Снимай, покажи - light

  • 80 944
  • 520
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 2 102
на обяд толкова много ми се ядеше пица, че към 13:00 си забърках "бърканата пица на Мая". В тестото не сложих яйце, само брашно, мая и вода. Плънката беше постна - кашкавал, сирене, много лук и много чубрица.

Мариета, би ли дала рецептата за тази бъркана пица?  Hug

# 121
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Smiley*, как правиш тиквичките? Изглеждат много апетитно и примамливо.   bouquet

# 122
  • Мнения: 1 352
Момичета, не искам темата да се превръща в спор. В началото ясно съм го написала, че не е строго здравословна или диетична, по-скоро сме се събрали тук да се подкрепяме и надъхваме, да си даваме идеи и съвети за нормално хранене, но с известно ограничение  Peace.

Мариета, би ли дала рецептата за тази бъркана пица?  Hug

Заповядай http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=418520.45

Ето я нашата вечеря. Много, много вкусна риба Панангусиус филе! Преди съм взимала такава, но замразена. Е, няма нищо общо с прясната! Направих я в оребрения тиган. Филетата поръсих със сол, чер. пипер и малко зехтин, гарнитурата е задушен карфиол и морков:


И орехово мляко направих малко за проба. Не съм очарована, но това все пак са орехи, какво ли съм очаквала  Blush. Взех и бадеми, ще пробвам и с тях:

# 123
  • Мнения: 1 685
Venetta, благодаря ти   bouquet, ето рецептата: Тиквички плакия

# 124
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Smiley* - и аз ще вечерям с подобни тиквички+ кис. мляко, чесън, копър и мноооого магданоз. Само , дето аз ги изпекох без мазнина, върху алум. фолио.- да не си цапам тавичката Simple Smile
Много ми се услаждат  Embarassed  Мисля , когато назреят повечко в градината да си сложа и в пликчета във фризера - досега винаги съм пържила...вече твърдо нье!  Grinning

# 125
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Smiley*, много ти благодаря.   bouquet Искам още, да ти кажа, че имаш чудесни рецепти  newsm10 и с удоволствие ще ги разгледам в следващите дни. Колкото до тиквичките ще опитам и по твоя начин. Аз всъщност ги нарязвам, осолявам и на 1 кг тиквички прибавям 1 понякога 1,5 ч.л. олио, разбърквам ги и ги нареждам в тава като гледам, да са съвсем малко застъпени, но не ги покривам. Искам, да те попитам като ги покриеш, не остава ли много вода в тавичката. Нали тиквичките пускат малко вода. Все пак твоите изглеждат много добре, даже перфектно и затова ми се иска, да разбера дали все пак точно това, че ги покриваш с фолио, е причината. Моите остават малко светли там където са били леко застъпени. Изглеждат ето така ако може, да се види нещо от киселото мляко все пак Wink.




Докато се размотавам с писането и Токачка вече дала чудесна идея и по нея ще опитам тиквичките, но все пак предпочитам  в тавичка покрита с хартия за печене.

# 126
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Вени - аз не ги соля и те не пускат вода...един път ги покрих небрежно с фолио , 3 пъти не ги завих - нямаше съществена разлика. И аз леко ги застъпвам ,че да се съберат повечко в тавата. Забелязах ,че ако се хапват веднага имат лека хрупкавост- сякаш са недосготвени, но ако преседят и са за следващия ден са омекнали.

Изрязах лехата с магданоз и сега имам огромна китка....какво да я направя...чудя се ...то на салата - ясно , ама друго ..... идеи ?

# 127
  • Мнения: 1 352
Токачка, магданозени кюфтета. Може и да си изсушиш за зимата. Завиждам ти за градинския магданоз  Cry..

# 128
  • Мнения: 483
Битката, за здравословно ядене е изтощителна Mr. Green

Всеки трябва, да открие какво работи за него Peace
Аз спор никъде не видях, видях само хора стремящи се да научат повече, намирам компанията за приятна Crazy

Ами по отношение на млякото и остеопорозата:
Пастьоризираното мляко (някои са и хомогенизирани) е номер едно причинител на остеопороза.
Страните с най-висока консумация на мляко имат най-много остеопороза.

Хлябът и всякакви хлебни, особено бели, белият ориз, бялата паста (всякакви видове), белите картофи, са чисти въглехидрати- ЗАХАР.
Няма много разлика дали ще хапнеш лъжица захар или шепа бял ориз Thinking
Тези неща трябва да бъдат изключени от менюто заедно със захарта.

Точно връщането към традиционните начини на хранене е и това към което аз се стремя.

Бабите ви последните години може и да са яли захар, ама колко са яли като деца?
Здравето на хората се залага в детството до голяма степен, тогава, когато тялото се оформя и расте.
Бабите по селата са минали война, беднотия, проблеми...малко стрес???
Не са имали захар по 200гр на ден.
Начина на ядене на всички се е променил последните 20-30тина години. И за това повечето са болни.
Нашите родители ще са още по болни, а нашето поколение още повече, децата ни....ще е истинска трагедия.
Ако не направим нещо бързо.

Да не говорим, че традиционно по нашите земи се е яло основно просо. Много богато на всякакви вещества, дори на вит Б17, който се смята, че лекува рак.

Хранили са се с пълномаслени млека, масло и сирена, без да ги пастьоризират, така са полезни, така и трябва да се консумират.
Хранили са се със сурово месо. Да, всички суджуци, луканки, пастърми и т.н. са меса запазили всички хранителни свойства/ензими.

Хранели са се с много сурови ядки.
Много ферментирала храна. Като започнем от суровите туршии/зеле та стигнем до бозата и други ферментирани напитки.Ние сме забравили рецептите вече. Ами катъкът? той е ферментирал по няколко месеца.
Яли са се много органи.
Другото нещо е, че не е имало "газирани", пили са много БИЛКОВИ ЧАЙОВЕ.   
Телата им са получавали всичко, от което имат нужда.
Яли са мед. Нерафиниран с всичко полезно вътре.

Та това което липсва от модерните диети е:
-ензими (от сурови плодове, зеленчуци, меса, млека)
-бактерии (от ферментирала храна, напитки)
-билки, които лекуват
-чиста вода

Това което ни разболява:
-захар, бяло брашно, бял ориз, напитки
-пастьоризирани храни
-заседнал начин на живот
-химията, хормоните в храната

Има и други, ама като, че ли това е горе долу.

Аз се стремя да имам винаги сурови зеленчуци и плодове. Сурови ядки.
Купувам само сурово био мляко, ако няма, друго не се консумира.
Започнах да пия повече чай.

Смятам да започна да си правя боза, имам един неуспешен опит, но мисля, че при вторият ще стане супер.
И е невероятно лесно!

Благодаря на момичето, че пусна темата! На мен също ми е интересно какво предлагат всички.
Сега се извинявам за дългият пост. Embarassed

# 129
  • Мнения: 1 685
Токачка и на мене ми омръзнаха пържени, а и много време отнема пърженето, затова търсих други варианти  Hug Миналата година си замразих тиквички на кръгчета във фризера, но не съм доволна от резултата, когато ги размразих и изпържих.
А магданоза можеш да си го нарежеш и да го замразиш във фризера - после, просто си отчупваш парченце и поръсваш на салатата. Аз имам няколко торбички със замразени зелени подправки - магданоз, джоджен, копър, целина, девисил.

Venetta , благодаря ти отново   bouquet, покривам тиквичките, защото слагам тавата във фурната при максимална температура. Така се задушават под фолиото, без да изгорят отгоре. Не остава вода в тавичката. Не ги нареждам в тавичката - разбърквам ги с олиото и солта. Когато омекнат, махам фолиото и оставям докато се запече. И можеше да ги оставя да се позапекат повече.  Hug

# 130
  • Мнения: 483


ДОМАШНА БОЗА ОТ ПРОСО
Ето откъде взех рецептата за истинска, ферментирала боза и е разкошна!

http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

Моята грешка беше, че я направих много рядка. Защото ми се стори, че идва гъста (не трябваше да слагам допълнително вода още в началото)

Другото, че оставих да вкисне. Моята боза беше готова за една нощ, а аз я оставих 2 дни.
Явно трябва да се опитва.
Абе супер лесно е!

# 131
  • Мнения: 483
Marieta, рибата с гарнитура изглежда много вкусно.
За ореховото мляко Thinking зависи, можеш да го овкусиш с нещо.
Не е възможно всеки да хареса всеки вкус. Аз намирам млеката от ядки за много вкусни.
Трябва да им се сложи малко сладко и малко сол.
М/у другото ако се сложи месото и водата на един кокосов орех става божествено!
За който има финансова възможност Embarassed

# 132
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Люлякови нощи, никой не говори за пастьоризирано мляко, изрично споменах, че млечните продукти с по-висок процент мазнини са полезни и предпазват от остеропороза. А както вече споменах аз лично съм много скептична към всички теории, които идват от Америка. Те постоянно имат нови и отричат предишните. Напомнят ми на продажбите по Teleshop - днес този нож е много практичен утре е боклук и не струва, ето вижте този най-новия е супер..., така и с храните и с тяхното въздействие върху здравето ни. Хората биват манипулирани до безобразие. Колкото до бабите ни, те са консумирали много картофи, ориз и хляб, и не мога, да се съглася, че ориза е вреден и че всички ние или децата ни консумираме по 200 гр захар на ден. А израза "трябва да бъдат изключени" е много силно употребен според мен.
Не случайно казах, че много се съмнявам в биологично чистите продукти по простата и логична причина, че въздуха е замърсен, че земята е замърсена и т.н. Колкото до месото аз съм против суровоядството. Нека не забравяме, че в миналото нашите баби и дядовци са хранели животните с наистина биологично чисти храни и също без антибиотици и други какви ли не глупости, с които днес биват хранени животните. Така, че аз лично не бих консумирала месо без топлинна обработка. Не съм забравила също, че имахме луда крава, имахме птичи грип, имахме свински грип и какво ли не още. Не остана животно незасегнато. Постоянно някой продукт е нездравословен или отровен с нещо. По мое мнение, зависи коя фирма колко е платила, и рекламата е на нейна страна или против нея. Също някой продукт като не върви е полезен, като тръгне продажбата му по-добре е вреден и това го видяхме и изживяхме. Така че пак ще кажа всичко е относително. Абсолютно съм сигурна, че ако не изключа до 100% бялата захар, ориза и т.н, но ги консумирам разумно, няма да ми се случи нищо лошо със здравето. Аспирина лекува ако се взема по предписание на лекаря и убива  ако се вземе в големи количества, всеки знае, че все още няма открита противоотрова за него.
Така че пак ще кажа - по моето лично мнение, разумното, умерено и сдържано хранене, комбинирано с достатъчно движения ще ни осигури добро здраве.
Тук искам, да споделя мнението на Токачка, че много е важно за нашето здраве настроението ни да е бодро, добро и да не губим надежда в започнатото, да имаме вяра, че ще успеем.
Искам още веднъж, да спомена, че всичко, което написах тук, е лично мое мнение. Всеки разбира се ще реши за себе си кое за него е най-доброто и полезното, защото еднаквите храни действат на всеки от нас малко или много различно. Колкото до финансовите възможности, разбира се при всеки са различни. Знам много добре обаче, че и в BG има достатъчно хора, които биха могли, да си позволят далеч повече от всички нас, които живеем извън родината.

# 133
  • Мнения: 483
Venetta, кои американски теории?

# 134
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Много са, Люлякови нощи. Eдна от тях е например тази за пирамидата на хранене, която в последно време се отрича точно от американците и точно се споменава, за белия хляб, които станал причина, да напълнеят много хора в USА. Ами ако го консумират в големи количества - да ще напълнеят, то всичко в големи и неумерени количества е вредно.

Все пак, за да не се получи недоразумение, подчертавам че съм скептична, не че ги отричам на 100%, американските теории. Аз по принцип подхождам много внимателно към всички теории свързани със здравето ни, защото се начетох на достатъчно много от тях, които бяха хвалени и прехвалени и после отречени.

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 00:07 от Venetta

Общи условия

Активация на акаунт