Защо така, де хора?

• 12 288
  • 187
  •   1
Отговори
# 15
Защото, докато ние като широкоскроени мадами, се радвахме как циганетата си играят с нашите, циганките ни обраха чантиите.
Защото, когато в рейса влезе такава група, инстинктивно си хващаш чантата.
Защото, както пише chevroleta , са ни докарали такав слава в чужбина. Още си спомням един репортаж от преди години - хващат циганки - джебчийки във Виена и тя крещи пред камерите - България, България.

Съжалявам за момичето, както и за малкото свестни цигани, но за отношението трябва да обвиняват племето си, а не нас. 

# 16
  • София
В нашата градинка миналото лято. Идват две момиченца, едното на 4.5, а другото на 3.5 години. По- голямото живее в чужбина, но е тук за няколко месеца. С влизането казва на другото
- Тук виж как са нацапали циганите. Те циганите така идват и цапат.
Аз и казах, че в тази градинка съм виждала цигани само от чистотата, които да метат, но детето ме поглежда неразбиращо. Пет минути по- късно отново се озовавам близо до децата и ги чувам, че играят на играта "Да избием всички малки циганчета", а по- голямото момиченце вика:
- Има още едно, има още едно. Трябва да убием и него.

И аз съм живяла на местя, на които има проблем с цигани, но там имаше проблеми и с други маргинали. Мащабите на расизма у нас започват силно да ме смущават. И премиера ни беше избран най- вече, заради расистките си изказвания... И това в свят, който се е превърнал в село населявано от всякакви нации и раси, придвижващи се свободно, сменящи местожителството си свободно. И най- вече в свят, в който повечето българи мечтаят да отидат в Чужбина и да станат обект на дискриминация и обиди.

# 17
Що ли? МОже би, щото циганката ти е била симпатична. Иначе, едва ли щеше да питаш Grinning
Предразсъдъци, кво да прайш.

# 18
Покрай сухото, гори и суровото - затова. При нас пък има 2 циганки като тази, която описваш в първия пост и се вписват чудесно - никой не си дърпа децата от техните, никой не страни от тях, разговаряме си съвсем нормално. За сметка на това има едно котило занемарени деца - русички и белички, обаче мръсни, напикани, със спластени коси и зелен сопол до брадата, от които без никакви угризения си дръпвам децата, защото от мръсотия и зарази страня.

# 19
Никога не съм изпитвала лоши чувства към циганите - напротив имам съученичка от 2 до 11 клас, също така и приятел по - черен от черното както се казва. Когато им отида на гости се възхищавам на чистотата, сплотеността им, на доверието и отношенията в семейството.
По - скоро се дразня на тези, които крадат, лъжат, просят и т.н.т., но ние имаме не по - малко страшни изцепки нали? И на тях се дразня, дори повече.

Наложи ми се миналата година да отида до кв. Филиповци по работа в тяхната фондация (име няма да споменавам), та шефа и един изключително "показателен" циганин имаше и гости от Франция и Израел - е какво да ви кажа праска си човека ту на английски, ту на френски от време на време прати някое наставление на цигански, после на български и т.н.т. Самият той каза : При нас "мършата" се вижда по - лесно, защото не искаме да си признаем, че всички имаме нужда да бъдем малко по - толерантни. Странно изказване, но ако го премислиш детайлно е мноооого много прав.

# 20
  • София
В квартала пък имаме една майка с две деца - и тримата доста руси, женена за доста черен ром.
Майката, горката непрекъснато странеше от всички, но напоследък се присъединяват към нашата компания, а ние нямаме нищо против. Децата пък хич не им пука кой какъв цвят е.

Но все пак - тези дето ровят по кофите и не си къпят децата, са ми неприятни и не бих пуснала детето да си играе с тях.

# 21
Защо? Защото мрем да се пишем толерантни, ама не можем да надскочим собствените си комплекси. А и колко удобно, лесно е да гледкаме отвисоко някой друг и да се почувстваме извисени...

# 22
Защо? Защото мрем да се пишем толерантни, ама не можем да надскочим собствените си комплекси...
                                От друга страна, когато комплексите ни изпълнят затворите пак ще си говорим. Просто на каквото са си постлали - на това ще легнат.
                                Аз лично имам само негативен опит с цигани (приятели, приятели и винаги ме обират), затова съм любезна с тях, отстъпвам им място в гт, ако мога да им помогна нещо - помагам... но дотам. Станем ли по-близки и ме обират - едно момиче нямаше за цвят ей така, да не ме обере. При все, че с едното момиче живеехме заедно, съчувствахме и за приятеля и, толкова неща направихме за нея и... накрая всички ни обра. Тъй де, хак да ни е като се правим на толерантни.

# 23
Викито, щом ти е достатъчно от опита си с един, двама, трима да залепиш етикет на всички, дерзай!
  От друга страна, когато комплексите ни изпълнят затворите пак ще си говорим. Просто на каквото са си постлали - на това ще легнат.                                
Интересна връзка между комплекси на един и затвор за друг.

# 24
Преди 5-6 години първата ми работа беше като барманка в едно кафе, обаче там дето беше локализирано имаше доста цигани, 90% доста богати. Циганките (не казвам ромки, защото те се наричат циганки  Peace) им бяха толкова красиви, че чак им завиждах. Те си пиеха кафето при мен и малко по малко се запознахме, идваха следобед като нямаше работа сядахме на една маса, големи сладурани бяха. Много весели хора, аз останах с много добри впечатления от повечето, то и мърша си има, ама щото при нас няма  Stop И нито са били нечистоплътни, точно обратното, може и да беше заради това, че бяха доста богати и завършили поне средно...знам ли. Ама не бяха като ония от тв-то. Винаги са влизали с усмивка, не бих имала против моето дете да си играе с тяхното, що за... ooooh! да не категоризирам.

пп - а за ровенето по кофите, ако е американец какво? Естествено, че тогава няма да си пуснеш детето, без значение циганин, българин или марсианец! Говорим за хора като нас, но просто защото са цигани - е това не го разбирам!

# 25
Викито, щом ти е достатъчно от опита си с един, двама, трима да залепиш етикет на всички, дерзай!...
                                За кой точно залепен от мен етикет говориш?
                                Ако не мразех толкова да обяснявам какво съм искала да кажа, сигурно щях да ти кажа, че изречението от цитата не си го разбрала.

# 26
  • София
Разбирам огор4ението ти, но...сериозно ли питаш защо?

# 27
Разбирам огор4ението ти, но...сериозно ли питаш защо?

Да, съвсем сериозно, искам да разбера мотивите на хората.
Имам позната, която я бяха били цигани, тя не виждам как ще заобича, но другите са ми интересни.

# 28
Защото не ги познаваме, защото ни е страх от тях и ни е гнус; защото нямаме нищо против да сме толерантни, но ако може така мааалко по-далеч от нас да си съществуват и да не се налага да ги виждаме и чуваме.

Има един незрящ циганин в София, възрастен мъж, който "свири" на хармоника в градския транспорт и проси. Ей този човек съм чувала доста пъти да пита на коя спирка сме и никой - никой! - не му отговаря.
Макар че това вече и аз не знам дали е, защото е циганин и мирише лошо, или е просто част от неадекватното ни отношение към хората с увреждания.

# 29
                               В крайна сметка от време на време се появява във форума тази тема - майка-циганка на детската площадка. С евентуална вариация: чудесни деца-циганчета на детската площадка. За българските майки и възпитаните им деца на площадката никой не пуска тема. И българите са чисти, и т.н.т., но се изхожда от презумпцията, че за българите е нормално да са бели, хубави и възпитани, а при циганите е изключение. Току някой се провикне в Клю-то как бил видял истински цигани, които не са мръсни, а дори образовани. Аааааау (емотикон на тигър)!
                              Живея в очакване на тема 'С какво ви обогатиха/научиха/помогнаха циганите'. Другото са дискриминационни глупости.

Общи условия

Активация на акаунт