България,казвам на вси4ки познати българи,да отидат и разгледат.Желание за музеи оба4е няма.

# 214
Прабългарският календар е признат официално от ЮНЕСКО за най-съвършения в света.

А някакво линкче към източник от ЮНЕСКО ще ли е възможно да се публикува?

Сега, аз разбирам напъните на някои да си вдигат самочуствието с разни митове и легенди и като цяло гледам да страня от тия спорове.

И все пак, не мога да не запитам - всички големи древни цивилизации са оставили след себе си нещо - я пирамиди, я седем чудеса, я писмени паметници (на собствената си писменост). Да ме насочите към прабългарските пирамиди, градове, пристанища, амфитеатри, книги?

За науката - светът познава постиженията на индийските математици, на гръцките философи, на китайските химици, на римските инженери, на персийските пълководци. Къде е прабългарският Птолемей, Архимед, Аристотел, Сократ, Авицена, Конфуций, Лао Дзъ, Александър Македонски, Омир, Херодот, Кир Велики?

Колко са съвременните чуждестранни историци, които нареждат прабългарите наред с големите древни цивилизации? Ако сме си само ние - това малко бие на комплексарщина, нали?

После се смеем на македонците как се хвалели с Александър Македонски... А то си било българска черта. Simple Smile

горе долу и аз такива в-си си задавам

# 215
е , тя темата беше за произхода на българите , ама някои хора не могат патетично да не натресат комплексите си ,
а какво се е случило с дворците , крепостите и всичко построено '' личният лекар '' трябва да е учил в малките класове , а не да се напиня из цялата тема ...

# 216
  • София
Затова ви казвам,  трябва лобиране! Никой нямаше да знае за Архимед, Авицена или Кир Велики, ако не бяха богатите европейци, които са ходили, чоплили и прибирали де що си харесат! хайде, да не се правим на ударени, точно това е част от пътя на съвременната история и аргеология - нещо подобно на колонизаторството.
И сега е така - ако нещото не бъде познато и признато от една камара западняшки учени, все едно нещото не съществува! Или ако не бъде придружено с някаква сензация, например връзка с извънземни, някоя история от Библията или любим полухудожествен герой от някоя популярна книга!

# 217
От темата разбирам,4е на сегашното население в България,нищо не е оставено.Няма писменост,традиции,фолклор,истори4ески обекти и т.н?Или то не не се брои,защото не знаем всъщност какви сме?

# 218
Жаве , хубав пост и все пак това не е точно българска история . Всеисвестно е че по тези земи са живели хора от неолита досега , както и на още много места в Европа . Можем да се чувстваме наследници на тези хора  в известен смисъл , но това не са Българи. За мен съществената част от разказа ти е следната:
В селото, освен циганите в кръчмата на мегдана, нямаше кой да те напсува, музеят стоеше сиротен, с разбити прозорци и врати, а самата могила се извисяваше, потъпала в буреняк и от някогашната експозиция на пластовете и следа не беше останала. Направо ми се прирева.

При тази действителност ми е трудно да се почувствам горд от каменни сечива на 10 000 години . Не е толкова важно откъде сме довлекли нищетата си по тези земи . Но факт е че само с история не става .

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 12:43 от Чубака

# 219
Жаве , хубав пост и все пак това не е точно българска история . Всеисвестно е че по тези земи са живели хора от неолита досега , както и на още много места в Европа . Можем да се чувстваме наследници на тези хора  в известен смисъл , но това не са Българи.
Тя и Турция не е построила Троя, но това не им пречи да развиват туризъм.

# 220
И за Орфей имаше спорове, но сега историческата наука твърдо доказа, че той е тракиец.
"Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност в неговата руска редакция като : църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните."
Никога не съм претендирала за абсолютна компетентнтност по тези въпроси. Знанията ми са чисто любителски, който реши, да ги оспори.
Ако Уики лъже, значи и аз ви лъжа.  Wink

# 221
Статията е на гръцки, но предполагам каква теза се застъпва.  Wink

Joy ooooh!

# 222
Ама те дори не са българи! Ако правилно си спомням, родени са във Великоморавия!  Laughing

Crazy Господи! Кои не са българи, Кирил и Методий? А какви са, гръко-славяни! Joy С майка българка и майчин език- български, и с баща от аристократичен царски род, като тогава царе е имало само в България. Изобщо великите сили в Европа са били Византия, Рим и България.

Кирил и Метдодий от много време се знае, че са българи, а това вече е и официален факт, потвърден и приет, не е дискусионен или под съмнение.

Добре де, ако е официален и приет факт,  защо в чуждите енциклопедии не пише, че са българи? newsm78

Първо, кои точно чужди енциклопедии имаш предвид, защото от много българи в чужбина знам, че там знаят нашата история такава каквато е, неизманипулирана и нережисирана по политически причини, много по-добре от нас и нашите деца тук, учили по нашите учебници.

И после, за енциклопедиите информацията я взимат от официалните ни историци, а точно те, са тези, които са служили на чуждите интереси и са прокарали и затвърдили лъжите, включително и в учебниците ни.

# 223
Никога не съм претендирала за абсолютна компетентнтност по тези въпроси. Знанията ми са чисто любителски, който реши, да ги оспори.
Ако Уики лъже, значи и аз ви лъжа.  Wink
Пътуващ се шегува. Говори за един филм по Hallmark, където Орфей се играеше от чернокож. Това е историческата истина по холивудски. Нищо чудно след време това да е единствената истина.
Иначе засега Орфей си остава тракиец /и то белокож!/ Grinning

# 224
е , тя темата беше за произхода на българите , ама някои хора не могат патетично да не натресат комплексите си ,
а какво се е случило с дворците , крепостите и всичко построено '' личният лекар '' трябва да е учил в малките класове , а не да се напиня из цялата тема ...

"личен лекар?" G не е като J - налага се да те поправя, ако правилно съм схванала опитите ти да бъдеш остроумна.

Та пропуснала съм уроците явно явно какво се е случило с прабългарската писменост, градове, библиотеки, амфитеатри, пирамиди и научни открития. Би ли ме светнала?

Общи условия

Активация на акаунт