Защо така, де хора?

• 12 308
  • 187
  •   1
Отговори
# 135
последно от мен  Wink в таз тема

Аз със Софка мисля, че бих изкарала страхотен следобед, струва ми се, че ще е ужасно забавно и ще умра от смях. Виж с Венета Райкова например или с Калинка Крумова няма да изгубя и минута от ценното си време, и категорично не искам децата ни да си играят ...

# 136
...адски те съжалявам, но не ми е възможно да ти помогна ... то мисленето не е за всеки...
                            И толерантността, постовете ти са пример  Confused.

# 137
  • София
Циганите ще се променят тогава, когато ние променим отношението си към тях. Ако аз, откакто  се помня, чувам как зад гърба ми (или директно в лице) се шушука "ах, циганка, ами те са крадливи" - сериозно ли ще очаквате да не крада? Не се приспособявали - ми много ясно, че няма да се приспособят. По-лесно е да влязат в стереотипа, наложен от тесногръдите еснафи, които съставляват по-голямата част от т.нар. ни "общество", и просто да започнат да крадат. Защото да се социализират ще отнеме години наред на образование, борба с предразсъдъците, борба с предпочитанията, борба за троха хляб и за какво? За да чуят накрая "Абе циганинът си е циганин. Става за компания, но близо до себе си не го допускай"  Sick

# 138
Описаната случка наистина е грозна, няма спор - винаги има изключения. Но да ми обяснявате, че циганите крадели, защото това се очаква от тях... айде няма нужда. Крадат, защото са мързеливи и са си такива по природа - има изключения да, но те са малко на общия фон. За да се променят, трябва да бъдат накрани да спазват закона и обществените норми. Трябва да спрем да ги третираме като малцинство, а да бъдат принудени да учат, работят и да си плащат тока Wink

# 139
Описаната случка наистина е грозна, няма спор - винаги има изключения. Но да ми обяснявате, че циганите крадели, защото това се очаква от тях... айде няма нужда. Крадат, защото са мързеливи и са си такива по природа - има изключения да, но те са малко на общия фон. За да се променят, трябва да бъдат накрани да спазват закона и обществените норми. Трябва да спрем да ги третираме като малцинство, а да бъдат принудени да учат, работят и да си плащат тока Wink
Не, те не крадат, защото това се очаква от тях. Говорим си тука за интеграция. Е, как да стане, при положение, че ние виждаме добрия пример и вадим антибактериалните кърпички?! Може би всеки би се обезверил след подобна случка, а тя повярвайте не е инцидентен случай. Колкото и да иска човек да излезе от стереотипа, все ще се намери "доброжелател", който да му обЯсни, че той е бракувана стока.
P.S Fussii, моля те не спирай да пишеш! Най-смислените постинги в темата са твои bowuu
Flip , дано повече хора осмислят това, което си писала  Peace

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 03:18 от Ejika

# 140
Трябва да спрем да ги третираме като малцинство, а да бъдат принудени да учат, работят и да си плащат тока Wink

Е кои сме тези 'ние' дето трябвало да ги принуждаваме да правят това или онова?
Кой ти е дал право на тебе лично да преценяваш кой с какви заложби се е родил?
Ето, в Западна Европа точно така говорят за тебе: ами те са си българи, така са се родили, мързеливи, все гледат да те измамят, затова и държавата им корумпирана. Трябва да ги научим (ние западняците) да спазват законите, пък тогава да им помагаме. Хайде сега старай се да им доказваш обратното.
Това, което пишете, е чиста проба расизъм.

# 141
Да, бе, вярно, не се бях сетила, че някой се е родил със заложби да краде. Мамка му и закони, не отчитат заложбите на хората.  Аз имам огромни заложби да мързелувам, ама нещо не ми се получава.
Не се сърдя на западняците за мнението им, ядосвам се на нашите сънародници, които са създали това мнение. А повечето от тях са цигани, но когато трябва да използват държавата гордо се наричат българи.  Един такъв обясняваше - Ти българин ли си? Българин.Значи държавата трябва да се грижи за теб. 

# 142
и що говорят така западняците , нали не били расисти , а едни добри хора ,
те за нас така говорят , изтрепали са циганите си в концлагери преди 60-тина години само , ама иначе не били расисти ...

# 143
Ти къде прочете, че западняците не били расисти? И ако са расисти, това оправдава ли нас да бъдем такива? По другите показатели може и да не ги стигнем, виж по този ги задминахме.
Думата не е за това, кой създава такъв или онакъв имидж, те просто за такива ни смятат, дори когато през крив макарон не са виждали ни българин, ни циганин. И не виждат никаква разлика, нито по външност, нито по държание, между префинените българки, които пишат тук, и циганите.

# 144
Да, да, чушки, до преди да се развилнеят циганите  изобщо не ни смятаха за такива. Най-много да ни съжалят, че сме били under communism и да ни покажат как се светва лампата.

# 145
Да, да, чушки, до преди да се развилнеят циганите  изобщо не ни смятаха за такива. Най-много да ни съжалят, че сме били under communism и да ни покажат как се светва лампата.

Когато живеех в чужбина съм търпяла доста обиди, и не заради българските цигани.
Не съм била на гурбет, а за да уча, така че, хората, които имаха лошо мниение за мен за мен само по прецумпцията, че съм българка, си го бяха изградили от уж интелигентни наши сънародници.

# 146
Когато живеех в чужбина съм търпяла доста обиди, и не заради българските цигани.
Не съм била на гурбет, а за да уча, така че, хората, които имаха лошо мниение за мен за мен само по прецумпцията, че съм българка, си го бяха изградили от уж интелигентни наши сънародници.

Понякога просто си мисля, че живеем в различни Българии, ходим в различни чужбини... паралелни реалности, един вид... Пътувам извън страната вече повече от 25 години... По различни поводи - учене, специализации, екскурзии, туризъм, командировки... НИКОГА и НИКЪДЕ не съм се сблъсквала с тази "презумпция"... Понякога се е случвало да разбивам разни митове "Вярно ли е, че в България....", но никога отношението не е било лично.   Напротив, много хора са били заинтригувани да научат нещо повече за България и българите.
Един единствен път през живота си съм се чувствала дискриминирана на етнически признак, унижена и безпомощна - но това не стана в чужбина, а в родната ми страна.

# 147
Питали са ме защо не съм фередже, защо съм толкова бяла, вярно ли, че мъжете у нас карали жените си да спят с други мъже за пари.
Отказвали са да се настанят с мен в една стая, защото българите крадат.
Очудвали са се, защо не крещя, не съм шумна и се къпя редовно....

# 148
Питали са ме защо не съм фередже, защо съм толкова бяла, вярно ли, че мъжете у нас карали жените си да спят с други мъже за пари.

Това, което си описала, са точно цигански характеристики. А човек, сблъскал се веднъж с гореописаните им прояви, при това, надлежно подплатени с "Булгар!Булгар!", няма как да ги забрави... Явно си попадала на места, където преди това е имало достойно представяне...

# 149
  • София

Това, което си описала, са точно цигански характеристики. А човек, сблъскал се веднъж с гореописаните им прояви, при това, надлежно подплатени с "Булгар!Булгар!", няма как да ги забрави... Явно си попадала на места, където преди това е имало достойно представяне...
Едва ли. Просто избиването на комплекси спрямо други народи не е измислено от нас. Идиоти има навсякъде. Да не говорим, че повечето български журналисти, които се изявяват на чужда сцена правят уникално рекламни репортажи за нас. Като Милена Будинова известна ни като режисьор на Денят е прекрасен. Голяма част от холандските предразсъдъци се дължат на нейната гледна точка към нашата страна.

Общи условия

Активация на акаунт