Слънце пече, много е добре, Февруарчето голямо ще да порасте! (11)

• 20 356
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Сиянче, освен хексалгин можеш и свещички ефералган да слагаш, действат много бързо. Другото, колкото и гадно да е - събличаш я и и теглиш един хладък към студен душ като пазиш главата, миеш я от шията надолу. Това последното е много ефикасно при много висока температура когато трябва бързо да се свали. Друго не се сещам.. дано да премине тоя период с температирите, какъвто и да е вируса все за 2-3-4 дена трябва да премине. Ако не минава направо го таксувай за ангина или пневмония и взимай мерки.  Hug

# 616
Днес моето дете е нетърпимо! От 6 часа е кисела, до сега е яла 9 пъти, не заспива,а мн и се спи. И като капак се подриска. Наака мен,дивана и 2 чифта дрехи. Т и е 36.9. Ако са зъбки, до каква степен е нормално да дриска. От сутринта дриска 6 пъти

# 617
  • София
ДД!  Hug

Аз ви чета и страдам заедно с вас и болните бебоци (стискам палци да се оправят вече  Praynig ), но нещо нямам настроение да пиша. За протокола - миналата година на тази дата (помня числа и дати просто) си направих теста за бременност. Бях убедена, че ще е положителен.  Heart Eyes

В момента са ми потънали малко гемиите... Трябва да взимам важни решения (не спешно де, ама ми е едно такова кахърно... Tired).

А да, щях да пиша за Пентаксима. Диди се смаза още на първия прием. Беше добре около 2-3 часа след като ѝ биха ваксината, после посърна, вдигна температура и почна жално да плаче. Не искаше и да яде много. Оправи се след около 24 часа.  Първоначално Панадола не подейства и педиатъра ме посъветва да ги редувам (през 4 часа) с Нурофен. Но общо взето много бавно се оправи, още по-бавно си възвърна и обичайната бодрост на надрусан хамстер.  Mr. Green И оттогава съм на тръни за следващите приеми на всякакви ваксини.  Rolling Eyes

# 618
Пфу, гадни ваксини, измъчиха ни децата  Crossing Arms Ние минахме през двойното боцкане. Слагахме свещички ефералган. Между другото бяха ни казали след операцията да й слагаме, защото били болкоуспокояващи, а й свалят температура. Сега педито пак каза, че може от тях. Та, ако не сте - може да опитате от тях  Thinking

Я да ви питам аз - кога трябва да кандидатстваме за яслаThinking Вчера се разговорихме с Бръмби, присветна ми една червена лампичка и отворих сайта за кандидатсването - пише, че класирането е приключило  Shocked Ама дали е за набор 2010  newsm78 Много съм боса по тая част...Ника, дай съвет  Praynig

# 619
  • София
ДД!  Grinning
Съни, мерсаж за кафето и особено за младежа! Crazy
Сиянче, дано бързо свалите Т на Иренка!  Praynig  Hug
Бръмби, и аз мисля, че Митака е екстра, щом е здрав, жизнен и енергичен.  Hug
Моята племенница - близначката, сега ще става на година и мерките са и точно като на Максим в момента.  Rolling Eyes Ами техните са си спокойни, все пак щом всичко друго и е наред, пък с ръста и теглото ще навакса.  Hug
Неви, аз бях убедена, че си преборила Дейка, ама нъц.  Laughing Упорита мадама е това, брей!  Laughing
Бела, поздрави за чудесните мерки на Жорко!
Юхуу, вади гемиите на буксир!  Laughing Да не си решила да се развеждаш?  Mr. Green
Викторита, аватара ти е супер така!
Далче, няма да вдига Т повече, това беше!  Hug
Коте, успех с режима!

Аз им давам от снощи Осцило....дрън-дрън, за всеки случай. Не трябва да се тръшкат до другата седмица, ако ще и чудо да е.  Mr. Green
Макси не е готов за захранване, щом дори това нещо, което е доста сладко го плюеше.

При нас след ваксината не е бил нервен или неспокоен, както ви казах сутринта след нея имаше Т37, но като цяло не е щастлив. Нещо един такъв угрижен и за да ти се усмихне трябва да вложиш двойни усилия. Вчера с големия го съблекохме по памперс и така яко го нацелувахме, друг път умира от кеф, сега едва-едва мърда устата. Егати гадните ваксини. Добре, че сложиха само едната, аз си имах вътрешното усещане, че двете ще му дойдат повече.

Ходихме с децата до нашите на гости и големия не искаше да си тръгне, та го оставих там. Те му дали една пръскалка от препарат за стъкла, пълна с вода, и позволението да пръска където си иска, ми как ще иска за си ходи с мен, дето само го строявам. Mr. Green

# 620
  • София
plami 10, има два вида ясли - чисти ясли и ясли към ОДЗ /обединено детско заведение = ясла + градина/.
За чистите ясли, които са към МЗ се кандидатства с молба на място. Там се отглеждат деца само до 3-годишна възраст и на рождения им ден се изписват. Рядко правят изключение да останат още месец-два, защото чакащите са много.
За яслите към ОДЗ се кандидатства чрез сайта ИСОДГ. Набор 2010 нямат право да кандидатстват тази година. Ще имаме право догодина, когато официално стартира кампанията, което обичайно е през месец март.
Веднъж като приемат дете в ясла към ОДЗ то си се прехвърля автоматично нагоре в градинските групи и мястото му до започване на училище е осигурено.
Борбата е жестока.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Системата за кандидатстване е точкова. Има определни критерии и за всеки от тях се получават определен брой точки. Стандартния сбор точки е 8т.  - събират се от адрес в София, двама работещи родители /може единият да е по майчинство/ и точки за първо желание.
Предимство имат сираци/полусираци, многодетни, близнаци, родител с ТЕЛК, деца със Специфични образователни потребности и хронични заболявания, и деца/внуци на работещи в детска градина. Допълнителна точка има и дете, което е посещавало чиста ясла поне 6 месеца.
Щом стартира кампанията, класирания има всяка седмица, но след първото голямо класиране места почти няма.  Sad По традиция за най-малкия набор, а догодина това ще е именно нашия набор - се обявяват най-малко места.
Яслените групи условно са разделени на първа и втора. Децата и в двете групи са смесени от двата яслени набора, защото няма как да бъдат обгрижвани от 2 жени 30+ бебета. Има градини, които не обявяват нито едно място за най-малкия набор. Решението от кой набор колко деца да приемат се взема от директора и педагогическия съвет.

Като цяло за нас е по-добре да ни приемат в ОДЗ, защото ако ги изпишат от чистата ясла през февруари, не виждам какво ще ги правим тези деца до септември, когато е приема ва градините.
Чистите ясли не са много из София, ако намеря списък ще го пусна тук.  Ето го списъка  

http://www.az-jenata.bg/article/4603/Detski-yasli-v-Sofiya/

Там приемат според входящия номер и май е логично който иска детето му да посещава такава ясла, да кандидатства вече, защото може да се чака и година. Все пак си проверете на място, при нас няма такива ясли и не съм запозната в детайли.
Детските градини са около 230 на територията на София, като в част от тях няма яслени групи - това са ЦДГ /целодневна детска градина/ и най-малките там са 3-годишни.

Имайте предвид, че от момента на реално постъпване на детето в ясла, сме длъжни в някакъв малък срок /не помня, 3 дни май беше/ да подадем към работодателя някаква декларация за промяна на обстоятелствата за да ни спрат майчинството. Ако се върнем на работа - получаваме към заплатата 50% от майчинстовото, ако не се върнем, не получаваме нищо.

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 17:25 от Ника

# 621
Ехеееей,Ника,голям купон си е спретнал Бобчо!
Коки,беше кисел след ваксината,но държа да отбележа,че на слдващия ден вече си беше обичния Дон Мрънкон-пееше си по бебешки и се смееше на всичко ,което му попаднеше в полезрението hahaha
Моят син се изявява като виден Люлински сваляч-усмихва се на всяка засукана мацка ,която види и естествено като го видят -нахилен шишо,всички мадами се размазват и започват да се занимават с него(днес в жертва паднаха 2 продавачки от магазин Вико).Мамин Дон Жуан hahaha Joy
Хайде да се оправят болните бебоци!

# 622
  • София

Юхуу, вади гемиите на буксир!  Laughing Да не си решила да се развеждаш?  Mr. Green

Пф, че то ако беше това проблема - лесно щеше да се намери решение, а не да го мисля!  Mr. Green
Иначе ще ги изкараме гемиите, ама нещо нямам и стимул, оставете ме да си пострадам малко.  Crossing Arms  Mr. Green

# 623
  • София
Добре, оставям те, но не съм свикнала да те гледам така, а обикновено си така  smile3540  Laughing Hug

Викторита, полага ти се еднократна помощ при раждане - за първо дете е 250 лв. От общината ви трябва да си извадиш едно удостоверение за семейни връзки ли беше /те там си знаят/ и там се вижда поредността на децата. Това удостоверение се заплаща според срока, в който го искаш и струва от 5 до 10 лв.
После в Социални грижи във вашия район отиваш с въпросното удостоверение, двете лични карти за справка, ИБАН от банката ти и оригиналния акт за раждане на детето. Попълваш на място едно заявление.
Взимат ти оригиналния акт и ти го връщат чак след месец някъде, отзад му слагат печат, че еднократната помощ ти е изплатена.
Срока, за да си потърсиш тази помощ, е 3 години.

# 624
Юхууspoko, ай да го измислиш к'вото и да е то  Hug

Ника, много знаеш ти за яслите бе  thumbsup, ама това с половин майчинство дето ти го плащат за след 410 ден ли става дума или и преди това? А ако не е на ясла, полага ли се тази половинка?
Пък дано осцило-еди квото си да си свърши работата и да си останат дечурлигата здрави!

Коте, успех с режима! Аз нямам сили и за храненето да се налагам, когато иска, тогава и колкото иска.
опитвам се само да увелича интервалите малко по малко, но повече от 3 часа е абсурд...

Пиленце, дрискат не толкова заради никнвщите зъби, а защото много си лапат ръцете и си вкарват всякаква гад в устата. А пък ако ака честичко и не е много като количество, с непроменен цвят и консистенция, не се притеснявай...Повече кърмица или водица давай и ще премине...

Сиянче, дано скоро да спадне температурата на Иренка fingerscrossed

И днес ударих на камък с разходката, на два пъти...Много упорита таз Деа бре, мами..та й ... #Cussing out (к'во ли себе си мамосвам  hahaha) А с кенгуруто само до магазина и обратно, уморява се за 30-40 минути и почва да мрънка диването му с диване...

Мойте вече са си опънали задниците на плажа и си пличкат миризливите крака в морето  Twisted Evil

# 625
През втората година ако не си стоиш вкъщи с детето, а почнеш работа и го пуснеш на ясла - 50 % от 240 лв, ако го пуснеш на ясла и не си на работа ( нищо), но таъв филм няма, освен фалит или уволнение. Длъжни сме да се върнем на работа в момента, в който тръгне на ясла. Няма да свикне, няма не искам... Филма е голям. Отсега го мисля с платени и неплатени отпуски, баби и свати  ooooh!

Ще съм в бонус схема, ако работата ми върви без да се връщам - да изкарвам някой лев + жалките им 240 лв. и да разчитам на смахнатите  Wink баби на БО, само когато крайно се налага... И в Бургас е трудно с градините  #Cussing out

Боряна е луд фен на пюрето от моркови. Душицата така го омита, че заспива на последната хапка от умора и превъзбуда.
Днес я сложих в стол за хранене, че ми писна всичко да е омазано. Дали съм сбъркала/подранила? Има 3 положения на облегалката и  ползвах най-легналото?

# 626
  • София
Ех, Неви, поне твоите да не ги мислим!  Laughing Добре са си на моренцето!  Hug
Ако детето тръгне на ясла преди да са свършили 410-те дни не знам как стои въпроса точно. Тук четох, че май майката продължава да си взима цялото обезщетение и след като се навършат 410 дни започва да взима 50% ако работи , независимо дали детето е на ясла или не.
Незаконното е майката да не работи, а детето да е на ясла и в същото време да получава майчинство. От известно време нали много тръбят, че масово майките имат да връщат майчинства поради тази причина.

# 627
  • София
by the sea, вариант е в момента на постъпване в яслата да се пуснат натрупаните отпуски до момента, че поне месец им трябва на повечето деца за да свикнат.
Да не говорим после що сопол и боледуване ни чакат първата зима... Ей това вече ме притеснява мен, кой ще ме държи на работа с две малки деца, които на практика боледуват през седмица. Или ще стана като масовката - сопола и кашлицата не са болест, да ходи там да заразява другите.  Mr. Green

# 628
  • София
Каролин, мерси за линка!
Всички бебоци да оздравяват! Между другото, за температурата аз си мисля, че бебетата се претоплят много лесно, особено след като са спали по-завити или на слънце. Затова ако имам съмнения за темепратура, я оставям да се охлади, да порита гола и тогава меря. 
Гледам, че сте подхванали темата за яслите. Този път мисля изобщо да не бързам, даже ми се  ще да я гледам две години мишчицата, но ще видим де.

# 629
  • София
На мен честно казано ми се иска да го гледам поне до 3, да не кажа от опит, че до 4 си е най-най-добре и прескача всички градински вируси, които виреят в първа група и детето се тормози напразно.
Аз самата съм тръгнала на градина направо във втора група - на четири години и по никакъв начин не ми се е отразило на социалните умения, напротив. И отделно съм изключително здрава.
Аз вече дълбоко съжалявам, че подложих Борис на толкова боледувания тази зима, да не говорим за момента, в който ги прехвърляше на Макс, много виновна се чувствам. Sad

Общи условия

Активация на акаунт