Майчинството счетоводно - 31

• 36 417
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
 Laughing затова й сложих "" Hug Peace

# 91
Здравейте,
Искам да попитам как се смятат доходите за да се класира човек за детски-средно аритметично за цялата година или за всеки месец.
За моето 3 членно семейство средноаритметично сме 1033 лева-тоест под 1050 лева,
но има месеци в които имаме повече , в други по-малко.
Класираме ли се по този начин за детски?

# 92
  • Майничка
Здравейте,
Искам да попитам как се смятат доходите за да се класира човек за детски-средно аритметично за цялата година или за всеки месец.
За моето 3 членно семейство средноаритметично сме 1033 лева-тоест под 1050 лева,
но има месеци в които имаме повече , в други по-малко.
Класираме ли се по този начин за детски?

Да

# 93
мерси за бързия отговор Simple Smile

# 94
Малко извън темата да попитам.Колко е данъка на гражданските договори, който се поема от служителя Hug

# 95
  • В полите на Пирин планина
Малко извън темата да попитам.Колко е данъка на гражданските договори, който се поема от служителя Hug

Данъкът за всички доходи на физически лица / изкл. ЕТ / е 10 % след приспадане на необходимо-присъщите разходи и личните осиг. вноски на лицето.

# 96
Здравейте !

Бременна съм в 8г.с. Предложиха ми болничен и аз се съгласих. Така детето ми може да тръгне на ясла.
Имам сключен граждански договор. Работя по проекти. Днес ми се обадиха, че ще започнем нов проект в началото на юли.  Тъй като съм в болничен мога ли да работя и на граждански договор или от НОИ ще ми направят проблем?
Да, можеш да работиш на граждански договор. Поне при сега действащото законодателство за това не правят проблем от НОИ.

Благодаря, Viva_123 !   bouquet

Къде мога да го потърся за да го прочета?

# 97
Здравейте !

Бременна съм в 8г.с. Предложиха ми болничен и аз се съгласих. Така детето ми може да тръгне на ясла.
Имам сключен граждански договор. Работя по проекти. Днес ми се обадиха, че ще започнем нов проект в началото на юли.  Тъй като съм в болничен мога ли да работя и на граждански договор или от НОИ ще ми направят проблем?
Да, можеш да работиш на граждански договор. Поне при сега действащото законодателство за това не правят проблем от НОИ.

Благодаря, Viva_123 !   bouquet

Къде мога да го потърся за да го прочета?

Точно кой член от КСО е не мога да ти кажа, но в/у дохода от граждански договор не се дължат вноски за фонд "Общо заболяване и майчинство". Този доход не се взима и при изчисляване на обезщетението и за това не е пречка. Мисля, че такава им е логиката.

# 98
Благодаря!  Grinning

# 99
Здравейте,мами!Искам да попитам знаете ли къде мога да проверя дали съм била допълнително здравно осигурена?Линк или в кое териториално поделение трябва да проверя?
Искам да попитам и за бащинството (15-дневното) до колко дни след изписването трябва да се представят документите в НОИ?Също копие от декларацоята за припознаване трябва ли да се представя?
Благодаря ви предварително за помощта Simple Smile
Какво разбираш под допълнително здравно осигурена???
Документите за 15-те дни отпуск на бащата се представят на работодателя, а той ги представя в НОИ до 2 дни след плащане на осигуровките за съответния месец. Т.е. ако ползва отпуск м.юни, документите се носят юли. Трябва декларация, че бащата е припознал детето, ако нямате брак с таткото.

Ще обясня по-подробно:В клиниката,в която раждах представих направление и заплатих известна сума за раждането.От там разбрах,че ако съм допълнително осигурена в някой фонд,то срещу фактура от клиниката,фондът ще ми възстанови сумата.Затова попитах от къде мога да разбера дали съм била допълнително осигурена.Вие чували ли сте за подобно нещо?
Знам за допълнително пенсионно осигуряване, за здравно не съм чувала.
Да има такова понятие допълнително здравно осигуряване,осигуряването е от фирмата в която работиш или пък ако ти самата си сключила такава полица за допълнително осигуряване.Обикновенно това е практика в големи и международни компаний които могат да си позволят да осигуряват работниците си допълнитено особено и в ситуация на криза.Но ако все пак имаш такава застраховка можеш да получиш не само безплатна хоспитализация,лекуване дори в някои случаи заплащат и лекарствата на болния всичко зависи от вида на застраховката и премията която заплащаш на застрахователя и дали болничното заведение работи с фонда в който е допълнителното здравно осигуряване.

# 100
  • София - Бургас
Reason тези сметки са наполовина. Освен, че се изчислява 90 % от въпросната сума, то тя се сравнява и със среднодневно нетно възнаграждение на лицето / за подробности - първи пост на темата /. За промените в начина на определяне на обезщетенията няма да коментирам, без да видя обнародваното в ДВ..
За резките промени в осиг. доход проблемът не е, че НОИ нещо ще се усъмни  newsm78, а че ако сега излезеш в болничен в една част от базата ще влизат ниски суми и това ще намали бъдещите обезщетения.

Благодаря ти за инфото.
Така или иначе ме поставят в такава ситуация с болничните , така че каквото такова в крайна сметка.
Живи здрави ще видим колко ще дават.

Благодаря отново
Лек и усмихнат ден

# 101
Здравейте, казуса ми е следния - в отпуск съм за отглеждане на малко дете и съм бременна в 8 гс, майчинството ми изтича на 13.11, а отпускът за бременност и раждане (45 дни преди термина) е средата на декември( термина ми е 02.02). Малката е записана на ясла за септември, в този случай мога ли да изляза болничен преди отпуска за раждане , на каква база се определя болничния - 80% от мин. раб заплата или на това на което съм осигурявана до момента, в който съм излязла по майчинство и на каква база след това ще се определи обезщетението за майчинство. Също полага ли ми се 50 % до навършване на 2г, ако съм болничен. Другият проблем ми е че фирмата е възможно да прекрати дейност, към момента все още не, но служители сме само аз и шефът ми (който е американец и в момента си е в америка) и не зная дали ще има на кого да отнеса въпросния болничен. Дали да прекратя договор и да започна някъде фиктивно работа.
Моля, посъветвайте ме!
Благодаря  bouquet!

# 102
  • Пловдив
Здравейте, казуса ми е следния - в отпуск съм за отглеждане на малко дете и съм бременна в 8 гс, майчинството ми изтича на 13.11, а отпускът за бременност и раждане (45 дни преди термина) е средата на декември( термина ми е 02.02). Малката е записана на ясла за септември, в този случай мога ли да изляза болничен преди отпуска за раждане , на каква база се определя болничния - 80% от мин. раб заплата или на това на което съм осигурявана до момента, в който съм излязла по майчинство и на каква база след това ще се определи обезщетението за майчинство. Също полага ли ми се 50 % до навършване на 2г, ако съм болничен. Другият проблем ми е че фирмата е възможно да прекрати дейност, към момента все още не, но служители сме само аз и шефът ми (който е американец и в момента си е в америка) и не зная дали ще има на кого да отнеса въпросния болничен. Дали да прекратя договор и да започна някъде фиктивно работа.
Моля, посъветвайте ме!
Благодаря  bouquet!

Болничния ще се изчисли на база предходните 6 месеца, т.е в/у 240 лв. майчинството + 50% от майчинството до 2год. на детето. Следващият болничен 45 дни преди раждане ще се изчисли на база 12 месеца назад,т.е пак върху минималната. За съжаление  няма да се възползваш от чл. 49, ал. 2 от КСО за по-добра база от първото дете  Sad. За да си по-спокойна и ако имаш възможност се назначавай на друго място. Там трябва да отработиш няколко дни и тогава да пускаш отново майчинството или болничен. Но ако имаш възможност се води на работа и си внасяй осигуровки за по висока база- това е мое мнение, ти преценяш.

# 103
  • София
Здравейте,имам едно питане Simple Smile От НОИ не ми вдигат телефона и се обръщам към вас за помощ.
В момента ми тече третия болнични за раждане,а фирмата,в която работя взе решение да спре временно дейността си.Какво ще се случи с майчинството ми сега?Могат ли да ми прекратят договора?Изобщо не знам как стоят нещата в момента.От общината ми казаха,че като ми прекратят договора ще получавам 1 година по 100 лева на месец от Социалните.
Благодаря Ви предварително за отговорите. Simple Smile

# 104
Здравейте,имам едно питане Simple Smile От НОИ не ми вдигат телефона и се обръщам към вас за помощ.
В момента ми тече третия болнични за раждане,а фирмата,в която работя взе решение да спре временно дейността си.Какво ще се случи с майчинството ми сега?Могат ли да ми прекратят договора?Изобщо не знам как стоят нещата в момента.От общината ми казаха,че като ми прекратят договора ще получавам 1 година по 100 лева на месец от Социалните.
Благодаря Ви предварително за отговорите. Simple Smile
Дори и да ти прекратят договора ще получаваш обезщетение до 410 дни. След това отработваш поне един ден в друга фирма и излизаш в майчинство до 2 год.

Общи условия

Активация на акаунт