БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-6

• 22 926
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
... позната педиатърка ми обясняваше нещо за по-къчественото усвояване на витамините от соковете и по-малката от самите плодове...Четох, четох, но никъде не намерих нещо подобно... Thinking

Нашата педиатърка пък посъветва да не давам сок, защото в него нямало целулозата, която в плода я има, а без целулозата от сока се усвоява само захарта, но не и витамините. По принцип тя е отличен специалист и много й се доверявам, но това твърдение другаде не съм го срещала, за да се позова на цитат.  Wink

# 691
Значи да разчитам, че ако е жадна сама ще пропие вода?

Абсолютно! Децата знаят най-добре кога и от какво количество течност имат нужда. Моето пропи вода тази година. В най-големите жеги през миналото лято пийваше символичните 10 мл, веднъж само изпи 30 мл.

Госпожо Мафани, според мен не е  проблем, че детето не пие сок. То все пак яде плодове. Щастливка си! Предлагала съм сок след годинката, моето хлапе не е очаровано. Не знам усвояват ли се или не витамините ако не се пие сок, не си мисля обаче, че детето страда от липсата му или от замяната му с цял плод. На мен лично соковете не ми понасят от време оно (не че има значение), така че все ми е тая какво ще каже лекар, влюбен в сокчетата. По-добре нектар.

# 692
Момичета, мога ли да дам сурова чушка и краставица? Днес палавника намерил една краставичка и я беше подострил като молив  Mr. Green Чудя се това за захранване ли да го водя и утре да предложа пак? Или не е добра идея.  Thinking

Можеш да дадеш и сурова чушка, и краставица.
Малкият си е похапнал краставица, считай го за захранване Wink.

# 693
  • Mediterraneo
А коя е по-добра алтернатива, чай ли?...

Мисълта ми беше, че не бих давала сок, само за да пие нещо. Не бих замествала пиенето на вода със сок, нито с чай.

# 694
Здравейте, какви подпрсавки използвате при приготвянето на храна, моята беба е вече на годинка и се опитвам сама да и готвя, но освен сол нищо друго не смея да сложа и то по много малко, какви трябва да са сухи, които се продават или пресни и какви са полезни за год.? Благодаря предварително!

# 695
След годинка повечето подправки са допустими. Избягвай пикантните и с алергените по-внимателно.

# 696
Ами, явно соковете ще си ги изпием ние  Laughing Пък бебка когато пропие вода, пропие.
А иначе май е масово явление това с любовта на педиатрите към соковете... Моят ме агитираше още от времето, когато Дара нямаше навършени 40 дни....

# 697
  • София
Всички цитираме Косе Босе   bouquet
БЕБЕТО В погледни това

Цитат
* Повечето широко използвани подправки не са хранителни алергени.
* Въвеждането им се отлага за по-късен етап, тъй като могат да дразнят стомаха - не заради алергенния им потенциал.
* Ако се въвеждат преди 1 год. – винаги да е като нова храна и да се следи за реакция. Възможни са индивидуални реакции предвид крехката възраст.
* Някои подправки са алергени по принцип, но не хранителни – например соковете на растението или семената предизвикват обриви при допир, но това не са често срещани случаи.

Разрешени подправки под 1 год.:
- босилек
- джинджифил
- индийско орехече
- копър
- кориандър
- куркума
- лимонова кора
- магданоз
- мащерка
- мента
- портокалова кора
- риган
- розмарин
- червен пипер
- чесън

Проблемни подправки под 1 год.:
- ванилия (да не съдържа алкохол)
- горчица
- канела (спорен алерген)
- къри (понякога алерген)
- лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
- целина (алерген)
- хрян

# 698
  • Пловдив
Може ли да помоля някоя мама от Бургас да ми обясни на лични къде има склад за пюрета и каши-добре зареден (или магазин)   Praynig   Много моля,защото тръгваме във вторник и ще сме цял месец там,а не искам да помъкна от тук  Peace  Благодаря предварително     bouquet

# 699
Искам да попитам майките,които хранят децата си здравословно и държат нва качествената храна-когато давате плодове,не се ли притеснявате че имат нитрати,пестициди идр.Изборът на био плодове е ограничен,особено тук-само био ябълки и то не всеки път.  Tired Давах преди домашни череши,кайсии,но сега няма нищо. На пазара обаче има изобилие,а аз се притеснявам.

# 700
По принцип гълтачи на нитрати са зеленчуците и по-специално - зелените. Плодовете - не. Може да са пръскани, но хубаво измиване със студена вода ги маха.  Simple Smile
Био бих искала да купувам, но не но е по джоба  Rolling Eyes
Ако се притесняваш, знай, че ако накиснеш плодовете или зеленчуците в студена вода за около 20мин падат 90 процента от нитратите, ако има такива  Peace

# 701
Био продуктите са скъпички,но купувам само за детето.
След накисването във вода доста от витамините изчезват и най-вече дефицитния Ц,който може само от пресни продукти да с е набави.А иначе зеленчуците преди готвене за нас ги кисна.

# 702
За био зеленчуците ми споменаха, че се отглеждат в/у изкуствена почва. Което малко ме озадачава, някой знае ли нещо такова?

# 703
био продуктите са максимално изчистени от разни химии, за това и така се водят-био.

да попитам може ли да се дава      риба тон от консерва на дете след 1г.възраст?

# 704
Рибата Тон, особено пък от консерва въобще не е подходяща за малко дете. Акула, Есетра, Тон, Меч се дават максимално късно, не се употребяват и по време на бременността заради високите нива на живак в тях.

Общи условия

Активация на акаунт