Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 325
  • 399
  •   1
Отговори
# 165
Не трябва да сме или да сме били велики. Както вече писах - швейцарци и без велика история си живеят добре. Въпросът е да не се твърдят неща от сорта, че нищо не сме били оставили след себе си или че сме крадливо племе и нищо не става от нас.
Става дума за едно елементарно себеуважение.

# 166
Това ще се признае за истинско, когато НГ или някоя друга подобна телевизия направи филм по въпроса!
Много е трудно да се промени вече написаното в историята, защото новите находки са трудни за доказване, а и сензацията има своето място в този процес.
Иначе, няма лошо да си правим история. Просто така се прави, ние не откриваме топлата вода!

Ами неслучайно НГ или друга телевизия не са направили филм по въпроса. Какви нови находки? Има история, която не можеш да пренебрегнеш - като пирамидите или храмовете в Гърция. Или историите на Херодот. Или откритията на Архимед.

Специално Атила е проучван достатъчно от всякакви историци. Как пък един от тях не се намери да твърди, че Атила е основал българска държава и неговата "заветната цел била да Унищожи робовладелската Римска империя разсадник на расова разпуснатост, нравствена развала и разврат, да  освободи поробените народи и да създаде от Европа и Азия една могъща Арийска Империя, устроена на здравите и високи нравствени принципи на древните българи да построи нова световна държава със справедливо обществено и държавно устройство..."

То бива, бива измислици - но трябва да сложим някакви граници някъде. Иначе да закрием специалностите история и археология и да пренасочим студентите към нещо по-художествено

# 167
  • София
О, не е заради това! И тук има политика, макар и дори да е само в научната общност! Има значение дали някоя находка или интерпретация е направена от многоуважавания международен експерт Джон Смит, или от световнонеизвестния Иван Петров! И там си има лобиране, като за всяко друго нещо!
Иначе, като погледна безпристрастно, да, права си!

# 168
  • град-държава
Всеки е свободен да прави изводите сам за себе си jp ,нали така(?),на мен лично  интересът ми не е  ограничен до учебника от 7-и клас и филмчетата по НГ,а за това,че хората са строили и 14 000 г.пр.хр си има факти и древния град Аркаим е едно доказателство за това,но факт,че в 21в мозъците ни са повече в пещерите от на тези живяли във въпросното време,та мен слабо ме интересува какво определяш като измислица премислица.  Wink

На мнение съм,че без корени,човек няма и бъдеще...турците пред 2 камъка на плажа изнасят цели лекции, разлагащи се локуми от история,която дори не е тяхна,но почитат и винаги изтъкват,че са потомци на славен народ и т.н.,а ние се наричаме мърша.

# 169
  • София
Ето, виждате ли, виновни са учебниците по литература! Която е като представянето на историята - депресивна, самосъжалителна и прочие. И все се намира някой да е недоволен от "народа" и да го нарича я мърша, я безпросветен, я изостанал, я робски... И то този писател, поет, журналист или който ще да е там, дори не е чужденец, на чист нашенец! Да е чужденец, да кажеш, че е от "лошите" и нищо не разбира, а то е нашенец! Е, едно дете като започне да чете такива работи в задължителната литература и часове в училище, какво самоуважение да има като българче?

# 170
Аз не разбирам защо масово тук изпадате в крайности. Това, че не сме се наредили сред древните големи цивилизации е факт - не се спъваме в пирамиди, амфитеатри, библиотеки и дворци наоколо.

Приемането на този факт не означава, че някой твърди, че сме "мърши", "мързеливи" и т.н.

Обикновен малък народ със силно изразени балкански специфики. Това мен не ме прави нито радостна, нито тъжна - просто факт.

# 171
Така сме се омешали, че и българи не сме. Всички сме Адамови чада  Wink

За мен езикът и традициите на една народност (нация) са нейната спойка. Другото е бой, секс и сръбска музика  Laughing

# 172
Какво за Св. св. Кирил и Методий?
Питаше за велики, дадох ти ги.

# 173
  • София
Ама те дори не са българи! Ако правилно си спомням, родени са във Великоморавия!  Laughing Изобщо, за великите искаме ДНК тест  + да са живяли и работили само в България! Иначе не стават!  Wink

# 174
другите древни цивилизации, а великобългарските напъни са си само наше дело...
“Българската държава е между седемте световни цивилизации”.
Проф. Шигеоши Мацуяма

“В човешката история има 28 цивилизации и една от тях е българската”
сър Арнълд Тойнби

"Българите стоят в ядрото на европейската цивилизация”.
професор Норман Дейвис

# 175
Андариел, пишеш глупости, родени са в Солун.

# 176
Ама те дори не са българи! Ако правилно си спомням, родени са във Великоморавия!  Laughing Изобщо, за великите искаме ДНК тест  + да са живяли и работили само в България! Иначе не стават!  Wink
По тази логика, дай ДНК-тест и за великите просветители, учени, артисти на другите народи.  Wink

# 177
  • София
Сори, не помня откъде са!

# 178
Какво за Св. св. Кирил и Методий?
Питаше за велики, дадох ти ги.

1) Питах за велики прабългари - върни се и виж на кой пост съм отговорила.
2) Кирил и Методий са гърци, създали азбука за славяните по поръчка на византийците; Учениците им попадат в България по стечение на обстоятелствата след като немската църква успява да ги изгони от Великоморавия.

По отношение на цитатите - потърсих за сър Арнълд Тойнби и съответният цитат го виждам само цитиран от българи в националистически сайтове. Откъде всъщност е цитата?

# 179
Може да не е точен цитат, но действително го пише в тритомника му. Брех, изчезна ми от главата заглавието ... "Изследване на историята".
Не само на едно място го споменава, но и коментира изрично. Обаче, има нещо, за което не съм съвсем сигурна ... Дали я коментираше
като цивилизация или империя (което са съществено различни неща). Просто много отдавна го четох.

А за Кирил и Методи - нека дадем шанс и на версията на Б.Димитров, че никак не е възможно да са гърци и да знаят славяно-
българския език. Има логика.

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 18:52 от Асса

Общи условия

Активация на акаунт