Майчинството счетоводно - 31

• 36 271
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
  • София-Младост
Здравейте,имам следния въпрос.Прис справка в сайта на НОИ забелязах,че от месец май среднодневното безщетение ми е по-малко,а осигуровките са ми същите.Това защо е така, смисъл има ли някакъв срок ,до който се плаща еди си как и после се смятат по нов начин?
Май е с 19 работни дни, може от там да идва по-малката сума.

# 256
Здравейте, сигурно темата, за която ще питаме дъвкана стотици пъти, но наистина ми трябва спешно отговор и нямам време да търся. Приятелката ми е бременна в начало на 4 месец и фирмата, в която работи я осигуряват на 400 лв. на 8 часа като и отказват да и вдигнат осигурителния доход с доплащане от нейна страна. Иска да бъде назначена във друга фирма на 4 часа работен ден и на 800 лв заплата до края на бременността. Единият счетоводител казва, че ще бъдат взети като база и двете заплати за оставащото и време до термин, само че хамалогията е, че се издават 2 болнични листа и т.н.,  а другия счетоводител казва, че трябва да има 6 пълни месеца по втория трудов договор, като от втория трудов договор щяло да се изплати само половината...Къде е истината и как е най добре да постъпи? Благодаря предварително за информацията.

# 257
  • Пловдив
ще бъдат взети като база и двете заплати за оставащото и време

да,така е
ще се взимат и двата дохода предвид,независимо че няма да има 6 м на втория договор към момента на издаване на 45 дневния

# 258
Здравейте,въпросът ми е следният 15май 2010г. изтече първата година от майчинството ми,подадохме документи за втората /започваща от 21.05/ знам,че майчинството е 240лв сега,но  имам обработено само 6 дена за май,кога ще получа парите за юни?Досега получавах премерно майчинството за  май в началото на юни.
Благодаря за отговора Hug

# 259
Здравейте,имам следния въпрос.Прис справка в сайта на НОИ забелязах,че от месец май среднодневното безщетение ми е по-малко,а осигуровките са ми същите.Това защо е така, смисъл има ли някакъв срок ,до който се плаща еди си как и после се смятат по нов начин?

Не е заради това.Досега ми изплащаха по 14.85 лв на ден,а от май насам по 14.11 лв.Осигуровките не са променени.

# 260

Не е заради това.Досега ми изплащаха по 14.85 лв на ден,а от май насам по 14.11 лв.Осигуровките не са променени.
Възможно е при годишното преизчисление да имаш промяна в данните за дохода. Например да се е понижило нетното. По-добре си отправи въпроса към НОИ.

# 261
  • Пловдив
Ленчето ,за юни ще получиш средата на юли /а може и по-рано-зависи от рабоотадтеля/-ако работадетлят е коректен и подава данни в срок

# 262
здравейте,
и аз искам да помоля ако има линк или някаква формула /таблица как да се изчисли средно дневното за майчинството до 410 дни, че нещо ми го преизчисляват годишно в НОИ да не ме ощетят нямам им вяра...имам си ПИ, за да си взема брутото....
Имам и болнични в периода окт 09 - окт 10....при тях има ли нещо различно, което се изчислява при фрмиране на нетото.
Предваритно благодаря  bouquet

някой може ли да ми помогне?

# 263
Здравейте!
Току що се ощастливих..мимолетно с теста си за бременност..и после попрочетох някои нови неща за изчислчването на обезщетението по майчинство, които ми е трудно да приема..май..
Отпускът ми за отглеждане на дете до 2г. следва да изтече на 18 септември тази година.Терминът ми е 6 ти март.На база 240 лева ли ще ми бъде изчислено месечното възнаграждение за отглеждане на дете до 1г?Или на последниа осигурителен доход, върху който е изчислено предходното такова обезщетение?

# 264
  • Пловдив
някой може ли да ми помогне?

http://docstore.odit.info/?s=4&rid=3273

Здравейте!
Току що се ощастливих..мимолетно с теста си за бременност..и после попрочетох някои нови неща за изчислчването на обезщетението по майчинство, които ми е трудно да приема..май..
Отпускът ми за отглеждане на дете до 2г. следва да изтече на 18 септември тази година.Терминът ми е 6 ти март.На база 240 лева ли ще ми бъде изчислено месечното възнаграждение за отглеждане на дете до 1г?Или на последниа осигурителен доход, върху който е изчислено предходното такова обезщетение?

базата ти е 12 м назад от 45 дневния
за месеците в майчинство ще ти се вземе 240 лв
от септември до януари ако работиш ще ти се вземе съотвения осиг доход
ако си в неплатен-пак 240 лв

# 265
Здравейте, днес ми преведоха парите за м. май, имате ли представа дали този месец ще ми пуснат и парите за юни, или да ги чакам чак август Mr. Green
На някого случвало ли се е?

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 10:34 от Bebolina

# 266
  • Морска приказка
Здравейте. Въпросът ми е свързан със следното. Шефа иска юли месец да ни пусне всички неплатена. Стаж се води и здравните само плащал. Интересува ме това ще се отрази ли на майчинството ми.

# 267
  • София-Младост
Здравейте. Въпросът ми е свързан със следното. Шефа иска юли месец да ни пусне всички неплатена. Стаж се води и здравните само плащал. Интересува ме това ще се отрази ли на майчинството ми.
При неплатен за стаж се зачитат само 30 работни дни, около месец и половина календарни горе-долу. Отразява се на обезщетението, ако неплатения влиза в базата, при него се взима МРЗ.
Здравейте, днес ми преведоха парите за м. май, имате ли представа дали този месец ще ми пуснат и парите за юни, или да ги чакам чак август Mr. Green
На някого случвало ли се е?
Ако фирмата е забавила подаване на декл. обр.1 се бавят и парите.

# 268
  • Пловдив
Здравейте мили мами! От време на време разлиствам темите в Майчинството счетоводно само информативно, но от няколко дни насам ми се въртят разни въпроси , на които не успях да намеря отговор от прочетеното дотук.
Ще се радвам да ме насочите - ето ги и чуденките ми:
1. В момента съм във втората година от гледането на първото ми дете - разбрах, че ползван болничен може да прекъсне ползвания от мен отпуск, но не съм сигурна ако са ползвани няколко отпуска (обща продължителност 40дни за годината) дали това ще означава, че при всеки се прекъсва тази година за гледане на дете до 2г възраст и че тя реално изтича 40дни след втория рожден ден на детето?!
2.Задължителните документи които са подават за болничния какви са - доколкото разбрах образец 12 и някаква декларация по чл54 (но тя доколкото разбирам е за връщане на работа?!  newsm78)
3. Мисля за второ дете, но докато бебеправим се чудех дали да не запиша второ висше, че да съм конкурентоспособна като се връщам на работа (май ще го наложи сегашното положение във фирмата, в която излязох в майчинство) - мислех си , че ако още има възможност да се получават тези 2880лв помощи, за които някой питаше няколко поста назад, ще ми е по-лесно да изплащам студенстските такси с 240то лв майчинство на месец , но дали още се дават или има някакви законови промени, тъй като чух че се очаквали такива
Малко дълго стана, но не мога да си изясня положението , а и от фирмата се чудят какво да ми правят документите - за първи път чували за болнични по време на майчинство  #Crazy Аз пък съвсем не съм наясно, но днес изтича последния ден от тридневния срок и реших да се посъветвам с вас - поне аз да съм наясно какво да искам , че да ми оправят документите  Naughty
Ще съм ви благодарна за отговор, особено на първите два въпроса!

# 269
  • София-Младост
Здравейте мили мами! От време на време разлиствам темите в Майчинството счетоводно само информативно, но от няколко дни насам ми се въртят разни въпроси , на които не успях да намеря отговор от прочетеното дотук.
Ще се радвам да ме насочите - ето ги и чуденките ми:
1. В момента съм във втората година от гледането на първото ми дете - разбрах, че ползван болничен може да прекъсне ползвания от мен отпуск, но не съм сигурна ако са ползвани няколко отпуска (обща продължителност 40дни за годината) дали това ще означава, че при всеки се прекъсва тази година за гледане на дете до 2г възраст и че тя реално изтича 40дни след втория рожден ден на детето?!
2.Задължителните документи които са подават за болничния какви са - доколкото разбрах образец 12 и някаква декларация по чл54 (но тя доколкото разбирам е за връщане на работа?!  newsm78)
Всеки път се прекъсва отпуска по майчинство с ползван болничен. Но отпуска за отглеждане на малко дете свършва на втория РД на детето, без значение дните в болничен.
Всеки път ще подаваш прил.12 за промяна в обстоятелствата и прил.4 за 50% обезщетение. Връщайки се в отпуск по майчинство, отново молба до работодателя(не знам дали трябва всъщност) и отново прил.3 за пълния размер майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт