за менюто в детската кухня?

• 7 615
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
Мили мами, ама защо спорите ненужно?!.....   Hug Нека жената сама прецени дали да готви, или да взима храна от ДК.
Аз взимам избирателно от частната кухня, готвя, залагам и на пюрета и каши. Не и взимам и вече не готвя спанак с каквото и да е месо-не иска и това е, плюе, върти глава и т.н......Десерта го правят воднист, предимно нишесте, рядко взимам. Та, когато мога, аз правя десерт.
.....При нас в ДК преобладава пилешкото, нишестето...., риба, много рядко.....
Ето това е. Peace

# 16
Мили мами, ама защо спорите ненужно?!.....   Hug Нека жената сама прецени дали да готви, или да взима храна от ДК ...

Защото всеки изтъква колко е разнообразно менюто, само дето това е едно напълно нормално меню и появата на дете в семейството може да е повод да се хранят добре всички вкъщи, кухнята е за 1-2 г., после като свърши детето пак трябва да се храни добре, а тогава дори и двамата родители ще са на работа. Какво ще правят тогава?  Simple Smile

# 17
...и да ви попитам как според е вас е по добре да се възползвам ли или да си му готвя вкъщи,но говоря за по натам че все още е малък.

Поставен така въпросът е много по-добре ти да му приготвяш храната. Разбира се ако имаш желанието да го правиш. Винаги ще знаеш какво си сложила и съм убедена че ще избягваш картофеното пюре на прах, което редовно присъства в пюрето, и че няма да прекаляваш с нишестето и гриса, които също са на особена почит. В случай обаче че не ти се приготвя храната и можеш да си затвориш очите за тези неща, а и за някои други, решението е кухнята Wink И аз съм се спряла на него на този етап и мисля да се възползвам максимално Peace Нито храната ми се струва толкова мазна, нито пък десертите толкова сладки. На малкия храната му харесва и всичко си изяжда, а за мен това е определящо.

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 20:04 от ivi_81

# 18
  • София
Да разбирам ли, че всеки ден готвиш при това положение?
Аз работя (дори и сега когато съм в отпуск) и не мога да си позволя да седя всеки ден до печката за 3 вида ястия - супа, манджа и десерт. Да не говорим, че готвенето изобщо не ми е страст Wink ...

Е добре де, тя тая деткса кухня е до време, после какво ще правиш? Simple Smile
У нас детето ми не яде по 3 манджи на хранене, хич не приветствам идеята за повече от едно меню, в градината няма начин да го променя, но у нас мога Mr. Green
Иначе задължително се яде прясно сготвена храна вкъщи, рядко дояждаме - в почивните дни, ако е останало след гости, за които сме готвили по-голямо количество.
В една друга тема писах, няма никакво висене пред печката. Заклко време се прави пиле с ориз? 5 мин., за колко се прави риба на фурна? 2 мин. и т.н. Печенето не го броя, то самО се справя. И по-бавните манжди не могат да минат 15 мин., толкова мисля, че всеки човек може да отдели на ден.
Освен това не живея сама, двама възрастни сме у нас, редуваме се. Аз също не обичам да готвя, но откакто детето го има промених хранителната си култура.

Моето чадо месо и риба не вкусва, но въпреки се справяме с менюто. Макар и о, ужас, че яде две вечери едно и също понякога.  Mr. Green

# 19
  • София
Е добре де, тя тая деткса кухня е до време, после какво ще правиш? Simple Smile
Надявам се все някога да приемат детето на градина  Peace
А вечерята вкъщи ще бъде импровизирана.

# 20
За нещастие обаче избора не винаги е наш, ако детето не прояви претенция добре ама иначе....Аз първо пробвах да му готвя тотално ми отказа,такава погнуса не бях виждала на лицето му. Така отидохме  за кухня /първата/ същата работа ревове,въртене на глава и здраво стисната уста и очи. Последва втора кухня, ядеше ама пък там аз не бях очарована защото виждах и усещах брашното CrazyТака до точно на рожденият му ден, порцията пилешко беше се развалила, последва чупене на ръце /от моя страна/ и сготвих,той взе че прояде Grinning и така вече 3 месеца си му готвя. Всеки ден различно, не давам 1/2/3 ами само 2 и 3-то. Детето не е по супите просто, гледам да давам 1-2 пъти седмично. Сега готвя вечер повече порции и замразявам за седмицата,не ми отнема много време.

# 21
...кухнята е за 1-2 г., после като свърши детето пак трябва да се храни добре, а тогава дори и двамата родители ще са на работа. Какво ще правят тогава?  Simple Smile

Сега разгледах линковете на софийските кухни, които Vivi е посочила в началото.
В една от тях е посочено меню за деца от 3 до 10 години и меню за възрастни хора.
Така, че въпросът с изхранването е уреден Confused.

Аз работя (дори и сега когато съм в отпуск) и не мога да си позволя да седя всеки ден до печката за 3 вида ястия - супа, манджа и десерт.
Десерт?! Че защо?
Абсолютно ненужен, бих казала и вреден.
Две манджи дневно без проблем могат да се приготвят и от работеща жена, само желание да има.

# 22
  • София
Sourcherry, пак прочети поста ми. В него е написано, че готвенето не ми е страст  Wink
След като кухнята предоставя нужното разнообразие и ме отменя в задачата с готвенето - проблемът ми е никакъв!
А десертът според мен си е необходим. По-добър вариант от тъпченето на детето със зрънчовци, вафли и тем подобни боклуци, които аз не давам.

# 23
  • Sofia
Малеее...  ooooh! Изобщо не исках да възбуждам поредния спор като казах, че в къщи не можеш да осигуриш същото разнообразие като в ДК. Просто имах предвид, че в къщи няма от къде да им купя пуйка или заек (веднъж купувах замразени от Била, но като ги размразих така воняха, че директно ги изхвърлих). Нито мога всеки ден да им готвя различна супа и различна манджа.  Който може няма лошо, аз не мога. А за децата, които ходят на ясла или градина изобщо не говорим -  на тях не им се полага ДК (държавна), а и е ясно че като само вечеря вкъщи няма нужда да готвиш първо, второ и трето и да са чак толкова разнообразни. 

# 24
  • София
Е, то не е и нужно да яде пуйки и зайци. Поне според мен.

# 25
Sourcherry, пак прочети поста ми. В него е написано, че готвенето не ми е страст  Wink ...

Заповядай в темата "Мразя да готвя", все такива сме се събрали там  Hug

Докато не захраних детето, не бях готвила, т.е. 8 г. след като вече се водех домакиня  Whistling
После приготвях обяда и следобедната закуска, като времето, което ми отнемаше беше по-малко, отколкото да ида и да се върна от детската кухня. Обядът беше супоподобен, т.е. сварени/задушени зеленчуци с месо или без (във фризера от различни животни си имах нарязани парчета, колкото за 1 супа). Никакви умения не изисква, само режеш и хвърляш във врящата вода, накрая добавяш фиде на някои, без застройка. Следобедните - разни ядки запарени с гореща вода, кисело мляко като по-голяма. Вечерята си беше това, което ядем ние, нея я приготвяше мъжът ми след работа, все пак и той живее в тази къща, поделяме си нещата.

Натъпкано със захар нишесте не е кой знае колко по-добро от Зрънчо. Не съм давала подсладени храни до 2 г., на 10 месечно не му трябва захар. Сега също не ядем десерти, но това не значи, че ги заместваме с вафли и др. боклуци, само плодове, най-много сладолед от време на време. Ако детето е изяло достатъчно количество от основното, за какво му е десерт? Дори в градината нямат десерт, само плодове.

Изборът е личен, това, което мен ме спря беше:
- неясната хигиена, само пуснете в гугъл и ще ви изкара всички градове, в които децата са влизали в болница заради детска кухня
- часът на взимане на храната - ами ако детето огладнее по-рано? А в зимните виелици, а когато е болно, а в летните жеги, които са сериозна част от годината, тогава какво правим? Не я пускам и сега в обедното слънце, та какво остава като бебе
- еднообразието на десертите
- добавянето на захар и сол, сгъстяването с брашно
- това, че не знам какво наистина има вътре. Захранвах по-бавно и прясно мляко и яйце дадох доста по-късно

И по-напред гописах - ако менюто на семейството е сравнително здравословно, кухнята е излишна, ако се яде предимно суха или купена храна, тогава няма друг изход, освен детска кухня Peace

savina_33, във всяко село близо до теб ще намериш някоя баба, която да продава  Laughing разфасовате на парченца и прибирате в камерата. Колко грама заек мислиш, че има в менюто от ДК? 1 заек ще ти стигне за година. А ако финансово можете да си позволите, купувайте и за вас поне 1 в месеца, печен на фурна само с малко вода и олио става бижу Peace
А и както казва nana77, не е фатално. Има деца, които въобще не ядат месо. Иначе пиле, риба и телешко са по-достъпни и предполагам редовно присъстват на масата.

# 26
  • София
Аха моето. Не яде никакво месо, нито риба. Само кайма. Ама оцелява де Simple Smile)))

# 27
  • Sofia

А пък според мен е нужно.  Laughing И нито имам време и желание да обикалям селата около София, нито бих купила каквото и да е от "някоя баба", без да е преминало ветеринарен и санитарен контрол. Предпочитах да си го взема сготвено от ДК. Сега като не ни се полага вече ДК им купувам понякога заешки пюрета.  Wink

# 28
  • София

А пък според мен е нужно.  Laughing И нито имам време и желание да обикалям селата около София, нито бих купила каквото и да е от "някоя баба", без да е преминало ветеринарен и санитарен контрол. Предпочитах да си го взема сготвено от ДК. Сега като не ни се полага вече ДК им купувам понякога заешки пюрета.  Wink

Зайците в ДК да не би да са отстрелвани собственоръчно от общинарите?  hahaha И те са от хипермаркетите, бъди сигурна.

# 29
  • Sofia
Да, но подлежат на някакъв контрол все пак. А от "баба" може да са болни, заразени и какво ли още не. Аз и домашно мляко и яйца не давам по същата причина.

Общи условия

Активация на акаунт