Въпрос-да купим ли жилище с неузаконена пристройка?

• 2 576
  • 10
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
дойде ред и ние да си купим собствено жилище.
Харесах си един много хубав етаж от къща, но има едно условие, което ме кара много да се двоумим с мъжа ми дали да се захващаме с това.
Става въпрос, че къщата е на два етажа с по два апартамента на всеки, т.е. 4 семейства живеят там. И четиримата собственици са си изградили допълнителна пристройка към северната част на къщата, която в момента всъщност е част от жилището/не е отделно/. Отделно към къщата върви и неузаконен гараж!!!
Въпросът - когато кандидатстваме за кредит, банката ще изпрати ли свои оценители, ще знаят ли, че част от жилището не е узаконено, изобщо, това ще попречи ли да ни дадат кредит?
А, и още един въпрос - ако решим да узаконим впоследствие стаята ще има ли глоби или нещо такова?
Изобщо, ще съм много благодарна ако някой се е сблъсквал с такъв проблем и сподели своя опит
Благодаря предварително за мненията ви.

# 1
  • На небето
Ами, защо ви е да го узаконявате. Узаконяването на постройка ще е проблем и Да ще има глоби, рушвети и т.н.  (това е най малкото, другото което може да стане е да ви накарат да го съборите). Моя съвет е да не ви пука за незаконното престрояване. А за кредита, не съм сигурна, но за тях е важно да ви вържат, едва ли ще направят проблем за незаконното престрояване. На мен офертата ми звучи много привлекателна. И ние живеем в къща с др. семейства, и е супер, колкото по малко комшии толкова по малко проблеми с тях. Успех!!!

# 2
Рисковете от неузаконена пристройка са следните:
1.Налага се поради мероприятие/прекарване или разширяване на улица,постройка на важна обществена сграда и т.н./сградата да се събори и да се обезщетят собствениците.Познайте кой няма да получи никакво обезщетение!
2.На някой му пречи по някакъв начин пристройката/не са спазени отстояния по ЗУТ или други подобни/ и повдига въпроса в РДНСК.Вследствие-неприятности.

За узаконяване не съм запозната в подробности.Можеше,но мисля че имаше някакъв срок,който изтече.

За банките:естествено,че идват оценители,които гледат сградата,гледат и документите и. Какви документи биха представили собствениците?Само на своята част и квадратура.
Доколкото разбрах-собствениците ще продължават да си живеят там-вие купувата само незаконната част от сградата,изградена от всички собственици.

# 3
  • София
Мъжа ми е проектант и работи с няколко архитекти. По пoследни данни вече не може да се узаконяват построени сгради/постройки и т.н.
Знам, защото последния клиент много бърза да строй и искаше да почва преди да е готов проекта и да му издадат разрешение за строеж. Но архитектката му обясни, че после няма да може да си узакони къщата. Защото вече незаконните ги бутат, а не ги узаконяват!
Но все пак, ако има начин си провери.

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 13:05 от geryger

# 4
Като погледнах пак видях,че нещо не съм разбрала добре при първо четене.Явно става дума за апартамент,част от който е законен,част от него не е.Но все пак рисковете си остават.

# 5
Отдавна вече не може да се узаконяват строежи. Имаше един срок мисля до януари 2004г., когато собствениците трябваше да декларират незаконни строежи и можеше да се узаконят. Сега незаконните строежи подлежат на премахване.

# 6
  • София
Благодаря за мненията ви.
Уф, значи не може да се узакони, а ако ни "надушат" нещо... бутаме половината жилище... кофти!

И, банковите оценители не гледат само документите, а и ги сравняват с действителността... това значи, че няма да получим кредит за това жилище.
Това всъщност ще ни е по-голямата пречка, защото незаконните пристройки ни увериха, че няма да създадат проблеми, то и е логично, щото всички комшии ще трябва да се разделят със стаичката си...

Явно ще се разминем с готиното жилище, прекалено рисково ми се види.

# 7
Не ако Ви надушат, а само ако някой от заинтересованите собственици подаде жалба. Но все пак рискът е голям.

# 8
  • На небето
Мен това не би ме притеснявало. Никой освен собствениците не знае, че е незаконно, а нито един от тях няма полза, да ви изпее, понеже и той самия изгаря.

# 9
Нямаш шанс за узаконяване. Ако намерите добър архитект (който да е на ти със ЗУТ), може да измисли стратегия за проект на незаконната постройка - все едно ще е ново строителство. Но пак няма гаранция, че ще стане, особено ако са нарушени височина, отстояния към съседните сгради и др. Ако обаче нямате проблеми със съседите, пак може да се измисли нещо.
Ако незаконната пристройка обаче е нанесена в Службата по кадастър...не знам как стои въпроса.

# 10
Няма да може да измисли нищо, защото няма да одобрят проекта и няма да издадат разрешение за строеж, ако собствениците на земята не учредят преди това право на пристрояване. Ако сградата е в режим на етажна собственост, ще трябва и решение на общото събрание.

Общи условия

Активация на акаунт