Снимай, покажи - light

• 80 990
  • 520
  •   1
Отговори
# 225
много ми е полезна темата  bouquet
нашата вечеря -жасминов ориз с моркови и тиквички

# 226
Вчера в магазина гледах орехово олио - 250 гр. струваше 2.50 евро. Пишеше, че е подходящо за салати и маринати. Някой пробвал ли го е? На мен ми се струва, че салата с такова олио ще е много вкусна.

# 227
Вчера в магазина гледах орехово олио - 250 гр. струваше 2.50 евро. Пишеше, че е подходящо за салати и маринати. Някой пробвал ли го е? На мен ми се струва, че салата с такова олио ще е много вкусна.
Наистина е вкусно!   Peace   Ореховото,лешниковото и всякакво ядково олио придават неповторим аромат !

От мен

Панирана риба тон със сос от мирин - /фън шуей рецепта/

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 14:23 от Анонимен

# 228
  • In a surreal moment!
Оххх..Краси...порцийката ти е супер...аз бих махнала панираното и бих я запекла рибичката или на пара...ама много идейно - бравос! Аз нямам търпение така да си сервирам  Embarassed

Питчицата с масълцето...там ша замижа силно  Sunglasses  

Да са пУфаля , че от вчера твърдо съм на полудюканското си меню - месо, салати, плодове, ядки, млечни, яйца и овесени трички.
Ще е добре да успея да направя и някой друг ден на чисти протеини , че много отслабвам тогава...но няма да тръгвам с големи мераци, че се издънвам.

Мариета - изключително много ти благодаря за темата!  Heart Eyes Hug  bouquet
Мъничко ми трябваше , за да се взема в ръце и твоята темичка ми го даде!
Дори споровете...какво пък , всеки се ражда с писък и рев.... ми дадоха импулс!
Тъй де, скандала продава...заприказва се из форума за темата - лошо няма!  Mr. Green

Айде на хаирлия да е !   bouquet

Моето фото е на ремонт и ще поизчезна , но като се отремонтира ще се присъединя пълноценно! Бъдете живи и здрави - живота е прекрасен!  Grinning

Вени -  Peace

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 10:20 от Токачка

# 229
  • Paradise
Гледам, спорите кое е "диетично", кое е "полезно", "здравословно" и т.н.
Само да си припомним какво означава точно думата "диета", а ние какъв смисъл влагаме Wink

Да, хубаво е суровоядство, био, разни екзотики от сорта кокосово олио и т.н., но най-добрите за всеки организъм продукти са тези, които са отгледани не по-далеч от 100 км от мястото, където е роден даден човек - това го знам от баба, лека й пръст, почина на 95 години!
И за какво био говорим - къде е тази почва, която не е отровена от хербициди, пестициди и т.н.?! От тук започва всичко Stop

И как може да сме сигурни, живеещите в БГ, че това, което ни се предлага като "био" и "екологично чисто", наистина е такова? newsm78

# 230
И как може да сме сигурни, живеещите в БГ, че това, което ни се предлага като "био" и "екологично чисто", наистина е такова? newsm78
аз лично изобщо не вярвам на БИО-то в България. За мен био е да си го отгледам аз в градината, така знаеш какво си засадил, пръскал ли си, не си ли и т.н. едно време прабаба ми ни отглеждаше всичко, ами зеленчуците и плодовете, и месото- нищо общо няма с вкуса на тези от магазините естествено  Tired затова пазарувам от пазара. имам няколко познати баби, за чието качество на продаваното от тях съм сигурна и така. тази година ще си приготвя зимнина във фризера, вместо да купувам боклуците от магазина и то на високи цени. зимата ще потърсим да купим и месо ( наши познати отглеждат животни), за да сме сигурни и в качеството.
понеже по- напред в темата стана дума и за водата, да споделя нещо- преди година някъде бяхме на представяне на продукти на Цептер. показаха ни и системата им за пречистване на водата. с един уред (приличаше на термометър) измериха количеството тв. частици в няколко вида минерална вода, изворна вода, включително и една, на чийто етикет пишеше, че е подходяща за деца. показателите бяха в пъти по-високи от допустимите и се доближаваха до тези на водата от чешмата  Sick от тогава минерална вода не купуваме ( то и преди купувахме рядко, а сега изобщо спряхме). така че е най-добре да пречистваме водата някак- дали ще е с Брита, Цептер или нещо друго, не е толкова важно  Peace

# 231
Да, хубаво е суровоядство, био, разни екзотики от сорта кокосово олио и т.н., но най-добрите за всеки организъм продукти са тези, които са отгледани не по-далеч от 100 км от мястото, където е роден даден човек ...

Е,аз живея на 500 км от родното ми място...Как точно ще пазарувам всеки ден там?   newsm78

А тези,дето заминаха по чужбините...
Теорията е хубава,ама нашите баби са се женили най -далече в съседното село...на 10-15 км.
В днешно време не знам дали и 10 % живеят там ,където са се родили...

Пилешко с бамбук и моркови

# 232
  • Paradise
краси.мира, точно това искам да кажа, че всичко, което се рекламира като "био", "екологично чисто", "100% здравословно и полезно" е бошлаф! Отдавна нищо такова не съществува, а всичко е трик, за да се приберат парите на потребителя!

# 233
не мога да се съглася,че всичко био е бошлаф  Naughty
само опитай да покълнеш не-био ечемик,или ръж- в 90% от случаите не става-а биото е затова био,защото не е облъчвано,торено и пръскано ,а после става за жива храна Peace

# 234
само опитай да покълнеш не-био ечемик,или ръж- в 90% от случаите не става-а биото е затова био,защото не е облъчвано,торено и пръскано ,а после става за жива храна Peace

Напротив, стават кълнове и със семена, които не са био  Mr. Green

Момичета, никоя от нас няма да си промени вижданията относно - био, здравословно, диета и т.н и т.н.,  Crazy  Единствено можем да бъдем полезни една на друга с идеи, поднесени човешки ... не с обиди и хапещи коментари  Tired Tired Tired

Така се зарадвах онзи ден на темата, а сега  Sad

# 235
  • София
не съм съгласна; аз покълвам най обикновенна ръж и пшеница (не био) и в 100% от случаите успешно

# 236
  • забравих си мисълта...
Момичета ще рискувам още веднъж, като се надявам сега, да бъда разбрана правилно. Бих искала, да ви споделя какво знам от диет асистентките в болницата, в която работех, за здравословното хранене и което може и да се приложи и в диетичен вид. Те ми споделиха следното, че здравият човек не трябва да лишава организма си от нищо, защото ако в един момент не издържи и започне, да си похапваш макар и в малки количества от нещо, което дълго не е консумирал, организма му ще започне, да трупа запаси, защото ще си мисли, че пак ще дойдат дни на лишение и ето сега, трябва да натрупа. Като казвам, да се хапва от време на време сладко и бял хляб, то е точно с тази цел, да се залъже организма, че получава храни, които са му любими или с които е свикнал. Въз основа на тези и още други съвети си изградих система, като си подбирам храните така, че на ден, да ми носят от 800 до 1500 kcal, като един ден са да речем 800 другия са 1200 после 1300 и т.н.. Сутрин винаги правя един час бързо ходене. Този режим ми донася за три месеца 10 кг по-малко. Пазя диета само по отношение на храните към които съм алергична.
Споменах го веднъж, но ще си позволя още веднъж, да ви споделя мнението си, че не вида на храните, а техните количества могат, да са вредни. Не случайно дадох пример с аспирина, че ако човек взема в позволените количества ще се излекува, но ако вземе повече наведнъж тогава и Господ не може, да му помогне. Така че всяка от вас нека си прецени, кое ще ѝ е полезно и кое не. Всеки човек има различни нужди било от захар, било от мазнини, било от какъвто и да е друг хранителен продукт. Ние упражняваме различни професии и се движим различно, затова според мен ако някой реши, да промени режима си на хранене, нека първо се убеди дали е напълно здрав и дали това, няма да навреди на здравето му и после, да прави каквото е решил.

Колкото до био-то, аз се съмнявам ако източника е неясен, но ако знаете от къде идва и имате някаква сигурност мисля, че във всички случаи ще е по-добро от това, което допълнително е обработено с каква ли не химия.
Друго мое мнение е че много теории за здравословно хранене са нещо като сектите, които нахлуха в БГ, след промените и си уловиха много наши сънародници без, да им е нужна стръв даже. Затова моля ви, премислете добре, кое за вас лично е здравословно и не бързайте, да се уловите на всяка въдица.

И по темата            Запеканка с тиквички и извара

С благодарност към Таннита за рецептата. Аз я промених малко, като вместо 5 яйца прибавих само 2 и също около 4-5 с.л. картофено нишесте и пресен кромид.

Токачка  Peace

# 237
Искам да си напрая домашен колбас за сандвичи. Някой има ли рецепта?

# 238
точно сега гледам един пост по темата  в един от блоговете, които следя: http://mattikaarts.com/blog/charcuterie/home-made-locally-source … -spanish-chorizo/
разгледай из блога, има и още рецепти и статии по темата, този човек е доста напред с материала.
Но доколко ще съвпадне с идеята за здравословната храна, не знам  Wink

# 239
  • от точка К до точка С и обратно
Ох, малко се притеснявам да не разбуня духовете със следващата си рецепта, но тук предложенията за десерти са малко, а и споделям казаното от Венета, че човешкият организъм не бива да се лишава драстично от неща, с които е свикнал. Та ето какво ви предлагам:

Нискокалоричен сладкиш с кайсии и мусковадо

Продукти: 3 яйца, 1 ч.ч. мусковадо, 1 ч.ч. брашно, 1 к.л. канела, 9-10 кайсии, масло и кокосови стърготини или галета за подмазване на формата.  Яйцата се разбиват много добре с мусковадото на пяна, прибавя се пресятото брашно и канелата. Разбива се много добре докато започне да прави мехурчета. Леко се намаслява форма от 26см. и се посипва равномерно с кокоса или галетата. Кайсиите се нареждат захлупени върху дъното и върху тях се изсипва сместа. Пече се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна до готовност - проверяваме с клечица. Изпечената смес трябва да е еластична на пипане. Внимавайте да не препечете.

Момичета обърнете внимание на продуктите - единствено бялото брашно би могло да мине за проблемен продукт, но количеството му е прекалено малко да една порция. Както знаете мусковадото е нерафинирана тъмнокафява и влажна тръстикова захар от остров Мавриций, богата на минерали и витамини(по калории обаче е равна на бялата Sad). Мазнина почти отсъства с изключение на тази за подмазване на съда - около 5-10гр. масло. Липсва и набухвател. Може да се прибави за по-добър резултат 1 к.л. сода. Кайсиите могат да се заменят и с друг плод - ябълки, праскови, сливи и върху тях да се поръсят запечени орехови ядки, но става по-калорично. Вкусът е много приятен - леко кисел от кайсиите и специфично ароматен от канелата и мусковадото. Надявам се да ви хареса. Понякога поръсвам с пудра захар, но все едно не съм го казала! Mr. Green

Та да обобщя смисъла на тази рецепта - докато гледате как мъжът ви и децата опустошават сладкиша, вие с минимални угризения на съвестта можете да си отрежете едно подходящо по размери парче и да споделите тяхното щастие! Peace

Тези дни ще пробвам дали бялото брашно не може да се замести с друг вид по-полезно и ще съобщя резултата!

Люлякови нощи, цвеклото така ми е по-вкусно, иначе ми мирише на пръст. Преди време с мъжа ми правихме едни пречистващи кръвта процедури със сок от прясно цвекло и ми беше доста неприятно!

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 17:16 от Гуинет

Общи условия

Активация на акаунт