Дете, което не спи в яслата и градината - какво се прави?

• 8 122
  • 61
  •   1
Отговори
# 45
Тука отдавна никой не е писал , ама и мен сега ме развълнува този проблем , ако е проблем изобщо. При нас също има проблем със спането у дома за сега..(че тя на друго място не е спала де...освен при баба си)
Та тъй..като малка я приспивах на ръце, после започна към 10 месечна да заспива сама и сега си заспива така, но проблема е друг. От както започна да спи само следобедния сън, спи 2 часа принципно, но задължително на 1 вия час отваря очи и се оглежда, търси биба и т.н..ако съм там на момента и я дам заспива, ако ме няма обаче става и приключва със спането  ooooh! дефакто ако изобщо спи в яслата (живот и здраве да влезе) ще спи не повече от 1 час, защото там няма да има дежурен който да й дава биба да я люшка и т.н. От много време е така положение..все си мислех че ще е така докъто си свикне да спи по 2 часа , но не ...става си и толкова, ако има някой там ще спи още.Другото което ме притеснява е че тя спи само и единствено на тишина ...мъчих се от малка да я свикна да спи на тв , на музика, на отворена врата че да се чува като си говорим , но не ...пак е така 1 -вия и час сън е дълбок и няма проблем и после всичко свършва  Rolling Eyes Друг въпрос също ме терзае...като гледам скоро не се очертава да махнем бибата...просто е пристрастена към нея когато спи, в момента в който и падне от устата се буди иначе през деня не я търси, даже като стане от сън я оставя на шкафа "да нани" Wink не знам дали в яслите им дават биби или .... newsm78 В най -дбрия случай ще се примирим с спане 1 час там...убедена съм че няма да сме само ние...така че лелките да си намират какво ще ги правят  Mr. Green

# 46
dundito2, при нас положенито е почти същото! Спи 1 час и после става, аз отивам при нея и я доприспивам (не винаги успешно). Не ползва биба, но задължително трябва да отида иначе не заспива сама. Ще тръгва на ясла след 2 месеца и не знам как ще я караме с това "спане". Казват ми, че учителките се дразнели на дечица, които стават рано и разбуждат другите ...  ooooh!

# 47
здравейте,

бих искала да използвам темата, за да си изясня един въпрос: защо за всички (родители, учители в градините и така нататък), е важно детето да спи на обяд?
логично се чудя дали пък обедният сън не е много полезен и затова всички се притесняват, когато детето им не заспива денем?

мерси предварително!  bouquet

Последна редакция: сб, 19 мар 2011, 10:37 от foreplay

# 48
Изобщо не ми се струва редно, дете което не иска да спи наобяд да бъде принуждавано да го прави, след като не му се спи значи няма физиологична нужда, има много такива деца на различни възрасти, в някои дръжави децата изобщо не спят.
А да се карат 2-годишни деца да се седят будни 2 часа в едно легло и да не вдигат шум ми се струва вече прекалена инквизиция, това казарма ли е или детска градина,  след като децата ни са различни, след като всяко е една индивидуалност как можем да искаме всички да лягат и стават по едно и също време.

# 49
  • Пловдив
Изобщо не ми се струва редно, дете което не иска да спи наобяд да бъде принуждавано да го прави, след като не му се спи значи няма физиологична нужда, има много такива деца на различни възрасти, в някои дръжави децата изобщо не спят.
А да се карат 2-годишни деца да се седят будни 2 часа в едно легло и да не вдигат шум ми се струва вече прекалена инквизиция, това казарма ли е или детска градина,  след като децата ни са различни, след като всяко е една индивидуалност как можем да искаме всички да лягат и стават по едно и също време.
Напълно съгласна!
Моят син в яслата на обед спеше, спи и в градината вече, но прави и изключения понякога, за което ми се оплакват естествено, когато го вземам, но аз за това специално вече не му се карам. Вкъщи от много време изобщо не спи на обед, може би откакто навърши 2 г., ако не се бъркам вече. Не му се спи и толкова. Е, какво, да се карам, да го набия или да го накажа, за да спи, като не му се спи ли? Аз също не спя, и какво от това? И много мразех мен като ме караха да спя.
Лошото в градините е, че като не спи детето, трябва да му се намери някакво занимание, за да не пречи на другите. А това означава, че госпожите ще бъдат заети с него, ето оттам за мен идва проблемът!

# 50
Лошото в градините е, че като не спи детето, трябва да му се намери някакво занимание, за да не пречи на другите. А това означава, че госпожите ще бъдат заети с него, ето оттам за мен идва проблемът!
   Абсолютно!  Peace

# 51
Доколкото знам през обедната почивка на децата, госпожите си имат работа. Попълват си дневници, пишат някакви програми, подготвят занимания и т.н. Това го знам от нашите преподавателки, които ми се оплакваха, че ако децата не спят, те съответно не могат да си свършат работата и трябва да остават след края на работното време. Ето това е проблема.

# 52
   Работното време на госпожите е до 19 ч..Рядко обаче съм виждала госпожата да не е тръгнала най-късно в 18 ч..  Wink Peace

# 53
С това спане скоро мисля да се разправям сериозно, особено след днес-отива милото да вземе детето на обед, че да не спи в сборната група. Върви натам към 11.45ч. и си мисли дали вече ще са обядвали и т.н. влиза в групата в 11.55ч. и......децата са в леглата, а даскалицата набива някаква манджа Shocked Лили се оплакала на баща си, че плакала за нас, от което повърнала. той искал да говори с учителката, но не посмял да влезе-все пак децат са в леглата. а онази като го видяла, се скрила и продължила да манджори hahaha смешно,ама колко да е смешно-няма 12ч. и децата вече са в леглата, при положение, че беше сборна група, в която е имало и кандидат-първолаци ooooh! ако ми дадете идея пред коя институция да го повдигна този въпрос, че от градината знам какво ще ми кажат-това е режимът тук, на който не му понася, да се изнася Crazy

# 54
здравейте,

бих искала да използвам темата, за да си изясня един въпрос: защо за всички (родители, учители в градините и така нататък), е важно детето да спи на обяд?
логично се чудя дали пък обедният сън не е много полезен и затова всички се притесняват, когато детето им не заспива денем?

мерси предварително!  bouquet
Ами да , по принцип е полезен съня и за малки и за големи. Аз така си мисля, и  на мен ми е хубаво като си дремна 1 час да си почина...но който не иска не е задължително. За съжаление в нашите ясли и градини още царува комунизма не само със спането. Както почти всички са казали , ако децата не спят госпожите нямат да имат време да си свършат работа- дали да манджорат, дали кафе да пият..а да не говорим че някои от тях съм чувала да си отскачат до в къщи който живеят близо да се наманджорят у дома  Shocked
Истината е че на сила хубост не става и колкото и да ми се оплакват госпожите в градината (живот и здраве да тръгне) нищо няма да мога да направя по въпроса. Има и друг момент че например моето дете е с режим в 2 да си ляга, не виждам как някой ще я накара в 12 да заспи...и така домашния режим излиза от строя, там нова обстановка, нови хора, много играчки с който може да играе вместо да спи...и ..т.н и самото дете се обърква ужасно много. По наблюдения на децата на наши приятели над 2 г почти не спят ..има и изключения разбира се...Но както сте казали почти всички редовното оправдание е че не достига персонала и няма кой да занимава неспящите деца... ooooh!

# 55
Моят сн също след втората годинка отказва да спи на обяд. Януари тръгна на градина, във втора група. И досега сутрин като го водя плаче и ми обяснява, че не иска да спи с другите деца и да го взема рано, за да не спи. Иначе се събужда към 6,20 сутрин. Сега новото двайсет било, че ставал от леглото и се разхождал. Понякога будел другите... В градината много държат на дисциплината и да се спазва режима... И на мен не ми е ясно какво мога да направя- той не иска да спи на обяд! Лошото е, че това го кара да се отнася  негативно към градината като цяло. Всяка сутрин са ревове (буквално), че не скал да спи и няма да ходим сега в градината. Да не разправям какво става, като влезем в групата! А явно няма алтернатва да рисува или да си се занимава с нещо друго, за да не пречи на тези, които искат да спят... Sad  newsm78 newsm78 newsm78

# 56
Моят сн също след втората годинка отказва да спи на обяд. Януари тръгна на градина, във втора група. И досега сутрин като го водя плаче и ми обяснява, че не иска да спи с другите деца и да го взема рано, за да не спи. Иначе се събужда към 6,20 сутрин. Сега новото двайсет било, че ставал от леглото и се разхождал. Понякога будел другите... В градината много държат на дисциплината и да се спазва режима... И на мен не ми е ясно какво мога да направя- той не иска да спи на обяд! Лошото е, че това го кара да се отнася  негативно към градината като цяло. Всяка сутрин са ревове (буквално), че не скал да спи и няма да ходим сега в градината. Да не разправям какво става, като влезем в групата! А явно няма алтернатва да рисува или да си се занимава с нещо друго, за да не пречи на тези, които искат да спят... Sad  newsm78 newsm78 newsm78
И ние сме със същия проблем. Всъщност, синът ми изтъква различни причини да не харесва градината, но най-честата причина е, че не иска да спи на обяд, а задължително ги слагат и му се карат, защото пречел на другите да спят. Вкъщи много рядко го слагаме да спи, само ако му личи, че е уморен или сам прояви желание. И сутрин ми казва да кажа на госпожите да не го карат да спи. Децата са много чувствителни или поне синът ми е такъв на тази възраст и само малко да му се скара някой, той го приема много навътре и започва да намразвя тоя, който му е направил забележката. И така, като няколко пъти му направят забележка да заспива, той се засяга и какво следва-  не иска да ходи на градина, защото "лошата лелка" или "лошата госпожа" му се карала.

# 57
Все едно чета портрет на моя син. Днес бяха пак големи кандърми, да съм кажела на госпожата, че щял да си седи тихичко на столчето и да рисува, само да не лягал... Толкова ми става мъчно, защото плаче със сълзи и цялото му същество изразява страдание... Cry Питах сестрата, но тя ми каза, че едва ли директорката ще разреши, все пак трябвало да учим децата на спазване на правила дори и да не им харесват. В което няма нищо лошо, но като предизвиква траен негастивизъм и отричане на институциията... Ще подпитам госпожата следобед като го вземам, може и да говоря с директорката, .... newsm78  Проблемът е, че въобще не искал да приближава леглото, камо ли да ляга да почива. Ще мислим и с баща му  и с педагозите, защото проблемът трябва да бъде решен. newsm78 newsm78 newsm78 Ако някоя от вас има опит или идеи, ще съм благодарна за всеки съвет! baby_neutral baby_neutral baby_neutral

# 58
Не се притеснявай и моят във къщи не спи а там си заспива без проблем.

# 59
Мен не ме притеснява дали спи или не спи. Тревожи ме отрицателното отношение към градината като цяло заради това, че го карат да ляга и плачовете заради това всяка сутрин... Днес бил спал, а го събудили други деца, които днес не им се спяло и шумели. Питах дали може да не ляга, но не е възможно-  и други деца щели да поискат и щяло да стане мазало. Което си е така, нали все гледат едно от друго! Предполагам, така ще ми отговорят и ако предложа да си ляга и ако не спи, да става, докато другите си почиват...  newsm78 newsm78 newsm78 Ще видим как ще е тия дни, все се надявам да се поуспокои вече!  baby_neutral

Общи условия

Активация на акаунт