Майчинството счетоводно - 31

• 35 779
  • 752
  •   1
Отговори
# 15
болничните по време на бременност намаляват обезщетението за майчинство, нали?
тази сутрин разбрах, че има изменение при бременност да се изплаща 70% от дохода, а не 80%, както беше досега. Има ли промяна в процентите при майчинство?

Не е ли 90% за майчинство?

# 16
  • В полите на Пирин планина
kolibka в този случай ще имаш намаляване на бъдещото обезщетение за бременност и таждане, ако сега ползваш болничен.

evpraksia - да за бременност и раждане е 90 % от БТВ.

# 17
  • София

Аз имам въпрос (практически) за болничните - не тези за бременност и майчинство, а обичайните.

Синът ми тръгна на ДГ, аз - на работа. До тук добре, но за съжаление малко преди това аз карах поредица от гадни грипове, по начало не съм най- здравият човек във вселената и... май имунната ми система нацяло се срина.
И така, започва шоуто - детето, както се полага, се заразява с... ами, нещо. Нещо тривиално, което всички деца карат - все пак, до този момент не се е събирал с толкова много хора на куп пък и съм ограничавала контактите с нездрави хора. Кара ги леко, за няколко дена забравя, че е боледувал. Но междувременно го пращат в къщи, и мен с него - да го гледам. Аз след ден - два съм болна, но, за разлика от него ми минава не след 2 дена, а след 2 седмици - ако имам късмет. След което си ходя на работа примерно седмица... и циркът се повтаря. В резултат трупам голямо количество болнични - и за гледане на дете, и за себе си.
Питам се какво се случва, когато свършат ... 40 ли бяха дена годишно?
Трябва да се влача и да търся ЛКК за всеки грип, или изобщо не мога да ползвам болнични за грип, или не мога за гледане на дете... и, всъщност, практическият ми въпрос - какво следва? Не мога да ползвам отпуск за нетрудоспособност, потвърден от ЛЛ (или за гледане на дете, което не става за градина), или не мога да получавам парично  обезщетение за този период?
Т.е. ако няма да получавам пари (кофти, но... с/у НОИ и с/у вирус не се рита), поне признават ли се тези документи за основание за отсъствие от работа?

# 18

Аз имам въпрос (практически) за болничните - не тези за бременност и майчинство, а обичайните.

Синът ми тръгна на ДГ, аз - на работа. До тук добре, но за съжаление малко преди това аз карах поредица от гадни грипове, по начало не съм най- здравият човек във вселената и... май имунната ми система нацяло се срина.
И така, започва шоуто - детето, както се полага, се заразява с... ами, нещо. Нещо тривиално, което всички деца карат - все пак, до този момент не се е събирал с толкова много хора на куп пък и съм ограничавала контактите с нездрави хора. Кара ги леко, за няколко дена забравя, че е боледувал. Но междувременно го пращат в къщи, и мен с него - да го гледам. Аз след ден - два съм болна, но, за разлика от него ми минава не след 2 дена, а след 2 седмици - ако имам късмет. След което си ходя на работа примерно седмица... и циркът се повтаря. В резултат трупам голямо количество болнични - и за гледане на дете, и за себе си.
Трябва да се влача и да търся ЛКК за всеки грип, или изобщо не мога да ползвам болнични за грип, или не мога за гледане на дете... и, всъщност, практическият ми въпрос - какво следва? Не мога да ползвам отпуск за нетрудоспособност, потвърден от ЛЛ (или за гледане на дете, което не става за градина), или не мога да получавам парично  обезщетение за този период?
Т.е. ако няма да получавам пари (кофти, но... с/у НОИ и с/у вирус не се рита), поне признават ли се тези документи за основание за отсъствие от работа?

На човек се полагат 40 дена еднолично издадени болнични. След това трябва да се издават от комисия. Тези 40 дена включват болнични както за теб, така и за гледане на друг болен. Не се признават болнични, издадени еднолично за повече от 40 дни. Можеш да си взимаш болнични  и след изтичане на тези дни. След предсттавянето им в НОИ се обжалват като неправомерно издадени. Може да имаш късмета комисията да ги потвърди и съответно да получиш пари. Ако комисията не ги потвърди, за да си оправдаеш отсъствието от работа трябва да си в платен или неплатен отпуск.

# 19
  • София

На човек се полагат 40 дена еднолично издадени болнични. След това трябва да се издават от комисия. Тези 40 дена включват болнични както за теб, така и за гледане на друг болен. Не се признават болнични, издадени еднолично за повече от 40 дни. Можеш да си взимаш болнични  и след изтичане на тези дни. След предсттавянето им в НОИ се обжалват като неправомерно издадени. Може да имаш късмета комисията да ги потвърди и съответно да получиш пари. Ако комисията не ги потвърди, за да си оправдаеш отсъствието от работа трябва да си в платен или неплатен отпуск.

Ясно...  Rolling Eyes

Т.е. когато болното е детето се изправям пред невероятния избор да водя болно дете на ДЗ или да го мъкна по цяла Сф с надеждата да намеря някъде работеща комисия... и т.н... уф.  Crossing Arms

Благодаря!

# 20
swastica, за да получаваш майчинство 2 години трябва към момента на излизане в 45- дневния болничен преди раждане да имаш сключен трудов договор . Неработещите майки, получават социално майчинство в р-р на 100лв. , а ти в момента си безработна.
Предполагам, че те карат да събираш не стаж, а доходи - за да се получават тези 100 лв., не трябва да се надвишава определен доход /но представа нямам какъв е прагът/

Peace

Това е ключът. Над определен доход (последно май бяха по 350 лв на човек, средно месечно), за последните 12 месеца - няма да ти отпуснат тези пари и детски. Тъпо е, но е така. Освен това се иска и дохода на съпруга ти, ако официално сте женени.

# 21
Щом имаш 12 мес стаж имаш право на обезщетение, трябва само преди излизането в 45-дневния болничен да намериш някой познат с фирма да те назначи, за да може да си го ползваш. А социалната помощ е за жени които нямат никакъв стаж и е 100лв.
Simple Smile Точно така е! Това е най-добрия съвет. Дано да успееш. Praynig

# 22
Скъпа, а ти защо мислиш, че държавата е длъжна да ти осигурява начин да гледаш детето си? И "тъпата държава" е една от малкото, които цели две години ти дават пари само защото си родила дете. Айде дай ми пример къде на друго място ще те чакат две години да си гледаш детето? Не виждам защо все някой трябва да дава нещо само защото сме се възпроизвели.
Хвани се на работа и не очаквай дотации - децата искат условия и средства. Който не е в състояние да ги осигури за чий е тръгнал да ражда?

# 23
Скъпа, а ти защо мислиш, че държавата е длъжна да ти осигурява начин да гледаш детето си? И "тъпата държава" е една от малкото, които цели две години ти дават пари само защото си родила дете. Айде дай ми пример къде на друго място ще те чакат две години да си гледаш детето? Не виждам защо все някой трябва да дава нещо само защото сме се възпроизвели.
Хвани се на работа и не очаквай дотации - децата искат условия и средства. Който не е в състояние да ги осигури за чий е тръгнал да ражда?

Това е много грубо изказване,всеки иска да има деца и бедния и богатия?А нали знаеш че човек може от върха да падне на дъното! Hug

# 24
  • Пловдив
boto ,децата привилегия само на богатите ли са ?

По принцип съм съгласна,че родителите трябва да осигуряват децата си,а не да разчитат на държавата-Но не винаги се получава ...

# 25

Ясно...  Rolling Eyes

Т.е. когато болното е детето се изправям пред невероятния избор да водя болно дете на ДЗ или да го мъкна по цяла Сф с надеждата да намеря някъде работеща комисия... и т.н... уф.  Crossing Arms

Благодаря!

[/quote]
Не е необходимо да обикаляш. Личния лекар те насочва към комисия, която в общи линии е в същото ДКЦ или най-близкото.

# 26
  • София

Ясно...  Rolling Eyes

Т.е. когато болното е детето се изправям пред невероятния избор да водя болно дете на ДЗ или да го мъкна по цяла Сф с надеждата да намеря някъде работеща комисия... и т.н... уф.  Crossing Arms

Благодаря!

Не е необходимо да обикаляш. Личния лекар те насочва към комисия, която в общи линии е в същото ДКЦ или най-близкото.
[/quote]

Хм, веднъж ми се наложи - понеже по предишната наредба след седмица се търсеше мнение на комисия... е, детето ми беше болно една седмица - гледах го, но се заразих и аз... и с 38.5 - 39 обикалях като луда ДКЦ-тата, че да намеря някъде комисия... понеже в същото ДКЦ нямаше - щото нямали направления - в съседното нямаше комисия, понеже единият лекар бил болен... и съветът, който получих, беше точно този - да обикалям, докато намеря някъде заседаваща комисия...  Rolling Eyes
Уви, това е положението.
Всичко,което може да направи ЛЛ, е да издаде направление. А дали има изобщо някъде специалист, който да поеме от там нататък - е... това да не са едновремешните поликлиники, че да има всичко?

# 27
Здравейте!Имам следният проблем и се надявам някой да ми помогне да го разреша бързо,че вече взе да ми писва.В майчинство съм за отглеждане на дете до две годишна възраст.През месец април реших да се върна на работа,но по стечение на лоши обстоятелства работих само 1 седмица след което останах пак в къщи да гледам малкия.Подала съм всички документи и декларации при работодателя си,а той съответно в НОИ-София град.През месец май получих превод от НОИ за петте работни дни-30 лв.През юни получих майчинството си за май.Все още не ми е изплатено майчинството за април.Живея в Стара Загора и след направена справка от тяхна страна разбрах че сумата за април е изчислена и стои чакаща за плащане-180 лева.Това беше в края на май.Все още тази сума не ми е преведена и проблема е в НОИ.Според обяснението на служителя от Стара Загора имали някакъв проблем в софтуера НОИ при преминаване от един член на друг.След няколко безрезултатни разговора между служителите на НОИ Стара Загора и НОИ София ми казаха да изпратя емейл в който да обясня писмено проблема.Направих го но нямам никакъв отговор все още.НА телефона-926-10-10 никой не вдига.Моля ако някой може да помогне да ми пише

# 28
Цитат
неговия ОПЛ - пуска му 14 дни болнични (вече може) и му урежда ЛКК до месец за него самия.

От кога е тази промяна и къде мога да прочета повече?

# 29
  • Майничка
Цитат
неговия ОПЛ - пуска му 14 дни болнични (вече може) и му урежда ЛКК до месец за него самия.

От кога е тази промяна и къде мога да прочета повече?

Мисля, че е от края на май, нашето джипи го каза, ще го питам за нещо черно на бяло.

И един въпрос от мен - няма конкретна бланка за заявление за отпуск по чл.167а (6-те месеца неплатен), само се посочват имената и ЕГН на детето и се декларира, че не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, нали?

Общи условия

Активация на акаунт