Кухните - 32-ра тема

  • 113 383
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 14
Момичета,искам да попитам какъв кухненски плот е по-добър :технически камък или полимермрамор? Thinking

# 181
  • Мнения: 156

Аз поради тази причина се отказах от Тека и си взех на Бланко. Въпреки, че ми се искаше квадратен, но.... Една приятелка си взе мин. год. на Тека и не смесва добре студена и топла вода. Трябва много бавно да нагласяш. Явно си имат проблеми.
[/quote]


въпреки това тека има и много добри модели? въпроса е че хубавите модели са много скъпи.

аз също се чудя какъв плот да сложа. дърво или гранит,мрамор ?/ ако някои има впечатления да казва

# 182
  • Varna
  • Мнения: 89
Аз съм с гранитен плот от 15 години. Няма нещо от което да съм по доволна! Не се притеснявам нито от надраскване, замърсяване,нито от това да сложа върху него гореща тенджера.Гранит има в най- различни разцветки, така че може да се избере подходящ за всяка кухня. И не на последно място е много красив. Единственият му недостатък е че е скъп.Приблизително 150-300 лв. квадрата.

# 183
  • Мнения: 289
Пролет, абсолютно те подкрепям за гранита. Само за едно не съм съгласна - вярно е, че има скъп гранит, но за 150-300 лв/кв.м. не знам какъв гранит трябва да е. Аз разпитвах тук и там преди време (исках банята да правя вместо с фаянс с гранитени големи плочи) и по спомен ми се въртят из главата 90 лв./кв.м за италиански гранит. А аз лично си направих подпрозоречни первази от китайски гранит с 2 см. дебелина(доста нестандартно дълбоки ок.70см.) за 45 лв/кв.м. А цената е една и съща и за кухненски плот. Така че всъщност един кухненски плот ако е 2кв.м. то би излязъл много грубо (защото не знам точно колко вземат за рязането, но не е много) около 110 лв. или малко повече. И 150 да е - пак е 1000 пъти по-добре от фалшивите пластмасови плотове, които са развъдници на бактерии и други подобни "животни". Гранитът няма мърдане, с "насипани" цветове, т.е. не се личат петна и т.н., и т.н.
примерна ц … 77;на

# 184
  • Varna
  • Мнения: 89
Съгласна съм с теб че има и по-евтини гранит.Цената я написах малко наизуст. Такава би била тя ако гранита е на големи фаши, т. е плота да е цял  или на две парчета. Работим с ф-ма Булстоун, и знам за кой гранит е дадената цена. Никак не е лош..А и най- евтиния гранит е сто пъти по хубав от изкуствените плотове. Цената за обработка също не е малка.Под обработка разбирам пробиване на отвори, заобляне и тн.При нас тези неща си ги спестихме, тъй като си ги правим ние. Simple Smile

# 185
  • Мнения: 14
Харесах на едно място кухни по поръчка,но работят само с технически камък,затова се чудя дали си заслужава парите(доста е скъп- 350лв/м2)

# 186
  • Мнения: 289
...А и най- евтиния гранит е сто пъти по хубав от изкуствените плотове...
Да, де, и аз това имах предвид. Но тук май не се знае, че има истински (нищо, че е китайски)гранит и на ниска цена. Май всеки (дори и аз, преди да питам) си мисли, че е непосилно скъпо и само го подминават. Благодаря за думата "фаши"! Заради тях си съкратих предния отговор, че обяснението кое точно имам предвид щеше да е дълго  Simple Smile.
А този технически камък не е ли някаква химия (ще ме прощавате за невежеството) май?

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 09:48 от г-жа Претенция

# 187
  • Мнения: 14
А този технически камък не е ли някаква химия (ще ме прощавате за невежеството) май?

натрошен гранит с епоксидна смола Crazy

# 188
  • София
  • Мнения: 731
...А и най- евтиния гранит е сто пъти по хубав от изкуствените плотове...
Да, де, и аз това имах предвид. Но тук май не се знае, че има истински (нищо, че е китайски)гранит и на ниска цена. Май всеки (дори и аз, преди да питам) си мисли, че е непосилно скъпо и само го подминават. Благодаря за думата "фаши"! Заради тях си съкратих предния отговор, че обяснението кое точно имам предвид щеше да е дълго  Simple Smile.
А този технически камък не е ли някаква химия (ще ме прощавате за невежеството) май?

Не ми става ясно, защо поддържате по-горното мнение.
След като естествения камък е шуплест и попива всичко newsm78 Необходимо е да се импрегнира поне 2 пъти годишно.
Освен това риска от счупване е много по-голям от техническия.
И според мен избора на цветове е доста ограничен, спрямо другия.
Защото, точно заради цвета се спрях на техническия.

# 189
  • Мнения: 18 539
Кухненски плот от естествен камък няма никакви предимства пред този от технически, напротив. Плот от мрамор пък не бих препоръчала никога.

# 190
  • Varna
  • Мнения: 89
Първо- естествения гранит не попива нищо.Второ- ако си ходила в някой от големите борси за гранит няма да твърдиш че липсва разнообразие на цветове. Трето моят гранитен плот не го импрегнирам два пъти годишно както пишеш, достатъчно е това че е добре полиран. Всъщност никога за 15 години не се е налагало да го правя.

# 191
  • София
  • Мнения: 731
Първо- естествения гранит не попива нищо.Второ- ако си ходила в някой от големите борси за гранит няма да твърдиш че липсва разнообразие на цветове. Трето моят гранитен плот не го импрегнирам два пъти годишно както пишеш, достатъчно е това че е добре полиран. Всъщност никога за 15 години не се е налагало да го правя.



Майка ми също не импрегнира нейния, но защото е черен и не му личи, че е попил  newsm62
Имам приятелка със светъл плот /много голям/ гранит и го импрегнира всеки месец. Същото се отнася и за този до барбекюто и, където мазнината е задължителна. Веднъж беше забравила да го импрегнира и веднага попи.
Незнам, ти си първата, която твърди, че не попива, без да се импрегнира. newsm78

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 23:07 от geryger

# 192
  • Пловдив
  • Мнения: 1 674
 Mr. Green много приятна дискусийка спретнахте  Mr. Green
Тъкмо реших, че можа и да ме огрее да си имам гранитен плот... Ще помоля за снимчици на плот от естествен гранит и за повече подробности по подържанто му и изобщо каква обработка трябва да има преди да се монтира? На този по-достъпен вариант, кото явно е на по малки парчета, как се снаждат, остават ли фуги...?!?

# 193
  • Мнения: 348
Първо- естествения гранит не попива нищо.Второ- ако си ходила в някой от големите борси за гранит няма да твърдиш че липсва разнообразие на цветове. Трето моят гранитен плот не го импрегнирам два пъти годишно както пишеш, достатъчно е това че е добре полиран. Всъщност никога за 15 години не се е налагало да го правя.



Майка ми също не импрегнира нейния, но защото е черен и не му личи, че е попил  newsm62
Имам приятелка със светъл плот /много голям/ гранит и го импрегнира всеки месец. Същото се отнася и за този до барбекюто и, където мазнината е задължителна. Веднъж беше забравила да го импрегнира и веднага попи.
Незнам, ти си първата, която твърди, че не попива, без да се импрегнира. newsm78

Аз съм втората, но имоят е слаган преди 15 - 17 г. Италиански беше май. Явно сега продават някакви ментета за гранит.

Знам, че мраморите се напиват с мазнина, за да променят равномерно цвета си, ако собственикът ги слага на места, където има опасност да бъдат накапани с мазно.

# 194
  • Мнения: 18 539
Ето снимчица на гранитен плот:


Ето снимчица на плот от технически камък:


И при двата вида плот се прави фаска (или заобляне), може отделните части да се снаждат на герунг - ако има плот и страница. Може и както е на тези снимки. Трябва изрязване за мивка и котлони, и при двата трябва шлайфане и полиране. Снадките се китват и двете части се полират едновременно, за да стане гладко. Колкото и добре да е направено, снаждането винаги си личи.  
Ако се нарани по някакъв начин е нужно ново полиране.
Гранитния плот се надраска от търкане с абразивна домакинска гъба - полировката стана матова, но нямам снимки да покажа.
Много зависи от производителя дали ще изпълни качествено плота. В случая, гранита беше по-евтин от техническия камък. Нямам наблюдения върху експлоатацията на този технически, за това за сега не мога да правя сравнение кой е по-качествения между тези два конкретно.

Общи условия

Активация на акаунт