Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 389
  • 399
  •   1
Отговори
# 150
Въпросното изследване ми изглежда доста съмнително , струва ми се че предварително са били наясно какво точно искат да "докажат" .

И на мен също. Най-малкото, "научната експедиция" се нарича "Тангра".  Simple Smile

Гледах аналогична тема и в друг форум и прави впечатление че хората са доста враждебно настроени към славянския произход ,интересно защо . Лично за мен няма значение ,просто е интересно да се знае истината без идеологеми .

Да, и аз се учудих от този негативизъм към славянските гени. Но няма страшно - и тях си ги носим. 15% от изследваните досега спадат по мъжка линия към "славянската" R1a1-хаплогрупа, а най-голям процент по мъжка линия засега принадлежат към местна, балканска хаплогрупа I - от 17 до 22,6%.

Моят интерес към темата е строго научен, и то особено що се отнася до миграцията на хората в световен план и не са ми понятни подобни разгорещени страсти.

За съжаление, досега научни публикации с подробен генетичен анализ на българите няма, поне аз не успях да открия.

Това е Българският генетичен проект и досега са анализирани само 43-ма българи. Ето и резултати от него:
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results

За Y-DNA хаплогрупите:
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=yresults

За mtDNA хаплогрупите:
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=mtresults

Освен това на горния сайт се споменава и за научно изследване на проф. Кременски със 126 българи, 63 български турци и 91 български роми. Някой знае ли дали и къде са описани резултатите?

Изглежда, че нещата са доста сложни и все още са на ниво хипотези. Определено трябва да се натрупат още ДНК-анализи на българи, за да можем и ние да си намерим мястото.  Grinning

Ето още инфо за дообъркване:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=279924
http://www.bulgaria21.net/issue/t25906.htm
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=221500 (Въпреки че тук заглавието е объркано - текстът на статията не показва, че "Генът на мъжете ни е от Азия".)

А някой от вас правил ли си е ДНК-анализ?

Последна редакция: сб, 12 юни 2010, 20:28 от Persona

# 151
  • В градината...
М, дааа, интересно. Най-после нещо по-свясно, без да е напарзно дръвчене.

# 152
Аз непознавам друг народ освен нашия,който само да плюе по себе си и да няма никакво самочувствие,просто трагедия.
Гърците от 4 камъка,5 трънки каква история правят и как си защитават гените и предците,ние само се караме един друг и спорим.
Със сигурност някой са славяни,имат типичният робски манталитет и не боравят с остър ум...

# 153
Tака си е!

# 154
Е, ако чужденците толкова държат Джон Атанасов да е българин, аз ли ще ги опровергавам!  Wink
Между другото, колкото пъти съм общувала с чужденци, и то все начетени хора, никога не е ставало въпрос за някакви национални геройства или особености. Кой знае, може на такива хора да съм попадала, които като седнат на една маса не започват да се бият в гърдите, че са с определана националност, нито са правили някаква подредба на велики, невелики, кой какво оставил и прочие! Досега съм виждала само българи да наблягат на това, че са българи, колко велика нация сме, обаче колко лоши са били другите, че са ни прецакали! Световната конспирация, демек! За мен това е точно смятането за мижитурки. То си е описано в дебелите книги - хората, които имат ниска самооценка или които са убедени, че нищо не са постигнали в живота, точно те търсят някакъв външен източник на самочувствие. Или се припознават с някой властен човек, или с някакви етнически особености, които му внасят малко по-добро усещане за него самия. Или смятайки, че самият той е на ниско социално, професионално и изобщо някакво йерархично ниво, започва да си приписва особеностите на хора, които за него са на по-високо ниво и започва да припознава своя живот с техния.
Мисля, че нещо подобно се получава и по нашенско. Понеже много хора се чувстват прецакани на лично ниво, нямат самочувствие, не се харесват и др., търсят опора в някакви минали събития и постижения, били те Златният век или нещо друго. И дори още по-лошо - леят горчиви сълзи за разни битки, когато я сърбите, я гърците, я не знам си кой са "ни" забили нож в гърба. Дори такива неща сме учили по литература в училище.

Много добре казано. Само да допълня, че гърците, сърбите, македонците и турците пък учат как ние сме им забили нож в гърба. И така колелото си се върти. Неслучайно го има термина "балканизация" в политиката. Встрани от славянската тема - чудя се дали не е добра идея да се поработи върху общи учебници по история за децата на Балканите - ще спести много неразбиране и желание да забиваме още ножове един на друг.

Andariel, има една теория ( не е моя, четох някъде за това), че колкото по-бедно и безпреспективно е настоящетоа, толкова е по-зациклило националното самочувствие в няколко факта от мн.далечното им минало. Мисля, че индийците бяха дадени за пример.

На мен това наблюдение ми се струва очевидно. Затова се дразня, когато се хаби енергия да се доказват всякакви врели-некипели - като как сме имали империя преди 15000 години...Честно, знаете ли какво са 15000 години човешка история?! Малка подсказка - една от най-старите човешки цивилизации - шумерската - е възникнала преди 6 хиляди години.

Айде да вложим тая енергия в настоящето вместо в миналото - защото него не можем да го променим.

# 155
Гърците от 4 камъка,5 трънки каква история правят и как си защитават гените и предците,ние само се караме един друг и спорим.

Де да бяха само гърците, които са просто откачени националисти по отношение на историята си, тя им е основното оръжие, макар всичко да са заимствали от траките. Но от един камък, правят историческо събитие, колко са велики. Това далеч не е случайно, историята е едно от най-силните политически оръжия. Всяка умна държава и народ знае това и се стреми да го използва в максимална степен. Историята, днес, вече не е само политическо, но и икономическо, културно и всякакво, много силно средство за просперитет. Трябва да си истински глупак, когато я имаш в такова огромно количество, в каквото я имаме ние, да не я използваш, за да просперираш.

За съжаление, доста от мненията в темата са на хора, не виждащи по-далеч от носа си и днешното им настояще. Настоящето се определя от миналото, а бъдещето, от настоящето.

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 00:16 от teo7777

# 156
Нужна е интелигентна умереност, подбрана с много финес по отношение на историята ни.
Едва последните години има бегли опити в повдигането на тежката завеса на политическата тъма на историческата коректност на миналото на българския народ.
Не може, а и не бива да се омаломажава миналото на един народ, защото благодарение на самобитния ни етнически характер сме съхранили българщината във времена на тежък погром.
Трябва, не задължително е останалите народи да знаят кой е Джон Атанасов (нищо, че баща му е от български произход, а майка му е американка), или Румен Антонов така, както целият свят знае какъв е по народност Айнщайн, Мадона или Луи Пастьор.
Струва ми се нелепо да се вменяват на българина комплекси от етнически характер, или да бъде обвиняван той в нацинална малоценност на плоскост, където всички народи черпят неимоверна национална гордост и лично самочувствие в подвизите или постиженията на националните си герои, учени, артисти.
Забравете Бай Ганьо, той е дете на друго време и друга епоха.

# 157
А, сега се сетих къде бях чела нещо, свързано с темата - за балканските народи. Та значи от Wikipedia.

Also the mitochondrial gene pools of the Slavonic ethnic groups proved to preserve features suggesting a common ancestor for these and South European populations (especially those of the Balkan Peninsula).[34]  Finally the testing results suggest a common ancestry of all Balkan populations, with a lack of correlation between genetic differentiation and language or ethnicity, stressing that no major migration barriers have existed in the making of the complex Balkan human puzzle.[35][36]  The genetic homogeneity among Balkan populations suggests either a most recent common ancestor of all southeastern European populations or strong gene flow between them, which eliminated any initial differences.

Та накратко - изследванията върху генетичния материал на митохондриите (това се предава по майчина линия) показват, че всички на Балканите сме си много близки генетично. Това се дължало или на скорошен общ предтеча, или на силен генетичен обмен, който е елиминирал началните разлики.

(Чувала бях аз легенди за черногорците - ще да е имало някакъв обмен. Simple Smile )

На друго място бях чела, че всъщност сме много по-близки генетично с балканските народи, отколкото с другите славяни (с изключение на сърбите).
Именно една теория, основана на генетични изследвания, доказа, че всички мъже на земята имат общ прародител чернокож мъж, обитавал земите на днешна Африка.  Laughing

# 158
И все пак, не мога да не запитам - всички големи древни цивилизации са оставили след себе си нещо - я пирамиди, я седем чудеса, я писмени паметници (на собствената си писменост). Да ме насочите към прабългарските пирамиди, градове, пристанища, амфитеатри, книги?
За науката - светът познава постиженията на индийските математици, на гръцките философи, на китайските химици, на римските инженери, на персийските пълководци. Къде е прабългарският Птолемей, Архимед, Аристотел, Сократ, Авицена, Конфуций, Лао Дзъ, Александър Македонски, Омир, Херодот, Кир Велики?
Колко са съвременните чуждестранни историци, които нареждат прабългарите наред с големите древни цивилизации? Ако сме си само ние - това малко бие на комплексарщина, нали?
Веднага-Св. св. Кирил и Методий, поп Богомил...

# 159
Аз непознавам друг народ освен нашия,който само да плюе по себе си и да няма никакво самочувствие,просто трагедия.

Peace   Това робско "самочувствие" като сме го прегърнали - не щем го пусна!

Струва ми се нелепо да се вменяват на българина комплекси от етнически характер, или да бъде обвиняван той в нацинална малоценност на плоскост, където всички народи черпят неимоверна национална гордост и лично самочувствие в подвизите или постиженията на националните си герои, учени, артисти.

И без това си имаме достатъчно комплекси  Wink

doh Съвсем ми избяга богомилското движение!

# 160
Древната история е трудно доказуема, има много неясноти по отношение на етнос, религия, езикова група, територия (това е времето на формирането на съвременните нации такива, каквито ги познаваме днес). Там битуват много догадки и малко исторически акуратни факти, което малко или много обезмисля този спор.
Има много социологически изследвания за народопсихологията на отделните нации, които в определена степен оформят облика на дадена нация, но това им е недостатъкът на подобен род изследвания-не могат да обхванат цялата група от индивидуалности, съставляваща даден етнос.
Поради това обобщенията ни ограбват.

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 05:02 от zila1

# 161
И все пак, не мога да не запитам - всички големи древни цивилизации са оставили след себе си нещо - я пирамиди, я седем чудеса, я писмени паметници (на собствената си писменост). Да ме насочите към прабългарските пирамиди, градове, пристанища, амфитеатри, книги?
За науката - светът познава постиженията на индийските математици, на гръцките философи, на китайските химици, на римските инженери, на персийските пълководци. Къде е прабългарският Птолемей, Архимед, Аристотел, Сократ, Авицена, Конфуций, Лао Дзъ, Александър Македонски, Омир, Херодот, Кир Велики?
Колко са съвременните чуждестранни историци, които нареждат прабългарите наред с големите древни цивилизации? Ако сме си само ние - това малко бие на комплексарщина, нали?
Веднага-Св. св. Кирил и Методий, поп Богомил...

Какво за Св. св. Кирил и Методий?

# 162
  • София
Пак питам, защо изобщо трябва да сме от "великите"? На мен не ми пречи, че няма български Птолемей. За мен подобни напъни за великост е признак за незрялост. Като бях дете и аз исках да имаме един Александър Макенодски или поне един Наполеон, ама пораснах и ми мина! Светът не е пълен само с велики, а и с обикновени (нации, хора, компании, държави, родове) и всеки си намира неговото място в живота. А който има напъни за великост, първо да я адресира към себе си, а после към някакви други хора, особено такива, които са живяли преди него!

# 163
Пак питам, защо изобщо трябва да сме от "великите"? ...

Andariel, Птолемей го намесих заради множащите се митове и легенди за нашата история като:

Цитат
Идел се е наричала първата българската държава основана 15 000 пр.н.е ... Както виждаме, Идел от самото начало бил държава на българите, по-късно получил и второ название на господстващия народ – Булгари Бул-Възвишени и Ари-Свободни, и затова правилно е да считаме Идел за начало на българската държавност и да наричаме Иделската държава също Древнобългарско царство...

Великата Хунорска Империя - първата империя на хуни и българи, е образувана като държава в началото на V- то хилядолетие пр. ... Издал закон: "Който продаде или подари даже педя българска земя на чужденци - да  бъде наказан със смърт").

Великата Кушанска Империя - втората империя на хуни и българи, е образувана като държава около Рождество Хрис-тово. Нейна сърцевина е била Бактрия - древната българска страна Балхара. ....

Великата Хунска Империя-Достига своят връх при управлението на легендарния Български вожд КАН Атила (434 - 453 год.) от рода Дуло подчинил под властта си територия от Франция до Китай.Поставил на колене Константинопол и Рим, той остава в историята с прозвището Бич Божий (Flagellum Deum). Заветната цел на Атила била да Унищожи робовладелската Римска империя разсадник на расова разпуснатост, нравствена развала и разврат, да  освободи поробените народи и да създаде от Европа и Азия една могъща Арийска Империя, устроена на здравите и високи нравствени принципи на древните българи да построи нова световна държава със справедливо обществено и държавно устройство...

Та по повод на това попитах защо светът познава другите древни цивилизации, а великобългарските напъни са си само наше дело...

И не - не мисля, че трябва да сме били велики. Произходът на Александър Македонски няма никакво отношение към моето самочуствие. Аз харесвам своя си обикновен живот, дори често харесвам обикновената си страна. Във всеки случай я харесвам достатъчно, та да не се налага да си измислям истории за нея.

# 164
  • София
Това ще се признае за истинско, когато НГ или някоя друга подобна телевизия направи филм по въпроса!
Много е трудно да се промени вече написаното в историята, защото новите находки са трудни за доказване, а и сензацията има своето място в този процес.
Иначе, няма лошо да си правим история. Просто така се прави, ние не откриваме топлата вода!

Общи условия

Активация на акаунт