Снимай, покажи - light

• 80 934
  • 520
  •   1
Отговори
# 105
Вери и  Люлякови нощи ,мерси за информацията.

За мое щастие имам и огромни количества мед , понеже сме производители Simple Smile

Ще пробвам ореховото мляко , доскоро имах и екологично чисти ягоди , но ги изядохме Sad

Вече накиснах орехите Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 юни 2010, 13:32 от The_Sunrise

# 106
Не мисля, че е вредна тръстиковата захар, особено ако не е бяла, а е нерафинирана т.е. сурова. Който се интересува, може да потърси инфо за Sucanat.

Давам случайни линкове:
http://www.bioslunceluna.com/shop/sladki-neshta/sugar-i-podsladi … -guarapo-bio.html
http://www.hera.bg/s.php?n=221

А ето тук различни видове захар:
http://www.agrana.bg/local/7367.asp

където срещаме извлечена чиста фруктоза. Това за мен е вредно и тук съм съгласна с Люлякови нощи.

Тема за стевията:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=414477.0

В България вече се намира всичко, въпросът е на каква цена. Агаве сироп също има и също е подсладител, но аз съм резервирана.

Не съм много по темата и може да се приеме като спам. Все пак е за здравословно хранене в снимки.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 00:35 от Вери

# 107
Люлякови нощи, а какви сандвичи си приготвяте вкъщи и за училище? Разкажи и за сладоледа, моля   bouquet   (чела съм те преди в друга тема)

# 108
Захарта която се продава е или от захарна тръстика или от цвекло, така е.
Няма начин да знаем от кое идва точно. Поне не винаги. Ако на пакета не пише специално от какво е.
По състав белите кристали са еднакви.
Както казах и двете съдържат глюкоза и фруктоза и те заедно са едни от причинителите на най-разпространените болести:
диабет
сърдечносъдови заболявания
рак
кариеси
и т.н.
и т.н.

Малко за добиването на захар:
И при тръстиката и при цвеклото става така: след дълъг процес на обработка остават 2 неща:
кристалите, които могат да се продават като бяла захар и
меласата, която съдържа всички минерали и соли...

Така, тук вече трябва да поговорим за меласата. Този сок, който остава след преработката на цвеклото, не става за ядене,той се използва за други цели.

Когато правят кафява захар, производителите взимат бяла захар (без значение дали от цвекло или от тръстика) и я "осветяват" с меласата останала при обработката на тръстиката.

Сега, колкото и полезни вещества да има в сокът, той е толкова в толкова малко количество, че може да се пренебрегне.
Така или иначе остава фактът, че захарта бяла или кафява, от цвекло или тръстика е ВРЕДНА.

Далеч по-добре е да се използва самият сок директно за подслаждане.
Ето как се продава при нас:
http://vitanetonline.com/images/products/93751-6.jpg
Давам само линк, че е голяма снимката.Ако продават в БГ е много добър подсладител и много полезен!

Това знам аз за захарта Crazy

А това с тази кафява тръстикова захар дето е полезна е  Sick тъп пазарен трик, за хора забравили как и от какво се прави всичката захар. Захарта от цвекло е сравнително ново явление, без значение, че вече преобладава на Американският пазар поне.
Така, че ние ВИНАГИ до сега сме консумирали ТРЪСТИКОВА ЗАХАР.

# 109
Това е най-любимото ми питие лятото.

Зелен чай "матча" с мляко от ядки
Така нареченото "зелено фрапочино"

Правя си мляко от бадеми (има най- неутрален вкус).
Подслаждам го с повече фурми (10-на)  и малко мед, да не става твърде сладко.
Замразявам във формички.
Когато искам да си направя фрапочиното взимам една пълна чаша кубчета мляко.
1 лъжица матча и слагам в пасатор, до гладка смес.
Разкошно е!

Може да се прави и с нормално мляко и малко лед.
И може да се украси с бита сметана (в редки и специални случаи)
Когато реша да си правя варианта с мляко и сметана, използвам сурово био мляко и си бия сама сметана (подслаждам с малко мед)

пак да подчертая, че снимките не са мои (нищо не съм снимала от моите неща)

Ако няма в БГ или е много скъп, това може да се направи с нормален чай.
Ще напиша по-късно как, че излизам с децата Whistling

Последна редакция: пт, 18 юни 2010, 21:59 от Люлякови нощи

# 110
Нашата вечеря беше айсбергова салата и паста с чери доматчета, маслини и сирене фета. Подкрепихме я с чашка бяло винце:

И едно хлебче от машинката 50/50 бяло/пълнозърнесто брашно:

# 111
  • забравих си мисълта...
Момичета, здравословно е всичко, което на вас ви действа добре в смисъл, не прекалявайте с нищо. В последните години много теории, които бяха толкова хвалени се отрекоха. Всъщност и здравословното хранене се превърна в продукт с търговска цел. Аз лично се опитвам, да се придържам към по-старите теории от онова време, когато здравословното хранене все още не е било предмет на търговия. Така че нещо с което се боря от дете е това, да се опитвам да пия повече течности: вода, минерална вода, прясно-изцедени сокове, пресни зеленчуци и плодове, хляб от различни брашна, месо, но не тлъсто и млечни продукти. От млечните продукти предпочитам тези с по-нисък процент мазнини, но по-принцип трябва, да се консумират и такива с по-висок, заради калция. Известно е, че приетия от млечните продукти калций се усвоява много по-добре от този, който се приема чрез таблетки. А всички вие знаете, че калция ни е необходим, за да ни предпази от остеропороза. Вярно е, че е по-добре ако храните са обработени на по-ниска температура и ако са варени или печени. Все пак, по мое мнение, няма да ни стане нищо ако понякога си хапнем и нещо "не толкова здравословно" все пак нашият организъм трябва, да може и да се справи и да се научи, да се справя с не дотам здравословни храни. Прекаленото изнежване не е здравословно (прекаления светец и на Бога не е мил).
Искам още нещо да спомена, което си е отново лично мое мнение, но дори и биологично чистите продуктите, вземам предвид тук в Австрия, където контрола е изключително строг, та до колко са наистина биологично чисти.... като си помисля, колко е замърсен въздуха само, така че просто обърнете внимание, коя храна ви действа на вас най-добре с коя се чувствате най-добре и здрави. Със сигурност няма, да ви са необходими 10 години, за да го разберете. Едно качване на кантара всяка сутрин ще ви покаже поне как ви действа на теглото, а ако се храните разнообразно и съзнателно, това означава, че приемате и необходимите витамини и минерални вещества. Така че всеки според възможностите си, може да се храни въпреки всичко здравословно и да му е вкусно.
Колкото до американските теории, на тях изобщо вече нямам доверие, защото докато хвалят и прехвалят нещо, след година го отричат и на мода идва следващото. Така че аз лично както вече споменах, гледам назад в миналото и на теориите от онези времена, когато здравето не е било все още продукт на търговия..

Закуска - сирене, нещо подобно на сирене крема в BG. Два вида е, със зелени подправки и с черен пипер. Съдържа 45% мазнини, но както вече споменах ако искаме, да получим калций по естествен път, което е по-здравословно, трябва да консумираме млечни продукти с по-висок процент мазнини.

Картофени кюфтета със сирене на фурна                                Хляб 50/50 бяло/ръжено брашно с пълнеж от зеленчуци и сирене

Картофено сирене

# 112
Едно предложение и от мене:

- тиквички плакия

Страхотно леко и вкусно ястие!

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 11:44 от Smiley*

# 113
Идвам да докладвам и да благодаря за ореховото мляко (в моя случай)

Стана страхотно , сложих го да се изстудява в хладилника , но вече изпих 2 чашки , много ми хареса , сложих 2 лъжички мед вместо 1.

Като ми донесат бадеми ще пробвам и бадемовото мляко.

Благодаря на Люлякови нощи за рецептата , отдавна ми се искаше да опитам да си направя такъв вид мляко , но точно нейната рецепта ме подтикна да се размърдам и да го направя.    bouquet

# 114
  • под дъгата
Еййй,ама какви сте подстрекателки...И на мен от доста време ми се иска,ама все нещо ми куца  в организацията.С вашия подтик обаче...ще взема да се размърдам Hug

# 115
Напълно съм съгласна с Венета. И здравият организъм не зависи само от храненето, комплексно е. Едно време нашите баби не са знаели, че съществуват всички онези продукти с префърцунени имена, яли са пържено, бяла захар и куп още "вредни" храни. Но са живели с по-малко стрес, с повече движение и затова са били здрави и са живели до старини.

Аз вчера сутринта изядох една препечена филийка с кашкавал и домат, но на обяд толкова много ми се ядеше пица, че към 13:00 си забърках "бърканата пица на Мая". В тестото не сложих яйце, само брашно, мая и вода. Плънката беше постна - кашкавал, сирене, много лук и много чубрица. Страхотна стана и до 16:30 бях изяла половината тава  Embarassed. Към 18:00 хапнах череши и това ми беше за деня. Сутринта се събудих и се чувствах много добре, лекичка и без подут корем  Flutter. Ето я и пицата:

# 116
  • In a surreal moment!
И аз да споделя някои мои мисли по темата здравословно ....
Според мен понятието "здравословно" за всеки човек има различно измерение. Много е относително и няма място за спор и сръдни. Всеки е прав за себе си , защото изхожда от личните си впечатления , от средата , в която живее, от парите, с които разполага, от храните , които му харесват, с които е захранен и т.н.

Аз съм пълна от дете, имам автоимунно заболяване, на входа на диабета съм, стремя се към ин-витро, много е важно да облекча малко килограмите си, но ми е изключително трудно.

Миналата година пробвах с режима на Дюкан, но не успях да изпълня протеинните дни , защото направих бъбречна криза.
Минах на протеини + зеленчуци, обаче както никога в живота ми озверях за плодове.
Така лакомо се втренчвах в ананасите в супера, че не издържах. Един ден влязох в съгласие със себе си и за да устоя все пак на някакъв диетичне режим ... си купих.

Диетата ми , без да искам, стана като тази за диабетици. Сутрин трици+мляко,в 10ч - плод+сурови ядки, на обяд лека супа ,салата, месо. За вечеря месо + плодове или зеленчуци. Сменях месо с риба.

При все, че така наруших режима на човека и си съчиних някакъв мой - аз отслабнах с 30кг за 9 месеца и се чувствах много подвижна и жизнена.

В момента съм ги върнала , че и отгоре....защото се сринах емоционално...и зимата се върнах към храните , с които съм захранена и към, които окото ми е лакомо....а тялото ми няма никаква нужда и се чувства зле....

Това говори , че трябва и да се стремим да се поддържаме щастливи, да не се даваме на лошите мисли и депресии.... Нещо , което ми е безкрайно трудно да направя ...но трябва.

Затова в началото на темата ви споделих , че се събирам в себе си да започна пак....лекичко изключвам една по една вредните за мен храни...Трудно е да се преодоляват вредните навици и на 40г да си сминиш вкусовете изначално, но трябва да успея....

Твърдо ще следя темата, давате някои чудесни предложения, има какво да науча и какво да пречупя през собствения си вкус.
Отвреме на време ще се вкл. с нещо, обещавам!  Peace

п.п. Сетих се , по повод думите на Венета за по-старите теории за здравосл. хранене...Ходих миналата пролет на диетолог , който да ми изготви хранителен режим. Говорихме си , че живея на село, че ми е по-достъпно да си вземам дом. прясно мляко , да си квася и т.н. , но то не е нискомаслено. Тя беше категорична, че макар и да не мога да го обезмаслявам е по-добре за диетата ми да си ям домашното отколкото обезмасленото купешко, защото  е по-здравословно. Така ,че го сварявах, изстудявах ,махах дебелия тлъст каймак...и си отслабвах, макар и малко по-бавно от колкото другите.

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 14:10 от Токачка

# 117
  • София-Младост

Царевично олио-НЕ, 100% ГМО и запушващо вените.

И що тогава го дават полезно за хора с висок холестерол?  newsm78

# 118
http://vitanetonline.com/images/products/93751-6.jpg
Давам само линк, че е голяма снимката.Ако продават в БГ е много добър подсладител и много полезен!
Да, продават меласа и тук, затова и я споменах вече няколко пъти! Peace По около 7-8 лв. бурканчето.

# 119
Съгласна съм с Венета и Токачката. Трябва всичко да е балансирано и за съжаление е за цял живот.
Аз съм потопена в такава среда, че бялото брашно и бялата захар няма как да ги избегна, защото вкъщи ще ме линчуват и не виждам начин да им обясня, защо трябва да се премахнат от храните ни. Ще ме гледат като извънземното. 
Много от продуктите, за които  говори Люлякови нощи даже не съм ги и чувала, дали от липса на обща култура, дали от липсата им в БГ, но иначе идеите са страхотни и е хубаво да имаш възможност да си ги позволиш. Тук в БГ както обикновено, вместо диетичните храни да са на достъпни цени, защото за някой хора са необходимост, те стават екстра...
Ето защо и моето мнение е, всеки да прецени за себе си, кое му действа най-добре. Ако може да пренебрегне някои храни - добре, ако не - да внимава, и така.
Аз много обичам да ям и не съм готова да се откажа от каквато и да е храна, но гледам да внимавам.  newsm78 Е, вярно е, че след като свалих килограми - мусака не съм хапвала, а е любимо мое яденце, но... без жертви не става.  Peace 

Общи условия

Активация на акаунт