Защо така, де хора?

• 12 311
  • 187
  •   1
Отговори
# 45
Франческа ни пробутва журналистическа измислица ми се чини.  Wink  Не ти вервам на случката, Франчи.   Laughing

Не ми вЕрвай, ама е истина. Ако дойдат пак и снимки ша си напраим.

Между другото темата я бях пуснала в Нашите деца-форум, който намирам за твърде сериозен за шегувки.

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 14:43 от Франческа Салиери

# 46
Има един незрящ циганин в София, възрастен мъж, който "свири" на хармоника в градския транспорт и проси. Ей този човек съм чувала доста пъти да пита на коя спирка сме и никой - никой! - не му отговаря.
Макар че това вече и аз не знам дали е, защото е циганин и мирише лошо, или е просто част от неадекватното ни отношение към хората с увреждания.
Защото всички пътуващи с ГТ го познават вече тоя мошеник.Много добре знае и спирките, и всичко той...
 Както и онзи мошеник, дето обикаля Витошка или входовете на метрото да проси пари, че не му стигали да се прибере до Кюстендил.Той пък е българин и не мирише лошо, ама и на него вече никой не му съчувства и всеки го подминава.Последният път лично го скастрих, че за тази седмица много му стана три пъти да идва в София и все да не му стигат парите да се върне.

# 47
Аха, ВСИЧКИ пътуващи го знаят. А той си пита за спирките ей-така, да се намира на приказки сигурно? Или печели пари от това, че пита за спирките? Някои хора пишат глупости, без да се замислят даже. 

# 48
  • София
За отношението ни към ромите,самите те са си виновни-всички,или поне една голяма част от нас, по един или друг начин сме си патили от тях,знаем какво правят по селата...Друг е въпроса,че съзнанието ни не допуска,че все пак и сред тях има нормални хора,образовани и некрадливи,и въпреки това една птичка пролет,не прави...

# 49
Аха, ВСИЧКИ пътуващи го знаят. А той си пита за спирките ей-така, да се намира на приказки сигурно? Или печели пари от това, че пита за спирките? Някои хора пишат глупости, без да се замислят даже.  
По принцип не обичам да влизам в директен спор, но понеже ми хвърляш камък в градината, (че не мисля като пиша) съм длъжна да ти отговоря.Да, хората вече познават кой спекулира със състраданието, толеранса и човечността.Всяка сутрин в продължение на три години пътувам, поздравявана от споменатата хармоника.И аз в началото се възмущавах на хорската безучастност, докато не стана така, че аз му казвам коя е спирката, той се лепва за мен всяка сутрин да ме джоби.Еми не искам да ме кара някой да се чувствам виновна, че не мога всеки ден да давам милостиня!

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 17:17 от olimpiia

# 50
olimpiia, и аз не обичам да влизам в спорове.  Peace Много пъти съм му казвала спирката, но не ми се е случвало нищо подобно, макар че е възможно да го прави, щом на теб ти се е случвало. Обаче наистина се съмнявам, че всички го познават; по-скоро мисля, че го гледат - циганин, мръсен, смрадлив, и проси на това отгоре. За съжаление (това вече не е по темата) съм виждала подобни случки с нормално облечени и нормално изглеждащи българи с увреждания - просто никой не реагира очевидната им нужда от помощ. Но това наистина е друга тема.

# 51
Преди години по линиите на рейсовете в Младост се возеше един на вид симпатичен младеж около 30-те- инвалид, явно болен от по-лека форма на детски паралич. Сядаше на двойна седалка на спирката на ОБ до някоя млада жена или момиче и я молеше да го придържа, за да не падне на острия завой, който следва преди следващата спирка. И с това се започваше едно обарване на гърдите на момичето и притискане до нея....Веднъж му се вързах.

# 52
Във втория си пост авторката на темата Франческа Салиери пише:

Не ме разбирайте погрешно, не харесвам всички роми по прецумпция, ни най-малко, но уважавам такива добри примери като този.

Ако заместим "роми" така:

Цитат
Не ме разбирайте погрешно, не харесвам всички турци по презумпция, ни най-малко, но уважавам такива добри примери като този.
или:
Цитат
Не ме разбирайте погрешно, не харесвам всички китайци по презумпция, ни най-малко, но уважавам такива добри примери като този.
или:
Цитат
Не ме разбирайте погрешно, не харесвам всички американци по презумпция, ни най-малко, но уважавам такива добри примери като този.
или (встрани от темата, но във връзка с предните няколко поста):
Цитат
Не ме разбирайте погрешно, не харесвам всички хора с увреждания по презумпция, ни най-малко, но уважавам такива добри примери като този.

то такъв е смисълът и на други мнения, които срещам и изглежда ни най-малко не смущават онези, които ги споделят.

Аз виждам няколко проблема, които отбелязаха и други преди мен, не само относно тази тема, но и в други подобни дебати:

1. Необоснованата и често парадоксална позиция на превъзходство и снизходителен поглед към групи от хора*, малцинства, етноси, държави;
2. Тежки, злокачествени, нелечими предразсъдъци спрямо групи от хора, малцинства, етноси, държави;
3. Склонност към грандиозни обобщения въз основа на единични случаи или по-лошото - въз основа на т. 2;

Теми като настоящата са опит да се преборят стереотипи, като обаче въпреки "симпатията" към "изключението" ("майката и сина й по нищо не се различаваха от мен и вас" - ами ако сред "нас" има роми, чернокожи, хора с азиатски черти?), авторът държи да запази дистанция и да се разграничи от него.

Ето защо, тъжното и показателното е, че подобни теми уж призовават към толерантност и недискриминиране на групи от хора, малцинства, етноси, държави, а приключват (или биват заключени), опорочени точно от омраза, нетолерантност и дискриминация, а често и от откровени призиви към геноцид.

В този контекст, отговорът на въпроса "Защо така, де хора?" става твърде сложен за рамките на един форум. А промяната на нагласите отнема поколения.

*например хора с увреждания; или хора, решили се на късно родителство и т.н.

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 12:12 от Persona

# 53
Защото хората са хора и животът е несправедлив.

# 54
Глупости на търкалета. Точно въз основа на ужасно много случаи се прават обобщенията за циганите.  И единичните случаи на свестни страдат от това.

# 55
Глупости на търкалета. Точно въз основа на ужасно много случаи се прават обобщенията за циганите.  И единичните случаи на свестни страдат от това.

С това съм съгласна!

# 56
Persona, поздравления! Постът ти е добър пример за разсъждения "на гребена" на популизма!   bouquet
Това че можеш да замениш "роми" с "американци", "турци".... и това да не промени смисъла и логиката на изведения цитат е единствено поради факта, че в изречението заменяш една еднородна част на изречението с друга такава, като за целта използваш думи с равностойна семантика - съществително със значение на човек от дадена националност, употребено в множествено число.
Много силни изводи правиш на базата на хипотези и предположения. Все си мисля, че за да тежат направените обобщения и да бъдат възприети именно като изводи, ти е необходим повече фактологичен материал за анализ.
Просто не разбирам, защо не си пуснеш тези "набелязани проблема" като твое мнение, още повече, че то определено е смислено и лично аз нямам възражения към това, което пишеш /като изключим гръмките квалификации, но това разбира се, е въпрос на изказ и личен избор на езикови средства/.

Последна редакция: сб, 19 юни 2010, 19:26 от chevroleta

# 57
Твърде простовата съм за да мога да разбера какво си ми казала, но между роми и хора с увреждания правя разлика.
Правя разлика и между гадния ром, иска ми се да кажа мангал, който кара детето си да проси и/или проституира и тази, спомената от мен жена. Дано разликата я правиш и ти.

И пак да кажа- съжалявам, че темата попадна в Клюкарника.

Глупости на търкалета. Точно въз основа на ужасно много случаи се прават обобщенията за циганите.  И единичните случаи на свестни страдат от това.

С това съм съгласна!

Да, аз също.

# 58
  • Там,където се събуждам щастлива.
То в кварталната градинка такива приказки се носят не само за цигани, ами и за кого ли не- тази каква била, онази каква била...

Това наистина е част от проблема. И много често приказките са далеч от толерантни. Дава се мнение и коментар на поразия.  Tired И, когато съзнанието е заето с негативно мислене, няма как да остане и нещо позитивно ( като нормално е всички деца да си играят заедно).

Тук за пръв път имах по-голям досег с циганка ( чехкиня). Майка ми ме е възпитавала да уважавам всички хора, но в началото ми беше много трудно да общувам с това момиче. Всички предразсъдъци ( някога чути и запечатани в главата ми) изникваха, като я виждах. Отне ми доста време да я приема ( въпреки, че се оказа голяма мошеничка....Simple Smile ) Затова и си мисля, че подобни случки ще има, защото ние не знаем и не общуваме много с тях. 
А това се постига с държавна политика. Само дето държавата е абдикирала по много фронтове.

# 59

Правя разлика и между гадния ром, иска ми се да кажа мангал, който кара детето си да проси и/или проституира и тази, спомената от мен жена. Дано разликата я правиш и ти.
Ако беше казала гадния човек, бих повярвала в идеята, че не дискриминираш хората по расова или етнически принадлежност. С този пост сама обясняваш защо се случва, това от което искаш да се разграничиш.
 Честно казано случката ми звучи измислена, особено диалога, като художествен разказ е.

Общи условия

Активация на акаунт