Слънце пече, много е добре, Февруарчето голямо ще да порасте! (11)

• 20 356
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Никче, и на мен ми беше много полезно инфото за яслите, благодаря ти за труда!  Hug
И аз искам да си гледам детето 2 години поне, но за момента няма как да стане. Заплатата ми не е малка и не мога да си позволя лукса да падна на минимална... Емо не е на твърда заплата, а на заработка и не бих искала да разчитаме само на него, че не се знае знае ли се...Но имаме планове, които, ако се осъществят ще успея да гледам Йони. Ще видим  Praynig.
А и не се кефя на идеята да го пускам на ясла преди градината. Ако се стигне до варианта да се върна на работа след първата година, ще мисля алтернатива, а яслата ще ми е последния вариант. Хич не искам... Майка ми е без работа, но ако си намери скоро (а дано все пак  Praynig!) няма да мога да разчитам на нея. Ще мислим.

# 631
  • Варна
Най на края се смъкна тая Т, само дано довечера пак не ми я вдигне.

Аз пък да ви кажа не съм се замисляла за ясли и т.н. смятам до втората година да си го гледам в къщи, така или иначе нямам избор, не мога да работя поне за сега няма такива изгледи. Евентуално ако се изградят детски групи за деца с увреждания както се чува и приемат Иренка тогава мога да се замисля и да си потърся работа.

Аз най на края днес по изчистих в нас, че даже ми остана време и да подремнна малко, докато се излежавах гледах Море от любов също като една пенсионерка, сега мога да се обадя на баба ми и да обсъдим предаването.

# 632
  • Бургас
Аз самата съм тръгнала на градина направо във втора група - на четири години и по никакъв начин не ми се е отразило на социалните умения, напротив.
Ника,и аз тъй ! Даже направо на предучилищна са ме пуснали .  Hug
Мегелина,как е Теди?
Радвам се,че ви `ареса сутришната притурка.  Mr. Green
Сиянка,дано да имате спокойна вечер!

# 633
  • София
Ееее, браво Сиянче, да си отдъхнеш сега, дано вече Иренка е здравичка!  Hug Това пък Море от либоффф не съм го засичала от 100 години, мислех, че не го дават вече.   Laughing

Рали, дано се осъществят плановете ви.  Hug Ако не - сигурна съм, че майка ти ще се грижи перфектно за Йони. На моята хич вече не и се занимава с бебета.  Mr. Green

Бобиш, много е сладък Кало!
Много се кефя на такива усмихнати бебета.  Hug

Съни, как е Диманка? Мина ли и обрива?

# 634
привет и от мен, днес голям кеф беше - водихме с майка ми  Боряна на гости на баба ми - 4 поколения жени от родата се събрахме, а и имаше много мераклии да и обръщат внимание, да я разнасят. Баба ми бешие наредила едни трапези и аз само ядох и спах, а детенцето беше супер доволно. Сега спи изтощена от емоции и впечатления! Simple Smile

За връщането на работа - ще ми се наложи, въпреки че съм заложила няколко примамки за неща, които да работя от вкъщи и да си набавям сегашния доход. Заплатата ми по принцип е добра и се справям с нея, но тъй като с Боряна си се гледаме само двете - нямам вариант да остана само на 240 лв.
Ако успея - още от септември ще почна да работя от вкъщи и това ще ми позволи да си я гледам дори до 3 години. То си е казано по дебелите книги за възрастова психология, че на едно дете възрастния му осигурява всички необходими забавления до около 3 годишна възраст, а след това вече задължително има нужда от общуване с други деца интензивно. Та стискайте палци!

# 635
Здравейте!
Сиянка радвам се,че Иренка е по-добре!
Рали дано намерите решение и не се наложи да пускаш Йо на ясла.
Ние ако живот и здраве сме още тук,мисля да я гледам до две години,но ще видим.Лошото е че тук няма кой да я гледа ако се разболее,а  аз не мога да излизам болнични или отпуска когато поискам.Да не говорим,че отпуската за двете години ще я видя през крив макарон.
Най-накрая се боядисах Party

# 636
Оффф включвам се в групата на температурните, Алекс вдигна следобедно. Дано само Теата да се държи  Praynig

# 637
  • До Балкана
Шаманич, дано много бързо му мине на Алекс! Hug

# 638
Аз четох, приех и чак после се замислих:

Ника, мисля че няма как преди 410 дневния да тръгне на ясла детето. Приемат ли преди навършена 1 година?  Shocked

Всеки има нужда от парички, дано повечето успеем да организираме 2 в 1. Аз съм за яслите - ходила съм и благодарение н това съм крайно самостоятелна от хлапе. Пазарувах сама на 3 години. Прибирах брат ми от детска градина след училище и имах ключ и идея за обяд на 6 години и тн.

Сиянка, в Бургас има помощни групи за чудесни деца като Иренка, които са по цял ден, Разполагат с психолози, педагози, художник и санитари мисля спонсорирани по холандски програми и ЕС. Разбира се има и много доброволци като мен, които щом имат възможност рисуват, играят и творят с децата. Преди празници и тн. се правят акции. Защо не провериш Варна е по-голям град? Дори и да не почваш работа ще ти е от помощ понякога да я оставяш, а мисля и за нея ще е ползотворно, най-малко социализирането  Hug

Болните бързо да се оправят! Марш веднага!  Heart Eyes

# 639
  • София
Шаманич, бързо оздравяване на Алекс, кажи на Теа да се държи!  Hug

by the sea, при нас /конкретно за ОДЗ/ децата си вървят целия набор заедно при кандидатстването. Т.е. нашите догодина през март по време на кампанията ще са около годинка, но ще има дечица родени на 31.12. примерно, които ще са на 3-4 месеца.
Вече при старта на реалното посещаване на яслата през септември, се иска детето да е навършило 10 месеца. Това е минималната възраст тук - 10 месеца.
Значи ако някое декемрийче има късмет /тук се разиграва нещо като томбола м/у децата с еднакъв брой точки /, то родителите съвсем спокойно могат да го пуснат на 10 месеца.
Друг е въпроса, че толкова малки деца са нежелани в яслите като цяло. Отглеждат ги буквално в една кошара и целта на персонала е просто да ги опази тези бебета от по-големите деца.
За съжаление има родители, за които това е единствения вариант - снаха ми работи в градина и имаха такова малко бебе.
То и затова обявяват много малко места за най-малкия набор, за да намалят вероятността да им се паднат много бебета.

Нали преди две години приеха някаква поправка, в която деца могат да постъпват от 3-месечни на ясла, в специални кърмачески групи. Това май се осъществи само в едни град, даваха репортаж по телевизията, ама Шумен ли беше?  Thinking
Поддържането на една такава група се оказа нерентабилно и масово градините се въздържаха да си създават такива. То няма места за 3-годишните, какво остава да се влагат толкова средства за създаване на групи за 3-месечни. Shocked

# 640
3 месечни  #Crazy Shocked Това да си го правят в Англия и другите крайно напреднали страни! В Дубай майчинството е 45 дни  Sick ooooh! Ужас! Аз ще си я гледам! Може да съм квачка, може да съм всякаква, ама ми звучи ужасно преди година и някой друг месец да го оставиш. Супер ужасни са и седмичните градини, а чух че са ги върнали като опция  Tired Познавам поне трима увредени социопати поради посещение на именно такива  ooooh!  Crossing Arms

# 641
  • София
Тук седмичната е само една. Една позната искаше да си запише детето там. Нямаше да си оставя детето да спи там, но това е единствената и опция да си го взима по-късно, защото стандартните градини работят до 19 часа.

Ето за кърмаческата група, наистина е била в Шумен
http://grada.bg/992/%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D0%BF … 1%80%D1%83%D0%BF/

Темата по случая в нашия форум
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434686

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 20:32 от Ника

# 642
Не, никой не осъждам - всеки си преценя положението, само дето е хубаво да може да се грижи за хлапето си. Да, седмичната е опция за късно взимане, но някои от децата си спят там, нали? И са на почивка у дома в събота и неделя...
Ще основем групи за самопомощ всяка да гледа дечковци по 1 ден седмично Simple Smile

Моята красавица както мрънак - днес е спяща красавица - заспа с лъжицата в устата, както споделих спацели 4 часа, изпи си млякото, поигра си 1 час и пак спи вече 4 часа. Мисля да я събудя вече за баня, че взех да се тревожа, пък дано си спи пак до сутринта, може и след 6 ч  Praynig  Wink

редактирам се - не я събудих, за да изчета темата... мдаам - разни хора, разни идеали - не съдя, не давам съвети, всеки има своя истина, която отстрани изглежда по-различно.

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 20:56 от by the sea

# 643
И аз съм от тези до сравнително късно на работа, ама не бих си оставила детето в седмичната заради това... Моето работно време е от 10-19ч, но все ще организирам някой да го взима като проходи на градина живот и здраве. Леле, аз дали и за банята вечер ще го виждам  Shocked. Не, не, няма да го мисля и да се вкарвам във филми отсега  Naughty  Mr. Green.
Винаги са ми звучали ужасно тези седмичните...все едно почти са ги изоставили дечицата  Rolling Eyes
Да се благодарим все пак, че майчинството е 2 години официално, че в цяла Европа е 3 месеца само  Confused.

# 644
  • София
Аз съм далеч от мисълта, че осъждаш някой, просто си коментираме.  Hug
Засега като гледам ще трябва да давам Максим на ясла другия септември, когато ще е на около 1г.7-8 месеца и отсега ми се свива, хич не ми се ще. Плюс това въобще за да му се намери място ще е голяма борба.
Даво се подобрят нещата и да не се налага да го давам толкова малък.  Sad

Не се тревожи, че спи!  Laughing Добре и е явно. Аз не го будя, редовно си ляга без последното хранене, което иначе е в 20 часа. Все си мисля, че няма да изкара до сутринта, но се буди към 3 часа малко премрънкващ, давам бибата и изкарва до 6-7 без да яде през нощта.
При нас пък ако го изкъпя - край със заспиването. Не знам какво е това дете, ама страшно се разсънва след баня, аз чувам от другите майки, че им се доспива.  Thinking Затова го къпя по-раничко. Ей го вече спи отдавна, къпан е около 15 часа..

Общи условия

Активация на акаунт