Майчинството счетоводно - 31

• 36 183
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте момичета Hug
След раждането на малкия се преместихме от София в друг град. За да го запиша за педиатър се записах на нов временен адрес. Сега педиатъра ми издаде болнияния лист с новия адрес - грешка ли е? ще го приемат ли в НОИ? или да впише постоянния ми адрес ?
  bouquet

# 406
  • София-Младост
Здравейте момичета Hug
След раждането на малкия се преместихме от София в друг град. За да го запиша за педиатър се записах на нов временен адрес. Сега педиатъра ми издаде болнияния лист с новия адрес - грешка ли е? ще го приемат ли в НОИ? или да впише постоянния ми адрес ?
  bouquet
Адрес по лична карта се вписва в болничния лист.

# 407
Здравейте,
в момента съм бременна и съм безработна и ми изплащат обезщетение. Когато приключи обезщетението ще ме назначат на работа за да мога да изляза болничен. Въпроса ми е има ли смисъл да ме назначават на по висока заплата след като ще изляза веднага след това в болничен ще се отрази ли по някакъв начин това на майчинството след това. Аз от март месец съм безработна, а се очаква да раждам януари. Обезщетението ми за безработица ще приключи август месец и от септември ще ме назначат на работа.

# 408
  • Пловдив
Въпроса ми е има ли смисъл да ме назначават на по висока заплата след като ще изляза веднага след това в болничен

щом веднага ще излизаш в болничен,няма смисъл от висока заплата
има смисъл ако ще се водиш на работа,за да си вдигнеш обезщетението

# 409
Здравейте, искам да попитам, ако си работодател и някой от служителите ти излезе в болничен, до колко време след издаването на болничния, работодателя е длъжен да занесе болничния в НОИ.

# 410
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам, ако си работодател и някой от служителите ти излезе в болничен, до колко време след издаването на болничния, работодателя е длъжен да занесе болничния в НОИ.

два дни след плащането на осигуровките за съответния месец
ако болничния започва на 1 юли,се носи средата на август

# 411
Въпроса ми е има ли смисъл да ме назначават на по висока заплата след като ще изляза веднага след това в болничен

Имам още един въпрос, колко ще е болничния при моя случай. Този който е по болест е не за бременност който е 45 дена преди термин.
Някъде бях чела че не може да е по малко болничния от минималната заплата, но не съм сигурна така ли е.

# 412
Здравейте момичета,

Виждам, че много мило отговаряте на разни питанки. Имам и аз такава.
Изпаднала съм в една дилема понеже този месец ми изтичат 410-те дни от майчинството.

Принципно ми се иска да си взема натрупаните отпуски (около 2м.) и след това да се върна на работа. Но тъй като щерката не я приеха в ясла, а сегашното финансово положение не предполага да я дадем в частна, може да се наложи след това все пак да си взема отпуска за гледане на дете до 2 г. Въпроса ми е, ако го направя по този начин, а междувременно решим да се захванем с бебеправене и съответно второ дете, по какъв начин се изчислява новият болничен? На базата на месеците, които съм била на работа или на база на месеците, през които съм била в отпуск за гледане на дете до 2 г.?

Ще ви бъда благодарна за всякаква помощ.

# 413

Имам още един въпрос, колко ще е болничния при моя случай. Този който е по болест е не за бременност който е 45 дена преди термин.
Някъде бях чела че не може да е по малко болничния от минималната заплата, но не съм сигурна така ли е.
Болничните преди този за 45 дни се смятат на 80% от брутното за предходните 6 мес., но не повече от нетното. Минималната раб. заплата е гарантирана за болнични за бременност и раждане.
Здравейте момичета,

Виждам, че много мило отговаряте на разни питанки. Имам и аз такава.
Изпаднала съм в една дилема понеже този месец ми изтичат 410-те дни от майчинството.

Принципно ми се иска да си взема натрупаните отпуски (около 2м.) и след това да се върна на работа. Но тъй като щерката не я приеха в ясла, а сегашното финансово положение не предполага да я дадем в частна, може да се наложи след това все пак да си взема отпуска за гледане на дете до 2 г. Въпроса ми е, ако го направя по този начин, а междувременно решим да се захванем с бебеправене и съответно второ дете, по какъв начин се изчислява новият болничен? На базата на месеците, които съм била на работа или на база на месеците, през които съм била в отпуск за гледане на дете до 2 г.?

Ще ви бъда благодарна за всякаква помощ.
Ако към началната дата на болничния за 45 дни се водиш в майчинство за отглеждане на дете до 2год. ще може да се възползваш от това да получаваш по-благоприятното обезщетение, което предполагам ще е това за първото дете.

# 414
Много съжалявам, но пак не разбрах. Аз в момента се водя безработна и получавам обезщетение възлизащо на 160 лева. Което ще го вземам 6 месеца след това ще ме назначат на работа и си пускам болничен. Каква ще е сумата на болничния ми.

# 415
  • Стара Загора
Къде мога да проверя социалните си осигуровки??? Сайтът на НОИ вече  не дава такава инф.

# 416
  • София-Младост
Много съжалявам, но пак не разбрах. Аз в момента се водя безработна и получавам обезщетение възлизащо на 160 лева. Което ще го вземам 6 месеца след това ще ме назначат на работа и си пускам болничен. Каква ще е сумата на болничния ми.
Някъде около МРЗ.

# 417
Около 192 лв. Това е 80% от МРЗ. За месеците, през които си на борсата при изчисление на болничните след това се взима МРЗ.

# 418
  • Пловдив
Къде мога да проверя социалните си осигуровки??? Сайтът на НОИ вече  не дава такава инф.

дава такова инфо
не дава за здравните
трябва да имаш пик

# 419
Къде мога да проверя социалните си осигуровки??? Сайтът на НОИ вече  не дава такава инф.
Дава такава информация. Пробвай от тук http://socialsecurity.nssi.bg/. Трябва да имаш ПИК.
Ако не става - влизаш в сайта на НОИ. От там на справки и от там на справки за социално осигуряване.

Общи условия

Активация на акаунт