Майчинството счетоводно - 31

• 36 050
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
˙·٠ pretty٠·˙,гледат се доходите ви 12 м назад.Щом сега нямаш право и октомври няма да имаш/дохода на човек трябва да е 350 лв бруто.ако нямате брак,делиш на 2,а не на 3/.Може би 6 м след октомври.Смятай колко месеца трябва да си взимала по 240,за да имаш право и така ще разбереш кога.
-служ бележки за доход 12 м назад на родителите
-бележка от педиатъра
-акт за раждане
-молба по бразец http://docstore.odit.info/?s=4&rid=2687
кандидатстваш в районната соц служба

# 586
Elfita, много благодаря за бързия отговор Hug
явно ще се размина с тези 35 лв

# 587
здравейте  имам един въпрос който не е свързан с бременност и майчинство но понеже не знам  къде мога да попитам се обръщам към вас ако имате желание ми отговорете .та въпроса ми е каква е сумата която се дължи от работодател за осигоровки на минимална работна заплата (бащами си поема тези осигоровки но счетоводителката май нещо го мотае плаща 125 лв ) на мен ми се вижда много но не знам може и аз да съм с грешка .

# 588
Здравейте отново от мен. За съжаление се налага отново да ви притесня с няколко въпросчета, дано ги формулирам достатъчно ясно и разбираемо.
Положението е следното на работа съм от 04.01.2010 на осигуровки върху 400лв. (първа работа, преди това нямам стаж). В момента съм бременна в 13 г.с.
От 01.07.2010 се водя в още една фирма на 4 часа върху 1000 лв.
До тук добре, обаче не съм уведомила все още работодателят ми от основното работно място.
Помолих лекарката за бележка по чл. 313 а, но тя и сестрата считат, че най-добре е да ми дадат болничен за няколко дена, защото работодателя може и да откаже да разпише бележката.
Ок. обаче аз доколкото знам, докато си в болничен, че осигуровки не се дължат, а само здравни, но тук болничния е само за няколко дни (мисля от 3 до 5 да бъде). Та въпросъте ми са:

1. Как ще изчислят колко осигуровки трябва да внеса на второто работно място без тези болнички. Т.е. с колко пада сумата от 380лв.(толкова го смятах приблизително).
2. Как това ще се отрази на майчинството после, след като нямам 6 месеца на висока сума, а даже няма и 1, а вече болничен.
3. Е ли това изобщо възможно, защото на болничния ще пише, че съм бременна(за да може да го използваме като официално уведомление на основния работодате), а аз нямам 12 месеца стаж. Знам, че за обикновен болничен може 6 м., но пък нали няма да е обикновен, а ясно ще пише, че съм,м бременна.

Ох дълго  стана за което се извинявам, но трябваше да изложа фактите максимално подробно.
Ще се радвам на всеки отговор и съвет   bouquet

# 589
Да се включа и аз отново. Искам да ви попитам какъв е срока  да представя болничния си пред работодателя? Защото ми развива едни теории, които не съм убедена, че са верни newsm78

# 590
Аз отново с питанка  Blush Искам да прекъсна майчинството си и да се върна на работа. Имам около 60 дена да ползвам платен отпуск. Мога ли да използвам част от него веднага с прекратяването на майчинството, тъй като детето ще започне посещения в детска ясла, но ще му е необходимо време, за да се адаптира?

# 591
Здравейте, искам да ви попитам за 180те дни болничен без прекъсване, защото при мен стана доста объркано положението и от ЖК също не знаят как да ми сметнат болничните и колко дни ми остават.
От 19 март имам издаден болничен от клиника за 30 дни, според който трябваше да се явя на работа на 18 април, което се падаше неделя. Понеже не бях добре личната ми даде нов за 7 дни от 19 до 25 април вкл., след което вече от26 април съм в непрекъснат болничен, ползвала съм 3 пъти за 30 дни и веднъж за 20, тоест от 26 април съм ползвала 110 дни.
От НОИ ми върнаха болничния, издаден от личния лекар, защото трябвало да е издаден от комисия. И сега не ми е ясно кой болничен се смята за първи, този от 19 март или след като не са ми изплатили 7-те дни този от 26 април (счита ли се това за прекъсване), защото ако смятат от първия ми се получават 147 дни досега, а ако смятат от 26 април 110 дни.
Много объркано стана, дано някой ме е разбрал или ако знаете къде в НОИ мога да проверя колко дни съм ползвала.
Благодаря предварително!

# 592
Здравейте, искам да ви попитам за 180те дни болничен без прекъсване, защото при мен стана доста объркано положението и от ЖК също не знаят как да ми сметнат болничните и колко дни ми остават.
От 19 март имам издаден болничен от клиника за 30 дни, според който трябваше да се явя на работа на 18 април, което се падаше неделя. Понеже не бях добре личната ми даде нов за 7 дни от 19 до 25 април вкл., след което вече от26 април съм в непрекъснат болничен, ползвала съм 3 пъти за 30 дни и веднъж за 20, тоест от 26 април съм ползвала 110 дни.
От НОИ ми върнаха болничния, издаден от личния лекар, защото трябвало да е издаден от комисия. И сега не ми е ясно кой болничен се смята за първи, този от 19 март или след като не са ми изплатили 7-те дни този от 26 април (счита ли се това за прекъсване), защото ако смятат от първия ми се получават 147 дни досега, а ако смятат от 26 април 110 дни.
Много объркано стана, дано някой ме е разбрал или ако знаете къде в НОИ мога да проверя колко дни съм ползвала.
Благодаря предварително!
След като са ти върнали този от 19.04 какво се е случило с продължението от 26.04. и следващите? Те не са ли върнати? Този от 19.04. заверен ли е от ЛКК? Ако този от 19.04. е заверен от ЛКК и е признат 180 дни се броят от тази дата. Зависи от кой град си. Можеш да отидеш в НОИ /в областните градове има поделения/ в отдела за болнични ще ти направят справка с/у лична карта. Можеш да изпратиш и запитване по ел. поща.

Аз отново с питанка  Blush Искам да прекъсна майчинството си и да се върна на работа. Имам около 60 дена да ползвам платен отпуск. Мога ли да използвам част от него веднага с прекратяването на майчинството, тъй като детето ще започне посещения в детска ясла, но ще му е необходимо време, за да се адаптира?
Можеш.

Да се включа и аз отново. Искам да ви попитам какъв е срока  да представя болничния си пред работодателя? Защото ми развива едни теории, които не съм убедена, че са верни newsm78
Чл. 9, ал. 2 от Наредба за медицинската експертиза: Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.

Последна редакция: вт, 20 юли 2010, 16:05 от Viva_123

# 593
Благодаря предварително!
След като са ти върнали този от 19.04 какво се е случило с продължението от 26.04. и следващите? Те не са ли върнати? Този от 19.04. заверен ли е от ЛКК? Ако този от 19.04. е заверен от ЛКК и е признат 180 дни се броят от тази дата. Зависи от кой град си. Можеш да отидеш в НОИ /в областните градове има поделения/ в отдела за болнични ще ти направят справка с/у лична карта. Можеш да изпратиш и запитване по ел. поща.

Този от 19ти април, който е за 1 седмица не е от ЛКК, а от личния и е с диагноза вирусна инфекция, но тъй като е издаден веднага след болничен, издаден от ЛКК и той трябвало да е от комисия и съответно не ми е изплатен, останалите които са от 26 април вече са от комисия,  за бременността и няма проблем с тях, изплащат ми ги всеки месец. Иначе съм от София, предполагам, че трябва да отида в цвнтрална сграда на НОИ на   А.Стамболийски за справката?

# 594
Този от 19ти април, който е за 1 седмица не е от ЛКК, а от личния и е с диагноза вирусна инфекция, но тъй като е издаден веднага след болничен, издаден от ЛКК и той трябвало да е от комисия и съответно не ми е изплатен, останалите които са от 26 април вече са от комисия,  за бременността и няма проблем с тях, изплащат ми ги всеки месец. Иначе съм от София, предполагам, че трябва да отида в цвнтрална сграда на НОИ на   А.Стамболийски за справката?

Да, иди на Ал. Стамболийски. Чудно ми е как са ти изплатили тези от 26.04. без да ти е изплатен този от 19.04. Той обжалва ли се?

# 595

Да, иди на Ал. Стамболийски. Чудно ми е как са ти изплатили тези от 26.04. без да ти е изплатен този от 19.04. Той обжалва ли се?

Благодаря много, утре ще отида за справката за да видя какво точно са изплатили и от кога започват да текат тези 180 дни. А специално за този болничен като ми го върнаха го занесох на личната и тя каза, че няма как да го мине на комисия и че просто няма да ми го изплатят. А в писмото, което получих пише, че НОИ решава колко ще плати и дали изобщо нещо ще плати. Много объркана работа, мен не ми е за тези 7 дни, че не са платени, ами да знам откога броят първи ден за 180те дни, че няма да ми стигнат и трябва да се явя на Телк за удължаване.

# 596
  • Варна
От коментарите до тук оставам с впечатлението, че могат да се ползват повече от 180 дни болнични в една календарна година и само когато са непрекъснатите болничните, само тогава имат ограничение от 180 дни. Правилно ли съм разбрала???

и още дин въпрос - терминът ми е 14.01. 45 дневния болничен от кога трябва да ми се издаде от 1.12 или от 30.11?
Благодаря предварително?

# 597
  • София-България, Израел - където си поискам
здравейте  имам един въпрос който не е свързан с бременност и майчинство но понеже не знам  къде мога да попитам се обръщам към вас ако имате желание ми отговорете .та въпроса ми е каква е сумата която се дължи от работодател за осигоровки на минимална работна заплата (бащами си поема тези осигоровки но счетоводителката май нещо го мотае плаща 125 лв ) на мен ми се вижда много но не знам може и аз да съм с грешка .
трябва да го осигуряват върху  320-330лв за да плаща тези осигуровки. Може да си удържа и банковите такси, които не са малко ,ако тя ги внася в Сибанк на каса например, за едно платежно взимат 3.50лв.

# 598
До момента съм осигурявана на 4 часа, на 150 лв. Ако не започна да се осигурявам, какво майчинство ще вземам - минимална работна заплата (240 лв.) или 90% от БТВ.

минималното за работещите майки е 2 г по 240 лв,но трябва да се осигуряваш към момента на 45 дневния /и на 4 часа става/ и да иваш 12 м стаж

Много благодаря!   bouquet

bouquet

# 599
  • София-Младост
От коментарите до тук оставам с впечатлението, че могат да се ползват повече от 180 дни болнични в една календарна година и само когато са непрекъснатите болничните, само тогава имат ограничение от 180 дни. Правилно ли съм разбрала???

и още дин въпрос - терминът ми е 14.01. 45 дневния болничен от кога трябва да ми се издаде от 1.12 или от 30.11?
Благодаря предварително?

Ограничението е независимо от това дали са с прекъсване или не болничните. 45 дневния болничен от 30.11.

Общи условия

Активация на акаунт