Да, горда съм, че съм оцеляла, защото можеше и да не оцелея! В буквалния смисъл! И каквито и поводи за гордости да имам, те са си мои, дори не съм длъжна да ги споменавам. Няма какво да си "ги мерим". Може да съм амбициозна, но не съм грандоманка. Самочувствието ми не се гради на постиженията на хора преди мен, защото техните постижения са повод за тяхното си самочувствие. Това по повод историята и великостта. Дори не аз направих сравнението с хлебарките! На мен са ми достатъчни моите, не се кича с чуждите само заради това, че случайно съм се родила в тази държава и случайно родителите ми са българи. В края на краищата, всеки прави нещата първо за себе си и чак после за другите. По някакъв начин задоволява своите нужни, били те материални или психологически. Дори при алтруизма има нещо егоистично, не е просто ей така! Най смешно ми е това с Джон Атанасов, че бил българин и затова излиза, че българин изобретил компютъра! Ха-ха-ха! Откъм родствени връзки може и да има нещо българско, но той изобщо не е продукт на българската култура, образование, наука или обичаи и мироглед. Човекът си израсъл на другия край на света, там е учил, там се е развивал и не се е смятал за българин!
чудесно, Saule, радвам се за теб! Но нещо ти май не се радваш и си ядосана на другите. Въпросните хора, с които работиш нито са ми на мен събратя, нито на теб! Няма нужда да идентифицираш мен с тях, защото сме съвсем различни личности. И какво ти пречи моя живот? Мислиш, че съм по-долу от теб, защото не съм написала книга? Това вече е твой проблем, не е мой!