Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 319
  • 399
  •   1
Отговори
# 180
Може да не е точен цитат, но действително го пише в тритомника му. Брех, изчезна ми от главата заглавието ... "Изследване на историята".
Не само на едно място го споменава, но и коментира изрично. Обаче, има нещо, за което не съм съвсем сигурна ... Дали я коментираше
като цивилизация или империя (което са съществено различни неща). Просто много отдавна го четох.

А за Кирил и Методи - нека дадем шанс и на версията на Б.Димитров, че никак не е възможно да са гърци и да знаят славяно-
българския език. Има логика.

Кирил например е говорел и арабски, и еврейски. Това не го прави арабин, нали?

За А. Тойнби - може, може. Но това не е преобладаващото мнение на историците?

Пък и нали си говорехме колко са яки прабългарите (такава е темата)? Последно, кои са по-яки - прабългарите или славяните?

# 181
Аз никога не съм била славянка, за вас не знам.

# 182
Кои историци? А.Тойнби принципно е авторитет в областта си. Всепризнат.
Да, има критици на неговата теория, но в частност не се оспорват самите
данни, а начина на тяхната интерпретация. Не ми се навлиза в детайли, че
не са предмет на темата.

За Кирил и Методий - да, може да са знаели много езици. Едно е да знаеш
език, а друго е да правиш азбука за него. Разликата е значителна, и се на-
дявам пристрастието към тезата да не ти попречи да го признаеш.

А за по-яки - не знам. Ти пита за Тойнби, аз се опитах да помогна.

# 183
Ама те дори не са българи! Ако правилно си спомням, родени са във Великоморавия!  Laughing Изобщо, за великите искаме ДНК тест  + да са живяли и работили само в България! Иначе не стават!  Wink

То и Айнщайн е живял в Германия само първите си 15г, но на немците това не им пречи и не искат ДНК тест  Laughing  

Прабългарите са по-яки  newsm62 Нещо между Терминатор и Роки  Laughing

# 184

За Кирил и Методий - да, може да са знаели много езици. Едно е да знаеш
език, а друго е да правиш азбука за него. Разликата е значителна, и се на-
дявам пристрастието към тезата да не ти попречи да го признаеш.

Не мога да преценя колко голяма е разликата. Със сигурност не е невъзможно да научиш чужд език и да предложиш фонетична азбука за него. Или две азбуки - както е било в случая.

# 185
Невъзможно е. Опитай се мислено да предложиш набор от правила за литерална/фонетична
корекция на англиския език (предполагам го знаеш). Ако не ти е "майчин", не си свикнал с
неговата "мелодия", не го познаваш в многообразието му - мисията е невъзможна, ама не по
холивудски.

# 186
  • град-държава
Цитат
Пък и нали си говорехме колко са яки прабългарите (такава е темата)? Последно, кои са по-яки - прабългарите или славяните?

Няма такова нещо като прабългари. Wink

# 187
Невъзможно е. Опитай се мислено да предложиш набор от правила за литерална/фонетична
корекция на англиския език (предполагам го знаеш). Ако не ти е "майчин", не си свикнал с
неговата "мелодия", не го познаваш в многообразието му - мисията е невъзможна, ама не по
холивудски.

Ъм, братята не са били средностатистически форумен списвател. Сигурна съм, че ако знаех добре 6 езика, то щеше да ми е доста по-лесно да се справя със законите на седмия.

А и не знаем колко всъщност точна е била азбуката за времето си. Всъщност тя е правена първо за Великоморавия. Трудно ми е да повярвам, че всички славяни са говорели абсолютно един и същи вид славянски език.

А и след първоначалния тласък, вече са имали (май?) ученици славяни, които са можели да нанасят нужните корекции. Едва ли крайният вариант е създаден изведнъж и е паснал идеално.

Аз поне мога да си представя един съвсем работещ процес по създаване на азбуката - без братята да са имали славянски като майчин език. Всъщност за кого се твърди, че е славянин - бащата или майката? И има ли други факти, подкрепящи такава теза?

Не че е по темата - щото ние не сме били славяни... Simple Smile

# 188
  Ама как хубаво понимаем руски инак. Mr. Green

# 189
Други факти, освен кои?
Всъщност няма кой знае каква полза от обсъждане на темата за Кирил и Методий. Никой няма да си
промени мнението, нали? А и когато нещата са сложени на историческия кантар, не знам какъв е
смисълът да си доказваме, че са гърци, че азбуката била не-знам си к'ва ... Някак не го разбирам
мотива, честно.

# 190
Други факти, освен кои?
Всъщност няма кой знае каква полза от обсъждане на темата за Кирил и Методий. Никой няма да си
промени мнението, нали? А и когато нещата са сложени на историческия кантар, не знам какъв е
смисълът да си доказваме, че са гърци, че азбуката била не-знам си к'ва ... Някак не го разбирам
мотива, честно.

Всъщност аз явно съм пропуснала някой урок в училище, защото сега прочетох, че кирилицата всъщност е създадена от Климент Охридски (майчин език - славянски) и е изместила глаголицата (създадена от Кирил).

Иначе е офтопик наистина - така че спирам.

# 191
Дидитка, специално за клиниката в Солун стана ясно, че донорите са едни и същи хора. Това са малък на брой жени, подлагащи се на стимулация през 2-3 месеца (средно по 10-ина яйцеклетки на месец). За мъжкият фактор не говоря, дори един единствен е достатъчен  (еднократен еякулат от 2 до 6 мл. съдържа достатъчно количество сперматозоиди, за да оплоди всички нуждаещи се реципиенти за няколко години напред). Законово не са уредени нещата, разчита се само и единствено на етиката и морала на лекарите. Съжалявам, но мен това никак не ме успокоява. Не ми се ще да се израждаме като нация, независимо дали сме със славянски корени или не.

Господ да ни е на помощ, ако някой Йозеф Фритцъл дари 6 млн сперматозоида няколко пъти и разчитаме на лекарската етика ooooh!

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 21:19 от Florrentina

# 192
Последният пост не го схванах, по темата ли е? newsm78

# 193
Ама те дори не са българи! Ако правилно си спомням, родени са във Великоморавия!  Laughing

Crazy Господи! Кои не са българи, Кирил и Методий? А какви са, гръко-славяни! Joy С майка българка и майчин език- български, и с баща от аристократичен царски род, като тогава царе е имало само в България. Изобщо великите сили в Европа са били Византия, Рим и България.

Кирил и Метдодий от много време се знае, че са българи, а това вече е и официален факт, потвърден и приет, не е дискусионен или под съмнение.

# 194
  • София
Знам ли ги вече какви са! Простете моето невежество, но откакто започнах да чета учебниците на децата си по история, изобщо не разбирам какво пише в тях.  Embarassed Признавам, че щеше да ми е по-лесно да питам гугъла, ама не ми се занимаваше! Е, поне вече ще зная със сигурност какъв е произходътим.

Общи условия

Активация на акаунт