Майчинството счетоводно - 31

• 36 190
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
  • Стара Загора
На мен не ми ги отваря. Може да има някакъв проблем, ще пробвам друг ден. А иначе си имам ПИК.
А имам и един друг въпрос - ползвам болнични от началото на бременността, т.е. откакто разбрах..Имам 15 дни платен годишен отпуск, който не съм ползвала. Трябва ли да си го пускам да го ползвам или ще ми бъде платен, незнам как става точно.

# 421
имам 50дни отпуска бремена съм,и се чудя дали като излезна по майчинство ще ми се загубят тези дни или не,да знам сега отпуска ли да си пускам или болничен да взимам,защото ако не се губят тези дни един ден живот и здраве кото минат 2г ще мога да си продължа и да си ги взема накуп примерно! благодаря

# 422
  • Пловдив
На мен не ми ги отваря. Може да има някакъв проблем, ще пробвам друг ден. А иначе си имам ПИК.
А имам и един друг въпрос - ползвам болнични от началото на бременността, т.е. откакто разбрах..Имам 15 дни платен годишен отпуск, който не съм ползвала. Трябва ли да си го пускам да го ползвам или ще ми бъде платен, незнам как става точно.

сайте се отваря
трябва да приемеш сертификата или да продължиш,независимо,че не се препоръчва-не знам точно какво ти дава
отпуската се плаща без да се ползва само при прекратяване на трудовия ти договор

# 423
Здравейте момичета,

Виждам, че много мило отговаряте на разни питанки. Имам и аз такава.
Изпаднала съм в една дилема понеже този месец ми изтичат 410-те дни от майчинството.

Принципно ми се иска да си взема натрупаните отпуски (около 2м.) и след това да се върна на работа. Но тъй като щерката не я приеха в ясла, а сегашното финансово положение не предполага да я дадем в частна, може да се наложи след това все пак да си взема отпуска за гледане на дете до 2 г. Въпроса ми е, ако го направя по този начин, а междувременно решим да се захванем с бебеправене и съответно второ дете, по какъв начин се изчислява новият болничен? На базата на месеците, които съм била на работа или на база на месеците, през които съм била в отпуск за гледане на дете до 2 г.?

Ще ви бъда благодарна за всякаква помощ.
Ако към началната дата на болничния за 45 дни се водиш в майчинство за отглеждане на дете до 2год. ще може да се възползваш от това да получаваш по-благоприятното обезщетение, което предполагам ще е това за първото дете.

Много благодаря. Само да уточня дали правилно съм разбрала - значи няма значение дали съм се върнала на работа, а после пак съм излязла по майчинство за отглеждане на първото дете до 2 г.? Важното е към датата на излизане за 45 дни преди раждане да се водя по майчинство, нали?

# 424
  • Майничка
Здравейте момичета,

Виждам, че много мило отговаряте на разни питанки. Имам и аз такава.
Изпаднала съм в една дилема понеже този месец ми изтичат 410-те дни от майчинството.

Принципно ми се иска да си взема натрупаните отпуски (около 2м.) и след това да се върна на работа. Но тъй като щерката не я приеха в ясла, а сегашното финансово положение не предполага да я дадем в частна, може да се наложи след това все пак да си взема отпуска за гледане на дете до 2 г. Въпроса ми е, ако го направя по този начин, а междувременно решим да се захванем с бебеправене и съответно второ дете, по какъв начин се изчислява новият болничен? На базата на месеците, които съм била на работа или на база на месеците, през които съм била в отпуск за гледане на дете до 2 г.?

Ще ви бъда благодарна за всякаква помощ.
Ако към началната дата на болничния за 45 дни се водиш в майчинство за отглеждане на дете до 2год. ще може да се възползваш от това да получаваш по-благоприятното обезщетение, което предполагам ще е това за първото дете.

Много благодаря. Само да уточня дали правилно съм разбрала - значи няма значение дали съм се върнала на работа, а после пак съм излязла по майчинство за отглеждане на първото дете до 2 г.? Важното е към датата на излизане за 45 дни преди раждане да се водя по майчинство, нали?

Не, отпускът за отглеждане на дете до 2г. не трябва да е прекъсван.

# 425
Ох, ок.. разбирам.

А, ако е прекъсван - кои месеци се взимат, за да се определи обезщетението? Тези, през които съм била на работа след 410-те дни + част от тези от преди първата бременност? Или взимат просто 12 месеца назад независимо дали съм била на работа или по майчинство за отглеждане на детето до 2 г.? Вторият вариант ме притеснява.

Още веднъж, много благодаря за отзивчивостта ви. Hug

# 426
  • Пловдив
Или взимат просто 12 месеца назад независимо дали съм била на работа или по майчинство за отглеждане на детето до 2 г.

така се взимат-12 те цели месеца преди 45 дневния,като месеца на 45 дневния не се взима
като се месеците по майчинство се взима 240 лв

# 427
  • София
Здравейте Hug

Значи август месец ми изтича майчинството и ще си пусна всичкият платен отпуск, които ми се е насъбрал. Та въпросът ми е какви пари ще получавам? На каква база ще се изчислява?

# 428
  • Пловдив
Здравейте Hug

Значи август месец ми изтича майчинството и ще си пусна всичкият платен отпуск, които ми се е насъбрал. Та въпросът ми е какви пари ще получавам? На каква база ще се изчислява?

на база последния месец,в който имаш 10 отработени дни т.е от преди майчинството ти

# 429
  • София
Здравейте Hug

на база последния месец,в който имаш 10 отработени дни т.е от преди майчинството ти

Благодаря Hug

# 430
Здравейте ! Моля ако някой може да ми помогне с инфо. Изтече ми 1-вата година от майчинството и сега съм пуснала документи за отпуск за отглеждане на дете до 2 година. Въпроса ми е  фирмата само здравните осигуровки ли трябва да ми превежда в НОИ или и другите ? И ако са само здравните може ли да пуска само моите ? Защото без пари вече 3-4 месеца ...... Cry Cry Cry

# 431
  • Майничка
Здравейте ! Моля ако някой може да ми помогне с инфо. Изтече ми 1-вата година от майчинството и сега съм пуснала документи за отпуск за отглеждане на дете до 2 година. Въпроса ми е  фирмата само здравните осигуровки ли трябва да ми превежда в НОИ или и другите ? И ако са само здравните може ли да пуска само моите ? Защото без пари вече 3-4 месеца ...... Cry Cry Cry

Само здравните, но не може само Вашите.
Ако подават в срок данните за осигуровките, ще си получавате майчинството, независимо дали са платени.

# 432
Здравейте мили майки!
Имам нужда от компетентно мнение което зная, че ще получа от Вас.
Имам следния въпрос:
В момента съм по майчинства за отглеждане на дете до две годинки, синът ми е на 1г и 11м, съответно след един месец ми свършва майчинството. И сега към съществото на въпроса. В момента съм оперирана и получих болничен за 30 дни, същият как ще ми го изплати НОИ на база 6 месеца *240лв. или ще бъде изчислено на база това което съм взимала през първите 410 дни - 800лв.на месец /съгласно ТД/.
Благодаря Ви предварително

# 433
Здравейте мили майки!
Имам нужда от компетентно мнение което зная, че ще получа от Вас.
Имам следния въпрос:
В момента съм по майчинства за отглеждане на дете до две годинки, синът ми е на 1г и 11м, съответно след един месец ми свършва майчинството. И сега към съществото на въпроса. В момента съм оперирана и получих болничен за 30 дни, същият как ще ми го изплати НОИ на база 6 месеца *240лв. или ще бъде изчислено на база това което съм взимала през първите 410 дни - 800лв.на месец /съгласно ТД/.
Благодаря Ви предварително

# 434
 ooooh!
Това не е добре. А като се върна август на работа  и ми се възтанови заплатата но се наложи да ползвам болничен/ за мен или детето/  пак ли  ще е така.
Благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт