Майчинството счетоводно - 31

• 35 773
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,
Прочетох тук, че болничният се изчислява на база последните 6 месеца. Опитвам се да изчисля колко бих взимала, ако изляза в болничен, при положение, че в момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете (до 8-годишна възраст). Детето ми навърши 2 години  през ноември, дотогава взимах по 240 лв. Преди да изляза в майчинство обаче последната ми заплата беше 850 лв. бруто и след като детето навърши 2 години фирмата ми изплати натрупания през двете години платен отпуск. Тоест от средата на ноември до 2 февруари съм била в платен отпуск, изчисляван на база 850 лв. След това обаче излязох в неплатен отпуск - полагащите ми се 6 месеца изтичат през август.

Ако през юли изляза в болнични (доколкото разбрах от форума болничният автоматично прекъсва неплатения отпуск), как ще ми бъде изчислен той и колко ще бъде?

Предварително благодаря за съдействието!

# 31
  • В полите на Пирин планина
Цитат
неговия ОПЛ - пуска му 14 дни болнични (вече може) и му урежда ЛКК до месец за него самия.

От кога е тази промяна и къде мога да прочета повече?

Мисля, че е от края на май, нашето джипи го каза, ще го питам за нещо черно на бяло.

И един въпрос от мен - няма конкретна бланка за заявление за отпуск по чл.167а (6-те месеца неплатен), само се посочват имената и ЕГН на детето и се декларира, че не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, нали?

Не, няма нарочна бланка.

Здравейте,
Прочетох тук, че болничният се изчислява на база последните 6 месеца. Опитвам се да изчисля колко бих взимала, ако изляза в болничен, при положение, че в момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете (до 8-годишна възраст). Детето ми навърши 2 години  през ноември, дотогава взимах по 240 лв. Преди да изляза в майчинство обаче последната ми заплата беше 850 лв. бруто и след като детето навърши 2 години фирмата ми изплати натрупания през двете години платен отпуск. Тоест от средата на ноември до 2 февруари съм била в платен отпуск, изчисляван на база 850 лв. След това обаче излязох в неплатен отпуск - полагащите ми се 6 месеца изтичат през август.

Ако през юли изляза в болнични (доколкото разбрах от форума болничният автоматично прекъсва неплатения отпуск), как ще ми бъде изчислен той и колко ще бъде?

Добре е да посочиш по месеци какви са ти били БТВ и НетТВ, за да се изчисли - така описано е много общо.

# 32
  • София-Младост
Цитат
неговия ОПЛ - пуска му 14 дни болнични (вече може) и му урежда ЛКК до месец за него самия.

От кога е тази промяна и къде мога да прочета повече?

Мисля, че е от края на май, нашето джипи го каза, ще го питам за нещо черно на бяло.

И един въпрос от мен - няма конкретна бланка за заявление за отпуск по чл.167а (6-те месеца неплатен), само се посочват имената и ЕГН на детето и се декларира, че не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, нали?

Има нова Наредба за медицинската експертиза
Има дадена бланка заявление, ако ти върши работа

# 33

Здравейте,

Добре е да посочиш по месеци какви са ти били БТВ и НетТВ, за да се изчисли - така описано е много общо.

Ами от средата на ноември до 2 февруари - платената отпуска е изчислявана на база БТВ = 850 лв. След което от началото на февруари към днешна дата съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете.

# 34
Гаргамела, Ала-Бала, благодаря ви!  bouquet

# 35
  • Майничка
Ала-Бала, златна си! Hug

# 36
здравейте,имам една питанка,ако някъде има такава тема моля да ме насочите,а ако тук  е мястото,добре.Ето какъв ми е въпроса-как става прехвърлянето на майчинството на таткото,може ли той да взима една година майчинство,а аз да работя,какъв е реда,какви документи се подават,ако никой не може да ми отговори,поне д аме насочи към инстанция,в която да попитам.Благодаря предварително.

# 37
  • Варна
Аз питам - взема ли се майчинство ако през бременноста не се работи ? Иначе стажа е около 4 години,но от 2-3 мес не се работи.Самоосигурява се.Говорим за минималните майчински .

# 38
Здравейте! Имам следния въпрос.Вече съм в полагаемия 45 дневен болничен преди раждане. Обадиха ми се от работа , че трябва да попълня декларация за защита от уволненине-някой знае ли нещо повече за това, каква е точно тази декларация?

# 39
здравейте,имам една питанка,ако някъде има такава тема моля да ме насочите,а ако тук  е мястото,добре.Ето какъв ми е въпроса-как става прехвърлянето на майчинството на таткото,може ли той да взима една година майчинство,а аз да работя,какъв е реда,какви документи се подават,ако никой не може да ми отговори,поне д аме насочи към инстанция,в която да попитам.Благодаря предварително.
Може да се прехвърли ако има 12 мес. осиг. стаж. От неговата работа трябва да му разрешат отпуск. Там представя необходимата декларация /зависи дали са изтекли 410 дни/ и копие от акта за раждане.

Аз питам - взема ли се майчинство ако през бременноста не се работи ? Иначе стажа е около 4 години,но от 2-3 мес не се работи.Самоосигурява се.Говорим за минималните майчински .

Взима се социално, ако дохода е под 350лв. на човек. Макар, че самоосигуряването е работа. Трябва да е заявен висок процент и съответно вноски в необходимия размер да са внесени.

# 40
  • Варна
А социалното в какъв размер е? Не беше ли условието за майчинство да имаш 1 година трудов стаж  или трябва да е непосредствено преди раждането ?

# 41
А социалното в какъв размер е? 100 лв. месечно за една годинаНе беше ли условието за майчинство да имаш 1 година трудов стаж  или трябва да е непосредствено преди раждането ?12 мес. осигурителен стаж общо през живота. Към началната дата на първия болничен лист може и само един ден да е стажа.

# 42
  • Варна
Е , ами значи се взема майчинство.Аз нали написах , че стажа е 4 години , просто не са преди раждането.Разбрахме се . Благодаря.  bouquet

# 43
Viva,за какви 410 дни става въпрос,значи аз края на октомври трябва да излезна в майчинство,това преди термина,после като родя тогава ли се прехвърля майчинството,просто незнам как е,първа бременност ми е и не съм наясно с нищо още.Ще съм благодарна да ми разясниш малко повече.

# 44
Viva,за какви 410 дни става въпрос,значи аз края на октомври трябва да излезна в майчинство,това преди термина,после като родя тогава ли се прехвърля майчинството,просто незнам как е,първа бременност ми е и не съм наясно с нищо още.Ще съм благодарна да ми разясниш малко повече.
Майчинство можеш да прехвърлиш след шестия месец на бащата. След изтичане на 410 дни /периода от началото на първия болничен лист до датата, на която е бил термина през следващата година/ може да се прехвърли на баба или дядо. Преди това не може да стане. Е, има случаи, но тях не ти ги пожелавами няма да ги обсъждам сега.

Общи условия

Активация на акаунт